ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέθανε η Μαίρη Χρονοπούλου

Στιγμιότυπο από την ταινία Το παρελθόν μιας γυναίκας. Finos Film

Σε ηλικία 90 ετών «έφυγε» από τη ζωή η Μαίρη Χρονοπούλου, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αφήνοντας πιο φτωχό τον κόσμο του θεάτρου και του κινηματογράφου. Η Μαίρη Χρονοπούλου νοσηλευόταν στο νοσοκομείο μετά από ατύχημα που είχε στο σπίτι της και η κατάσταση της υγείας της ήταν σοβαρή.

Η Μαίρη Χρονοπούλου είχε πέσει στα σκαλιά του σπιτιού της, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και να διασωληνωθεί στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, όπου νοσηλεύτηκε μέχρι το μεσημέρι της Παρασκεύης, 6 Οκτωβρίου 2023.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη περιπέτεια υγείας που αντιμετώπιζε η ηθοποιός. Το 1999 ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα την καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο. 10 χρόνια αργότερα, το 2009 από ένα κερί έπιασε φωτιά το φόρεμά της και υπέστη σοβαρά εγκαύματα.

«6 φορές πήγα να φύγω από τη ζωή. Μετά το τροχαίο σταμάτησα το θέατρο, έκανα μία αποτυχημένη εγχείρηση στη σπονδυλική στήλη. Μετά το ατύχημα με πήγαν στο νοσοκομείο με ανακοπή. 9 μήνες με κράταγαν σε μηχανήματα. Μετά κάηκα. Και πέρσι ήμουν σε σοβαρό κώμα. Δεν το πιστεύω πως συνήλθα. Πήγα πολλές φορές στο θάνατο και γύρισα. Ένας φίλος μου μου είπε ότι ο δημιουργός με άφησε να ζήσω για κάποιο λόγο. Δεν ξέρω ποιος είναι ακόμα το ψάχνω», είχε πει κάποτε σε συνέντευξή της η Μαίρη Χρονοπούλου.

Η ίδια είχε δηλώσει εξοικειωμένη με την ιδέα του δικού της θανάτου μιλώντας πιο πρόσφατα στην εκπομπή Super Κατερίνα, ενώ ένιωθε «απόλυτα χορτασμένη γυναίκα». Η «χορτασμένη» αυτή γυναίκα υπήρξε σύμβολο γοητείας και ομορφιάς. Διέγραψε μία μακρά καριέρα στον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση. Παρόλο που εμφανίστηκε μόλις σε 3 musical του Γιάννη Δαλιανίδη στη συνείδησή μας έχει συνδεθεί πάντα με αυτά και θα τη θυμόμαστε να τραγουδά Του αγοριού απέναντι φορώντας το χαρακτηριστικό μαύρο φόρεμα με το cut out.

«Δεν μου άρεσα στις ταινίες εμφανισιακά, είχα όμως το χαρακτήρα να με επιβάλλω. Το τσιφτετέλι που έπρεπε να χορέψω στο Είμαι γυναίκα του γλεντιού μου φάνηκε εξωπραγματικό με τις αστικές καταβολές που είχα. Πήρα ένα μπουκάλι πορτοκαλάδα της έβαλα μέσα κονιάκ χύμα από το μπαρ και το κατέβασα. Έγινα ντίρλα, έτσι βγήκε η σκηνή. Στο τρίτο musical λύθηκα εγώ, στο Γοργόνες και Μάγκες, εκεί ναι μου άρεσα. Δεν πίστευα ότι είχα κανένα τεράστιο ταλέντο ως ηθοποιός, passable. Δεν έχω τη στόφα της σταρ, το ιδεώδες του Ρωμιού. Αυτό που άλλαξε την καριέρα μου ήταν το Μία κυρία στα μπουζούκια», είχε πει σε συνέντευξή της.

Η Μαίρη Χρονοπούλου μεγάλωσε στην Αθήνα και φοίτησε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε σαν κομπάρσος στο Χαρούμενο ξεκίνημα του Ντίνου Δημόπουλου, παραγωγής Finos Film το 1954, όταν ήταν ακόμη φοιτήτρια. Το 1958 πήρε ένα μικρό ρόλο στο Τελευταίο ψέμα του Μιχάλη Κακογιάννη, πάλι στη Finos Film. Από το 1963 και μετά πρωταγωνίστησε σε πλειάδα δραματικών ταινιών της Finos Film, και όχι μόνο, σε ρόλους ντάμας και μοιραίας γυναίκας, δίπλα σε όλους τους άντρες πρωταγωνιστές της εποχής, όπως οι Νίκος Κούρκουλος, Φαίδων Γεωργίτσης, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Γιώργος Φούντας και Αλέκος Αλεξανδράκης.

Ανάμεσα στις ερμηνείες της που είχαν ξεχωρίσει στον κινηματογράφο ήταν αυτές στις ταινίες Τα κόκκινα φανάρια, Το χώμα βάφτηκε κόκκινο, Πολύ αργά για δάκρυα, Ορατότης μηδέν, Ταξίδι στα Κύθηρα. Είχε επίσης τιμηθεί με βραβείο Α΄Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τον ρόλο της στην ταινία Τα παιδιά της χελιδόνας του Κώστα Βρεττάκου, το 1987.

Στις 16 Ιουνίου 2021 η Μαίρη Χρονοπούλου τιμήθηκε με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στην Τελετή Απονομής των Βραβείων ΙΡΙΣ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Exit mobile version