ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Charlie Hebdo τερμάτισε την αηδία με το γυμνό σκίτσο για την Gisèle Pélicot

AP Photo/Lewis Joly

Η γαλλική σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα Charlie Hebdo έγινε για άλλη μια φορά viral για όλους τους λάθος λόγους, δημοσιεύοντας μια αηδιαστική γελοιογραφία για την υπόθεση της Gisèle Pélicot.

Το σκίτσο του Felix με τον τίτλο L’amour ouf δείχνει τη Gisèle Pélicot ξαπλωμένη στο κρεβάτι να κλαίει και αρκετούς άνδρες (τους βιαστές της) να περιμένουν γυμνοί σε σειρά: «Πρέπει να πέσεις πολύ χαμηλά για να μην κάνεις τίποτα άλλο από αισχρά σχέδια για να υπάρξεις», είπε η βουλευτής Sarah Legrain από τη La Francia Insumisa. Πριν από μερικές εβδομάδες, όταν αποφασίστηκε να προβληθούν τα βίντεο με τους βιασμούς της Gisèle Pélicot (ο Dominique Pélicot κατέγραψε τα πάντα), σχεδίασαν τους δικαστές να τρώνε ποπ κορν.

Η Gisèle Pelicot βρίσκεται στο επίκεντρο μιας φρικιαστικής δίκης για μαζικούς βιασμούς, τους οποίος διοργάνωνε ο  σύζυγός της. Η γυναίκα έχει μετατραπεί σε σύμβολο κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παγκοσμίως.

Για άλλη μια φορά, το Charlie Hebdo χρησιμοποιεί την τραγωδία της υπόθεσης Pélicot και προκαλεί την οργή των πάντων. Η εικονογράφηση απεικονίζει με γκροτέσκο σκίτσο τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη η Gisèle Pélicot. Η κακόγουστη γελοιογραφία τιτλοφορείται L’amour ouf, μια σαφής αναφορά στην ταινία L’amour fou του Gilles Lellouche, με πρωταγωνιστές την Adèle Exarchopoulos και François Civil, που κυκλοφόρησε πρόσφατα στους γαλλικούς κινηματογράφους. Ήταν αναμενόμενη η κατακραυγή των χρηστών στα social media για το σκίτσο με την γυμνή Gisèle Pélicot και τους βιαστές που στήνονται στην ουρά για να την κακοποιήσουν.

Η κακόγουστη γελοιογραφία της Gisèle Pélicot είναι ο ορισμός της απανθρωπιάς. Το Charlie Hebdo δεν έχει ηθικά όρια και αυτό πλέον είναι πρόβλημα.

Διάσημο για το προκλητικό χιούμορ και τα ασεβή κινούμενα σχέδια του, το Charlie Hebdo έχει προκαλέσει με τα αμφιλεγόμενα σκίτσα του όλα αυτά τα χρόνια, ειδικά για την απεικόνιση θρησκευτικών, πολιτικών και πολιτιστικών προσωπικοτήτων. Οι καρικατούρες του προφήτη Μωάμεθ οδήγησαν στην τραγική επίθεση κατά της εφημερίδας το 2015. Η συζήτηση για τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης στη Γαλλία είναι ιδιαίτερα περίπλοκη.

Η υπεράσπιση αυτού του δικαιώματος είναι βαθιά ριζωμένη στη δημοκρατική παράδοση της χώρας. Αλλά αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενα ερωτήματα σχετικά με την ηθική ευθύνη των μέσων ενημέρωσης. Ειδικότερα, σε θέματα έμφυλης βίας, ρατσισμού και θρησκείας.

Exit mobile version