ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Αύγουστος Κορτώ έκανε το πιο σωστό σχόλιο για το κράτος και τις πυρκαγιές

Facebook/Αύγουστος Κορτώ

Δεν ξέρω πια πόσες φορές έχω γράψει τη φράση «στο ίδιο έργο θεατές» σε σχέση με τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα αυτό το καλοκαίρι, αλλά και όλα τα αρκετά, συναπτά, καλοκαίρια. Η εικόνα μίας Ελλάδας στις φλόγες, οι καπνοί που ξαφνικά κάνουν την εμφάνισή τους στο ορίζοντα των παραθύρων, είτε φυσικών είτε ψηφιακών, όταν ενημερώνομαι για την επικαιρότητα δεν με εκπλήσσει πια κι αυτό είναι τουλάχιστον λυπηρό. Από την άλλη αναρωτιέμαι, αν εγώ που είμαι το τίποτα ως προς το κομμάτι διαχείρισης μίας πυρκαγιάς δεν εκπλήσσομαι, πώς οι πραγματικά υπεύθύνοι για την διαχείρισή τους σε αυτή τη χώρα κάθε φορά νιώθουν ότι βρίσκονται μπροστά σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Την ίδια απορία με έναν τρόπο εκφράζει και ο Αύγουστος Κορτώ στο σχόλιο του για τις πυρκαγιές.

Την Τρίτη 22 Αυγούστου 2023 στην χώρα υπάρχουν για μία ακόμα φορά πολλά πύρινα μέτωπα. Όπως μάλλον συμβαίνει με τον παραμικρό αέρα κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα. Στη Βοιωτία, την Καβάλα, τη Ροδόπη, την Αλεξανδρούπολη, τον Ασπρόπυργο Αττικής και την Πάρνηθα υπάρχουν μέτωπα όπου η φωτιά μαίνεται. Κι εμείς κοιτάμε το πορτοκαλί και το γκρι να απλώνονται πάνω από τον ουρανό μας, πάνω από το ελληνικό καλοκαίρι μας, αυτό που ανοίγει τις αγκάλες του κάθε φορά και μας λέει να ζήσουμε ανέμελα. Έλα όμως που δεν γίνεται να ζεις ανέμελα όταν όλα γύρω σου φωνάζουν καταστροφή. Έλα όμως που δεν γίνεται να ζεις ανέμελα όταν αυτή την καταστροφή έχεις μάθει σχεδόν να την περιμένεις. Γιατί οι πυρκαγιές στη χώρα μας είναι θέμα παθογένειας, όπως επισημαίνει και ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ.

Ο Αύγουστος Κορτώ χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του στο Facebook για να κάνει τις πάντα καίριες τοποθετήσεις του για ζητήματα που αφορούν την επικαιρότητα. Και την Τρίτη 22 Αυγούστου η επικαιρότητα ήταν στην κυριολεξία «φωτιά».

«Φαντάσου έναν άνθρωπο που αμελεί το σώμα και την υγεία του δραματικά: που υποσιτίζεται συστηματικά, που κάνει κατάχρηση τοξικών ουσιών, που δεν αφουγκράζεται το κακό που σαλεύει εντός του – κι όταν μία μέρα, ξαφνικά, αρρωσταίνει, μένει άναυδος με τη διάλυσή του», έγραψε αρχικά ο Αύγουστος Κορτώ παρακινώντας τους followers τους να φανταστούν μία εικόνα την οποία στη συνέχεια συνέκρινε με τον τρόπο που το κράτος αντιμετωπίζει τις φωτιές.

«Κάπως έτσι αντιμετωπίζει το κράτος τις πυρκαγιές: η αμέλεια, η ευαλωτότητα των δασικών εκτάσεων, η επικρεμάμενη καταστροφή – ελλείψει πυρασφάλειας και πολλών άλλων – είναι πράγματα πασίγνωστα και δεδομένα, κι ωστόσο, κάθε φορά που η φωτιά αφανίζει άλλο ένα κομμάτι της χώρας, μένουν όλοι ενεοί», σημείωσε έπειτα ο συγγραφέας.

«Η παθογένεια είναι κραυγαλέα: η Ελλάδα είναι ένα κορμί που λαβώνεται και καταστρέφεται ολοένα, κι όλοι καμωνόμαστε τους κατάπληκτους, λες και – για να δανειστώ τον στίχο του Βάρναλη – φταίει ο Θεός που μας μισεί», κατέληξε στην ανάρτησή του ο Αύγουστος Κορτώ.

Οι εμπρησμοί, η κλιματική αλλαγή, όλα παίζουν τον ρόλο τους, όπως επεσήμανε απαντώντας σε σχετικά σχόλια κάτω από την ανάρτησή του ο συγγραφέας. Αλλά είναι αυτό το κομμάτι της πρόληψης που κάθε φορά μας πονάει. Της πρόληψης που αποδεικνύεται ανύπαρκτοι κι εμείς ψάχνουμε να βρούμε μία άλλη προφανή, σημαντική αλλά μερική αιτία για να δικαιολογήσουμε για άλλη μια φορά τα αποκαΐδια.

«Σαφώς ζούμε και θα ζήσουμε δεινές μέρες συνεπεία της κλιματικής καταστροφής. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως στο μεταξύ καθόμαστε και κοιτάμε τη φωτιά να αφανίζει τα πάντα», σημείωσε ο Αύγουστος Κορτώ σε ένα από τα σχόλια. «Δεν είναι δυνατόν εδώ και δεκαετίες η αντίδραση του κράτους σε καταστροφικές πυρκαγιές να είναι η σαστιμάρα του αμέτοχου», εξήγησε αλλού και τόνισε έπειτα: «Αποδεχόμαστε μοιραία τις ελλείψεις και ανεπάρκειες σε υποδομές, αλλά είναι ανεπίτρεπτο υπουργοί, περιφερειάρχες και πρωθυπουργοί να υιοθετούν την περίλυπη, εμβρόντητη στάση του “Αχ, τι κακό μας βρήκε!”».

«Και στην τελική, δεν θέλουμε το πένθος σας. Θέλουμε να πάψουν οι αφορμές για πένθος», σχολίασε αλλού ο Αύγουστος Κορτώ κι είναι σαν να έβαλε σε λίγες λέξεις την ανάγκη όλων μας.

Exit mobile version