ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Ιράν κάνει ακόμα ένα βήμα προς τον σκοταδισμό: Δύο γκέι ακτιβίστριες καταδικάστηκαν σε θάνατο

© 2022 Vahid Salemi/AP IMAGES

Ήταν Σεπτέμβριος του 2007 όταν ο πρώην Πρόεδρος του Ιράν, Mahmoud Ahmadinejad, σε δηλώσεις του στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια είχε «διαβεβαιώσει» πως «Στο Ιράν, δεν έχουμε ομοφυλόφιλους, όπως εσείς στη χώρα σας». Η νομοθεσία του ιρανικού κράτους τιμωρεί έως και με θανατική ποινή τη σεξουαλική επαφή (και όχι μόνο) μεταξύ ομοφυλόφιλων, τόσο ανδρών, όσο και γυναικών.

Και ενώ πριν από λίγες μέρες μάθαμε πως μία μερίδα γυναικών στο Ιράν παρακολούθησαν για πρώτη φορά πρωτάθλημα ποδοσφαίρου μετά από 43 χρόνια, η πρόσφατη είδηση πως δύο γκέι ακτιβίστριες καταδικάστηκαν σε θάνατο για «προώθηση της ομοφυλοφιλίας και του Χριστιανισμού» μάς πάει ξανά ένα βήμα πίσω.

Ιράν: Εκεί που γκέι ακτιβίστριες οδηγούνται στον θάνατο για ««προώθηση της ομοφυλοφιλίας και του Χριστιανισμού»»

Πιο συγκεκριμένα, η ποινή θανάτου επιβλήθηκε στην 31χρονη Zahra Sedighi Hamedani και την 24χρονη Elham Chubdar, από το δικαστήριο της βορειοδυτικής πόλης Urmia, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων της LGBTQ+ κοινότητας. Ο λόγος της θανατικής τους ποινής, λοιπόν, είναι η «διαφθορά στη Γη». Πρόκειται για κατηγορία που συχνά επιρρίπτεται σε άτομα που παραβιάζουν τους νόμους της Σαρία, ανέφερε η οργάνωση Hengaw Kurdish.

Η Γαλλία καταδίκασε τις θανατικές ποινές μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η Γαλλία εκφράζει τη λύπη της για τις θανατικές ποινές που εξέδωσε το Ιράν για την Elham Chubdar και την Zahra Sedighi Hamedani», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε «εξοργισμένη» με τις κατηγορίες που θα οδηγήσουν τις δύο ακτιβίστριες στον θάνατο λόγω της σεξουαλικότητάς τους και εξέφρασε την ανησυχία της για τις καταδίκες και τις ποινές, οι οποίες έχουν στον πυρήνα τους βαθιές διακρίσεις, προσθέτοντας ότι «οι ζωές τους μπορούν να σωθούν με άμεσες και έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών».

Η ζωή της Ιρανής Sedighi Hamedani, που είναι ευρέως γνωστή για τη δράση της στο πλαίσιο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, βρίσκεται σε κίνδυνο εδώ και αρκετούς μήνες. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η ίδια συνελήφθη για πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο από τις ιρανικές αρχές, στο Erbil του Ιράκ, όταν εμφανίστηκε σε ντοκιμαντέρ του BBC για να μιλήσει για τις καταπατήσεις των δικαιωμάτων της LGBTQ+ κοινότητας στη χώρα της.

 

Μετά την απελευθέρωσή της στο Ιράκ, στην προσπάθειά της να διασχίσει τα ιρανικά σύνορα με την Τουρκία για να ζητήσει άσυλο, συνελήφθη για δεύτερη φορά από τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης με την κατηγορία του «λαθρεμπόριου Ιρανών κοριτσιών και γυναικών» σε γειτονικές χώρες, όπου τις κατεύθυναν σε ομοφυλοφιλικές ομάδες υπό «την προστασία ξένων Υπηρεσιών Πληροφοριών».

Πριν εγκατασταθεί στο Ιρακινό Κουρδιστάν, η Sedighi Hamedani είχε στείλει βίντεο στην ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδα 6Rang, με σκοπό να δημοσιευτεί στην περίπτωση που δεν κατάφερνε να φτάσει σε ασφαλές μέρος.

«Εμείς, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, υποφέρουμε. Είτε στον θάνατο ή στην ελευθερία, θα παραμείνουμε πιστοί στον εαυτό μας. Ρισκάρουμε τη ζωή μας για τα συναισθήματά μας. Ταξιδεύω προς την ελευθερία τώρα. Αν δεν τα καταφέρω, θα έχω δώσει τη ζωή μου γι’ αυτόν τον σκοπό», πρόσθεσε αποκαλύπτοντας τα βασανιστήρια που υπέστη κατά τη διάρκεια της κράτησής της με μεθόδους, όπως η ηλεκτροπληξία.

Το Ιράν έχει επιβεβαιώσει τις θανατικές ποινές, αλλά δήλωσε ότι το ζευγάρι καταδικάστηκε για «εμπορία νεαρών γυναικών» και όχι για την ακτιβιστική τους δράση.