Τσουνάμι ομοφοβίας προκάλεσε παιδικό βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη με 2 μαμάδες και 2 μπαμπάδες. Πάτε καλά;
- 22 ΦΕΒ 2024
Όταν αποσύρεται ένα παιδικό βιβλίο με τον τίτλο Οικογένεια είναι… από βιβλιοθήκη νηπιαγωγείου της Λευκωσίας, ως «ανήθικο» και «ανάρμοστο», ξέρεις ότι κάτι πηγαίνει πολύ λάθος. Οικογένεια δεν είναι μόνο ότι δέχονται οι ομοφοβικοί κυνηγοί στην Κύπρο. Ευτυχώς, στην Ελλάδα και με νόμο του κράτους πλέον.
Η είδηση που ακούγεται σαν κακό αστείο είναι η εξής: Αποσύρθηκε από νηπιαγωγείο της Κύπρου το βραβευμένο παιδικό βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη Οικογένεια είναι… των εκδόσεων Διόπτρα, μετά από απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζουμε μια είδηση για τη σιωπηρή αποδοχή της ομοφοβίας στην Κύπρο. Ένα χρόνο πριν η οργάνωση Accept- LGBTI της Κύπρου, κατήγγειλε αγρια ομοφοβική επίθεση από κουκουλοφόρους κατά τη διάρκεια ομιλίας στη Φοιτητική Ένωση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Φέτος, ένα παιδικό βιβλίο έφερε τον ηθικό πανικό σε ένα κίνημα Κυπρίων Κυνηγών. Μάλιστα. Από συντηρητισμό και ανισότητα, έχουμε μπόλικο.
Οι εχθροί της ισότητας και των ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών
Πώς ένα παιδικό βιβλίο που προάγει την αγάπη μπορεί να απειλήσει την πυρηνική οικογένεια κανείς μη ομοφοβικός δεν θα μπορέσει να καταλάβει. Γιατί θέλουν να έχουν το προνόμιο της οικογένειας μόνο οι ετερόφυλοι, επίσης, κανείς δεν κατανοεί. Για να ξεχωρίζουν από τους άλλους; Για να φλεξάρουν προνόμιο; Γιατί οι κυνηγοί κάνουν ψυχιατρική εκτίμηση για τις ζωές των άλλων επίσης είναι ένα σουρεαλιστικό, αναπάντητο ερώτημα. Και ποιον ικανοποιεί η απόσυρση από τις προθήκες της βιβλιοθήκης ένα παιδικό βιβλίο είναι μια καλή ερώτηση. Καθόλου ρητορική.
Η Κατρίνα Τσάνταλη και το παιδικό βιβλίο για την Οικογένεια
«Οικογένεια είναι… μια αγκαλιά όπου το παιδί μεγαλώνει με αγάπη και ασφάλεια. Οικογένεια είναι… να ζει με ευτυχισμένους ανθρώπους. Οικογένεια είναι… άνθρωποι που φροντίζουν ο ένας τον άλλον. Μια κόκκινη κλωστή συνδέει όλα τα παιδιά του κόσμου, στέλνοντας ένα και μοναδικό μήνυμα: Κανένα παιδί δεν πρέπει να βιώνει περιθωριοποίηση, απόρριψη, εκφοβισμό, επειδή η οικογένειά του πιθανόν να μη μοιάζει με τις οικογένειες των υπόλοιπων παιδιών». Αυτά γράφει η συγγραφέας Κατρίνα Τσάνταλη στο παιδικό βιβλίο που αποσύρθηκε μετά από διαμαρτυρία μητέρας με σαφέσταση έλλειψη επίγνωσης του προνομίου κι ανυπομονησία να ορίσει τις ζωές των άλλων.
Το παιδικό βιβλίο που προσβάλλει τον θεσμό της οικογένειας
Το θέμα ένιωσαν υποχρεωμένοι, χωρίς προσχήματα προοδευτικότητας, με παράδοξη ανικανότητα να αναγνωρίσουν τα κοινωνικά δικαιώματα, να αναδείξουν με επιστολή τους προς την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, οι Eνεργοί Πολίτες- Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών. Το «Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών» μιλάει για «ψυχανώμαλους ανθρώπους».
«Κανένα παιδάκι δεν είναι δυνατόν να θεωρείται ότι ευημερεί, μεγαλώνοντας εκτός της φύσης του»: Σκοταδισμός κι ομοφοβία 101
Στην επιστολή/ επίπληξη αναφέρουν για το παιδικό βιβλίο ότι «αυτές οι εικόνες, πρωτίστως προσβάλλουν τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας» και ότι «το μόνο που μπορεί να επιφέρουν στα παιδιά και δη του νηπιαγωγείου, είναι σύγχυση ταυτότητας». Τέλος, η επιστολή υπογραμμίζει το αίτημα για διεξαγωγή έρευνας και σημειώνει ότι οι Eνεργοί Πολίτες-Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών θα επιδείξουν μηδενική ανοχή (απορώ πώς δεν κάνουν λόγο για ζήτημα τιμής) σε τέτοιες ύπουλες προσπάθειες ψυχικού εκφυλισμού των παιδιών τους και προαγωγή τους στα ψυχανώμαλα πρότυπα του οποιουδήποτε. Κανείς ποτέ δεν αμφισβήτησε τα ετοιμοπόλεμα αντανακλαστικά ανθρώπων που σκοτώνουν ζώα για χόμπι.
Ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Μάριος Στυλιανίδης δήλωσε τα εξής στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ): «Το συγκεκριμένο νηπιαγωγείο έκανε ένα πρόγραμμα δανειστικής βιβλιοθήκης για να παίρνουν τα παιδιά κάποια από αυτά τα βιβλία, δηλαδή το κάθε παιδί να παίρνει ένα βιβλίο σπίτι κάποιες μέρες, να το διαβάζει με τους γονείς κ.λπ. Για το συγκεκριμένο βιβλίο υπήρξε αντίδραση από μητέρα και το σχολείο το απέσυρε όταν ήρθαν κοντά του αυτές οι διαμαρτυρίες». Θα περίμενε κανείς να της απαντήσουν ότι η οικογένεια είναι να μεγαλώνεις παιδιά με αγάπη, εμπιστοσύνη, ασφάλεια, δεσμός, αφοσίωση.
Πάντως, σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ, το Υπουργείο απαντά στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν «προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου/ενδιαφερόμενης και προς αποκατάσταση της αλήθειας και αποφυγή δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων», σημειώνοντας ότι «δεν απέσυρε κανένα βιβλίο». Οι Εκδόσεις Διόπτρα απάντησαν με ανακοίνωση λέγοντας τα προφανή: «Το βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη και η εικονογράφηση του Κώστα Θεοχάρη έχουν ως επίκεντρο την αγάπη και την ασφάλεια που συνιστούν μια οικογένεια. Και το μήνυμά του είναι απλό και δυνατό: Να μην αποκλείουμε κανέναν από την κοινωνία μας, αλλά να φροντίσουμε να υπάρχει συμπερίληψη για όλες και όλους».
Μιλήσαμε με την Αλεξάνδρα Αυγερινού, Διευθύντρια Επικοινωνίας στις Εκδόσεις Διόπτρα (η Κατρίνα Τσάνταλη χθες, 21/2 έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί και προφανώς δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε μαζί της). Είχαμε μερικές απορίες.
-Τι είναι πιο προκλητικό και ανήθικο; Ένα παιδικό βιβλίο που μιλά για όλες τις οικογένειες που υπάρχουν γύρω μας ή η στάση κάποιων ανθρώπων που φέρονται με ρατσισμό στα παιδιά αυτών των οικογενειών και δημιουργούν διακρίσεις στα σχολεία;
To παιδικό βιβλίο Οικογένεια είναι… κυκλοφόρησε το 2020 και μιλάει για τα διαφορετικά είδη οικογένειας που υφίστανται γύρω μας. H Κατρίνα Τσάνταλη σκιαγραφεί πορτρέτα οικογενειών της σημερινής εποχής και ευαισθητοποιεί μικρούς και μεγάλους για την αποδοχή και συνύπαρξη με τα μοντέλα που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία της παραδοσιακής οικογένειας. Πίσω από τις λέξεις ή τις εικόνες του, σχηματίζεται το μήνυμα ότι κανένα παιδί δεν πρέπει να βιώνει περιθωριοποίηση, απόρριψη ή εκφοβισμό επειδή η οικογένειά του τυχαίνει να μη μοιάζει με τις οικογένειες των υπόλοιπων παιδιών. Το βιβλίο περιλαμβάνει όλες τις πιθανές μορφές οικογένειας στις οποίες ανθούν η αγάπη, η επικοινωνία και τα κοινά όνειρα.
-Πόσο μηνύσιμο είναι «το προσβάλλουν τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας, το καθετί φυσιολογικό και παραπέμπουν σε ψυχανώμαλους ανθρώπους, που ακολουθούν κατά πόδας τα δυτικά πρότυπα». Σκέφτεστε να κινηθείτε νομικά για συκοφαντική δυσφήμιση;
Θεωρούμε ότι δεν μπορεί κανείς να υποδείξει πώς «πρέπει» να φτιάξει κάποιος την οικογένειά του ή πώς θα ζήσει ή πώς θα αγαπήσει.
Η οικογένεια είναι αγάπη, ασφάλεια, αγκαλιά. Το μήνυμα του βιβλίου, και όποιου παρόμοιου βιβλίου κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά, έχει συμπεριλάβει τις πιθανές μορφές οικογένειας για να μάθουν γονείς και παιδιά πώς θα αγκαλιάζουν πιο δυνατά το κάθε παιδί που θα γνωρίσουν στη ζωή τους. Αν τύχει κάποιο παιδί να έχει στην τάξη του, στο σχολείο, ένα άλλο παιδί του οποίου η οικογένεια να μη μοιάζει με των περισσότερων παιδιών, να μάθει να μην απομονώσουν αυτό το παιδάκι. Να δεχτεί πρόσκληση στα πάρτι. Να πάνε όλα τα παιδάκια στο δικό του πάρτι. Είναι λυπηρό που ακόμη και σήμερα οι γονείς ξεχωρίζουν ή και αποκλείουν τα παιδιά επειδή «δεν συμφωνούν» με τη μορφή μιας οικογένειας. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις ομόφυλες οικογένειες. Αποκλεισμό αντιμετωπίζουν κι οι μονογονεϊκές οικογένειες, τα παιδάκια που η μαμά τους είναι από άλλη χώρα, εκείνα που οι γονείς τους είναι άλλης θρησκείας, κι ένα σωρό άλλα.
Δεν έχει νόημα, ακόμα κι αν υπήρχε νομικό έρεισμα, να αναζητηθεί η λύση δικαστικά. Αυτό που αξίζει είναι να κοιτάξουμε μέσα μας και να βρούμε την αγάπη που θα αγκαλιάσει όλα τα παιδιά, από όπου κι αν προέρχονται, κι από όποια οικογένεια κι αν προήλθαν.
Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία αναγκάστηκε να πει ρητά και κατηγορηματικά, ότι η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί ψυχική νόσο. Δεν ξέρουμε αν ισχύει το ίδιο για τη συστημική ομοφοβία.