ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μιχάλης Οικονόμου: «Είμαι ο μπαμπάς του, αλλά νομικά δεν είμαι τίποτα γι’ αυτό το παιδί»

Instagram.com/ecomike

Μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΡΤ για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, διάφορες απόψεις ακούγονται από πολλές πλευρές. Ίσως από περισσότερες πλευρές από όσες έχουμε ανάγκη, είναι απαραίτητες, αντέχουμε. Μια άποψη, πάντως, που σίγουρα θέλουμε να ακούσουμε είναι αυτή του Μιχάλη Οικονόμου, που έχει υπογράψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης με τον σύντροφό του, με τον οποίο μεγαλώνουν μαζί τον γιο τους, κι αυτή ήρθε μέσα από συνέντευξή του στην εκπομπή Mega Καλημέρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη επίλυσης προβλημάτων που προκύπτουν με παιδιά που ήδη μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες μετά από υιοθεσία, χωρίς όμως οι 2 γονείς του να έχουν τα ίδια δικαιώματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν ο γονιός που έχει προχωρήσει στην υιοθεσία και έχει την επιμέλεια του παιδιού φύγει από τη ζωή, το παιδί αυτό θα επιστρέψει στο ίδρυμα, αφού ο/η σύντροφός του δεν έχει κανένα δικαίωμα. Ο Μιχάλης Οικονόμου, λοιπόν, που μεγαλώνει έναν γιο, σχολίασε τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και μεταξύ άλλων εστίασε την προσοχή του στην προστασία αυτών των παιδιών, που ουσιαστικά είναι «εκτεθειμένα» απέναντι στον νόμο. Κατά τη γνώμη του, αυτός είναι ο βασικότερος λόγος για να «περάσει» το σχετικό νομοσχέδιο πέρα από οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Μιχάλης Οικονόμου: «Εγώ το μεγαλώνω το παιδί. Είμαι ο μπαμπάς του, αλλά νομικά δεν είμαι τίποτα γι’ αυτό το παιδί»

Αναφορικά με τον πολιτικό γάμο και για το αν θα παντρευτεί με τον Γιώργο Μακρή, ο ηθοποιός ανέφερε: «Το ζητούμενο είναι ο πολιτικός γάμος που δίνει έξτρα δικαιώματα. Ο πολιτικός γάμος δίνει έξτρα δικαιώματα, τα πιο πολλά δικαιώματα είναι στον πολιτικό γάμο και κατά συνέπεια και η τεκνοθεσία, στο οποίο επίσης θα προχωρήσουμε, γιατί εγώ αυτήν τη στιγμή είμαι αόρατος γονιός. Δεν έχω κάποια νομική σχέση με το παιδί. Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε σήμερα. Αυτό ζητάμε να γίνει».

Εξηγώντας τι ισχύει σήμερα νομικά με το παιδί που έχουν αποκτήσει τόνισε: «Εγώ το μεγαλώνω το παιδί. Είμαι ο μπαμπάς του, αλλά νομικά δεν είμαι τίποτα γι’ αυτό το παιδί. Αυτό θα μας το δώσει ο πολιτικός γάμος που μέσα από αυτόν θα μπορώ να γίνω και γονιός μέσα από την τεκνοθεσία που θα κάνουμε. Αυτήν τη στιγμή, μόνο ο Γιώργος έχει την επιμέλεια του παιδιού. Αυτός είναι ο κατά νόμον γονιός του και πατέρας του», ανέφερε ο Μιχάλης Οικονόμου.

«Ο δεύτερος μπαμπάς ή η δεύτερη μαμά, αυτήν τη στιγμή είναι ο αόρατος γονιός»

«Εμείς έχουμε μεγαλώσει σε μια κοινωνία που μας έκανε να οχυρωθούμε, να ταμπουρωθούμε, ώστε να μπορούμε να την βγάλουμε καθαρή από τα παιδικά μας χρόνια. Είμαστε πολύ καλά εκπαιδευμένοι σε αυτό. Και ναι, μπορεί να μας πληγώνει κάτι, αλλά τα βγάζουμε πέρα. Το θέμα είναι το παιδί. Μπορεί το παιδί να προστατευτεί; Η πολιτεία να του εξασφαλίσει και τους 2 του γονείς.

Είμαστε τυχεροί μέχρι τώρα που δεν έχει συμβεί κάτι κακό, αλλά σε μια οικογένεια ομόφυλη, όπως είναι σήμερα τα πράγματα, που πάντα ένας από τους 2 γονιούς έχει την επιμέλεια, είναι ο φυσικός γονιός του παιδιού, αυτός είναι κατοχυρωμένος. Ο άλλος που μεγαλώνει καθημερινά με το παιδί τρυφερά και αγαπησιάρικα, και είναι ο δεύτερος μπαμπάς ή η δεύτερη μαμά, αυτήν τη στιγμή είναι ο αόρατος γονιός. Γι’ αυτό ζητάμε να πάει αυτό το νομοσχέδιο. Για τα παιδιά», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Μιχάλης Οικονόμου.

Όσο για τις απαντήσεις στις απορίες που μπορεί να έχει ένα παιδί, ο ηθοποιός ανέφερε πως «του απαντάμε σε όλα με αγάπη και στο μέτρο που μπορεί να κατανοήσει το παιδί για ποιο λόγο δεν μεγαλώνει με μαμά, για ποιο λόγο μεγαλώνει με εμάς».

Μιχάλης Οικονόμου: «Αν κάποιος ζήσει πλάι μας… αμέσως του διαλύεται κάθε αμφιβολία»

«Πάμε στις κούνιες καμιά φορά και μπορεί κάποια κυρία να τον δει και να τον ρωτήσει “που τρέχεις μόνος σου; Πού είναι η μαμά σου;” επειδή δεν μας έχει δει, και εκείνος απαντάει “δεν έχω μαμά αυτή τη στιγμή, έχω 2 μπαμπάδες”. Δηλαδή το παιδί είναι πιο συνειδητοποιημένο απέναντι στην κοινωνία. Ούτε στο σχολείο, ούτε στην ενόργανη που πάει, ούτε στην πισίνα, ούτε σε πάρτι, ούτε σε κοινόχρηστους χώρους, κούνιες κλπ. που μας έχει δει ο κόσμος, δεν έχει παραξενευτεί. Ποτέ δεν έχουμε εισπράξει κάποιο βλέμμα υποτιμητικό ή κάποιο σχόλιο πικρό», συμπλήρωσε ο Μιχάλης Οικονόμου.

«Ξέρετε αυτά που βγάζουν στατιστικές και λένε πως ο κόσμος δεν είναι έτοιμος κλπ. Είναι λογικό αν έρθει ένας με ένα φυλλάδιο και σε ρωτήσει αν είσαι υπερ της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια αν είσαι λίγο κολλημένος είναι πιθανόν να απαντήσεις “όχι”. Όμως, αν κάποιος ζήσει πλάι μας και δει τις καθημερινές μας ιστορίες, στη δουλειά, στο σχολείο και μας κοιτάξει κατά πρόσωπο, αμέσως του διαλύεται κάθε αμφιβολία. Γιατί μας βλέπει σαν μια φυσιολογική οικογένεια. Δεν είμαστε εξωγήινοι», είπε στη συνέχεια.

«Ας σώσουμε ένα παιδί και δεν έχει σημασία αν θα μας λέει “θείο”. Στην αρχή λέγαμε πως είμαστε ο θείος και ο θείος, αλλά μετά καταλήξαμε πως δεν είμαστε κανένας θείος. Είμαστε οι γονείς, είμαστε οι μπαμπάδες. Και για εμάς, δηλαδή, ήταν μια ανακάλυψη», τόνισε και αποκάλυψε πως η απόφασή τους δεν ήταν επιπόλαιη, αλλά προέκυψε έπειτα από πολλή κουβέντα με «ανθρώπους που μπορούσαν να μας υποστηρίξουν ψυχολογικά, οικογενειακά, φιλικά, δηλαδή δεν ήταν απλά “πάμε να το κάνουμε γιούρια”».

Όσο για τους δικούς του γονείς, ο Μιχάλης Οικονόμου ανέφερε πως συμβάλλουν και αυτοί στην ανατροφή του παιδιού, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει πως «και εκείνοι έχουν διανύσει πολλά χιλιόμετρα από την άρνηση, την αμφιβολία» μέχρι που τώρα ζητούν συνέχεια το παιδί.

«Δεν είμαστε εξωγήινοι, δεν απειλούμε κανενός είδους πυρηνική οικογένεια»

«Δεν είμαστε εξωγήινοι, δεν απειλούμε κανενός είδους πυρηνική οικογένεια. Αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο δεν θα τρέξει όλο το έθνος να γίνει ομόφυλη οικογένεια. Καταλαβαίνω πως είμαστε κάποιες εκατοντάδες, χιλιάδες οικογένειες που ζητάμε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο κυρίως για να τακτοποιηθούν τα παιδιά μας.

Δεν θα επιτεθούμε σε καμία οικογένεια, σε καμία Εκκλησία. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που πάω και Εκκλησία. Δεν θα αλλάξει τίποτα. Περίμενα από την Εκκλησία, όπως φωνάζει απότομα και κάποιες φορές προσβλητικά για εμάς, να έχει την ίδια διάθεση να βρει μια πατρική αγκαλιά και έναν τρόπο ποιμαντικό να αγκαλιάσει και τους ανθρώπους από εμάς που είναι και στην Εκκλησία. Όχι απλά να διώχνει κόσμο», κατέληξε ο ίδιος.

Exit mobile version