Κακοποίηση γάτας στην Αιδηψό: Οι διάσημοι αντιδρούν με τον πιο εύστοχο τρόπο στην «πλακίτσα»
- 3 ΜΑΙ 2022
Ήταν 2 Μαΐου όταν ένα βίντεο σε παραθαλάσσια ψαροταβέρνα της Αιδηψού έγινε viral κι όχι για καλό λόγο. Στο εν λόγω βίντεο, απεικονίζεται ένας νεαρός άνδρας που προσπαθεί να δελεάσει 2 αδέσποτα γατάκια με φαγητό, με απώτερο σκοπό να καταφέρει να τα ρίξει στη θάλασσα. Τελικά, κατάφερε να ρίξει το 1 από τα 2, κλωτσώντας το στην παραλία. Το γατάκι είναι, ευτυχώς, καλά στην υγεία του.
Το εν λόγω βίντεο, στο οποίο αποτυπώνεται η κακοποίηση της γάτας στην Αιδηψό, πήρε τεράστιες διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου. Ο υπουργός είχε επικοινωνία με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγο, Κωνσταντίνο Σκούμα, και με τον διοικητή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αστυνομικό διευθυντή, Βασίλη Παπακώστα, και ζήτησε τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη. Έτσι κι έγινε.
Ο 30χρονος κρατήθηκε όλη νύχτα στο ΑΤ Αιδηψού και σήμερα, 3/5 οδηγείται στον εισαγγελέα αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες, καθώς η νομοθεσία για την κακοποίηση των ζώων έχει αυστηροποιηθεί. Υπενθυμίζεται ότι ο βασανισμός ζώου αποτελεί κακούργημα και επιφέρει πρόστιμο έως και 50.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης έως 10 έτη.
«Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει έναν αυστηρό νόμο για την προστασία των ζώων από την κακοποίηση, ο οποίος εφαρμόζεται πλέον, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό είναι θέμα ανθρωπιάς και πολιτισμού. Θλίβομαι βαθιά για όσους κακομεταχειρίζονται τα ζώα και για όσους το ανέχονται. Συγχαίρω από καρδιάς όσους ανέδειξαν το θέμα», ανέφερε μεσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Τάκης Θεοδωρικάκος, που έκανε γνωστή τη σύλληψη του δράστη.
Από την πλευρά του, ο δράστης εξέφρασε τη δική του άποψη, καταδικάζοντας όσους τον κρίνουν με χυδαίες και προκλητικές εκφράσεις, με μία σειρά stories στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. Ο ίδιος δε, ανέρτησε και φωτογραφίες με τον σκύλο του για να αποδείξει ότι είναι φιλόζωος. Μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε πως φροντίζει 20 γάτες. Λίγη ώρα αργότερα, ο ίδιος αποφάσισε να ζητήσει συγγνώμη για την κακοποίηση της γάτας, ισχυριζόμενος πως ο ίδιος και η παρέα του είχαν πιει λίγο παραπάνω και έκαναν μία πλάκα. «Παίζαμε με τις γάτες, όπως παίζουν όλοι», φέρεται να είπε στους αστυνομικούς.
Αυτή η υποτιθέμενη «πλάκα» που μεταφράζεται σε ωμή κακοποίηση ενός ανυπεράσπιστου και ανυποψίαστου ζώου, μόνο γέλιο δεν προκάλεσε στους χρήστες των social media, οι οποίοι έσπευσαν να καταδικάσουν το συμβάν. Ανάμεσά τους, και πολλά άτομα του καλλιτεχνικού χώρου που εξέφρασαν δημόσια την καταδίκη τους και την αγανανάκτησή τους.
Κακοποίηση γάτας στην Αιδηψό: Η Ελεονώρα Μελέτη μιλάει για τον σεβασμό στην ύπαρξη και τη ζωή
«Μια φορά κ έναν καιρό ήταν ένα αγοράκι που γεννήθηκε σε μια οικογένεια που στις αρχές και τις αξίες της δεν συμπεριλαμβανόταν ο σεβασμός κι η αγάπη προς την ίδια την ύπαρξη και τη ζωή. Το αγοράκι αυτό μεγάλωνε και στην πορεία της ζωής του αναζητούσε ομοίους του ώστε να ταιριάξει.
Βρήκε λοιπόν κι άλλους που μεγάλωναν με αξίες κι αρχές που δεν συμπεριελάμβαναν τον σεβασμό και την αγάπη προς την ύπαρξη και τη ζωή. Το αγοράκι και οι όμοιοι του εφάρμοζαν στη ζωή τους αυτό που είχαν διδαχθεί και που καθρέφτιζε το σύνολο των αξιών και των αρχών που είχαν υιοθετήσει.
Έτσι, λοιπόν, σε μια ψαροταβέρνα δελέασαν με φαγητό ένα γατάκι και μετά το έσπρωξαν στη θάλασσα. Το βρήκαν πολύ αστείο και γελούσαν. Το αγοράκι συνελήφθη. Στους ομοίους του μάλλον κόπηκε το γέλιο λίγο απότομα.
Το πρόβλημα που έχει το αγοράκι, οι όμοιοί του αλλά και όλοι μας, είναι το ότι οι αρχές και οι αξίες ενός ανθρώπου δύσκολα μετακινούνται. Γι’ αυτό καλό είναι να επιλέγονται και να διδάσκονται προσεκτικά.
Που σημαίνει πως οι δυσλειτουργικές συμπεριφορές από κακές αρχές και σαθρές αξίες πρέπει να αποτρέπονται. Και κάπου εδώ τα 50.000 ευρώ και τα έως 10 χρόνια φυλάκισης μπορεί και να βοηθήσουν. Όχι για να παραδειγματιστεί και να γίνει άνθρωπος το περίττωμα, αλλά για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει ως απόβλητο ανάμεσα σε πλάσματα, χωρίς να μολύνει τους γύρω του.
Νιάου».
Ο Νίκος Μουτσινάς μιλάει για την κανονικότητα που δεν είναι καθόλου ωραία
«Μιλάμε συνεχώς για τα ίδια θέματα. Για την ισότητα, την ανθρωπιά, την κοινή λογική, που δυστυχώς απουσιάζει, τον σεβασμό και άλλες αξίες. Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία αποζητούμε να γυρίσουμε στην κανονικότητα. Αγαπητοί μου… η κανονικότητα, όπως εύχομαι να έχουμε καταλάβει, δεν ήταν καθόλου ωραία. Ήταν γεμάτη λανθασμένες αλήθειες, σάπια πιστεύω, απαρχαιωμένες απόψεις και μία πραγματικότητα που βαθιά στην ουσία της, ήταν εφιάλτης.
Κάθε μέρα έρχεται ένα καινούργιο συμβάν να μας το θυμίσει. Δεν αρκεί να σοκαριστούμε. Ας το αποδεχτούμε. Έχουν γίνει λάθη. Το μόνο που μας συμφέρει είναι να κάνουμε αλλαγές. Στην τελική, ζούμε τα αποτελέσματα του τρόπου που είχαμε επιλέξει και όπως φαίνεται δεν μας αρέσουν. Ας δώσουμε την ευκαιρία και σε έναν άλλον τρόπο, να μας δείξει διαφορετικά αποτελέσματα. Και για να τα λέω με το όνομά του και πιο απλά. Ας ξεκολλήσουμε. Την μία είναι μία γυναίκα, μετά ένας μαθητής, μία μαθήτρια, την άλλη μικρά παιδιά, την επόμενη μικρά ζώα. Δεν ξέρω τι να περιμένουμε. Δεν μπόρεσα να κρατηθώ».
Κακοποίηση γάτας στην Αιδηψό: Η Κατρίνα Τσάνταλη εκφράζει τις σκέψεις της με ένα μονάχα σκίτσο
«Oι σκέψεις μου σε εικόνες όποτε ακούω “ο πολιτισμός φαίνεται από τον τρόπο που μεταχειριζόμαστε τα ζώα”», έγραψε χαρακτηριστικά η Κατρίνα Τσάνταλη που είναι ιδιαίτερα γνωστή για την έντονη φιλοζωική της δράση.
Η Έλλη Κοκκίνου μιλάει για τις προεκτάσεις της κακοποίησης
«Η πράξη αυτή εκτός από την επίπτωση στη σωματική ακεραιότητα του ανυποψίαστου ζώου που εμπιστεύτηκε τον συγκεκριμένο άνθρωπο και την παρέα του, έχει πολλές προεκτάσεις … Πάμε από το κακό στο χειρότερο. Σήμερα αυτό, αύριο κάτι άλλο! Κρίμα», έγραψε η Έλλη Κοκκίνου.
Κακοποίηση γάτας στην Αιδηψό: Η Μαρία Σολωμού θέτει το πιο εύστοχο ερώτημα
«Και ερωτώ: Πώς συγκρατείς το συναίσθημά σου μπροστά σε αυτήν τη χυδαιότητα;», αναρωτήθηκε η Μαρία Σολωμού κι εμείς το ίδιο.