ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Βέλγιο γίνεται η πρώτη χώρα που εισάγει το «ουδέτερο φύλο» στα σχολεία. Belgique douze points

Unsplash

Κάτι αλλάζει στην Ευρώπη σε σχέση με τις διακρίσεις και ο αέρας της αλλαγής φυσάει από το Βέλγιο. Το Βέλγιο αποφάσισε να γίνει η πρώτη χώρα που θα δίνει και μια τρίτη επιλογή στους γονείς που εγγράφουν τα παιδιά τους στο σχολείο, σε σχέση με το φύλο τους. Άρρεν, Θήλυ και Ουδέτερο Φύλο θα είναι πλέον οι τρεις επιλογές.

Πρόκειται για μία δυνατότητα που σύμφωνα με την “The Telegraph”, θα δοθεί στους γονείς που πραγματοποιούν τις εγγραφές των παιδιών τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η απόφαση αυτή πάρθηκε στο πλαίσιο προγράμματος αφιερωμένου στο τέλος των διακρίσεων.

Οι 11χρονοι μαθητές θα χωρίζονται σε τρεις ομάδες ανάλογα με το δηλωμένο φύλο τους (αρσενικό, θηλυκό ή ουδέτερο) κατά την πρώτη φάση του σχεδίου που περιλαμβάνει τον επανασχεδιασμό τουαλετών, αποδυτηρίων και του τρόπου που θα διεξάγονται τα αθλητικά μαθήματα.

Η υπουργός Παιδείας του Βελγίου με το «ουδέτερο φύλο» στα σχολεία τα βάζει με την τρανσφοβία

Πίσω από αυτήν την πρωταβουλία είναι μία γυναίκα, η υπουργός Παιδείας του Βελγίου, Caroline Desir που είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει την ομοφοβία και την τρανσφοβία και να εξασφαλίσει ότι οι μαθητές και οι οικογένειες της κοινότητας LGBTQ+ θα συμμετέχουν ισότιμα στην εκπαίδευση.

«Τα πρόσφατα νέα περιλαμβάνουν, δυστυχώς, αρκετές ευαίσθητες περιπτώσεις παρενόχλησης παιδιών και εφήβων transexual στα σχολεία», δήλωσε η υπουργός Παιδείας του Βελγίου επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία της διάθεσης πόρων έτσι ώστε αυτά τα παιδιά «να υποστηρίζονται, να ακούγονται και να αναγνωρίζονται».

Στο Βέλγιο όπου το 2020 διορίστηκε η πρώτη transgender Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιων Επιχειρήσεων στην Ευρώπη, η Petra de Suttler, υπολογίζεται ότι περίπου to 1% – 3% των ενηλίκων και περίπου 75 χιλιάδες παιδιά είναι transgender σύμφωνα με το δημοσίευμα της “The Telegraph”.

Η ομοφοβία ακόμα υπάρχει στο Βέλγιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ILGA-EUROPE το Βέλγιο είναι ανάμεσα στις 5 κορυφαίες χώρες της Ευρώπης σχετικά με τη νομοθεσία και την πολιτική που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα των λεσβιών, γκέι, bisexual, trans και intersex ατόμων στην Ευρώπη. Έρευνα του 2018 πάντως επεσήμανε ότι παρόλο που τα άτομα της LGTBQ+ κοινότητας επιφανειακά γίνονται αποδεκτά από την κοινωνία του Βελγίου, υπάρχουν ακόμα αρνητικά στερεότυπα, συμπεριφορές και στάσεις. Το 31% του πληθυσμού έβρισκε ακόμα προσβλητικό το να ανταλλάσσουν δημόσια ένα φιλί δυο άνδρες, για παράδειγμα.

Την ίδια χρονιά, το 2018 το βελγικό κράτος έδωσε το δικαίωμα στα trans άτομα να αλλάξουν επίσημα το φύλο τους σε αστικό πλαίσιο, χωρίς να απαιτούνται ιατρικές καταστάσεις. Ωστόσο, ο νόμος ακυρώθηκε εν μέρει από το συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο θεώρησε ότι εισάγει διακρίσεις καθώς δεν πρόσφερε επιλογή στα μη δυαδικά άτομα να αλλάξουν το φύλο τους.

Σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Jasmin Roy για το παρατηρητήριο LGBT+ του ιδρύματος Jean Jaurès και για τη Διυπουργική Αντιπροσωπεία για την καταπολέμηση του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και του μίσους κατά των LGBT, το 20% των ερωτηθέντων της κοινότητας έχει υποστεί λεκτική κακοποίηση ή απειλές και το 13% έχει υποστεί σωματικές επιθέσεις. Σε ό,τι αφορά τον σχολικό εκφοβισμό σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου τους, το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 60%.

Exit mobile version