ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Καπουτζίδης είπε τα μόνα πράγματα που πρέπει να διαβάσεις για την τεκνοθεσία από ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

Papadakis Press Γιώργος Παπαδάκης

Κουραστήκαμε να ακούμε άσχετους να μιλούν για θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ + ατόμων. Και με το άσχετους εννοώ τα straight άτομα, ανεξαρτήτως ιδιότητας. Ο Γιώργος Καπουτζίδης είναι ένας ομοφυλόφιλος άντρας και ένα δημόσιο πρόσωπο. Ως τέτοιο βρέθηκε απέναντι στον Γιώργο Λιάγκα στην εκπομπή Πρωινό του ΑΝΤ1 στις 3 Ιανουαρίου 2024. Το καλό ποδαρικό συνέβη στο «στόμα του λύκου», εκεί όπου ο κάθε άσχετος (και με το άσχετος εννοώ ο κάθε straight) καλείται να καταθέσει τις απόψεις του για το ζήτημα της τεκνοθεσίας από τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο Γιώργος Καπουτζίδης είπε εκεί τα μόνα πράγματα που πρέπει να διαβάσεις για το ζήτημα της τεκνοθεσίας, που έχει γίνει φλέγον ζήτημα στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Η εκκλησία μιλάει, οι πολιτικοί μιλούν, ηθοποιοί και τραγουδιστές μιλούν, προνομιούχοι άνθρωποι μιλούν που ανήκοντας στην ομάδα των straight ανθρώπων δεν έχουν δει ποτέ τα δικαιώματά τους στην αγάπη και τη συνύπαρξη να περιορίζονται. Ε, τώρα μίλησε και ο Γιώργος Καπουτζίδης, ευτυχώς. 16′ τηλεοπτικού χρόνου – όασης μέσα σε όλες τις απόψεις που έχουν ακουστεί. 16′ διδάγματα περί της αληθινής έννοιας της δημοκρατίας και της ισονομίας και τελικά της ανθρωπιάς από τον Γιώργο Καπουτζίδη.

Ο Γιώργος Καπουτζίδης έχει πάρει μία απόφαση τα τελευταία χρόνια. Έχει πάρει την απόφαση να παλέψει για τα δικαιώματα της κοινότητας της οποίας είναι μέλος. Συνειδητά όπως είπε στον Γιώργο Λιάγκα έχει αφήσει σε δεύτερη μοίρα την καριέρα του γιατί η κοινωνία στην οποία ζει, τον αφορά. Κι είναι μία κοινωνία, που ώρες ώρες δεν μπορεί να τη βαστάξει άνθρωπος. Μία κοινωνία στην οποία ζουν και παιδιά τα οποία καταδικάζουμε να παραμένουν αόρατα όσο κανένας νόμος του κράτους δεν μιλά για την τεκνοθεσία από τα ομόφυλα ζευγάρια. Ακόμα χειρότερα μία κοινωνία που επιμένει να λέει σε αυτά τα παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς του ίδιου φύλου, ότι οι γονείς τους είναι «ανώμαλοι», «μη φυσιολογικοί».

Ο Γιώργος Καπουτζίδης ανοίγει την τηλεόρασή του και τυχαία θα ακούσει ότι είναι «ανώμαλος», όπως είπε στον Γιώργο Λιάγκα που καθόταν απέναντί του και που κακά τα ψέματα είναι εκείνος που φιλοξενεί στην εκπομπή του τέτοιες απόψεις επιλέγοντας να ρωτά τον καθένα την άποψή του για τις ζωές άλλων που δεν τον αφορούν.

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντικό και όντως έχω στρέψει την προσοχή μου εκεί», είπε αρχικά ο Γιώργος Καπουτζίδης όταν ο Γιώργος Λιάγκας του είπε ότι δεν θέλει να πάει τη συζήτηση προς τα εκεί, αλλά θα την πάει. Ο Γιώργος Καπουτζίδης σαν να το περίμενε, είπε στη συνέχεια τα μόνα πράγματα που αξίζει να ακουστούν για το θέμα.

Ο Γιώργος Καπουτζίδης έχει αφήσει την καριέρα του σε 2η μοίρα για την αξιοπρέπεια που του στέρησαν

«Έχω αφήσει την καριέρα μου σε δεύτερη μοίρα και την έχω αφήσει ηθελημένα σε δεύτερη μοίρα. Το τελευταίο διάστημα έχω τη χαρά να έχω γνωρίσει τις οικογένειες του Ουράνιου Τόξου και να συνεργάζομαι με αυτούς τους ανθρώπους, να ανταλλάσσουμε γνώμες κι απόψεις για το πώς πρέπει να γίνουν τα πράγματα, το πώς να κινηθούμε, πώς μπορούμε να προσπαθήσουμε παραπάνω και να εντείνουμε την προσπάθεια. Έχω μάθει πολλά από αυτούς τους ανθρώπους.

Κάποιοι άνθρωποι μάλιστα μού ασκούν κριτική γιατί δεν γράφω και μιλάω μόνο γι’ αυτό. Είναι πολύ ηθελημένη η απόφασή μου να αφήσω την καριέρα μου σε δεύτερο πλάνο, δεν με απασχολεί η καριέρα μου αυτή τη στιγμή γιατί αυτό που συμβαίνει τώρα το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό γιατί αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει στη χώρα μας ούτως ή άλλως», είπε ο Γιώργος Καπουτζίδης, πήρε ανάσα και συνέχισε.

Η λάθος ερώτηση και η σωστή απάντηση για την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

«Το να ζεις υπο το καθεστώς μιας διάκρισης από τότε που γεννήθηκες μέχρι τα 51 σου και να μην έχει λυθεί, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Δεν είναι μία συζητησούλα που θα κάνω αν πετύχω μία κάμερα κάπου. Έχει να κάνει με την προσωπικότητά μου, την αξιοπρέπειά μου, που μου την έχουν στερήσει και με έχουν πληγώσει πολλές φορές, έχει να κάνει με τα όνειρά μου. Με την ίδια μου τη φύση. Το ότι έχουμε φτάσει σε σημείο να τα συζητάμε, είναι σημαντικό, πρέπει όμως να το συζητάμε σε σωστή βάση.

Θέλω να πω το εξής, επειδή ξέρω ότι θα καταλήξουμε στην περιβόητη ερώτηση είσαι υπέρ ή κατά και είναι δημοκρατία και μπορούμε να έχουμε όλοι τις απόψεις μας. Η ερώτηση αυτή δεν είναι σωστή», είπε ο Γιώργος Καπουτζίδης και κάπου εκεί σηκώθηκα όρθια να χειροκροτήσω.

«Η σωστή απάντηση είναι να γυρίσει κάποιος και να σου πει ότι “εγώ δεν έχω τη δύναμη να στερήσω ή να απονείμω δικαιώματα σε συμπολίτες μου“. Αυτή είναι η δημοκρατία. Είναι το πολίτευμα όπου όλοι οι πολίτες είναι ίσοι. Αν κάποιοι πολίτες αισθάνονται ότι έχουν τη δύναμη να το κάνουν αυτό, υπάρχει πρόβλημα. Κάτι δεν έχουν καταλάβει σωστά ή αισθάνονται ότι κάποιοι συμπολίτες τους είναι κατώτεροι κι όχι ισότιμα αντικείμενα δικαίου κι αυτό είναι πρόβλημα», συμπλήρωσε και χειροκρότησα.

Αν κάποιοι αισθάνονται ότι έχουν τη δύναμη να το κάνουν αυτό, πρέπει να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να αναγνωρίσουν τον ορισμό της ομοφοβίας, θα συμπληρώσω κι εγώ στα λεγόμενά του. Ο Γιώργος Καπουτζίδης πρέπει να διδάσκεται, όπως μου είπε και η Μάριον Παλιούρα. Να γράψει ένα βιβλίο για το δημοτικό να τελειώνουμε με την ομοφοβία. Να την «ξεριζώσουμε» όπως είπε κι εκείνος στον Γιώργο Λιάγκα.

«Γιατί να μην δούμε την παρενθεσία σαν πράξη αλληλεγγύης, σαν μια πράξη αγάπης; Ότι μια γυναίκα δέχεται να γίνει παρένθετη μητέρα για κάποιους ανθρώπους που αγαπά. Πολλές φορές η επιλογή ενός ομόφυλου ζευγαριού είναι μια γυναίκα απο το συγγενικό ή το φιλικό περιβάλλον. Αυτό γιατί δεν το συζητά κανένας; Επίσης, η παρενθεσία ούτως ή άλλως έχει θεσμοθετηθεί στην Ελλάδα από το 2002. Αντέδρασε κανένας; Η αντίδραση έχει να κάνει μόνο με τα ομόφυλα ζευγάρια. Γιατί τώρα θέλουμε να συντηρηθεί μια διάκριση», είπε ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη δική μου γενιά, όλοι ομοφοβικοί είμαστε»

«Υπάρχει μια διάκριση στην κοινωνία η οποία δυστυχώς δεν οδήγησε σε τιποτα καλό. Με την ομοφοβια μεγαλώσαμε όλοι μας. Στη δική μου γενιά, όλοι ομοφοβικοι είμαστε. Σου φύτεψαν την ομοφοβία και έμαθες να τους απεχθάνεσαι, να τους κοροϊδεύεις να μισείς αυτούς τους ανθρώπους κι εμένα που είμαι ομοφυλόφιλος να ντρέπομαι και να έχω τύψεις για τον εαυτό μου. Και μετά έχουμε μια διαδρομή. Να ξεριζώσουμε την ομοφοβία. Είναι πολύ πιο σημαντικό και αυτό πρέπει να συζητάμε», πρόσθεσε και η γενναιότητα του να αναγνωρίσουμε τις ρίζες αυτής της ομοφοβίας μέσα μας ο καθένας είναι η ατομική μας ευθύνη. Να τη βρούμε και να την τραβήξουμε.

Ο ίδιος αποκάλυψε τη συζήτηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα πριν από 2 χρόνια. «Δεν το έχω πει εδώ και δύο χρόνια γιατί δεν θέλω να ανακοινώνω κάτι το οποίο έχει να κάνει και με έναν άλλον άνθρωπο, αλλά όντως είχαμε μία συζήτηση γι’ αυτό το θέμα σε κάποια φάση. Έγινε μία πολύ ωραία συζήτηση με δική του πρωτοβουλία», είπε σχετικά ο Γιώργος Καπουτζίδης ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει και τον Στέφανο Κασσελάκη.

Η διάκριση που μας κάνει κακό

«Όσο αφήνουμε αυτή τη διάκριση, κάνουμε κακό στην κοινωνία. Όσο αφήνουμε την ομοφοβία, κάνουμε κακό στον εαυτό μας και κατ’ επέκταση και σε κάποιον δίπλα σου. Δεν αντιμετωπιζόμαστε ως ίσοι πολίτες», τόνισε έπειτα.

«Κάθε μέρα κάποιος στην τηλεόραση θα με πει ανώμαλο η μη φυσιολογικό. Εσένα κάποιος σου είπε ότι πήγες τζάμπα στο Ντουμπάι και βγήκες και θίχτηκες και καλά έκανες και μιλούσες 10 λεπτά για αυτό το πράγμα. Καταλαβαίνεις πώς μπορεί να αισθάνομαι εγώ με αυτά τα πράγματα που ακούω; Σου περνάει από το μυαλό ότι ένας άνθρωπος θα με πει ανώμαλο θα με βάλει δίπλα σε παιδεραστές και σε κτηνοβάτες γιατί έτσι του κάπνισε και εγώ δεν επιτρέπεται να αντιδράσω;», αναρωτήθηκε ο σεναριογράφος και ηθοποιός. «Ο λόγος που ακούγονται όλα αυτά τα πράγματα είναι επειδή δεν αντιμετωπιζόμαστε ως ίσοι πολίτες σε αυτό το κράτος», είπε και αναφέρθηκε στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου τονίζοντας ότι οι άνθρωποι που τον σκότωσαν δεν ξέρουν καν γιατί το έκαναν.

Ο Γιώργος Καπουτζίδης είπε τα αυτονόητα που λέμε όλοι σε κάθε συζήτηση περί δικαιωμάτων. Το να αποκτήσει η μία κοινωνική ομάδα δικαιώματα, οι γυναίκες, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, οι πρόσφυγες, οι μειονότητες, δεν σημαίνει ότι θα στερηθεί δικαιώματα η ομάδα που μέχρι σήμερα ήταν η «κυρίαρχη» στην κοινωνία. Αυτό που θα στερηθεί είναι το ψευδές αίσθημα της «ανωτερότητας» εις βάρος αυτών των ομάδων. Αυτό που γεννά όλα τα κακά, αυτό που προκύπτει από τη διαιώνιση των διακρίσεων. Μία πολύ πραγματική αλλά εντελώς παράλλογη εξουσία θα στερηθεί, κανένα δικαίωμα.

«Η πυρηνική οικογένεια από τι θα κινδυνεύσει; Την επόμενη ημέρα όταν ψηφιστει το νομοσχέδιο θα έχουμε γάμους και μωρά στα μαιευτήρια. Η δικιά τους οικογένεια θα αλλάξει σχήμα; Από τι θα κινδυνεύσει; Η δουλειά μας είναι να βλέπουμε τη δικιά μας οικογένεια και να την κάνουμε πιο καλή και πιο ευτυχισμένη», υπογράμμισε ο Γιώργος Καπουτζίδης. «Αν θες να κοιτάς την οικογένεια που είναι δίπλα, να κοιτάς το παιδί που περνά άσχημα με τους γονείς του που το εκδίδουν ή το δέρνουν, αλλά γι’ αυτό το παιδί δεν κάνεις κάτι», συμπλήρωσε.

Η φύση δεν όρισε το «φυσιολογικό». Οι άνθρωποι το έκαναν

Ο Γιώργος Καπουτζίδης έκλεισε με κάτι που ακόμα κι αν δεν γράψει ο ίδιος βιβλίο για το δημοτικό κάποιος, πρέπει κάποιος να εισηγηθεί να μπει έστω ως κείμενο προς μελέτη για να μη νιώσει ποτέ κανένα παιδί ότι δεν χωράει πουθενά στον κόσμο μας.

«Πρέπει να κατανοήσουμε κάτι, δεν είμαστε μόνο 2 σχέδια σε αυτόν τον κόσμο, μόνο ένας άντρας 1,85, 82 κιλά μελαχρινός και μία γυναίκα 1,70 αδύνατη με καμπύλες. Έχουμε έρθει πάρα πολλά σχέδια, διαφορετικά και δεν μπορούμε να μπούμε μέσα σε δύο καλούπια. Δεν έχουμε γεννηθεί όλοι για να χωρέσουμε σε αυτά τα καλούπια. Η φύση έχει προνοήσει και μας έχει φέρει σε δισεκατομμύρια διαφορετικά σχέδια. Εμείς έχουμε πει “α ωραία αυτό και αυτό μόνο είναι φυσιολογικό”. Εμείς το είπαμε, δεν το είπε η φύση», είπε.

Ο Γιώργος Καπουτζίδης έκλεισε σημειώνοντας ότι δεν θα ασχοληθεί με την καριέρα του μέχρι να ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο. Όταν ψηφιστεί τότε μάλλον θα κάτσει να γράψει, όπως είπε. Ας ευχηθούμε όλοι να είναι ένα σχολικό εγχειρίδιο ό,τι γράψει. Με υποχρεωτική ρήτρα στη διάθεσή του να το διαβάσουν και οι γονείς. Ευχαριστούμε.