ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο νέος Ποινικός Κώδικας θα έχει άρωμα #MeToo

unsplash

Κόντρα σε όλους όσοι διατείνονται ότι ο φεμινισμός δεν έχει κανέναν λόγο ύπαρξης στις μέρες μας, η συζήτηση που έχει, δυστυχώς, προκύψει γύρω από τις γυναικοκτονίες, αλλά και το ελληνικό #MeToo φαίνεται πως αποτέλεσαν το έναυσμα για το υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να φέρει αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας σε περίπτωση που ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής, προβλέπει μεταξύ άλλων αφορούν την αυστηροποίηση των ποινών για την κακοποίηση και την έμφυλη βία, τα όρια παραγραφής των αδικημάτων όταν τα θύματα είναι ανήλικα, αλλά και τους όρους για την απόλυση καταδικασμένων για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Το #MeToo άφησε το στίγμα του στο 2021 κι αυτό το στίγμα μεταφέρεται εκεί που πρέπει περισσότερο, στη Δικαιοσύνη.

«Με νέες νομοθετικές παρεμβάσεις επιδιώκεται η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, καθώς και του συνόλου των πολιτών. Η Πολιτεία πλέον προστατεύει και ενισχύει τις φωνές εκείνες που σπάνε τη σιωπή», αναφέρει το Metoo_Greece ανακοινώνοντας τις αλλαγές στον Νέο Ποινικό Κώδικα μέσω του Instagram. Κι αυτός ήταν ίσως ο πιο ουσιαστικός στόχος ενός τέτοιου κινήματος.

Τι προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας

  • Αυστηροποιούνται οι ποινές για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και ειδικά σε βάρος ανηλίκων ή στην εργασία, ενώ η δίωξη πλέον θα γίνεται αυτεπάγγελτα.
  • Η παραγραφή για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας όταν αυτά τελούνται σε βάρος ανηλίκου θα αρχίζει από την ενηλικίωσή του.
  • Η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων και εγκλημάτων θα είναι πλέον προτεραιότητα.
  • Απαγορεύεται η απόλυση με τον όρο της κατ’ οίκον έκτιστης της ποινής με βραχιολάκι για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας

Το κομμάτι της αυτεπάγγελτης δίωξης είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού κατά την ισχύουσα νομοθεσία η δίωξη γίνεται κατ’ έγκληση για ενηλίκους και ανηλίκους, και μάλιστα εντός τριμήνου, διαφορετικά το αδίκημα παραγράφεται. Το φαινόμενο αυτό το είδαμε να συμβαίνει σε διάφορες καταγγελίες του ελληνικού #metoo, ιδιαίτερα σε κάποιες οι οποίες έφτασαν από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ωστόσο είχε ήδη παρέλθει το τρίμηνο και παραγράφθησαν, χωρίς να ερευνηθούν.

Ο νέος Ποινικός κώδικας σε ό,τι αφορά σε αδικήματα προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, στο πλαίσιο σχέσης εξάρτησης (εργασία κλπ) διώκεται επίσης αυτεπαγγέλτως και τιμωρείται μόνο με φυλάκιση. Προτείνεται η κατάργηση της δυνατότητας τιμώρησης της πράξης με χρηματική ποινή.

Η αιμομιξία τέλος προτείνεται να επανέλθει στην κακουργηματική της μορφή. Τον Ιούνιο του 2019 έγινε πλημμέλημα για όλους τους τρόπους τέλεσης.

Επιπλέον στις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι η αύξηση των 16 ετών πραγματικής έκτισης σε 18 για τα αδικήματα που επισύρουν ισόβια δεσμά. Επιπλέον σε περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξης για τα εγκλήματα του νόμου περί ναρκωτικών (διακεκριμένη μορφή), εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία, ληστεία, εκβίαση, βιασμός και όλα τα κατά της γενετήσιας ελευθερίας εγκλήματα, η δυνατότητα για υπό όρους απόλυση δίνεται μόνο αν έχουν εκτιθεί τα 4/5 της ποινής κι όχι τα 3/5 όπως ισχύει ως τώρα. Δηλαδή, τα χρόνια για τα οποία πραγματικά καταδικάζεται κάποιος και τα χρόνια κατά τα οποία είναι όντως φυλακισμένος θα είναι πλέον λίγο πιο κοντινές έννοιες.

Επιπλέον για τα εγκλήματα της εσχάτης προδοσίας, της ανθρωποκτονίας, του ομαδικού βιασμού και του βιασμού σε βάρος ανηλίκου, της θανατηφόρας ληστείας, θα προβλέπονται πλέον μόνο τα ισόβια δεσμά.

Σύμφωνα με το News247 σε ρυθμό αυστηροποίησης τίθενται επίσης και τα εξής αδικήματα

  • Της βαριάς σωματικής βλάβης (άρθρο 310 ΠΚ) με την επαναφορά της παλαιάς διάταξης του άρθρου 310 παρ. 1 του ΠΚ,
  • Της σωματικής βλάβης από αμέλεια (άρθρο 314 παρ. 1 ΠΚ) όπου προστίθεται νέα ποινική διάταξη κατά την οποία συνιστά επιβαρυντική περίσταση η τέλεση σωματικής βλάβης σε βάρος υπαλλήλου κατά την εκτέλεση της εργασίας ή στο πλαίσιο της εργασίας του και η πράξη, όταν τελείται κατ’ αυτόν τον τρόπο, διώκεται πάντοτε αυτεπαγγέλτως (άρθρο 315Α του ΠΚ). Η διάταξη αυτή αναμένεται να εφαρμοστεί σε υποθέσεις πολιτών που εισέρχονται σε δημόσιες υπηρεσίες διεκδικώντας με τη βία τα αιτήματα τους.
Exit mobile version