Τι συμβαίνει τελικά στο Ιράν; Καταργείται ή όχι η αστυνομία ηθών;
- 5 ΔΕΚ 2022
Μία δήλωση του γενικού εισαγγελέα του Ιράν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η αστυνομία ηθών της χώρας καταργείται, μάς έκανε όλους να αναγνωρίσουμε μία μικρή νίκη των διαδηλωτών που με κίνδυνο της ζωής τους από τον περασμένο Σεπτέμβριο και με αφορμή τον θάνατο της Mahsa Amini διαδηλώνουν διεκδικώντας την ελευθερία και τα δικαιώματά τους.
H δήλωση του Mohammad Jafar Montazeri, που σύμφωνα με το BBC έγινε σε θρησκευτική εκδήλωση την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, δεν επιβεβαιώθηκε από άλλα πρακτορεία πέρα από το τοπικό πρακτορείο του Ιράν, ISNA, ενώ την προηγούμενη μέρα σύμφωνα με το BBC ο γενικός εισαγγελέας είχε προτείνει επίσης την αναθεώρηση του νόμου για την υποχρεωτικότητα του χιτζάμπ, στη βουλή του Ιράν.
Σύμφωνα πάντως με τον Independent, τα κρατικά μέσα ενήμερωσης του Ιράν διαψεύδουν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η αστυνομία ηθών του Ιράν καταργείται. «Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν προέβη σε ορισμένες διφορούμενες δηλώσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ερμηνευθούν ως τέλος της αστυνομίας ηθών, αλλά μπορεί επίσης να υποδηλώνουν ότι η δικαιοσύνη θέλει να αποστασιοποιηθεί από τον θεσμό. Οι δηλώσεις που αναφέρονται στον Τύπο δεν ισοδυναμούν με αλλαγή πολιτικής», ανέφερε μέσω Twitter ο ανταποκριτής του Independent, Borzou Daragah.
«Στα περισσότερα από 20 χρόνια που καλύπτω το Ιράν, τίποτα δεν ήταν ποτέ ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο. Μια δαιδαλώδης αναφορά από έναν αξιωματούχο δεύτερης βαθμίδας δεν σημαίνει σχεδόν τίποτα. Δεν έχει υπάρξει καμία δήλωση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά από το Majlis. Δεν έχει υπάρξει τίποτα από τον πρόεδρο», πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.
Η Ιρανή δημοσιογράφος, που ζει στις ΗΠΑ, Masih Alinejad, με τη σειρά της έγραψε στο Twitter: «Η κατάργηση της αστυνομίας ηθών στο Ιράν είναι παραπληροφόρηση, αλλά δείχνει τον φόβο του καθεστώτος».
Ο φόβος του καθεστώτος είναι σίγουρα κάτι ελπιδοφόρο. Το γεγονός ότι μπορεί η πρόταση του γενικού εισαγγελέα της χώρας, αν είναι αληθής κι αυτή, να συζητηθεί επίσης είναι κάτι ελπιδοφόρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα είναι αρκετή για τους διαδηλωτές. Ίσως είναι μία μικρή ανάσα, αλλά οι διεκδικήσεις των ανθρώπων που βγαίνουν ακόμα στους δρόμους του Ιράν και διαμαρτύρονται, δεν περιορίζονται πλέον στην αστυνομία ηθών. Ζητούν ελευθερία, ζητούν ανθρώπινα δικαιώματα. Και δεν σταματούν παρά τις απώλειες.
Η κυκλοφορία της είδησης αυτής στα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, όπως και ο αριθμός των συλληφθέντων ή των νεκρών διαδηλωτών των τελευταίων τριών μηνών στη χώρα που ανάλογα με την πηγή πληροφόρησης αλλάζει σημαντικά, αναδεικνύει ένα άλλο πολύ ουσιαστικό πρόβλημα στο Ιράν, την έλλειψη πρόσβασης στην πληροφoρία, την έλλειψη ανεξάρτητης πληροφόρησης.