Πέφτει η νύχτα στις ΗΠΑ: Νέο πλήγμα στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και εκατομμυρίων φοιτητών
- 3 ΙΟΥΛ 2023
Ένα χρόνο περίπου μετά τη νομοθετική απαγόρευση των αμβλώσεων, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προχώρησε σε μία ακόμα αναχρονιστική απόφαση, επιβεβαιώνοντας ότι η εικόνα πίσω από το Make America Great Again, θυμίζει κάτι από Κολοκοτρωνίτσι.
Αυτή τη φορά, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι το συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών στην ελευθερία του λόγου, μπορεί να επιτρέπει σε κάποιες επιχειρήσεις να αρνούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ομόφυλα ζευγάρια και στα υπόλοιπα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Τι ακριβώς όμως συνέβη;
Oι δικαστές έκριναν με πλειοψηφία 6-3 υπέρ της Lorie Smith, μιας σχεδιάστριας ιστότοπων από το Ντένβερ, η οποία επικαλέστηκε τη χριστιανική της πίστη και προσέφυγε κατά νομοθεσίας της πολιτείας του Κολοράντο που απαγορεύει στις επιχειρήσεις να κάνουν διακρίσεις εις βάρος των πελατών τους με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, τη θρησκεία, τη φυλή τους ή άλλα χαρακτηριστικά. Ο συντηρητικός δικαστής, Neil M. Gorsuch, ανέφερε στην απόφαση ότι η νομοθεσία του Κολοράντο θα ανάγκαζε τη Lorie Smith να δημιουργήσει περιεχόμενο το οποίο δεν πιστεύει, κατά παράβαση της Πρώτης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, που προστατεύει την ελευθερία του λόγου.
Το καλύτερο; Η σχετική απόφαση λήφθηκε «για προληπτικούς λόγους». Η Smith, η οποία πιστεύει πως γάμος μπορεί να υπάρξει μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας, προσέφυγε προληπτικά εναντίον της πολιτείας Κολοράντο το 2016 καθώς, όπως ανέφερε, φοβήθηκε ότι θα τιμωρηθεί επειδή αρνήθηκε να εξυπηρετήσει ομόφυλα ζευγάρια.
Αντισυνταγματικές «οι θετικές διακρίσεις» στα Πανεπιστήμια
Η παράνοια σκοταδιστική διάθεση του άλλοτε αξιοσέβαστου αμερικανικού θεσμού όμως, δεν σταματά εδώ.
Η ίδια συντηρητική εξάδα του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ,ανέτρεψε ένα ακόμα κεκτημένο του αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα της δεκαετίας του 1960, βάζοντας τέλος σε προγράμματα που χρησιμοποιούνται για να αυξηθεί ο αριθμός των Αφροαμερικανών, των Ισπανόφωνων και των αυτοχθόνων φοιτητών στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Ουσιαστικά έκριναν αντισυνταγματικές τις διαδικασίες εισαγωγής στα πανεπιστήμια, λαμβάνοντας υπόψη το χρώμα του δέρματος ή την εθνοτική καταγωγή των υποψηφίων.
Αυτές οι λεγόμενες πολιτικές «θετικών διακρίσεων» επικρίνονταν πολύ από τους συντηρητικούς κύκλους, οι οποίοι τις θεωρούν αδιαφανείς και βλέπουν σε αυτές έναν «αντίστροφο ρατσισμό». Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε απαγορεύσει τις ποσοστώσεις, αλλά πάντα επέτρεπε στα πανεπιστήμια να λαμβάνουν υπόψη, μεταξύ άλλων, τα φυλετικά κριτήρια. Έως τώρα, το δικαστήριο θεωρούσε νόμιμη την αναζήτηση μιας μεγαλύτερης ποικιλομορφίας στα πανεπιστήμια.
Η νέα απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, έρχεται ως απάντηση σε αγωγές που αμφισβήτησαν τις πολιτικές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, με το επιχείρημα ότι τα προγράμματα εισαγωγής φοιτητών με φυλετική συνείδηση κάνουν διακρίσεις σε βάρος λευκών και Ασιατών Αμερικανών αιτούντων.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε τελικά ότι αυτές οι «θετικές διακρίσεις» παραβιάζουν τις διατάξεις του Συντάγματος των ΗΠΑ που θεσπίζουν ίση προστασία βάσει του νόμου, κρίνοντας ότι «παρά τις καλές τους προθέσεις», οι διαδικασίες εισαγωγής σε αυτά τα πανεπιστήμια χρησιμοποιούσαν «ανακριβείς φυλετικές κατηγορίες και φυλετικά στερεότυπα». Η απόφαση θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις εγγραφές στα αμερικανικά κολέγια και την ποικιλομορφία στις πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα.
Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός πρόεδρος Joe Biden εξέφρασε τη βαθιά διαφωνία του και την απογοήτευσή του μετά τη δικαστική απόφαση που αποκλίνει από δεδικασμένο δεκαετιών. Κάλεσε τα πανεπιστήμια να μην εγκαταλείψουν τον στόχο τους σε ό,τι αφορά τη διαφορετικότητα δηλώνοντας χαρακτηριστικά:
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε το Δικαστήριο να έχει τον τελευταίο λόγο.»
«Φρένο» στη διαγραφή χρέους στα φοιτητικά δάνεια
Κι αν τα παραπάνω δεν σε έχουν πείσει για το σκοτάδι που πέφτει στις ΗΠΑ, σου έχω κάτι τελευταίο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και με την ίδια συντηρητική διάθεση, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε ένα εμβληματικό μέτρο του προέδρου Joe Biden, που είχε στόχο τη μερική διαγραφή χρεών που έχουν προκύψει από φοιτητικά δάνεια. Οι δικαστές υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση Biden υπερέβη τις εξουσίες της υιοθετώντας αυτό το πρόγραμμα, χωρίς να έχει λάβει ρητή εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο.
Η απόφαση αποτελεί πλήγμα για 26 εκατομμύρια Αμερικανούς που είχαν υποβάλει αίτηση για διαγραφή χρέους από τον Αύγουστο του 2022, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε το μέτρο, μέχρι τον Νοέμβριο του 2023, όταν κατώτερα δικαστήρια μπλόκαραν την εφαρμογή του. Παράλληλα, όπως μεταδίδουν, αποτελεί πισωγύρισμα για τον Δημοκρατικό πρόεδρο, καθώς ακυρώνει μία από τις βασικότερες προεκλογικές του δεσμεύσεις του 2020.
Εμπρός, πίσω λοιπόν για μια «σπουδαία» Αμερική.