Ζούμε στη χώρα που ο πολυτραυματίας των Τεμπών, Αντώνης Αντωνίου, συλλαμβάνεται από τα ΜΑΤ
- 7 ΜΑΡ 2025

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έχει βγάλει στο δρόμο εκατομμύρια Έλληνες, που ζητούν το αυτονόητο. Δικαιοσύνη για τους 57 νεκρούς. Το κύμα της κοινωνικής δυσαρέσκειας είναι ορμητικό. Ο 26χρονος Αντώνης Αντωνίου ήταν επιβάτης στο 4ο βαγόνι της μοιραίας αμαξοστοιχίας και ένας από τους ειρηνικούς διαδηλωτές στη συγκέντρωση για τα Τέμπη στη Θεσσαλονίκη. Και ο άνθρωπος που έμεινε ένα μήνα στο νοσοκομείο και επί 6 μήνες τρεφόταν με καλαμάκι καθώς η γνάθος του είχε σπάσει σε 4 σημεία, συνελήφθη από τα ΜΑΤ.
Τα Τέμπη και η αστυνομική βία
Έχουμε δει βίντεο που τα ΜΑΤ φωνάζουν «ψεκάστε τους να φύγουν» σε κόσμο που απλά περπατούσε στην Πανεπιστημίου. Έχουμε δει βίντεο που γίνεται απρόκλητα χρήση αύρας και χημικών, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα πολιτών. Έχουμε δει βίντεο που ακούγεται η φράση: «Ή αποχωρείτε ή θα προσαχθείτε». Είδαμε και το βίντεο του επιζώντα πολυτραυματία να λέει ότι τα ΜΑΤ τον έπνιξαν στα χημικά και τον προσήγαγαν αναίτια μετά τη συγκέντρωση της Τετάρτης (5/3/2025) για τα Τέμπη στη Θεσσαλονίκη.
Ο Αντώνης Αντωνίου βρισκόταν στη ΧΑΝΘ στο ύψος της Τσιμισκή, τον σταμάτησαν δυνάμεις των ΜΑΤ για τυπικό έλεγχο που μετατράπηκε σε προσαγωγή και βρέθηκε στην κλούβα. Τι λέει στο βίντεο που ανήρτησε στο Facebook;
«Αποφάσισα να δοκιμάσω τα όρια της υπομονής μου και να τους εξηγήσω γιατί έχω αναπνευστικά προβλήματα και για ποιο λόγο πανικοβλήθηκα και έχασα τις αναπνοές μου. Η πρώτη αναφορά στα Τέμπη δεν έφερε καμιά αντίδραση, η 2η αναφορά πάνω στην εξακρίβωση στοιχείων, ρώτησα τον αστυνομικό μήπως θα ήθελε και τη θέση μου στο τρένο εκείνο το βράδυ. Πήρα ένα πολύ ωραίο χαμόγελο. Μάλλον είχε πλάκα αυτό που είπα. Ήταν μια τραγική ειρωνεία και ήταν η τελευταία ελπίδα που είχα για να δω ανθρωπιά.Ο φόβος είναι επιλογή. Και ο φόβος είμαι μια λέξη που δεν βρίσκεται στο δικό μας λεξικό. Οπότε για να μην πολυλογώ. Ραντεβού στους δρόμους ξανά. Και πάω να κάνω ένα μπανάκι γιατί τα ρούχα μου γέμισαν δικτατορία».
Μπορεί κάποιος να βγει υπεύθυνα να μας πει πώς και γιατί βρέθηκε ένας επιζών των Τεμπών σε κλούβα; Γιατί κάποιοι σφυρίζουν αδιάφορα και δεν θέλουν να καταλάβουν το μήνυμα των πολιτών που διαδηλώνουν ειρηνικά για τα Τέμπη;
Οι Έλληνες πολίτες έχουν το αυτονόητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να απαιτούν δικαιοσύνη και τη διαλεύκανση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος με τους 57 νεκρούς. Γιατί τα ΜΑΤ σηκώνουν το χέρι στον κόσμο; Ποιος τους το επιτρέπει;
By the way, το μήνυμα δεν ήταν ούτε η αξιολόγηση στο Δημόσιο ούτε η άρση της μονιμότητας. Το μήνυμα είναι ότι το πολιτικό μας σύστημα έχει εντελώς απονομιμοποιηθεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Και πρέπει να αναλάβει επιτέλους κάποιος την ευθύνη για αυτό.