ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο Telegram 70.000 άνδρες δίνουν οδηγίες βιασμού γυναικών (ακόμα και μανάδων). ΦΡΙΚΗ

Unsplash

70.000 μέλη έχουν τα “rape chats” που συζητούν πώς βίασαν τις αδερφές και τις μητέρες τους. Στις ομάδες, οι οποίες έχουν έως και 70.000 μέλη από διάφορες χώρες, στην κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, μοιράζονται φωτογραφίες και ακόμη και live βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης.

Η ύπαρξη των «συνομιλιών βιασμού» ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μιας έρευνας που  διήρκεσε ένα χρόνο από τον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD και την ερευνητική του ομάδα STRG_F. Αυτές οι ομάδες, που επικοινωνούν κυρίως στα αγγλικά, περιλαμβάνουν συμμετέχοντες από διάφορες χώρες που ανταλλάσσουν λεπτομερείς μεθόδους για την σεξουαλική κακοποίηση και τον βιασμό γυναικών (κυρίως για τις συζύγους, τις συντρόφους, τις αδερφές και τις μητέρες).

Το φρικιαστικό είναι ότι παρέχουν ακόμη και συνδέσμους σε ηλεκτρονικά καταστήματα που πωλούν ηρεμιστικά μεταμφιεσμένα σε καθημερινά προϊόντα, διευκολύνοντας την προμήθεια των ουσιών που προορίζονται για τον βιασμό γυναικών στον ύπνο τους.

Για περισσότερο από έναν χρόνο, οι ερευνητές δημοσιογράφοι από το ARD παρακολουθούσαν συνομιλίες στο Telegram και βρήκαν ότι περιέχουν οδηγίες για το πώς μπορούν να ναρκώσουν άτομα με σκοπό τη σεξουαλική επίθεση (συμπεριλαμβανομένου του βιασμού).  Οι συμμετέχοντες σε αυτές τις συνομιλίες υποκινούσαν ο ένας τον άλλον και πρόσφεραν οδηγίες σε άλλους χρήστες για βιασμό. Οι βιασμοί ανακοινώθηκαν εκ των προτέρων και στη συνέχεια διανεμήθηκαν οι αντίστοιχες ηχογραφήσεις.

Οι υποτιθέμενοι βιασμοί εκτελούνται επίσης σε πραγματικό χρόνο ενώπιον του διαδικτυακού κοινού. Σε μια περίπτωση, που τεκμηριώθηκε από δημοσιογράφους του ARD, ένας Γερμανός πρόσφερε τη γυναίκα του για βιασμό – αφού παρήγγειλε υπνωτικά χάπια μέσω του διαδικτύου. Σου θυμίζει κάτι; 

Η υπόθεση της Gisèle Pelicot έχει ήδη σημάνει συναγερμό για τον ρόλο των διαδικτυακών πλατφορμών στη διευκόλυνση της σεξουαλικής βίας. Ο πρώην άντρας της χρησιμοποίησε ιστότοπους για να στρατολογήσει βιαστες, εκμεταλλευόμενος την ανωνυμία του διαδικτύου για να διαπράξει τα εγκλήματά του ομαδικού βιασμού. Η ανωνυμία που παρέχουν πλατφόρμες όπως το Telegram ενθαρρύνει τα άτομα να μοιράζονται και να ενεργούν χωρίς φόβο για άμεσες επιπτώσεις. Η δίκη ορόσημο της Gisèle Pelicot έχει πυροδοτήσει συζητήσεις σχετικά με τη συναίνεση και τους νομικούς ορισμούς του βιασμού, τονίζοντας την ανάγκη να εξελιχθούν οι νόμοι ως απάντηση στην πολυπλοκότητα που εισάγουν οι ψηφιακές πλατφόρμες.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ορισμένες από τις ομάδες διαγράφηκαν και ορισμένα από τα ανενεργά μέλη απομακρύνθηκαν. Ωστόσο, πολυάριθμοι νέοι σύνδεσμοι με προσκλήσεις σε άλλες ομάδες δείχνουν ότι το δίκτυο των βιαστών είναι ευρέως διαδεδομένο. Σε δήλωση του Telegram ανέφερε: «Περιεχόμενο που ενθαρρύνει τη σεξουαλική βία απαγορεύεται ρητά από τους όρους παροχής υπηρεσιών του Telegram. Το Telegram έχει πολιτική μηδενικής ανοχής ως προς την κακή χρήση της πλατφόρμας του και όποιες ομάδες, κανάλια ή χρήστες συμμετέχουν αφαιρούνται αμέσως από την πλατφόρμα».

Κάτι που η ίδια η πραγματικότητα αναιρεί.

Exit mobile version