ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα και κόρη σώθηκαν από τον κακοποιητή τους χάρη στην αλληλεγγύη των γειτόνων τους στην Καλλιθέα

Unsplash

Αν ένα πράγμα έχει τονιστεί με κάθε τρόπο το τελευταίο διάστημα, μέσα από το ελληνικό κίνημα του #Metoo, ή μέσα από τις συνεχείς εκκλήσεις να εξευρεθούν λύσεις απέναντι στην έμφυλη βία, αυτό είναι να μη στρέφουμε αλλού τα μάτια μας. Να μην αδιαφορούμε. Στην περίπτωση της μακροχρόνιας, ενδοοικογενειακής βίας που είχε υποστεί 42χρονη γυναίκα, μητέρα μίας 3χρονης κόρης, στην Καλλιθέα, η ενσυναίσθηση και η συμμετοχή κέρδισαν την αδιαφορία.

Η 42χρονη γυναίκα και η 3 ετών κόρη της που ζουν στην Καλλιθέα, κατάφεραν να σωθούν από τον κακοποιητή τους, χάρη στην αλληλεγγύη των γειτόνων τους και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπόθεσης από την αστυνομία και την εισαγγελία.

Η γυναίκα στην Καλλιθέα σώθηκε από τη βία χάρη στην αλληλεγγύη

Η 42χρονη κατάφερε πριν από λίγο καιρό, την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου να βγει από το διαμέρισμά της, στην Καλλιθέα, μαζί με το κοριτσάκι της και να ζητήσει βοήθεια. Οι γείτονες έσπευσαν να δημιουργήσουν μία ανθρώπινη ασπίδα γύρω της για να την προστατέψουν μέχρι να παρέμβουν οι αρχές. Στη συνέχεια ειδοποιήθηκε το Φεμινιστιό Σωματείο «Το μωβ» προκειμένου να συνδράμει τη μητέρα και την κόρη της σε όποια διαδικασία ακολουθούσε. Αυτό ανέδειξε και την υπόθεση που έγινε viral στα social media. To σωματείο επισημαίνει ότι πλέον μπήκε τέλος στην ιδιότυπη αιχμαλωσία, η γυναίκα και το παιδί είναι ασφαλείς, και οι αρχές έχουν ξεκινήσει τη νομική διαδικασία.

«Αρχικά προσήχθησαν όλοι στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας και στη συνέχεια ανέλαβε το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αστυνομικού Τμήματος Ομόνοιας. Ο χειρισμός της υπόθεσης από πλευράς αστυνομίας και εισαγγελίας ήταν υποδειγματικός», σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Μωβ.

Η αλλαγή κουλτούρας που μεταφράζεται σε «υποδειγματικό χειρισμό»

«Όσο περνά ο καιρός βλέπουμε ότι και οι αστυνομικοί μετέχουν περισσότερο στον φόβο που αισθάνονται οι γυναίκες. Ίσως παίζει ρόλο η κινητοποίηση των ΜΜΕ στα θέματα των γυναικοκτονιών ή και οι οδηγίες που έχουν από το δικό τους αρχηγείο ή και η αλλαγή της κουλτούρας που έχει συντελεστεί με τα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας. Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε αυτή την αλλαγή της κουλτούρας να αποδίδει καρπούς», μας έλεγε πριν από λίγο καιρό στο LadyLike η Ειρήνη Σιώζου, σύμβουλος νομικής στήριξης στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών της ΓΓΟΠΙΦ στην Αθήνα.

Αυτή η «αλλαγή κουλτούρας» είναι που μεταφράζεται σε «υποδειγματικό χειρισμό». Σε χειρισμό όπως θα έπρεπε να είναι. Στον χειρισμό που έχουμε ανάγκη όλες μας σε τέτοιες υποθέσεις.

«Μετά τις καταθέσεις αφέθηκαν ελεύθερες μάνα και κόρη και κρατήθηκε ο άντρας μέχρι την επομένη μέρα στα πλαίσια του αυτοφώρου. Έτσι μπόρεσε και γύρισε η γυναίκα με το παιδί στο σπίτι τους (το διαμέρισμα είναι ιδιοκτησία της γυναίκας) και άλλαξε κλειδαριά ώστε να μην έχει πλέον πρόσβαση ο άντρας. Την επόμενη μέρα ο άντρας, ο οποίος δεν έχει σταματήσει να ενοχλεί και να απειλεί, πήρε τα πράγματά του με την συνοδεία αστυνομίας», αναφέρει το Μωβ στην ιστοσελίδα του για την υπόθεση.

Η γυναίκα που κατάφερε να απεγκλωβιστεί από την «αιχμαλωσία» της στο διαμέρισμα εκείνο στην Καλλιθέα, έκτοτε έχει απευθυνθεί σε σχετικούς φορείς και οργανώσεις. Ωστόσο, παραμένει πρόβλημα η νομική εκπροσώπησή της στα δικαστήρια, τόσο για να γίνουν τα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του κακοποιητή της, όσο και στην υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας που θα εκδικαστεί. Η νομική συμβουλευτική που παρέχουν τα Συβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, δεν αρκούν στην περίπτωσή της όπως αναφέρει το Μωβ.

Το επόμενο αλληλέγγυο βήμα

«Η γυναίκα πήγε στην οργάνωση Διοτίμα και ζήτησε δικηγόρο (όμως δυστυχώς η απάντηση που πήρε σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα νομικής βοήθειας αυτή την περίοδο), και υπέβαλε αίτηση παροχής νομικής βοήθειας στο Πρωτοδικείο Αθηνών», αναφέρει το Μωβ στην ιστοσελίδα του.

Όπως είχε πει η Ειρήνη Σιώζου για τις υπηρεσίες που παρέχονται σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι: «Ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη της παρέχονται δωρεάν όπως και νομική συμβουλευτική μέσω των Συμβουλευτικών Κέντρων μας. Πρόσβαση σε δομές υγείας επίσης έχει δωρεάν ενώ ανάλογα με το εισόδημά της έχει και πρόσβαση σε παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας από το κράτος, όπως συμβαίνει σε όλους τους πολίτες με χαμηλό εισόδημα».

Η αλληλεγγύη είναι αυτή που κατάφερε να σώσει τη συγκεκριμένη γυναίκα από την κακοποίηση την οποία είχε υποστεί. Η αλληλεγγύη μπορεί να την βοηθήσει και τώρα να καταφέρει να ανταποκριθεί στα νομικά έξοδα που απαιτεί η υπόθεσή της. Το μωβ στην ιστοσελίδα του απευθύνει έκκληση για οικονομική ενίσχυση της γυναίκας και μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σωματείο για να σας καθοδηγήσουν για τη βοήθεια που χρειάζεται εδώ.

Το σημαντικό είναι ότι αυτή τη φορά τουλάχιστον η αλληλεγγύη, η συμμετοχή, η ενσυναίσθηση σημείωσαν μία πρώτη νίκη. Συλλογικά δεν στρέψαμε το βλέμμα μας αλλού. Ως γείτονες, ως αρχές, κοιτάξαμε τη γυναίκα αυτή στα μάτια και βοηθήσαμε. Γιατί αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε.

Γιατί τελικά αυτό που έχουμε είναι μόνο ο ένας τον άλλο.

Exit mobile version