ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην πιο ζεστή πόλη του κόσμου ο υδράργυρος πιάνει 54°C και τα ψάρια βράζουν στη θάλασσα

Jaber Abdulkhaleg/Anadolu Agency via Getty Images/Ideal Image

Η Πόλη του Κουβέιτ στη Μέση Ανατολή θεωρείται (πλέον) η πιο ζεστή πόλη στη γη, όπου ο υδράργυρος φτάνει και ξεπερνά τους 50°C. Οι ντόπιοι θεωρούν ότι η πόλη δεν είναι κατοικήσιμη το καλοκαίρι. Η Πόλη του Κουβέιτ είναι μια τσιμεντένια μητρόπολη και ως εκ τούτου διατηρεί τη ζέστη. Η πόλη, η οποία είναι γνωστή για τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου της, έχει επίσης χαμηλές βροχοπτώσεις που κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Δεν είναι βιώσιμη. 

Πουλιά πέφτουν από τον ουρανό και ψάρια βράζουν στη θάλασσα στην πιο ζεστή πόλη του κόσμου. Στις 21 Ιουλίου 2016, ο μετεωρολογικός σταθμός Mitribah στο βόρειο Κουβέιτ κατέγραψε θερμοκρασία 54°C, την 3η υψηλότερη ένδειξη στον κόσμο. Για μεγάλο μέρος της ημέρας το καλοκαίρι έξω είναι ένα επικίνδυνο μέρος. Επιστημονικά δεδομένα δείχνουν επίσης ότι η ήδη ξηρή χώρα δέχεται λιγότερες βροχές κάθε χρόνο, οδηγώντας σε συχνότερες και έντονες καταιγίδες αφρικανικής σκόνης. Οι αμμοθύελλες που γίνονται πιο έντονες κάθε χρόνο, κάνουν τη ζέστη ακόμα χειρότερη.

Οι θερμοκρασίες των 50 βαθμών Κελσίου δεν είναι απλώς άβολες, είναι και επικίνδυνες. Είναι 13 βαθμοί Κελσίου πάνω από τη θερμοκρασία του σώματος και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση, καρδιακά προβλήματα και ακόμη και θάνατο εάν οι άνθρωποι εκτεθούν για πολύ καιρό. Για πρώτη φορά, η κυβέρνηση του Κουβέιτ επέτρεψε φέτος να γίνουν κηδείες τη νύχτα λόγω της υπερβολικής ζέστης. Ακόμα και όταν η πόλη του Κουβέιτ δεν αντιμετωπίζει καύσωνα, η μέση θερμοκρασία εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλή, φτάνοντας τους 45°C.

Σήμερα, όσοι είναι αρκετά πλούσιοι, σπάνια βγαίνουν έξω, επιλέγοντας να μείνουν στη δροσερή άνεση των κλιματιζόμενων σπιτιών, των γραφείων ή των εμπορικών κέντρων τους. Μια μελέτη του 2020 έδειξε ότι περίπου τα 2/3 (67%) της συνολικής οικιακής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας σε κατοικίες προέρχονται από μονάδες κλιματισμού που λειτουργούν ασταμάτητα. Η ειρωνεία είναι ότι τέτοια συστήματα που καταβροχθίζουν ενέργεια παράγουν τις εκπομπές άνθρακα που θερμαίνουν τον πλανήτη. Μια χώρα με εξαιρετικά λειψυδρία, βασίζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό σε ορυκτά καύσιμα για την τροφοδοσία των μονάδων αφαλάτωσης θαλασσινού νερού.

Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας καταβάλλεται από την κυβέρνηση, οι άνθρωποι δεν αισθάνονται την ανάγκη να περιορίσουν τη χρήση της. Παρά τη ζέστη, οι δρόμοι δεν είναι καθόλου άδειοι. Οι μετανάστες εργαζόμενοι, κυρίως από αραβικά έθνη της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, αποτελούν περίπου το 70% του πληθυσμού της χώρας. 

Οι παρατεταμένες περίοδοι υψηλών θερμοκρασιών 24/7 μπορούν να δημιουργήσουν φυσιολογικό στρες στο σώμα που επιδεινώνει τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και των νεφρικών παθήσεων. Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, οι άνθρωποι προσαρμόζονται στη ζέστη, αλλά υπάρχει ένα όριο.

Exit mobile version