ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρκία – Συρία: Οι δραματικές ώρες μετά τον σεισμό που κόστισε τουλάχιστον 1500 ζωές

Επιζώντες του σεισμού σε απόγνωση στο νοσοκομείο al-Rahma Hospital στο Darkush της Συρίας. @2023 Ghaith Alsayed/AP Images

Μερικές στιγμές τα λόγια δεν μπορούν να χωρέσουν την καταστροφή, όσα δημοσιογραφικά κλισέ κι αν χρησιμοποιήσεις. Ο «φονικός σεισμός», η «μανία του Εγκέλαδου», οι «ανυπολόγιστες υλικές ζημιές», είναι απλά φράσεις που δεν μπορούν να περιγράψουν, τη σκόνη που απλώνεται παντού, τα συντρίμμια, τη βοή, την κατάρρευση, τον θρήνο, την αγωνία μπροστά στα συντρίμμια, την εσωτερική συντριβή των ανθρώπων που ανασύρουν νεκρούς, μία συντριβή πιο βροντερή κι απο ένα κτίριο που γκρεμίζεται συθέμελα. Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ έπληξε την Τουρκία και τη Συρία το πρωί της Δευτέρας, 6 Φεβρουαρίου. Παρέσυρε περισσότερους από 1500 ανθρώπους στον θάνατο.

Εικόνες σαν από μετά – αποκαλυπτικές ταινίες, έχουν καταγραφεί στη Συρία και την Τουρκία μετά τον σεισμό που προκάλεσε τον θάνατο αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων και υλικές καταστροφές σε χιλιάδες κτίρια. Οι διασωθέντες μέχρι στιγμής στην Τουρκία ανέρχονται σε 2.470 κι αυτό είναι τουλάχιστον ελπιδοφόρο μέσα στην τραγωδία. Οι δύο χώρες επλήγησαν από σεισμό 7,8 Ρίχτερ τις πρώτες, πρωινές ώρες της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας σημειώθηκε νέος σεισμός 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 100 χιλιόμετρα βορειότερα. Ακολούθησε ένας ακόμα ισχυρός μετασεισμός 6 Ρίχτερ.

Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό στην Τουρκία από το 1939, όταν ισχυρή δόνηση έπληξε την πόλη Erzincan, σκοτώνοντας περίπου 33.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον καθηγητή γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης, Okan Tuysuz. Σε αυτή την καταστροφή αναφέρθηκε και ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan. Ο ίδιος μίλησε για 912 νεκρούς και 5383 τραυματίες, ενώ η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας ανέφερε πως περίπου 1800 κτίρια έχουν καταρρεύσει, πράγμα που ίσως σημαίνει έναν πιο βαρύ τελικό απολογισμό θυμάτων.

Οι εικόνες της καταστροφής είναι πραγματικά από αυτές που ξεπερνούν, δυστυχώς, την ανθρώπινη φαντασία. Και προειδοποιητικά σου λέω πως είναι σκληρές.

σεισμός Τουρκια Συρία Εργασίες διάσωσης στην πόλη Diyarbakir στην Τουρκία νωρίς το πρωί της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου. / @2023 Mahmut Bozarsan/AP Images
Εργασίες διάσωσης στην πόλη Diyarbakir στην Τουρκία νωρίς το πρωί της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου.
σεισμός Τουρκια Συρία Κάτοικοι της περιοχής ψάχνουν για εγκλωβισμένους κατοίκους πολυκατοικίας που κατέρρευσε στην πόλη Diyarbakir, λίγη ώρα μετά τον πρώτο σεισμό. / @2023 Mahmut Bozarsan/AP Images
Κάτοικοι της περιοχής ψάχνουν για εγκλωβισμένους κατοίκους πολυκατοικίας που κατέρρευσε στην πόλη Diyarbakir,
λίγη ώρα μετά τον πρώτο σεισμό.
σεισμός Τουρκια Συρία H διάσωση ανθρώπου από κατεστραμμένο κτίριο στην πόλη Αδάνα της Τουρκίας. / @2023 IHA agency via AP Images
H διάσωση ανθρώπου από κατεστραμμένο κτίριο στην πόλη Αδάνα της Τουρκίας.
Κατεστραμμένα κτίρια στην Τουρκία. / @2023 Depo Photos via AP Images
Κατεστραμμένα κτίρια στην Τουρκία.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσο θα αυξηθεί ο απολογισμός των θανάτων καθώς προχωρούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Κτίρια έχουν καταρρεύσει σε τουρκικές πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιάντεπ, η Σανλιούφρα, η Ντιγιάρμπακιρ. Σύμφωνα με τον Guardian, τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει στην Τουρκία είναι 2.818. Στη Συρία, ο υπουργός Υγείας έχει πει ότι τουλάχιστον 326 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1042 έχουν τραυματιστεί. Οι τελευταίες πληροφορίες του Guardian αναφέρουν ότι οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία ανέρχονται σε 1561.

σεισμός Τουρκια Συρία Επιχείρηση διάσωσης εγκλωβισμ.ένων στη Hama της Συρίας. / @2023 SANA via AP Images
Επιχείρηση διάσωσης εγκλωβισμ.ένων στη Hama της Συρίας.
Μία ακόμα αποστολή ανεύρεσης επιζώντων στην Τουρκία. / @2023 Mahmut Bozarsan/AP Images
Μία ακόμα αποστολή ανεύρεσης επιζώντων στην Τουρκία.
σεισμός Τουρκια Συρία Πυροσβέστες κρατούν το σώμα ενός εγκλωβισμένου σε κτίρια της πόλης Diyarbakir, που κατέρρευσαν από τον σεισμό. / @2023 Mahmut Bozarsan/AP Images
Πυροσβέστες κρατούν το σώμα ενός εγκλωβισμένου σε κτίρια της πόλης Diyarbakir, που κατέρρευσαν από τον σεισμό.

Το βλέμμα όλου του υπόλοιπου κόσμου έχει συγκεντρωθεί πάνω απο τα συντρίμμια, πάνω από τις καφέ- γκρι μάζες που μέσα τους ίσως κρύβουν εγκλωβισμένους. Ανάμεσα στο γκρίζο και το καφέ, οι στολές των διασωστών ξεχωρίζουν και οι ελπίδες μας πέφτουν στους ώμους τους. Τις επόμενες ώρες της Δευτέρας, 6 Φεβρουαρίου, θα αναχωρήσει από την Ελλάδα ειδική ομάδα των ΕΜΑΚ για να ενωθεί με αυτούς τους διασώστες, για να κουβαλήσει κι εκείνη ελπίδες στους δικούς της ώμους. To ίδιο κάνουν και χώρες, όπως το Ισραήλ και η Μεγάλη Βρετανία.

Θυμόμαστε σεισμούς καταστροφικούς στην Ελλάδα. Είμαστε μία γενιά που μπορεί να μην πρόλαβε καλά καλά τον σεισμό του ’78 στη Θεσαλονίκη ή του ’81 στις Αλκυονίδες, αλλά μεγάλωσε παρακολουθώντας έκτακτα δελτία ειδήσεων και συνδέσεις στην Καλαμάτα (μετά από εκείνον τον σεισμό του 1986 ήταν που δημιουργήθηκε και η σημερινή ΕΜΑΚ), στο Αίγιο, στην Αθήνα.

Είμαστε μία γενιά για την οποία ο σεισμός είναι μία λέξη που έχει τη δύναμη να μας παραλύει από φόβο και να μας κινητοποιεί με αγάπη. Να μας βάζει κάθε φορά στη διαδικασία να δούμε τι να κάνουμε και πώς θα βοηθήσουμε, όπως άλλοι βοήθησαν τους δικούς μας ανθρώπους κάτω από τα κτίρια που έπεσαν.

σεισμός Τουρκια Συρία Διασώστες και κάτοικοι ψάχνουν επιζώντες στα συντρίμια κτιρίων στην πολη Harem στη Συρία κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. / @2023 Ghaith Alsayed/AP Images
Διασώστες και κάτοικοι ψάχνουν επιζώντες στα συντρίμια κτιρίων στην πολη Harem στη Συρία κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Οι σκέψεις μας είναι σήμερα όλες εκεί, στην Τουρκία, στη Συρία, στα συντρίμμια, στις ζωές από κάτω τους, στις καρδιές που ευχόμαστε να χτυπούν ακόμα, να συνεχίζουν να χτυπούν δυνατά μέχρι που οι διασώστες να τις φτάσουν.

Να σώζωνται άνθρωποι, μεγάλοι και μικροί. Και μετά το τέλος της αναμπουμπούλας, εκείνοι οι ίδιοι άνθρωποι που θα σταθούν ανάμεσα στα συντρίμμια της ζωής τους να έχουν να διαχειριστούν μόνο υλικές απώλειες.

Εμείς κι ο υπόλοιπος κόσμος, μοιραία θα στρέψουμε τα μάτια μας αλλού, στο επόμενο «επίκεντρο» της διεθνούς επικαιρότητας. Οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί θα πρέπει για καιρό πολύ να ζουν με τη σκόνη στα ρούχα τους. Κι ευχόμαστε να ζουν έστω με τους ανθρώπους τους στην αγκαλιά τους.

Αυτή είναι η μόνη ευχή μπροστά στην καταστροφή. Όσο γίνεται αυτή η λίστα των θυμάτων να μην μακραίνει.