ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μετά τη Mahsa Amini, ο θάνατος της 20χρονης Hadis Najafi, σοκάρει το Ιράν και τον κόσμο όλο

Διαμαρτυρία κατά του θανάτου της Mahasa Amini στη Βηρυτό Marwan Naamani/picture alliance via Getty Images

Mια 20χρονη γυναίκα πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από τις δυνάμεις ασφαλείας του ιρανικού καθεστώτος. Η Hadis Najafi, γίνεται έτσι μετά την Mahsa Amini, ένα νέο σύμβολο για την έκρηξης οργής και επανάστασης των γυναικών στο Ιράν, οι οποίες ηγούνται μαζικών διαδηλώσεων στη χώρα τους, από τις 16 Σεπτεμβρίου.

Η δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Masih Alinejad, επικαλούμενη την αδερφή του θύματος, ήταν η πρώτη που αποκάλυψε τον θάνατο της 20χρονης. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι αστυνομικές αρχές του Ιράν, πυροβόλησαν την Hadis Najafi, 6 φορές κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για την Mahsa Amini στην πόλη Καράτζ. Το περιστατικό, φέρεται να συνέβη στις 21 Σεπτεμβρίου, αλλά εν μέσω διαδικτυακού μπλακ άουτ στο Ιράν, αποκαλύφθηκε το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου. Η άτυχη κοπέλα, φέρεται να δέχθηκε πυρά στον λαιμό, την καρδιά, την κοιλιά και το χέρι της. Μετά την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ghaem, όπου αργότερα εξέπνευσε.

«Αυτό το 20χρονο κορίτσι που ετοιμαζόταν να συμμετάσχει στη διαμαρτυρία ενάντια στη δολοφονία του #MahsaAmini σκοτώθηκε με 6 σφαίρες. Η #HadisNajafi, 20 ετών, πυροβολήθηκε στο στήθος, το πρόσωπο και τον λαιμό από τις δυνάμεις ασφαλείας της ισλαμικής Δημοκρατίας. Γίνε η φωνή μας», γράφει η Alinejad στην ανάρτησή της στο Twitter.

Η Alinejad δημοσίευσε και στιγμιότυπα από την κηδεία της Hadis Najafi, γράφoντας χαρακτηριστικά:

«Αυτή είναι η κηδεία της 20χρονης #HadisNajafi, η οποία έπεσε νεκρή στον δρόμο, από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά των διαδηλωτών. Η Hadis ήταν ένα καλόκαρδο κορίτσι και αγαπούσε τον χορό. Διαδήλωνε κατά του βάναυσου θανάτου της #MahsaAmini. Το έγκλημά τους: Ήθελαν ελευθερία».

Κατά σύμπτωση μάλιστα, η 20χρονη Najafi, είχε πρωταγωνιστήσει στα social media με βίντεο που την έδειχναν να δένει την ξανθιά κοτσίδα της και να ετοιμάζεται να διαδηλώσει υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και κατά του θεοκρατικού καθεστώτος στο Ιράν.

Η «επανάσταση της μαντίλας» στο Ιράν είναι μια γυναικεία επανάσταση

Η οργή σε ολόκληρο το Ιράν ξεχειλίζει για τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini από την Αστυνομία Ηθών, επειδή φορούσε «απρεπώς» τη μουσουλμανική μαντίλα, που καλύπτει το κεφάλι και μέρος του προσώπου. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι άνδρες που την συνέλαβαν την χτύπησαν βάναυσα, με αποτέλεσμα η κοπέλα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου έπεσε σε κώμα και τελικά απεβίωσε. Οι Αρχές υποστήριξαν πως η Amini έπασχε από καρδιολογικό πρόβλημα, ωστόσο, η οικογένειά της τονίζει πως η 22χρονη, ήταν υγιέστατη.

Το Ιράν, από την ημέρα του θανάτου της Amini μέχρι σήμερα, φλέγεται, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατέβει στους δρόμους σε τουλάχιστον 50 πόλεις της χώρας, ενώ οι γυναίκες σε ένδειξη διαμαρτυρίας, κόβουν τα μαλλιά τους και καίνε τις χιτζάμπ τους δημόσια.

Οι γυναίκες βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας ελευθερία, δικαιοσύνη και δικαιώματα.

Το καθεστώς της χώρας, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την οργή των πολιτών, απέκλεισε την πρόσβαση στο Instagram και το WhatsApp και περιόρισε την πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Όπως και σε άλλες ισλαμικές χώρες, έτσι και στο Ιράν, ο φεμινισμός είναι ίσως το μόνο εργαλείο, μέσω του οποίου μπορεί να ασκηθεί πίεση για τα ανθρώπινα και γυναικεία δικαιώματα. Τα φεμινιστικά κινήματα, τις περισσότερες φορές είναι τα μόνα που εξασφαλίζουν ορατότητα, ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ανθρωπιστικές οργανώσεις, ακόμα και με τη Δύση, η οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται να αναλαμβάνει καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Παρά τις ομιχλώδεις, δυτικές προθέσεις και την άγρια καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν, το ηθικό των διαδηλωτών και το παγκόσμιο κύμα αλληλεγγύης, δεν δείχνει να κάμπτεται. Ο λαός του Ιράν είναι πλέον στους δρόμους για να διαδηλώσει υπέρ των θεμελιωδών δικαιωμάτων του.

Οι Ιρανές γυναίκες τόσο εντός της χώρας, όσο και στη διασπορά, προσπαθούν να εισαγάγουν πραγματική κοινωνική και πολιτική αλλαγή στη χώρα. Ενώ ο Ανώτατος Ηγέτης, Ayatollah Ali Khamenei και οι υποστηρικτές του υπερασπίζονται την επίσημη ιδεολογία του πολιτικού Ισλάμ του κράτους, οι γυναικείες οργανώσεις βάσης ηγούνται μιας αντίθετης προσπάθειας για την προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσω μιας συνεργατικής, μη ιδεολογικής προσέγγισης.

Μέσω της αποδοχής της διαφορετικότητας, της μεγαλύτερης εσωτερικής και διεθνούς συνεργασίας και της εστίασής τους στην επίτευξη συγκεκριμένων, πρακτικών στόχων, αυτές οι ομάδες γυναικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ηγούνται της αλλαγής, με στόχο να επιφέρουν μια νέα επανάσταση στο Ιράν.

Exit mobile version