ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουκρανία: Το βομβαρδισμένο μαιευτήριο στη Μαριούπολη είναι η εικόνα της απόλυτης συντριβής

Τραυματισμένη εγκυμονούσα βγαίνει από το βομβαρδισμένο μαιευτήριο στη Μαριούπολη. @2022 Evgeniy Maloletka/ AP Images

17 ενήλικες έχουν τραυματιστεί, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το NEWS24/7 από τον βομβαριδσμό μαιευτηρίου και παιδιατρικού νοσοκομείου στη Μαριούπολη την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022. Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει καθημερινά μπροστά στα μάτια μας εικόνες που αποτυπώνουν την εφιαλτική καθημερινότητα του άμαχου πληθυσμού στην Ουκρανία.

Οι τελευταίες από αυτές τις εικόνες του πολέμου στην Ουκρανία προέρχονται από το βομβαρδισμένο μαιευτήριο και παιδιατρικό νοσοκομείο στην Μαριούπολη. Και κοιτώντας τες μετράμε δεκάδες εκρήξεις στην καρδιά μας. Ο βομβαρδισμός αυτός, αφάνισε την ανθρωπιά. Οι νεότερες πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο για τρεις νεκρούς, ανάμεσά τους κι ένα παιδί.

Λίγο καιρό πριν έτυχε να κάνουμε μία συνέντευξη με τη σκηνοθέτη Έλενα Μαυρίδου που μιλούσε για το θεατρικό της έργο «Η Πτέρυγα». Το έργο «γεννήθηκε» σε μία πτέρυγα κυήσεων ενός νοσοκομείου εκεί όπου όπως έλεγε η δημιουργός του και συμφωνούσα απόλυτα, όλοι βρίσκονται για να υπηρετήσουν έναν κοινό σκοπό. Υπάρχει ο κοινός τόπος: να κάνουν ότι πρέπει για να έρθει η ζωή. Τέτοιες κουβέντες, τέτοια συμπεράσματα που μοιάζουν πανανθρώπινα στο νου μου, είναι που έρχονται στο μυαλό μου γράφοντας αυτό το θέμα.

Σε ένα μαιευτήριο στη Μαριούπολη στην Ουκρανία, ο τόπος δεν ήταν κοινός για όλους. Η αποστολή να έρθει η ζωή στον κόσμο, δεν κρίθηκε ύψιστης σημασίας. Η ανθρωπιά έδωσε τη θέση της στον παραλογισμό του πολέμου.

Ουκρανία μαιευτήριο Μαριούπολη
Εθελοντές και διασώστες μεταφέρουν έγκυο έξω από το βομβαρδισμένο μαιευτήριο.
Γυναίκα που προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί έξω από το βομβαρδισμένο μαιευτήριο στη Μαριούπολη στην Ουκρανία, την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022.
Άνδρας μεταφέρει παιδιά μακριά από το βομβαρδισμένο μαιευτήριο και παιδιατρικό νοσοκομείο στη Μαριούπολη.
Έξω από το βομβαρδισμένο μαιευτήριο.
Έξω από το βομβαρδισμένο μαιευτήριο στη Μαριούπολη.

Όπως ήταν επόμενο, οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου από το βομβαρδισμένο μαιευτήριο στη Μαριούπολη, οι εικόνες τραυματισμένων εγκύων και ανθρώπων που κουβαλούσαν παιδιά έξω από το κτίριο, προκάλεσαν παγκόσμιο κύμα οργής που στράφηκε κατά της ρωσικής ηγεσίας που διέταξε το χτύπημα από αέρος. Ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε το γεγονός και μοιράστηκε μάλιστα ένα video από τα συντρίμια μέσω Twitter.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, αφού πρώτα είχε χαρακτηρίσει «ψευδείς ειδήσεις» τις καταγγελίες της Ουκρανίας για τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου ενόσω αυτό βρισκόταν σε λειτουργία ως νοσοκομείο, δήλωσε ότι πρόκειται για μαιευτική κλινική που έχει καταληφθεί εδώ και καιρό από τον στρατό. Ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης Nτμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πώς το νοσοκομείο έχει μετατραπεί σε «μυστική στρατιωτική βάση των Ουκρανών».

Η Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε επίσης πως «πριν βομβαρδιστεί το μαιευτήριο, Ουκρανοί εθνικιστές το είχαν εκκενώσει από προσωπικό και νοσηλευμένους και είχαν πάρει θέσεις μάχης». Οι εικόνες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός στο σημείο που βρίσκεται το βομβαρδισμένο μαιευτήριο στη Μαριούπολη, δείχνουν μία άλλη εικόνα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μία εικόνα μακριά από επιτελεία ηγετών που μοιάζουν να παίζουν μία παρτίδα Risk στις πλάτες των ανθρώπων. Την εικόνα της φρίκης, της απόλυτης θλίψης, της στιγμής που η ελπίδα στην ανθρωπότητα συντρίβεται.

Σύμφωνα με το Άρθρο 3 της Συνθήκης της Γενεύης για την προστασία των αμάχων σε καιρό πολέμου «Τα άτομα που δεν παίρνουν μέρος στις εχθροπραξίες, συμπεριλαμβανομένων των μελών των ενόπλων δυνάμεων που έχουν παραδόσει τα όπλα τους κι εκείνους που έχουν τεθεί εκτός μάχης λόγω ασθένειας, τραυματισμών ή για όποια άλλη αιτία, πρέπει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να αντιμετωπίζονται ανθρώπινα, χωρίς διακρίσεις λόγω φυλής, χρώματος, θρησκείας, φύλου, οικονομικής επιφάνειας και άλλων παρόμοιων κριτηρίων».

Σύμφωνα με το άρθρο 18 «Τα νοσοκομεία πολιτών που έχουν οργανωθεί για να παρέχουν φροντίδα στους πληγωμένους και τους αρρώστους, στα βρέφη και στις μητέρες δεν πρέπει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να γίνουν αντικείμενο επίθεσης, και πρέπει πάντα να γίνονται σεβαστά και να τα προστατεύουν όλες οι πλευρές που συμμετέχουν στις εχθροπραξίες».

Η Συνθήκη της Γενεύης υπογράφηκε στις 12 Αυγούστου του 1949, σε έναν κόσμο που είχε πληγωθεί υπερβολικά πολύ από δύο παγκόσμιους πολέμους. Σε έναν κόσμο που έβαζε στοίχημα με τον εαυτό του να μην ξαναχαθεί η ανθρωπιά.

Exit mobile version