ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς να προστατευτείς από τα επικίνδυνα σωματίδια από τις φωτιές

Nephele Nomikou/ SOOC

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η χώρα με τις φλόγες να έχουν απειλούν οικισμούς αλλά και τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, την στιγμή που η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη καίει για πέμπτη ημέρα.

Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων έφτασαν τα 100 μικρογραμμάρια όταν το επιτρεπτό όριο είναι στα 20 μικρογραμμάρια και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ειδικά για ευάλωτες ομάδες να μην υπάρχει έκθεση πάνω από τα 10 μικρογραμμάρια, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Νίκο Μιχαλόπουλο. Όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ, ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι η δυτική Αττική και ο Πειραιάς, ενώ σωματίδια από τις πυρκαγιές στον Έβρο «ταξίδεψαν» ως τα νησιά του Ιονίου.

Πώς επηρεάζουν οι φωτιές την υγεία μας;

Σε εργαστηριακά πειράματα, μια δεδομένη ποσότητα καπνού από πυρκαγιά προκαλεί περισσότερη φλεγμονή και βλάβη στους ιστούς από την ίδια ποσότητα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μελέτες σε ανθρώπους έχουν συνδέσει τον καπνό της πυρκαγιάς με υψηλότερα ποσοστά καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών ανακοπών, αυξήσεις στις επισκέψεις στα επείγοντα για αναπνευστικές παθήσεις και εξασθενημένη άμυνα του ανοσοποιητικού. Οι πυρκαγιές έχουν επίσης συνδεθεί με ερεθισμό των ματιών και δερματικά προβλήματα.

Οι επιπτώσεις της έκθεσης μπορεί να επιμείνουν για χρόνια.

Η έκθεση στις πυρκαγιές κατά την εγκυμοσύνη έχει συσχετιστεί με απώλεια εγκυμοσύνης, χαμηλό βάρος γέννησης και πρόωρο τοκετό. Μια μελέτη βρήκε μια σχέση μεταξύ της έκθεσης στις πυρκαγιές και της κυτταρικής βλάβης στους πλακούντες πρώτου και δεύτερου τριμήνου.

Πως μπορείς να προστατευτείς

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, έδωσε συμβουλές για το πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τους καπνούς που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα από τις φωτιές που μαίνονται στη χώρα. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega, πως τα άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα είναι τα πιο ευάλωτα στην ατμόσφαιρα που επικρατεί λόγω των πυρκαγιών.

«Γενικά είναι δύσκολο σε τέτοιες συνθήκες ατμοσφαιρικές να προστατευτούν οι άνθρωποι. Καλό είναι να απομακρυνθούν οι άνθρωποι που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά προβλήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρδιαγγειακά νοσήματα. Λογικά σε τέτοια γεγονότα αναμένεται και αύξηση στη θνησιμότητα στο λεκανοπέδιο από τέτοια νοσήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος συμβούλευσε τους πολίτες να μείνουν μέσα στο σπίτι τους και να κλείσουν τα παράθυρα. «Επειδή είναι υψηλή η θερμοκρασία, αυτό θα επιτείνει τα προβλήματα. Σε αυτά τα θέματα καλό θα είναι να βρίσκονται σε χώρους με κλιματισμό και σε κλειστούς χώρους».

Η χρήση μάσκας και ιδιαίτερα η μάσκα υψηλής προστασίας, μπορεί να βοηθήσει στο φιλτράρισμα των μεγαλύτερων σωματιδίων που βρίσκονται στον αέρα, ενώ ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως εάν δεν βρέξει ή δεν φυσήξει άνεμος για κάποιες μέρες μετά την κατάσβεση των φωτιών, θα υπάρχουν σωματίδια στην ατμόσφαιρα.

Από τη μεριά του, ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ συνιστά στους πολίτες, τις ημέρες που παρατηρείται καπνός από τις φωτιές, να ακολουθούν τις εξής οδηγίες:

  • Να αποφεύγουν τον αθλητισμό και να παραμένουν στο σπίτι
  • Να διατηρούν κλειστά τα παράθυρα των σπιτιών, χρησιμοποιώντας άφοβα κλιματιστικό το οποίο ανακυκλώνει τον εσωτερικό αέρα του σπιτιού
  • Όταν επιστρέφουν στο σπίτι να αλλάζουν ρούχα και να πλένονται σχολαστικά
  • Όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό τους