ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ματθαίος Γιωσαφάτ: 5 ατάκες του σπουδαίου ψυχιάτρου για την αγάπη και τις σχέσεις

YouTube

Σαν σήμερα, 27 Ιουλίου του 2022, πριν από ακριβώς έναν χρόνο, ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς ψυχιάτρους και ψυχαναλυτές στη χώρα μας, ο Ματθαίος Γιωσαφάτ έφυγε από τη ζωή.

«Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ δεν είναι πια μαζί μας. Το πνεύμα όμως, τα λόγια και το αποτύπωμα του πάνω σε χιλιάδες ανθρώπους θα είναι πάντα εδώ», ανέφερε η ανάρτηση που γνωστοποίησε τη δυσάρεστη είδηση του χαμού του ψυχιάτρου και ψυχαναλυτή στο ευρύ κοινό.

«Αφιέρωσε τη ζωή του στην κατανόηση των άλλων και είχε σαν κίνητρο πάντα να βοηθήσει όσο περισσότερους μπορούσε με τη θεραπεία, τις διαλέξεις, τα βιβλία του. Αφήνει πίσω του ένα έργο σημαντικό και μία οικογένεια και φίλους και νιώθουμε τυχεροί που τον είχαμε στη ζωή μας». Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ αφιερώθηκε στην κατανόηση της ανθρώπινης ψυχής. Έναν χρόνο μετά θυμόμαστε τον ίδιο και τις σπουδαίες φράσεις του για τη ζωή και τις σχέσεις.

Ποιος ήταν ο Ματθαίος Γιωσαφάτ

Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1963 και απέκτησε την ειδικότητα του Νευρολόγου – Ψυχιάτρου το 1967. Συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο όπου έμεινε για περισσότερα από 15 χρόνια. Εκεί έλαβε διάφορα διπλώματα στην ψυχιατρική και παιδοψυχιατρική, δίδαξε σε Πανεπιστήμια και έκανε 5ετή εκπαίδευση στην Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία. Επιπλέον έκανε 4ετή εκπαίδευση στην Ομαδική Ανάλυση και Οικογενειακή Θεραπεία.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ο Ματθαίος Γιωσαφάτ, εξελέγη διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, ενώ ίδρυσε μαζί με συναδέλφους του την Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας και την Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας.

Παράλληλα έγραφε. Πάντα ήθελε να γίνει συγγραφέας και ας τον κέρδισε η επιστήμη. Αυτή την επιστήμη έβαλε μέσα στα βιβλία του (7 τον αριθμό) που αγάπησε το κοινό. Όπως αγάπησε και τις συνεντεύξεις του. Κάθε φορά που ο Ματθαίος Γιωσαφάτ μιλούσε, τον ακούγαμε. Κι αυτές είναι 5 ατάκες του για τη ζωή, την Ελλάδα τον γάμο, τις σχέσεις και τον έρωτα που θα θυμόμαστε πάντα.

Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ για την αγάπη

«Αγάπη σημαίνει ότι αρχίζεις να νοιάζεσαι για τον άλλον. Είναι σπάνιο το αίσθημα της αγάπης. Πρέπει να το έχεις πάρει από τη μάνα σου καταρχήν, αλλιώς πρέπει να κάνεις θεραπεία. Άλλο να νοιάζομαι για σένα πραγματικά. Άλλο να είμαι τρελά ερωτευμένος και άλλο να θέλω απλά να πηδήξω. Το πρώτο αν το πετύχεις είσαι ευτυχισμένος. Δένεσαι με την κοινή ζωή».

«Όταν το βράδυ είμαι εγώ φοβισμένος, εσύ θα με αγκαλιάσεις και θα μου πεις “εγώ είμαι εδώ”. Και θα είσαι». – OneΜan, 2018

Για τον γάμο

«Ο γάμος είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες της χρόνιας κατάθλιψης».

«Το 80% των ζευγαριών στην Ελλάδα δεν τα πάνε καλά, το 50% χωρίζουν, το 30% δεν χωρίζουν για κοινωνικο-οικονομικούς λόγους, το 20% είναι σε σχετικά καλό επίπεδο και μόνο το 5%-10% είναι πραγματικά ευτυχισμένοι. Επομένως, η πλειονότητα των σχέσεων είναι ψεύτικες και βολεμένες. Δεν βρήκαν ποτέ το ιδανικό» – Lifo, 2020.

Για την Ελλάδα

«Όταν έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση, ηρωοποιείς».

«Είτε στην Ελλάδα, “είμαστε η καλύτερη χώρα του κόσμου και όλοι μας ζηλεύουν” ή όπως έλεγε και ο Πρωθυπουργός στην αρχή: “θα χτυπάω το νταούλι και θα χορεύει όλος ο κόσμος”» – Oneman 2018

Για τον έρωτα

«Όπως είπαμε, ο έρωτας είναι η προβολή των αναγκών μας σε άλλους ανθρώπους, που ελπίζουμε ότι θα τις ικανοποιήσουν. Αυτό λέμε έρωτα βασικά. Κι επειδή θέλουμε να τις ικανοποιήσουν, τον εξιδανικεύουμε τον άλλον και πιστεύουμε ότι είναι αυτός που θέλουμε. Η επιθυμητή μητέρα, όπως λέω, ή ο επιθυμητός πατέρας».

«Τα αγόρια σήμερα φοβούνται τα κορίτσια. Ενα κορίτσι 12 ή 14 ετών έχει συχνά ελευθεριάζουσα ερωτική συμπεριφορά. Αρκεί να σας πω ότι το 15% των κοριτσιών αρχίζει την ερωτική του ζωή στα 12 και το 20% με 25% στα 14.- Το Βήμα, 2013

 

O Ματθαίος Γιωσαφάτ για τις σχέσεις

«Όσο πιο υποανάπτυκτη είναι μία χώρα, τόσο πιο ανώριμοι και οι άνθρωποί της. Έξω είχα δει πολλά ζευγάρια να αγαπιούνται πραγματικά, εδώ πολύ λιγότερα. Εδώ μιλάμε γι’ αγάπη, όλα τα τραγούδια είναι γι’ αγάπη, και κανένας δεν αγαπάει τον άλλον».

«Είμαστε εγωκεντρικός λαός, ο καθένας κοιτάει τον εαυτό του, δεν μπορούμε να δουλέψουμε ομαδικά» – Από το βιβλίο του Μεγαλώνοντας μέσα στην ελληνική οικογένεια. 

Exit mobile version