ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζούμε στη 2η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης και οι Financial Times το πήραν χαμπάρι

Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

Οι Financial Times δημοσίευσαν το πικροχάμπαρο της ημέρας με τίτλο «Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας σε (επώδυνο) πλαίσιο». Κι όντως, αυτό πόνεσε. 

Η στήλη Alphaville των Financial Τimes δεν μας λυπήθηκε 

«Η τελευταία ανάκαμψη έχει μόλις ελαφρώς ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια – και όχι αρκετά για να τους βγάλει από τη θέση τους ως τους φτωχότερους ανθρώπους στην ευρωζώνη». Κάτι είχαμε καταλάβει από τους μισθούς μας και δεν περιμέναμε τους Financial Times να αναλύσουν διεξοδικά την απόρροια της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης των τελευταίων 15 ετών. 

Λατερνα,φτώχεια,πλαστική καρέκλα και φιλότιμο

Η Ελλάδα είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία και η φτωχότερη στο μπλοκ του κοινού νομίσματος. Δεν ήταν μόνο κακά τα νέα των Financial Times, γράφουν ότι σύμφωνα με «τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat τη Δευτέρα έδειξαν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10,8 ποσοστιαίες μονάδες στο 162% το 2023». Οκ,χρωστάμε ακόμα τα μαλλιοκέφαλά μας. 

Γιατί είμαστε τόσο φτωχοί; 

Έλα που δεν ξέρεις: «Οι ελληνικές δαπάνες περικόπηκαν και οι φόροι αυξήθηκαν για να εξασφαλιστεί η διάσωση από το ΔΝΤ και την ΕΕ, συμπιέζοντας τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και κατεδαφίζοντας την οικονομία. Η έκταση της οικονομικής ζημίας ήταν εξαιρετική για καιρό ειρήνης» γράφουν οι Financial Times. Μαζί σίγουρα δεν τα φάγαμε. 

Γράφουν κάτι για τους μισθούς μας οι Financial Times;

«Οι πραγματικοί μισθοί μειώνονταν σταθερά μέχρι το 2022, την τελευταία διαθέσιμη τιμή στη βάση δεδομένων του ΟΟΣΑ, και είναι μειωμένοι κατά 30% σε σχέση με τα προ της χρηματοπιστωτικής κρίσης επίπεδα, αφήνοντας τη χώρα με έναν από τους χαμηλότερους μέσους μισθούς μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών».

Υπάρχει ελπίδα; 

«Συνολικά, η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα πρέπει να πανηγυριστεί, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο μιας αξιοσημείωτης οικονομικής κρίσης που την έχει αφήσει σε μια τρύπα από την οποία μπορεί να χρειαστεί μια ολόκληρη γενιά για να βγει». Βαθιές ανάσες, πάρε βαθιές ανάσες.

Εσύ τι θα βάλεις στο καλάθι των νονών;

Exit mobile version