ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μίμης Πλέσσας: 5 τραγούδια του που θα ακούς για πάντα

NDPPHOTO / NDP PHOTO

Λίγες ημέρες προτού συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής στον πλανήτη, ο Μίμης Πλέσσας έφυγε από τη ζωή αφήνοντας όμως πίσω του ένα πλούσιο έργο γεμάτο νότες και μελωδίες που θα μας είναι πάντα οικείες, θα μας συγκινούν και θα τις σιγοτραγουδάμε.

Ο Μίμης Πλέσσας είχε ταλέντο και το μοιραζόταν με τον κόσμο από τότε που ήταν μόλις 15 ετών. Τότε που έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Αργότερα ως φοιτητής της Χημείας στις ΗΠΑ (αφού πρώτα σπούδασε φυσικομαθηματικός στην Ελλάδα) βραβεύτηκε για τις επιδόσεις του στο πιάνο. Κι από το μακρινό 1952 ξεκίνησε να συνθέτει, χαρίζοντάς μας τις μελωδίες του.

Συνέδεσε το όνομά του και τη μουσική του άρρηκτα με τον ελληνικό κινηματογράφο, «ντύνοντας» μουσικά μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές των ταινιών της χρυσής εποχής του κινηματογράφου στην Ελλάδα (σκέψου μόνο τη Μαρινέλλα να λέει το Άνοιξε Πέτρα στο μιούζικαλ Γοργόνες και Μάγκες ή τον Νίκο Κούρκουλο να χορεύει ζεϊμπέκικο καίγοντας τα υπάρχοντα του ενώ ακούγεται ο Στράτος Διονυσίου να τραγουδά Βρέχει φωτιά στη στράτα μου στην ταινία Ορατότης Μηδέν). Συνέδεσε το όνομά του με τον πιο εμπορικό δίσκο της ελληνικής δισκογραφίας (τον Δρόμο όπου συνεργάστηκε στους στίχους με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο). Πάνω απ’ όλα συνέδεσε το όνομά του με την ιστορία 100 χρόνων μουσικής, που σκόπευε μάλιστα να γιορτάσει στο Παλλάς με μία συναυλία αφιέρωμα στα τραγούδια του.

Η μουσική γιορτή Μίμης Πλέσσας – Γενέθλια Εκατό, που προγραμματίζεται να ανέβει στο Θέατρο Παλλάς με 30 καλλιτέχνες επί σκηνής, βασισμένη σε μία ιδέα και τη σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλλαρη, μεταξύ 10 και 20 Οκτωβρίου 2024, επικεντρώνεται στα κινηματογραφικά τραγούδια του Μίμη Πλέσσα. Κατά τη διάρκεια της πλούσιας καριέρας του ο Μίμης Πλέσσας λάτρεψε τη τζάζ, έγραψε τραγούδια που άφησαν εποχή, ανέδειξε τραγουδιστές όπως τη Νάνα Μούσχουρη, την Τζένη Βάνου, τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Στράτο Διονυσίου και τη Ρένα Κουμιώτη, και καθόρισε το έντεχνο και λαϊκό τραγούδι, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση για την μουσική παράσταση του Παλλάς.

Αυτή η σπουδαία του συνεισφορά γίνεται περισσότερο απτή όταν σκεφτείς μερικά από τα τραγούδια του. Τραγούδια που θα τραγουδάς για πάντα. Όπως τα 5 που θα βρεις παρακάτω.

Πρώτη φορά

Ο Δρόμος κυκλοφόρησε το 1969 από τη Lyra και θεωρείται αν όχι ο εμπορικότερος, τουλάχιστον ένας από τους πιο εμπορικούς δίσκους στην Ελλάδα όλων των εποχών. Ανάμεσα στους ερμηνευτές των 12 πασίγνωστων τραγουδιών του δίσκου ήταν η Ρένα Κουμιώτη που είχε μόλις ξεκινήσει να ερμηνεύει τραγούδια μπροστά στο κοινό. Η Ρένα Κουμιώτη ήταν που είπε το σπουδαίο τραγούδι Πρώτη Φορά.

Οι Χάντρες

Το 1962 κυκλοφορεί η κινηματογραφική ταινία- ντοκιμαντέρ του Κλέαρχου Κονιτσιώτη Η Αθήνα την νύχτα. Ο Δημήτρης Χορν τραγουδά τις Χάντρες που υπογράφουν ο Μίμης Πλέσσας και ο Κώστας Πρετεντέρης. Το γεγονός ότι ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε με τη φωνή του Δημήτρη Χορν το τραγούδι, ξεκίνησε ως πλάκα. Οι 2 δημιουργοί του ζήτησαν να το πει έτσι για να το ακούσουν κι εκείνος με την πεποίθηση ότι αυτό το τραγούδι το λέει για πλάκα έβαλε όλη την εκφραστικότητα που ακούς στα λόγια του με το που πατήσεις το play.

«Μου ζήτησαν να το πω για να δουν πώς ακούγεται. Ο ηχολήπτης όμως το έγραψε και τους άρεσε. Όταν ήρθε η Τζένη Βάνου να το τραγουδήσει, την έδιωξαν. Εγώ βέβαια δεν το είπα για να γίνει δίσκος. Το είπα για να το ακούσουν αυτοί. Είναι δε και αηδέστατο τραγούδι. Ξέρεις τι είναι μετά να έχω παίξει του Ριχάρδους και τους Αμλέτους και να με σταματούν για τις Χάντρες;», είχε εξομολογηθεί ο Δημήτρης Χορν.

Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου

Το «αηδόνι του Αττίκ» η Δανάη Στρατηγοπούλου υπέγραψε τους στίχους και ο Μίμης Πλέσσας τη μουσική του υπέροχου αυτού τραγουδιού. Ο Μίμης Πλέσσας έγραψε το τραγούδι αυτό για την ταινία του 1961 Φτωχαδάκια και Λεφτάδες, και στην πρώτη του εκτέλεση το είπε ο Κώστας Χατζής, αλλά αυτό ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια ενός κινηματογραφικού τραγουδιού. Η αγάπη του συνθέτη για τη jazz πραγματικά αναδεικνύεται σε αυτό το κομμάτι, που ακόμα κι αν δεν έγινε γνωστό με τη φωνή του Κώστα Χατζή, έγινε τελικά πιο γνωστό όταν το 1963 το ερμήνευσε η Τζένη Βάνου.

Όλα δικά σου μάτια μου

Είναι σίγουρα ένα από τα πιο ερωτικά τραγούδια του ελληνικού πενταγράμμου και του ελληνικού κινηματογράφου επίσης. Μπορεί να μην το είχες συνδυάσει ποτέ με το σινεμά αλλά το τραγούδι των Λευτέρη Παπαδόπουλου και Μίμη Πλέσσα διά στόματος του αισθαντικού Γιάννη Πουλόπουλου ακούστηκε πρώτη φορά στην ταινία Αγάπη που δεν σβήνει ο χρόνος του Γιώργου Ζερβουλάκου που κυκλοφόρησε το 1966.

Χίλιες Βραδιές

Μία από τις μεγάλες επιτυχίας της Τζένης Βάνου (κι αυτή ξεκίνησε να σπουδάσει φυσικομαθηματικός αλλά ο μέντοράς της Μίμης Πλέσσας την έπεισε να δώσει εξετάσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας) ανήκε και πάλι μουσικά στον Μίμη Πλέσσα. Τους στίχους υπογράφει ο Ηλίας Λυμπερόπουλος. Συμπεριλήφθηκε στον δίσκο Αγόρι μου, που σηματοδότησε τη στροφή της στο λαϊκό τραγούδι. Ήταν το μακρινό 1973 που ακούσαμε πρώτη φορά τους στίχους Χίλιες βραδιές θα μ’ αρνηθείς, χίλιες θα με ζητήσεις.

«Για μένα η Τζένη Βάνου ήταν η συγκλονιστικότερη φωνή του ελληνικού τραγουδιού. Την ξεχώρισα από νωρίς και είχα την τύχη να ερμηνεύσει πολλά από τα τραγούδια μου. Είμαι σίγουρος πως η Τζενούλα μου τραγουδά ήδη στην καλύτερη χορωδία του Παραδείσου…», έλεγε ο Μίμης Πλέσσας όταν η τραγουδίστρια έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στα 75 της χρόνια το 2014, στην εφημερίδα Έθνος. Και τώρα οι 2 τους θα έχουν ίσως «συναντηθεί» εκεί σε αυτή την χορωδία της φαντασίας, της πίστης, της καρδιάς του.

Exit mobile version