Το λεξικό του Cambridge αλλάζει τον ορισμό «γυναίκα». Καιρός ήταν
- 16 ΔΕΚ 2022
Το λεξικό του Cambridge ενημέρωσε πρόσφατα τους ορισμούς του για τις λέξεις «άνδρας» και «γυναίκα» συμπεριλαμβάνοντας αυτή τη φορά και τρανς άτομα. Έγινε έτσι το πιο πρόσφατο λεξικό που διεύρυνε τα λήμματά του, ώστε να αντικατοπτρίζει την εξελισσόμενη γλώσσα γύρω από το φύλο.
Εκπρόσωπος του Cambridge Dictionary δήλωσε ότι οι ενημερώσεις τέθηκαν σε ισχύ τον Οκτώβριο. Αλλά η κίνηση φαινόταν να περνάει σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη, μέχρι αυτή την εβδομάδα, όταν ο διευρυμένος ορισμός της «γυναίκας» του λεξικού, προκάλεσε αντιδράσεις από συντηρητικούς σχολιαστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια καλύφθηκε από ακροδεξιά μέσα ενημέρωσης.
Οι νέοι ορισμοί του Cambridge για τη γυναίκα και τον άνδρα
Ενώ ο πρωταρχικός ορισμός του λεξικού του Cambridge για τη «γυναίκα» παραμένει «ένα ενήλικο θηλυκό ανθρώπινο ον», ένας δεύτερος ορισμός αναφέρεται σε «έναν ενήλικα που ζει και αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα, αν και μπορεί να έχει διαφορετικό φύλο κατά τη γέννησή του».
Ομοίως, το βρετανικό λεξικό ορίζει τον «άνδρα» ως «ένα ενήλικο αρσενικό ανθρώπινο ον» και επίσης «έναν ενήλικα που ζει και αυτοπροσδιορίζεται ως αρσενικό αν και μπορεί να έχει διαφορετικό φύλο κατά τη γέννησή του».
Παραδείγματα προτάσεων που παρέχονται από το λεξικό περιλαμβάνουν: «Η Μαίρη είναι μια γυναίκα η οποία χαρακτηρίστηκε ως αρσενικό κατά τη γέννηση της» και «Ο γιατρός τους ενθάρρυνε να ζήσουν ως άνδρες για λίγο πριν υποβληθούν σε χειρουργική μετάβαση».
«Οι συντάκτες μας μελέτησαν προσεκτικά τα μοτίβα χρήσης της λέξης γυναίκα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτός ο ορισμός είναι ένας ορισμός που πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές των αγγλικών για να υποστηρίξουν την κατανόησή τους για το πώς χρησιμοποιείται η γλώσσα», δήλωσε εκπρόσωπος του Cambridge Dictionary στο CNN.
«Ο πρώτος ορισμός στο λήμμα για τη γυναίκα παραμένει αμετάβλητος και συνεχίζει να είναι «ένα ενήλικο θηλυκό ανθρώπινο ον».
Τι σημαίνει γυναίκα ανά τον κόσμο;
Ο ορισμός της «γυναίκας» έχει γίνει ακόμη ένα σύνορο στους πολιτιστικούς πολέμους τα τελευταία χρόνια. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το ανώτατο δικαστήριο της Σκωτίας, απέρριψε μια νομική προσφυγή της ομάδας For Women Scotland, η οποία υποστήριξε ότι οι τρανς γυναίκες δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στον ορισμό των «γυναικών» σύμφωνα με έναν νόμο που αποσκοπεί στη βελτίωση της ισορροπίας των φύλων στα δημόσια συμβούλια.
Στις ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί έχουν επανειλημμένα επικαλεστεί τον ορισμό της «γυναίκας» στις επιθέσεις τους σε τρανς άτομα.
Πρόσφατα μάλιστα, το Dictionary.com ανακοίνωσε τη λέξη «γυναίκα» ως τη λέξη της χρονιάς για το 2022, αναφέροντας πώς «το ίδιο το θέμα του ορισμού της λέξης γυναίκα, βρέθηκε στο επίκεντρο τόσων στιγμών, συζητήσεων και αποφάσεων στην κοινωνία».
Η γλώσσα αλλάζει ανάλογα με τις κοινωνικές ανάγκες
Παρά τις φωνές που υποστηρίζουν ότι οι νέοι ορισμοί του Λεξικού του Cambridge είναι μια πολιτική δήλωση, εκπρόσωποι του βρετανικού λεξικού, επιμένουν ότι τέτοιες αλλαγές έχουν σκοπό να παρέχουν μια ακριβή απεικόνιση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται ορισμένες λέξεις στην κοινωνία.
«Τα λεξικά μας είναι γραμμένα για όσους θέλουν να μάθουν Αγγλικά και έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τους χρήστες να κατανοούν τη γλώσσα, όπως χρησιμοποιείται επί του παρόντος», αναφέρεται σε σχετική δήλωση.
«Συγκεντρώνονται, αναλύοντας ένα μεγάλο σύνολο αγγλικών κειμένων (πάνω από 2 δισεκατομμύρια λέξεις συνολικά) που λαμβάνονται από όλους τους τομείς της γραφής και δημοσιεύσεων. Κάτι που μας επιτρέπει να δούμε πώς ακριβώς χρησιμοποιείται η γλώσσα. Ενημερώνουμε τακτικά το λεξικό μας για να αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στον τρόπο χρήσης των Αγγλικών, με βάση την ανάλυση των δεδομένων».
Φυσικά το λεξικό του Cambridge δεν είναι το μόνο που προχωράει σε αλλαγές σε όρους σχετικά με το φύλο και την ταυτότητα φύλου με την πάροδο των ετών.
Το 2020, το Merriam-Webster επέκτεινε τον ορισμό του για το «θηλυκό» για να συμπεριλάβει «όσα άτομα έχουν ταυτότητα φύλου αντίθετη από το αρσενικό». Μια αλλαγή που επίσης προκάλεσε την κριτική συντηρητικών, αν και έγινε παρόμοια προσθήκη στη λέξη «αρσενικό».
Μόλις μια χρονιά πίσω, το 2019, το Merriam-Webster πρόσθεσε έναν νέο ορισμό στην αντωνυμία «they» (αυτοί) για να αναφέρεται σε ένα άτομο του οποίου η ταυτότητα φύλου είναι μη-δυαδική.