Ολυμπιακοί Αγώνες: Η συγκινητική τελετή λήξης με άρωμα Ελλάδας
- 12 ΑΥΓ 2024
Στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Stade de France, η ελληνική σημαία και ο ελληνικός εθνικός ύμνος έδωσαν το φως σε έναν δυστοπικό κόσμο χωρίς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η ελληνική σημαία εμφανίστηκε στην τελετή και χρησιμοποιήθηκε για να συμβολίσει τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ παράλληλα ακουγόταν ο εθνικός ύμνος της χώρας μας, σε μια πολύ ξεχωριστή εκτέλεση.
Το Stade de France ήταν βυθισμένο στο σκοτάδι και ξεκίνησε το πιο ενδιαφέρον μέρος της τελετής λήξης, η παράσταση που επιμελήθηκε ο Τομά Ζολί και που ονομάζεται Records και αυτό γιατί η θεματολογία της τελετής ήταν τα ρεκόρ. Τα φώτα έσβησαν, «μεταφέροντας» θεατές και τηλεθεατές σε έναν άλλο κόσμο. «Πρωταγωνιστής», ο «χρυσός εξερευνητής», κατέβηκε από την οροφή του σταδίου, τού παραδόθηκε η ελληνική σημαία από τον μασκοφόρο λαμπαδηδρόμο της τελετής έναρξης και την ατσάλινη ιππέα, ενώ ακουγόταν ολόκληρος ο ελληνικός εθνικός ύμνος. Η ελληνική σημαία ανυψώθηκε.
«Καθώς η αρχαία Ελλάδα ήταν ένας χώρος ανακάλυψης για τον Πιερ ντε Κουμπερντέν και τους συνεργάτες του όταν ανακάλυψε και αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι γεννήθηκε η ιστορία μας, ο χαρακτήρας μας βοήθησε άλλους εξερευνητές να ξυπνήσουν τα απομεινάρια των Αγώνων και να τα ξαναχτίσουν, γιατί μια μέρα η ανθρωπότητα δημιούργησε αυτό το μνημείο και αξίζει να συνεχίσουμε να το κρατάμε ζωντανό. Τότε εμφανίστηκε ο τίτλος της τελετής: Ρεκόρ, με την τιμητική έννοια των αθλητικών κατορθωμάτων», ανέφεραν οι διοργανωτές.
Ακολούθησε η αποκάλυψη του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης σε κεντρική θέση στο στάδιο προκαλώντας δέος. Το μαρμάρινο γλυπτό είχε βρεθεί στο ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη και παριστάνει φτερωτή τη Θεά Νίκη. Mαγευτική ήταν η χορογραφία με τον Ύμνο του Απόλλωνα, να μελοποιείται στο πιάνο από τον αιωρούμενο πιανίστα Alain Roche και να τον τραγουδά ο ο τενόρος Β. Bernheim.
Οι σημαιοφόροι στη τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων
Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι στην τελετή λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, σημαιοφόρος ήταν ο Εμμανουήλ Καραλής, ο οποίος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό του άλματος επί κοντώ. Η δεύτερη σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής, ήταν η Ευαγγελία Πλατανιώτη, η οποία στην 4η συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, κατέλαβε την 6η θέση.
Ο Εμμανουήλ Καραλής, ο οποίος κάποτε ζήλευε τους σημαιοφόρους στο γυμνάσιο, σύμφωνα με ανάρτησή του, έγραψε τη δική του σελίδα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς επιλέχθηκε να είναι ο σημαιοφόρος της Ελλάδας στην τελετή λήξης των Αγώνων στο Παρίσι.
«Ποιος να φανταζόταν ότι ο μικρός Μανολο που ζήλευε στο γυμνάσιο τους σημαιοφόρους κάποια στιγμή θα γίνει σημαιοφόρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες» έγραψε χαρακτηριστικά ο Εμμανουήλ Καραλής.