Τι συνέβη στα Τέμπη; Η σύγκρουση ευθυνών μιας τραγωδίας στο μικροσκόπιο
- 5 ΜΑΡ 2023
Η σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη που συνέβη λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 28ης Φεβρουαρίου είναι το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της Ελλάδας. Μια τραγωδία που βύθισε σε πένθος ολόκληρη τη χώρα, αφήνοντας πίσω της δεκάδες νεκρούς, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά.
Ενώ οι έρευνες στο σημείο του δυστυχήματος ολοκληρώνονται, οι ταυτοποιήσεις έχουν ανέλθει σε 55, με τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη να ανέρχονται στα 57. Τι συνέβη όμως πραγματικά στα Τέμπη;
Σε ανακοίνωσή της η Hellenic Train δίνει τις δικές της «εξηγήσεις». Αφού υποστηρίζει ότι το προσωπικό της βρισκόταν από την πρώτη στιγμή στον τόπο της τραγωδίας και παρείχε υποστήριξη αναφέρει ότι ο κατάλογος των ονομάτων των επιβατών που δόθηκε στις αρχές περιλαμβάνει μόνο τους επιβάτες που είχαν αγοράσει διαδικτυακό εισιτήριο.
Παράλληλα, σήμερα Κυριακή 5 Μαρτίου, αναμένεται να απολογηθεί ο σταθμάρχης που αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες ως κύριος υπεύθυνος του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
Ο 59χρονος αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια κατά συρροή. Επίσης, βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία της διατάραξης της ασφαλείας των συγκοινωνιών, αδίκημα που διώκεται, με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ως κακούργημα και επισύρει ποινές από δέκα χρόνια κάθειρξη έως ισόβια.
Τι συνέβη στα Τέμπη;
Πού συνέβη τελικά το πολυσυζητημένο «ανθρώπινο λάθος»; Ποιες είναι οι δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν και δε λειτουργούν, κάνοντας απόλυτη την εξάρτηση από τον ανθρώπινο παράγοντα; Με ποιους τρόπους θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η τραγωδία;
Στο παρακάτω βίντεο του 24 Media Lab μπορείς να παρακολουθήσεις μέσα σε 5 λεπτά, το χρονικό των γεγονότων που οδήγησαν στο πολύνεκρο δυστύχημα/έγκλημα στα Τέμπη.
Μια παραγωγή του 24 Media Lab
Έρευνα-Αφήγηση: Παναγιώτης Μένεγος
Μοντάζ: Δημήτρης Κουλελής
Associate Producer: Ευτυχία Σουφλέρη
Art Director: Γρηγόρης Κολλάρος
Visual Designer: Θεοδώρα Κρινή
Motion Designer: Σμαρώ Σαχπαζίδου