ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μανούσος Μανουσάκης: 5 πράγματα που δεν ήξερες για τον σκηνοθέτη που έφυγε από τη ζωή

NDPPHOTO / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΦΑΛΕΞΗΣ

Ο Μανούσος Μανουσάκης στα 74 χρόνια της ζωής του κατάφερε να μας χαρίσει σειρές γεμάτες απαγορευμένους έρωτες που πήγαιναν κόντρα στα στερεότυπα στα οποία η κοινωνία συνεχίζει να υπακούει. Ο άνθρωπος πίσω από τις μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες, σκηνοθέτησε σειρές όπως το Τμήμα Ηθών, τους Ψίθυρους Καρδιάς, το Μη μου λες Αντίο, το Η αγάπη ήρθε από μακριά, Το Κόκκινο Ποτάμι κ.α. Παράλληλα σκηνοθέτησε και για τον κινηματογράφο (η ταινία του, Ουζερί Τσιτσάνης, σημείωσε μεγάλη επιτυχία).

Φέτος ο Μανούσος Μανουσάκης επέστρεψε στο αγαπημένο του είδος του αστυνομικού δράματος, σκηνοθετώντας τη σειρά Το Δίχτυ στην ΕΡΤ. Λίγες ημέρες αργότερα ο σκηνοθέτης που «ιδανικά» θα ήθελε να φύγει από τη ζωή λέγοντας «πάμε» για ένα γύρισμα, απεβίωσε από οξεία λευχαιμία, όπως επιβεβαίωσε η σύζυγός του Μαρία, μιλώντας στην εκπομπή Πρωινό του ΑΝΤ1.

Η επόμενη της είδησης του θανάτου του, έμελλε να είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης κι αυτό μοιάζει μοιραίο για έναν άνθρωπο που τη «σημάδεψε» στην Ελλάδα. Αυτά είναι 5 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για εκείνον.

1. Το διαζύγιο των γονιών του και η θεία Ειρήνη Παππά που «γέννησε» το Τμήμα Ηθών

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή Στούντιο 4 ο Μανούσος Μανουσάκης είχε μιλήσει για την οικογένειά του και τους γονείς του που χώρισαν, όσο ο ίδιος ήταν σε νηπιακή ηλικία.

«Δεν νομίζω ότι οι γονείς μου είχαν καμία επαφή. Μαζί σαν παιδί δεν τους είδα ποτέ. Χώρισαν όταν ήμουν 2,5 ετών οπότε δε μπορώ να τους θυμάμαι μαζί. Πολύ μετά τους είδα μαζί.

Πολύ μετά, στα 75- 80 τους που ερχόντουσαν να κάνουν Πάσχα μαζί μου στο Χιλιομόδι. Εκεί τους είδα να τσακώνονται όπως τσακώνονται δυο ερωτευμένοι. Ήταν τόσο γλυκείς αυτοί οι τσακωμοί. Ήταν σαν να ήταν δυο έφηβοι που βγαίνουν ραντεβού και τσακώνονται. Τότε ζήσαμε κάποιες κοινές μέρες μαζί. Για 3- 4 χρόνια περνούσαμε τα Πάσχα μαζί.

Δεν με απασχόλησε ποτέ ο χωρισμός τους. Ήταν 2 άνθρωποι που έκαναν τις ζωές τους. Δεν ήταν κάτι συνηθισμένο τότε αλλά δε με απασχόλησε πολύ, ούτε ήθελα να εμπλακώ σε μια τέτοια μυθολογία χωρισμού. Για μένα, η κατάσταση ήταν αυτή, δεν υπήρχε καμία άλλη, δεν γνώρισα κάποια άλλη κατάσταση», σημείωνε ο σκηνοθέτης.

Ο ίδιος ήταν ανιψιός της Ειρήνης Παππά και μάλιστα είχε αποκαλύψει σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι η σπουδαία ηθοποιός ήταν εκείνη που του έδωσε την ιδέα για μία από τις πρώτες σημαντικές, τηλεοπτικές επιτυχίες του, τη σειρά Τμήμα Ηθών.

«Μου είναι αδύνατον να πιστέψω ότι δεν υπάρχει πια η Ειρήνη Παπά, δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω παρελθοντικό χρόνο για την Ειρήνη. Από την Ειρήνη κρατώ δύο πράγματα. Πρώτον, ήταν ένας άνθρωπος που έζησε τη ζωή που ήθελε να ζήσει χωρίς καμία υποχώρηση. Αυτό πραγματικά είναι μάθημα. Και το δεύτερο που κρατώ είναι ένα τεράστιο δώρο που μου χάρισε και θα στο διηγηθώ», είπε αρχικά ο Μανούσος Μανουσάκης.

«Όταν ξεκίνησε η ιδιωτική τηλεόραση, ο Βαγγέλης Λιβαδάς θέλησε να μπει στην τηλεόραση και μου πρότεινε να σκηνοθετήσω μια σειρά με θέμα τη Γαβριέλα, την περιώνυμη πόρνη των Αθηνών. Το σχέδιο όμως φαλίρισε και ήμουν πολύ στεναχωρημένος. Ένα βράδυ κάναμε τραπέζι στην Ειρήνη, στο σπίτι, ήρθε, με είδε κατηφή και με ρώτησε τι συμβαίνει.

Της είπα τι είχε συμβεί και μου λέει “γιατί να κάνεις μια πόρνη και να μην κάνεις πολλές; Θα σου δώσω έναν τίτλο, “Κληρονομιά, Τμήμα Ηθών”. Πήγα την άλλη μέρα στον Μίνωα Κυριακού, του λέω τον τίτλο και μου λέει “τώρα ξεκινάς”. Ήταν η “κληρονομιά” της Ειρήνης, από την Ειρήνη “γεννήθηκε” το Τμήμα Ηθών», διηγήθηκε στην εκπομπή Δύο στις 10 της ΕΡΤ.

2. Το ρεκόρ τηλεθέασης των Ψίθυρων Καρδιάς

Η σειρά του Μανούσου Μανουσάκη για το Mega, προβλήθηκε μεταξύ 1997-1998 και κατέγραψε τηλεθεάσεις που σήμερα μοιάζουν άπιαστο όνειρο για τους υπεύθυνους προγράμματος των καναλιών.

Η σειρά έφτασε σε μέγιστη τηλεθέαση το 76,7%. Πιο συγκεκριμένα το επεισόδιο που προβλήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου του 1998 σημείωσε το ποσοστό του 76,7% ξεπερνώντας τους 3.500.000 τηλεθεατές.

«Οι Ψίθυροι Καρδιάς άφησαν ιστορία, γιατί ήταν η πρώτη σειρά που τόλμησε να καταγγείλει τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. Η κοινότητα των τσιγγάνων μας δέχτηκε και μας αγκάλιασε. Εκείνη η εποχή ήταν πολύ διαφορετική από τη σημερινή, υπήρχε άλλη συνθήκη. Τα νούμερα τηλεθέασης ήταν κάθε φορά και υψηλότερα μέχρι που έφτασαν σε πανελλήνιο ρεκόρ, άσπαστο έως σήμερα», είχε πει στην εκπομπή Πάμε Δανάη.

Στην ίδια εκπομπή είχε μιλήσει μερικά χρόνια μετά για τους τηλεοπτικούς έρωτες που μάς παρουσίασε και τους πρωταγωνιστές που τους έδωσαν σάρκα και οστά.

3. Ήταν παντρεμένος με την αγαπημένη του Μαρία από το 1975

Με τη σύζυγό του Μαρία ήταν ζευγάρι από το μακρινό, 1972, παντρεύτηκαν το 1975 και παρέμειναν μαζί ως το τέλος της ζωής του. Απέκτησαν 2 παιδιά, τον Μανώλη και την Κλεώνη.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του δήλωνε με την ίδια Μαρία «από το 1972 που συναντηθήκαμε και το 1975 που παντρευτήκαμε. Και δεν έχω μετανιώσει ούτε λεπτό». Στην εκπομπή Στούντιο 4 είχε μιλήσει για τη σχέση τους. Όπως είχε πει «Λόγω ανωριμότητας μείναμε μαζί».

4. Η σχέση με τα παιδιά του και η συνεργασία με τον γιο του

Ο Μανούσος Μανουσάκης μπορεί να ήταν μετρ της μυθοπλασίας, αλλά η αφοσίωσή του στη δουλειά του, τού στέρησε χρόνο από την οικογένειά του, πράγμα που όπως έλεγε σε συνέντευξή του στο Λοιπόν, μετάνιωνε.

«Ναι, μετανιώνω που δεν είχα πολύ χρόνο να ασχοληθώ με το μεγάλωμα των παιδιών. Τώρα, βέβαια, ο γιος μου είναι 49 και η κόρη μου 45 χρονών και δεν τους έχουν μείνει παιδικά τραύματα εξ αυτού. Με τον γιο μου κιόλας συνεργαζόμαστε, γράφει τη μουσική και κάνει σχεδιασμό ήχου στη νέα μας σειρά (σ.σ. Σκηνοθετούσε τη σειρά Το Δίχτυ για την ΕΡΤ) Είμαστε πολλά χρόνια συνεργάτες, έχει γράψει τη μουσική και για τα Κρυφά μονοπάτια και για το Για μια γυναίκα και ένα αυτοκίνητο». Οπότε αναπληρώνουμε ό,τι χάσαμε στα νιάτα μας», έλεγε χαρακτηριστικά.

Η κόρη του, Κλεώνη, είναι εικαστικός video art. Ο Μανούσος Μανουσάκης είχε γίνει παππούς καθώς η κόρη του είναι και μητέρα.

5. Μανούσος Μανούσακης ο ελαιοπαραγωγός

Ο Μανούσος Μανουσάκης δήλωνε «αγροτοσκηνοθέτης», αφού όταν άφηνε την καρέκλα του σκηνοθέτη ασχολούνταν ενεργά με την ελαιοπαραγωγή. Μαζί με τη σύζυγό του διατηρούσαν το κτήμα Μανούσου και Μαρίας Μανουσάκη που περιλάμβανε κάπου 2.500 ελιές. Είχαν καλλιέργειες στην Σπάρτη και την Κορινθία. Ως δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Σπάρτης είχε συμβάλει στη δημιουργία της Γιορτής Ελιάς και Λαδιού.

«Η ελιά είναι ένα δέντρο που όταν το βλέπεις και το ζεις το ερωτεύεσαι και αν ασχοληθείς μαζί της δεν μπορείς να σταματήσεις», είχε πει σε συνέντευξή του.

Η κουβέντα για τον θάνατό του

«Ιδανικά, θα ήθελα να επέλθει το… μοιραίο την ώρα του γυρίσματος. Την ώρα που λέω “πάμε!”, να τελειώσω. Να είμαι δυνατός, να είμαι ακμαίος και δραστήριος ακόμη και αυτή την στιγμή, στο τέλος μου! Αλλά δεν το προσδοκώ και άμεσα», έλεγε το περασμένο καλοκαίρι στο περιοδικό Λοιπόν.

Έφυγε τελικά, ακμαίος και δραστήριος, ενώ η τελευταία του τηλεοπτική δουλειά, Το Δίχτυ, είχε ξεκινήσει το τηλεοπτικό της ταξίδι στην ΕΡΤ. Ο Μανούσος Μανουσάκης ήξερε να δημιουργεί τις ιδανικές σειρές για την ελληνική τηλεόραση. Το δικό του τέλος γράφτηκε πρόωρα αλλά ήταν, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, σχεδόν ιδανικό.

Exit mobile version