ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σοφία Μπεκατώρου: Οι γυναίκες που στήριξαν δημόσια την Ολυμπιονίκη μετά την καταγγελία της σεξουαλικής κακοποίησης

Eurokinissi Action Images

Η Σοφία Μπεκατώρου έγινε το πρόσωπο της γενναιότητας και της εσωτερικής δύναμης για όλες τις γυναίκες μέσα στις τελευταίες ημέρες. Η Χρυσή Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας, αποφάσισε να καταγγείλει δημόσια την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη σε ηλικία 21 ετών από τον παράγοντα της Ομοσπονδίας. Η σημαιοφόρος της Ελληνικής Αποστολής στους Ολυμπιακούς του Ρίο, είχε μιλήσει δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν για την σεξουαλική κακοποίηση (μέσα από ένα σχόλιο στο Facebook) αλλά και σε συνέντευξή της στο Marie Claire και την Εβίτα Τσιλοχρήστου, ωστόσο ήταν η ημερίδα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι» που γιγάντωσε τη φωνή της κι έκανε κάθε άνθρωπο να στρέψει την προσοχή του στο βίωμα της.

Η Σοφία Μπεκατώρου κατονόμασε στον Εισαγγελέα τον άνθρωπο ο οποίος ασέλγησε εις βάρος της το 1998. Ο Αριστείδης Αδαμόπουλος ζήτησε από τους θεσμικούς φορείς και τα ΜΜΕ να σεβαστούν τα παιδιά και τα εγγόνια του. Φυσικά την αποκάλυψή της ακολούθησαν οι γνωστές χυδαίες ερωτήσεις για τον χρόνο στον οποίο αποφάσισε να μιλήσει η Ολυμπιονίκης και για τις προθέσεις της, αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά ότι το θύμα που βρίσκει τη δύναμη να μιλήσει για όλα όσα του έχουν συμβεί πρέπει να έχει παράλληλα το κουράγιο να αντιμετωπίσει την εκ νέου θυματοποίησή του από όσους θα την αμφισβητήσουν. Στα σχόλια αυτά προστέθηκε η ανακοίνωση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, η οποία χαρακτήρισε τον βιασμό της, «δυσάρεστο περιστατικό», αφήνοντας αιχμές ότι «πήρε την πρωτοβουλία, έστω και μετά από τόσα χρόνια να μιλήσει».

«Κάποια στιγμή, όπως μιλάγαμε με τον Χ, γύρισα και με φίλησε. Εγώ πάγωσα, δεν ήξερα πώς να αντιδράσω, δεν περίμενα ποτέ να κάνει μία τέτοια κίνηση. Για μένα ο Χ αντιπροσώπευε το πατρικό πρότυπο, ήταν ένας άνθρωπος που επιτέλους δεν μας πολεμούσε μέσα στην Ομοσπονδία και ήθελε το καλό μας, σκέφτηκα», σημείωνε μεταξύ άλλων στην εξομολόγησή της η Σοφία Μπεκατώρου.

«Του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα, κάνοντας χιούμορ. Έλεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δεν σταμάτησε ό,τι κι αν του έλεγα. Κλαμένη και ντροπιασμένη, έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε από πάνω μου. Γύρισα στο δωμάτιό μου, όπου η συναθλήτριά μου κοιμόταν ανυποψίαστη. Έκανα μπάνιο, ένιωθα βρώμικη, εξαντλημένη, ταπεινωμένη και ανίκανη να υπερασπιστώ τα δικαιώματά μου. Ενώ είχαμε μόλις αποκτήσει το δικαίωμα στο όνειρο με την Αιμιλία, αν εγώ μιλούσα για ό,τι μου συνέβη, μπορεί αυτό να κατέρρεε», έλεγε η Ολυμπιονίκης.

Μπροστά σε αυτή την αποκάλυψη η Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας μίλησε για «δυσάρεστο περιστατικό». Μια Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας, που έχει μέλη και γυναίκες. Ευτυχώς για όλες μας υπήρχαν και πολλές, πάρα πολλές γυναίκες που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή να υποστηρίζουν σθεναρά τη Σοφία Μπεκατώρου, διατρανώνοντας #ΜεΤηΣοφία και με κάθε Σοφία.

Το τσουνάμι των καταγγελιών

Η ημέρα που το κίνημα #MeToo απέκτησε την δική του υπόσταση στην Ελλάδα φαίνεται πώς ήρθε την περασμένη εβδομάδα μαζί με την συγκλονιστική εξομολόγηση που έκανε η Σοφία Μπεκατώρου στην ημερίδα για τη σεξουαλική βία στον αθλητισμό. Η Ολυμπιονίκης έγινε ένας φάρος δύναμης για άλλες γυναίκες του αθλητισμού που βγήκαν μπροστά και κατήγγειλαν τις δικές τους εμπειρίες σεξουαλικής παρενόχλησης.

Η διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ και η κολυμβήτρια τεχνικής κολύμβησης, Ραμπέα Ιατρίδου, μίλησαν για τις εμπειρίες που έζησαν στα χέρια ιατρών που εξέταζαν τους αθλητικούς τραυματισμούς τους.

«Εγώ λοιπόν Σοφία,, με αφορμή την δική σου ιστορία θα πω μια ακόμη.. 28-30 χρόνια πριν, όταν ήμουν εν ενεργεια αθλήτρια της υδατοσφαίρισης εμφανίστηκε ένας τραυματισμός στον ώμο. Ήμασταν σε προετοιμασία με την εθνική ομάδα ο πόνος επέμενε, με έστειλαν στον γιατρό. Δεν ήμουν μόνη, ήταν ακόμη 1-2 συναθλητριες με παρόμοια θέματα.
Στις 3-4 επισκέψεις στον “γιατρό” αυτό, στην εξέταση και στις ενέσεις ενζυμων που μου έκανε για να βγάζω την προπόνηση πάντα μου ζητούσε να κατεβάσω το μαγιό μου. Ο τραυματισμός μου ήταν στο δεξί ώμο», ανέφερε μεταξύ άλλων η Μάνια Μπίκοφ.

H αποκάλυψη της σεξουαλικής κακοποίησης της Ολυμπιονίκη μας Sofia Bekatorou έσκασε σαν βόμβα λες και τα εγκλήματα αυτής…Δημοσιεύτηκε από Rabea Iatridou στις Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

«Ο γιατρός, μου ζήτησε αμέσως να μείνω με το εσώρουχο. Αφού έκανε σύντομες ερωτήσεις και με εξέτασε στο ειδικό κρεβάτι πιάνοντας συνεχώς το σώμα μου σε σημεία που δεν δικαιολογούσε η εξέταση, μου ζήτησε να σηκωθώ και να σκύψω. Στάθηκα αντικριστά του και πήγα να σκύψω εμπρός. Οχι μου είπε, όχι έτσι, θα γυρίσεις και θα σκύψεις μπροστά μου. Είχα πανικοβληθεί, το ένιωθα τελείως λάθος αλλά δεν ήξερα πως να αντιδράσω, το όχι είχε κολλήσει σαν λυγμός στο λαιμό μου και δεν κατάφερε να βγει.Εκανα αυτό που μου ζήτησε και ο σιχαμένος στάθηκε ακριβώς πίσω μου και χούφτωσε με πρόφαση την εξέταση μηρούς και γλουτούς», σημείωσε η Ραμπέα Ιατρίδου.

Ακολούθησε και η Μαρίνα Ψυχογιού, πρωταθλήτρια της Ιστιοπλοΐας και νυν στέλεχος της World Sailing Μ. Ψυχογιού, η οποία έγραψε στο Facebook πως είχε παρενοχληθεί σεξουαλικά από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Διαβάζω τη μαρτυρία της Sofia και όχι, δεν πέφτω από τα σύννεφα. Δεν μένω έκπληκτη από αυτά που περιγράφει, ακούγονται…Δημοσιεύτηκε από Marina Psychogyiou στις Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

«Κάποια στιγμή πήγε να με φιλήσει και του είπα ότι εγώ θα κερδίζω στη θάλασσα και δε χρειάζομαι τέτοια υποστήριξη γιατί είναι άδικο για όλους τους άλλους που δε θα έχουν κάποιον να τους υποστηρίζει. Άνοιξα την πόρτα, βγήκα από το αυτοκίνητο και έτρεξα και μπήκα στο λεωφορείο που περίμενε στην αφετηρία», σημείωσε μεταξύ άλλων η Μαρίνα Ψυχογιού.

Στις δικές τους φωνές προστέθηκε το περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης που κατήγγειλε η ασημένια Ολυμπιονίκης του άλματος εις ύψος, Νίκη Μπακογιάννη. έγινε το 1997 όταν ήταν 29 ετών και ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα που είχε πάρει μετάλλιο. Εμπιστεύτηκε έναν παράγοντα του ΣΕΓΑΣ ο οποίος πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή, όπως είπε στην ιστοσελίδα sports3.gr.

Η Σοφία Μπεκατώρου έχει τις γυναίκες στο πλευρό της

Γυναίκες από τον χώρο του αθλητισμού, της πολιτικής και της ψυχαγωγίας με αναρτήσεις και ανακοινώσεις τους έκαναν το απολύτως αυτονόητο. Θέλησαν να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στην Ολυμπιονίκη, τη στήριξή τους στα θύματα σεξουαλικής βίας και μαζί να παροτρύνουν όλο και περισσότερες γυναίκες να βρουν τη δύναμη να μιλήσουν για όσα βίωσαν. Μεταξύ άλλων η σύζυγος του Πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ, Φώφη Γεννηματά, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη αλλά και η υφυπουργός Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρία Συρέγγελα. Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελαρροπούλου θα συναντηθεί με τη Σοφία Μπεκατώρου τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

«Η γενναία Σοφία Μπεκατώρου έδωσε το σύνθημα: Σπάμε την αλυσίδα της σιωπής και του φόβου. Καταγγέλουμε τη σεξουαλική βία. Και την εξορίζουμε από τη ζωή κάθε παιδιού ή εφήβου, κάθε γυναίκας ή άνδρα, κάθε ανθρώπου. Είμαι με τη Σοφία!», σημείωσε στο Twitter η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη.

«Σοφία σ’ ευχαριστούμε που με το θάρρος σου, δείχνεις πως αξίζει να μιλάμε. Αξίζει να μιλάμε, όταν και όποτε βρούμε το κουράγιο να το κάνουμε. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει τα όριά μας. Όταν μια γυναίκα, ένας άνθρωπος, λέει “όχι”, σημαίνει όχι. Αξίζει να μιλάμε για να γνωρίζει κάθε δράστης ότι δεν θα μείνει ατιμώρητος. Για να κάνει πίσω την επόμενη φορά. Καμιά γυναίκα δεν είναι μόνη. Άντρες και γυναίκες σχηματίζουμε μια αλυσίδα προστασίας και αλληλεγγύης», σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Φώγη Γεννηματά.

Την στιγματοποίηση των θυμάτων και την ατιμωρησία των θυτών ακόμα και στη σύγχρονη κοινωνία επεσήμανε η Λίνα Μενδώνη σε ανάρτηση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το Σάββατο 16 Ιανουαρίου. «Το φαινόμενο είναι δυστυχώς διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο και τα κρούσματα, όπως έχει αποδειχθεί, σε μεγάλο βαθμό δεν καταγγέλλονται. Ο κοινωνικός στιγματισμός των θυμάτων και η ατιμωρησία των θυτών είναι οι βασικές αιτίες της ανεπαρκούς καταγγελίας του φαινομένου», σημείωσε μεταξύ άλλων. «Η γενναία στάση της Σοφίας Μπεκατώρου αποτελεί παράδειγμα για όσες γυναίκες έχουν υποστεί κακοποίηση και διστάζουν ή φοβούνται να μιλήσουν. Η πρόληψη και η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών είναι ευθύνη όλων μας, γυναικών και ανδρών», συμπλήρωσε.

Δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη για την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου«Η αποκάλυψη της…Δημοσιεύτηκε από Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στις Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

«Είναι ευχή για την ελληνική κοινωνία να βρουν κι άλλες γυναίκες το θάρρος που βρήκε η Σοφία Μπεκατώρου να αποκαλύψει δημόσια την εφιαλτική ιστορία της σεξουαλικής κακοποίησής της, και να μιλήσουν», δήλωσε η Μαρία Συρεγγέλα και πρόσθεσε ότι «Όλες οι δομές της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών -τα 42 Συμβουλευτικά Κέντρα, οι 20 Ξενώνες Φιλοξενίας και η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 είναι πάντα σε λειτουργία και έτοιμες να υποστηρίξουν γυναίκες- θύματα βίας».

Ο κόσμος του αθλητισμού, της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας δηλώνει #ΜεΤηΣοφία

Η Σία Κοσιώνη ήταν από τα πρώτα διάσημα πρόσωπα που με ανάρτησή της εξέφρασε τη συμπαράστασή της και τον θαυμασμό της στη Σοφία Μπεκατώρου. Ακολούθησαν ακόμα περισσότερα διάσημα πρόσωπα που το έπραξαν.

«Τι και αν η Σοφία χρειάστηκε χρόνια για να μιλήσει ανοιχτά για ό,τι πέρασε. Κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του θέλει απλά να την αγκαλιάσει, να την ακούσει και να σταθεί στο πλευρό της. Να την επιβεβαιώσει ότι δεν έφταιξε κάπου και δεν έκανε τίποτα λάθος. Αρκεί που βρήκε θάρρος να μιλήσει. Το «όχι της»στις αρρωστημένες ορέξεις οποιουδήποτε είναι όχι. Σαφές και ξεκάθαρο. Το ότι διατυπώνεται και εκφέρεται είναι αρκετό. Ως γυναίκα και ώς μητέρα που μεγαλώνει κορίτσια, προσπαθώ να εμπνέυσω τον αυτοσεβασμό και ειλικρινά ντρέπομαι, όποιον εκφράζει την λογική, των ίσων αποστάσεων. Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις στην κακοποίηση την λεκτική ή την σωματική», ανέφερε σε Instagram Story της η Σταματίνα Τσιμτσιλή.

Η Ναταλία Γερμανού μέσα από την εκπομπή της «Καλύτερα δε γίνεται» στον Alpha έκανε αναφορά στο θέμα στηρίζοντας ανοιχτά τη Σοφία Μπεκατώρου. «Εννοείται ότι είμαστε μια ψυχαγωγική εκπομπή με ενσυναίσθηση. Δηλαδή δεν ζούμε σε ένα ροζ στρουμφοχωριό στο οποίο υπάρχουν μόνο gossip. Υπάρχουν και θέματα τα οποία αγγίζουν την ψυχή μας όπως και την δική σας και σε καμία περίπτωση ποτέ δεν θα τα αγνοήσουμε. Βέβαια είχαμε και τα γνωστά σχόλια που συνήθως ακολουθούν τέτοιες εξομολογήσεις γυναικών. “Γιατί μίλησε τώρα;” και άλλα τέτοια πολλά τα οποία δεν θέλω καν να μπω στη διαδικασία να σχολιάσω. Είναι χυδαίος ο όποιος αντίλογος» δήλωσε η Ναταλία Γερμανού.

«Η Σοφία Μπεκατωρου ζει χρονια παρέα με τον εφιαλτη της και δυστυχως θα τον θυμάται για παντα,αξιολύπητοι “άνθρωποι” που τολμάτε κιόλας να αναρωτιέστε γιατι τώρα το θυμήθηκε.Έτσι κ αλλιώς δεν απευθύνθηκε σ’ εσας.Συνεχίστε την ανθρωποφαγία σας.Μπράβο κορίτσι μου για όλα», ανέφερε σε ένα Tweet της η Ρούλα Κορομηλά.

«Όχι η Σοφία Μπεκατώρου δεν το θυμήθηκε αργά. Η Σοφία Μπεκατώρου δεν το ξέχασε ποτέ», αρκέστηκε να σχολιάσε σε Instagram Story της, η Ελισάβετ Μουτάφη. «Και μην ξεχνάμε πως η βία δεν είναι μόνο σωματική. Η παρενόχληση δεν είναι μόνο σεξουαλική. Η κακοποίηση δεν είναι μόνο σωματική. Βγαίνει και σε λεκτική, συναισθηματική, ψυχολογική έκδοση και κυκλοφορεί παντού. Ανάμεσά μας. Και γι’ αυτές συχνά δεν μπορεί να μιλήσει κανείς ανοιχτά, αν και έχουν επίσης μεγάλο κόστος και φορτίο σε όποιον το υφίσταται» έγραψε, αντίστοιχα η Ελεονώρα Μελέτη.

Η Άννα Κορακάκη με ένα video στο προφίλ της στο Instagram μίλησε για το ζήτημα εκφράζοντας την υποστήριξή της στη Σοφία Μπεκατώρου. «Παρακαλώ και προτρέπω κάθε αθλητή, αθλήτρια, νέο, νέα, μαθητή, μαθήτρια, εργαζόμενη, εργαζόμενο, παιδί και γενικότερα κάθε θυματοποιημένο άτομο να μιλάει ανοιχτά και άφοβα. Να είναι σίγουρο ότι θα έχει πολλούς περισσότερους υποστηρικτές απ’ όσους ενδεχομένως φαντάζεται. Να μην φοβάται να το μοιράζεται. Αυτοί που θα πρέπει να κοιμούνται και να ξυπνάνε με τον φόβο είναι οι ίδιοι οι θύτες. Για να επιστρέψω πάλι στο συγκεκριμένο περιστατικό στο βίωμα της Σοφίας θέλω να πω πως όλοι μας πρέπει να αναλογιστούμε ότι αυτή την στιγμή η Σοφία ίσως δίνει τον μεγαλύτερο της αγώνα. Κόντρα σε πολλά μποφόρ και τερατώδη κύματα με μεγάλη ισχύ. Μόνο που δε αυτό τον αγώνα δεν προσδοκά ένα μετάλλιο. Προσδοκά όμως μία νικηφόρα πλεύση μακριά και πέρα από τις συμπληγάδες της κακοποίησης και της έμφυλης βίας», σημείωσε η Ολυμπιονίκης της σκοποβολής.

Η Έρρικα Πρεζεράκου επίσης μέσα από τα δικά της social media μίλησε για τη σημασία που έχει στο σήμερα η εξομολόγηση που πραγματοποίησε η Σοφία Μπεκατώρου.

«Σημασια εχει οτι έκοψε στα δυο το νημα της σιωπής..
Και της δικής της σιωπής και της δικής μας ..
Προσωπικά αναδύθηκαν περιστατικά που είχα απωθήσει ανθρώπων με ερωτικη πρόθεση η προσέγγιση κατά την διάρκεια του αθλητισμού… όμως ..

η σεξουαλικη παρενόχληση δεν εχει να κανει μονο με τον αθλητισμο..
Είναι χιονοστιβάδα.. Καθε σπίτι..καθε οικογένεια..καθε γειτονιά.. καθε σχολείο..έχει τον κακοποίητη της.. Τον ανθρωπο της διπλανής πόρτας.. Η τον ανθρωπο του διπλανού δωματίου..

Κακοποίητες υπεράνω υποψίας..
Αυτη ειναι η αλήθεια που χρειαζεται να τερματίσει..
Η πιο σκληρή αληθεια..
Έστω και τώρα στο τέλος..στην εκπνοή..

Σοφία Μπεκατώρου, πάντα σε εκτιμούσα και σε θαύμαζα .. σε ευχαριστώ για όσα μας διδάσκεις», έγραψε η αθλήτρια.

Σοφία Μπεκατώρου, σ’ ευχαριστούμε όλες.

Exit mobile version