Πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας
- 5 ΟΚΤ 2024
Τα ξημερώματα του Σαββάτου, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 100 ετών ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, ο Μίμης Πλέσσας, αφήνοντας πιο φτωχό το χώρο του ελληνικού πολιτισμού.
Την είδηση του θανάτου του Μίμη Πλέσσα έκανε γνωστή η σύζυγός του Λουκίλα Καρρέρ – Πλέσσα με μια συγκινητική ανάρτησή της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
«”Κι εσύ δεν θα’σαι πλάι μου Αστέρι της Ζωής μου…” Θα εισαι πάντα μέσα μου και θα με προστατεύεις μέχρι να ανταμώσουμε και πάλι Ψυχή μου. Το κοινό ταξίδι ΖΩΗΣ έφτασε στο τέλος του μέχρι να ανταμώσουμε. Ευγνώμων για όλα. Σε ευχαριστώ για όλα. Σε λατρεύω για πάντα…» σχολίασε χαρακτηριστικά κάτω από την κοινή τους φωτογραφία. Σε λίγες ημέρες ο μεγάλος συνθέτης ετοιμαζόταν να γιορτάσει στο Παλλάς τα 100 του χρόνια σε μία σπουδαία μουσική παράσταση που θα συμμετείχαν πολλοί καλλιτέχνες.
Με αμέτρητες διεθνείς διακρίσεις και δεκάδες χρυσούς και πλατινένιους δίσκους στη μακρόχρονη διαδρομή του, ο Μίμης Πλέσσας συνεργάστηκε με πολλούς γνωστούς τραγουδιστές και ηθοποιούς αφήνοντας πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη στο ελληνικό τραγούδι, στο θέατρο, τον ελληνικό κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Ασχολήθηκε επίσης με τη σύνθεση μουσικής για ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, έχοντας στο ενεργητικό του 104 ταινίες και 70 παραστάσεις. Έχει διευθύνει πολλές από τις μεγαλύτερες ορχήστρες στον κόσμο.
Οι επιτυχίες του θα μείνουν αξέχαστες, καθώς αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό. Έχει τιμηθεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Συνολικά έχει λάβει έξι διακρίσεις στην Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη 1959, 1963, 1964 και 1967) και επτά διεθνείς διακρίσεις (Βαρκελώνη το 1960, Βαρσοβία το 1962, Βέλγιο το 1963, Ιταλία (Άλτο Μόντε) 1964, ΗΠΑ το 1965, Παρίσι το 1968 και Τόκιο το 1970). Έχει λάβει, επίσης, τόσο χρυσούς όσο και πλατινένιους δίσκους. Ενδεικτικά αναφέρονται:
1951: Λαμβάνει το πρώτο βραβείο μουσικής του πανεπιστημίου της Μινεσότα.
1952: Ανακηρύσσεται πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ.
2000: Τιμάται για την πενηντάχρονη προσφορά του στην ελληνική μουσική και τον πολιτισμό από το Δήμο της Αθήνας με την απονομή του “Χρυσού Μεταλλίου της πόλης” σε μια μεγάλη συμφωνική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
2001: Απονομή του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος για την προσφορά του στον πολιτισμό, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
2002: Τιμάται για τα 50 χρόνια του στην ελληνική μουσική σκηνή στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού από το Υπουργείου Πολιτισμού.
2004: Τιμάται ως ο «Άνθρωπος της Χρονιάς» από τον υπουργό πολιτισμού στην τελετή των προσωπικοτήτων για την προσφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό.
2006: Βραβεύεται από την Ακαδημία Προσωπικοτήτων για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό.
Το 2010 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών ενώ είναι διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ.
Το περασμένο καλοκαίρι, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, του απένειμε μεταξύ άλλων, το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής για την πολυσχιδή προσφορά του στην ελληνική μουσική.