10 εκθέσεις σε νησιά που πρέπει να δεις
- 26 ΙΟΥΛ 2021
Νόμιζες ότι κάθε καλοκαίρι σαλπάρεις μόνο εσύ και οι τουρίστες για τα νησιά της χώρας; Γράψε λάθος. Μαζί σου σαλπάρει και η τέχνη η οποία μεταφέρεται σε εκθέσεις σημαντικών μουσείων και ζωντανών, δραστήριων galleries στα ελληνικά νησιά. Και ήρθε η ώρα να κάνεις κάτι διαφορετικό στις φετινές σου διακοπές, ανακαλύπτοντας τα εικαστικά δρώμενα στους καλοκαιρινούς προορισμούς σου.
Τέχνη με φόντο το μπλε της θάλασσας, τέχνη που την παρακολουθείς σε ρυθμούς νωχελικούς του καλοκαιριού, με κεφάλι καθαρό από υποχρεώσεις και άγχη. Ο καλύτερος τρόπος να παρακολουθήσεις εκθέσεις τέχνης είναι αυτός των διακοπών. Εκεί που παραθερίζεις ανακαλύπτεις διαμάντια που ταξιδεύουν το μυαλό και την ψυχή σου και σε γεμίζουν ξεχωριστές παραστάσεις. Αυτές είναι οι 10 εκθέσεις που μπορείς να παρακολουθήσεις στις φετινές σου διακοπές, ανάλογα με τον προορισμό των διακοπών σου.
The Greek Gift – Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ – Ύδρα
Στον χώρο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στα παλιά Σφαγεία της Ύδρας θα παρακολουθήσεις την έκθεση “The Greek Gift” υπό τον συντονισμό του Massimiliano Gioni. Η παρουσίαση αυτή αποτελεί ταυτόχρονα προσωπογραφία του συλλέκτη και μια μικρογραφική επισκόπηση της συλλογής του. Καλλιτέχνες και φίλοι του Δάκη Ιωάννου και του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ οργάνωσαν την ομαδική έκθεση, που παίρνει τον τίτλο της από τη σκακιστική τεχνική που είναι γνωστή ως “Greek gift sacrifice” (αναφορά στον μυθικό Δούρειο Ίππο).
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα και αντικείμενα τέχνης κατασκευής ή επιλογής των Pawel Althamer, Matthew Barney & Elizabeth Peyton, Ashley Bickerton, Kerstin Brätsch, Louise Bourgeois, Maurizio Cattelan, George Condo, William Copley, Roberto Cuoghi, Nathalie Djurberg, Marcel Duchamp, Urs Fischer, Robert Gober, Jenny Holzer, Dakis Joannou, Jeff Koons, Paul McCarthy & Mike Kelley, Tim Noble & Sue Webster, Chris Ofili, Seth Price, Charles Ray, David Shrigley, Josh Smith, Kiki Smith, Χριστιάνας Σούλου, Kaari Upson, Andra Ursuta, Meyer Vaisman, Nari Ward, Christopher Wool, Chen Zhen, Jakub Julian Ziolkowski κ.α.
Έως 31/10/2021 στο Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ στην Ύδρα.
Keros – Rockwood by Stelios Rokkos – Στέλιος Ρόκκος- Principote Μύκονος
Μπορεί να τον ξέρεις μόνο από τα τραγούδια του, αλλά ο Στέλιος Ρόκκος είναι πολλά περισσότερα από αυτά. Ο Στέλιος Ρόκκος σχεδιάζει και φιλοτεχνεί στο εργαστήριό του, στη Λήμνο, κομμάτια που αποτελούν μοναδικά έργα Τέχνης κι αυτή του την πλευρά την εκθέτει για πρώτη φορά στο κοινό στο διεθνούς φήμης venue “Principote” στη Μύκονο. Η έκθεση Keros με τις δημιουργίες Rockwood by Stelios Rokkos περιλαμβάνει χειροποίητα έπιπλα και γλυπτά, με αισθητική ταυτότητα και θα μπορέσεις να τα δεις στη Μύκονο.
Principote, Πάνορμος στη Μύκονο
Bums- Gallery Δυο Χωριά- Μύκονος
Παραμένουμε στη Μύκονο και μεταφερόμαστε στη gallery Δύο Χωριά όπου μία έκθεση σε επιμέλεια της ομάδας SKIP Gallery εξετάζει ένα ιδιαίτερα διαχρονικό θέμα της τέχνης, τα οπίσθια. Σε όλη την ιστορία της τέχνης τα οπίσθια ήταν πάντα εκεί, ελκυστικά, να αναπαριστούν τη ρώμη και να κλείνουν το μάτι στον ερωτισμό. Αυτή τη φορά το θέμα των οπισθίων εξετάζεται μέσα από τη ματιά των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση Bums (Aggtelek, Sports Banger, Markus Birdman, Jeremy Deller, Maja Djordjevic, Paul Kindersley, Dion Kitson, MC Llamas, Sarah Maple, Elizabeth Prentis, Ally Rosenberg, Sol Golden Sato, Stuart Semple, David Shrigley, Max Siedentopf, Xu Yang).
Έως 15/9/2021, Δυο Χωριά, Μύκονος
Η ευγένεια του Απέριτττου – Γιώργος Ρόρρης – Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή – Άνδρος
Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή παρουσιάζει, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου, μια αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον διακεκριμένο ζωγράφο Γιώργο Ρόρρη, με τίτλο Η Ευγένεια του Απέριττου. Μια μακροχρόνια και συγκινητική ιστορία συνδέει τον Γιώργο Ρόρρη με το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή εδώ και πάνω από 35 χρόνια. Ο Βασίλης Γουλανδρής, με τη συμβολή του Παναγιώτη Τέτση και του Δημήτρη Παπαστάμου, διέκρινε ήδη από το 1986, ενώ ο Ρόρρης ήταν μόλις 23 ετών, το ταλέντο του νεαρού ζωγράφου. Του έδωσε την ευκαιρία να εκθέσει για πρώτη φορά, εκείνη τη χρονιά, στη Νέα Πτέρυγα του μουσείου της Άνδρου.
Ο Γιώργος Ρόρρης επιστρέφει στην Άνδρο, μέσα από μία μεγάλη αναδρομική έκθεση όπου μέσα από σχεδόν 60 πίνακες και σχέδια δίνει την ευκαιρία στο κοινό να ανιχνεύσει την καλλιτεχνική του εξέλιξη.
Η πρώτη ενότητα αναλύει τη σχέση του ζωγράφου με το ατελιέ του, τον χώρο που του χρησιμεύει ως εργαστήριο, διέξοδο και καβούκι. Πρόκειται για θεμελιώδες στοιχείο της δημιουργικής πορείας του, που τον βοήθησε να διαμορφώσει τη σχέση του με τον εξωτερικό κόσμο, τα μοντέλα του, τις καλλιτεχνικές αναφορές του και, κυρίως, τον ίδιο τον εαυτό του.
Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στις επιδράσεις που δέχτηκε από τους δασκάλους του και στον διάλογο που άνοιξε μαζί τους μέσω της ζωγραφικής του. Όταν κατονομάζει τους καθηγητές του, εκφράζεται με ευγνωμοσύνη γι’ αυτούς. Είναι σαν να τοποθετεί τον εαυτό του ανάμεσα στους επιγόνους τους, πεπεισμένος ότι ο καθένας μας είναι το άθροισμα των επιρροών του.
Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην αδιάκοπη εξερεύνηση του σώματος, φτιαγμένου «από σάρκα και οστά». Μέσω των παραλλάξεων στις οποίες το υποβάλλει, το σώμα αναδεικνύεται στο πιο συγκινητικό σύμβολο της ανθρώπινης ιδιότητάς μας, της θνητότητάς μας. Και η ζωγραφική του Ρόρρη έχει την ικανότητα, με τίμημα μια δουλειά που δεν δέχεται ούτε συγκατάβαση ούτε ανοχή, να αποδίδει αυτή τη σπίθα αθανασίας.
Μέχρι 3/10/2021, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος
Διαδρομές – Κρις Γιανάκος – Gallery Citronne- Πόρος
Από τον Ιούνιο έχει ξεκινήσει η ατομική έκθεση του Κρις Γιανάκου με τίτλο «Διαδρομές». Η έκθεση του εικαστικού που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα / σταθμούς της περιόδου 1980 – 2020· έργα «της πανδημίας», ως αντίδραση στον covid· δύο νέες εγκαταστάσεις του 2021, έργα ad hoc για την συγκεκριμένη έκθεση.
«Ο τίτλος της έκθεσης Διαδρομές υποδηλώνει ένα πέρασμα από έργα που έγιναν με διαφορετικά μέσα σε διαφορετικό χρόνο. Όταν τα βλέπετε, ανεξάρτητα από το μέσον ή τον χρόνο γίνεται αντιληπτή η κίνηση του χεριού μου και αισθάνεστε τους προβληματισμούς μου γύρω από την αρχιτεκτονική, τους αρχαίους ελληνικούς τόπους και την Μηχανική. Η δουλειά μου περιστρέφεται συνεχώς γύρω από ράμπες, μεγάλες εγκαταστάσεις στο περιβάλλον, μια εννοιολογική προσέγγιση που συνδυάζει την μορφή με έναν συγκεκριμένο χώρο.
Το ταξίδι, η μεταβατική διαδρομή ήταν και είναι πάντα το καθοριστικό κίνητρο στην ζωή και την δουλειά μου. Εκεί πρέπει να αναζητηθούν τα “μυστικά”. Πήρα όσα μπορούσα να πάρω· ελπίζω ότι τα χειρίστηκα με σύνεση», αναφέρει ο καλλιτέχνης.
Έως 11/9/2021, Citronne Gallery, Πόρος
Νίκος Μόσχος – Animated Connotations- Πύργος Μπαζαίου – Νάξος
Δεκαοκτώ έργα ζωγραφικής του Νίκου Μόσχου, νέα και παλιότερα, προερχόμενα από ιδιωτικές συλλογές και τη γκαλερί Ζουμπουλάκη, αλλά και δύο γλυπτά του, παρουσιάζονται στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο. Η έκθεση με τίτλο “Animated Connotations”, εντάσσεται στο πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Νάξου, το οποίο πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι, με επίκεντρο τον Πύργο Μπαζαίου διατηρητέο μνημείο του 17ου αιώνα, στην ενδοχώρα του νησιού. Το Φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Ο Νίκος Μόσχος γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1979. Πήρε τα πρώτα μαθήματα Ζωγραφικής από τον πατέρα του, Τάκη Μόσχο. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1997-2003) Ζωγραφική με τον Χρόνη Μπότσογλου και Φωτογραφία με τον Μανώλη Μπαμπούση. Ανήκει στους πιο δημοφιλής ζωγράφους της γενιάς του κι έχει κατακτήσει το εγχώριο φιλότεχνο κοινό.
Έως 26/9/2021, Πύργος Μπαζαίου, Νάξος
Artists Contemporary Art for Milos- Δημοτικόν Σχολείον Θηλέων 1875- Μήλος
Πέντε καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες παρουσιάζουν τα έργα σύγχρονης τέχνης τους στη Μήλο. Η έκθεση “Artists” περιλαμβάνει διάφορες μορφές εικαστικής τέχνης όπως φωτογραφία, ζωγραφική, (ModulArt) και γλυπτική.
Συγκεκριμένα συμμετέχουν οι εξής καλλιτέχνες
Katerina Kaloudi
Κατερίνα Καλούδη – Φωτογραφία, “Τα μυστικά της θάλασσας”
Leda Luss Luyken
Λέντα Λους Λούικεν – Εννοιολογική Τέχνη – ModulArt, ”Alpha eyes”
Mady Lykeridou
Μάντη Λυκερίδου – Φωτογραφία, “Θαλασσογραφία”
Michele Manzi
Μικέλε Μάνζι – Γλυπτική σε πέτρα, “Πέτρα και φως”
Fabrice Vallon
Φαμπρίς Βαλλόν – Φωτογραφία, “Monumental #3”
Η ομαδική αυτή έκθεση μας καλεί σε ένα ταξίδι με αφετηρία τη Μηλο, στο σύμπαν των πέντε αυτών καλλιτεχνών αλλά και στον νέο κόσμο που δημιουργεί η συνύπαρξη των έργων τους στον χώρο.
Έως 29/8/2021, «Δημοτικόν Σχολείον Θηλέων 1875» στην Πλάκα της Μήλου
Paper – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Κρήτης
Η έκθεση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Κρήτης, γεννήθηκε τις ημέρες της καραντίνας, με πρόθεση να παραμείνει πιστή στην απλή, μη εμπορική φύση της τέχνης και παράλληλα να συνομιλήσει με έργα που ανήκουν αποκλειστικά στη συλλογή του μουσείου, ώστε να εξαλειφθεί η όποια ανατροπή στον χρονικό προγραμματισμό. Την επιμέλεια έχει η Μαρία Μαραγκού.
Η έκθεση έχει τον τίτλο “Paper” και αφορά σε έργα που ξεκινούν τη δεκαετία του 1950 και φτάνουν έως τις μέρες μας.
Προσχέδια, σημειώσεις, τελικά σχέδια, όλα σε χαρτί (ακόμη και χαρτί τουαλέτας) χρώματα, παστέλ, υδατοχρώματα ή ακρυλικά σε χαρτί, γλυπτά με χαρτοπολτό, χαρακτικά και φωτογραφίες από Έλληνες, Δυτικοευρωπαίους, Αμερικανούς και Ασιάτες καλλιτέχνες.
Μαζί τους, η πολύτιμη σειρά έργων της συλλογής του Μουσείου, από τρόφιμους του πάλαι ποτέ Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Σούδας, στο ιστορικό project του 1996, στον δημόσιο χώρο του Ψυχιατρείου, τον «Κήπο της Καρδιάς», έμπνευση του Αμερικανού γλύπτη Ronald Jones που έφυγε από τη ζωή πριν από ένα χρόνο.
Η έκθεση «Paper», ξεδιπλώνεται μέσα από τα έργα 53 Καλλιτεχνών:
Amich Roya, Αλεξίου Νίκος, Αποστόλου Ευγενία, Αρφαράς Μιχάλης, Ασαργιωτάκη Καλλιόπη, Βαλαβανίδης Γιάννης, Βιδάλη Αθανασία, Βισκαδουράκης Νίκος, Γαϊτης Γιάννης, Giordano Joan, Γκερεδάκης Θεόφιλος, Γράββαλος Παναγιώτης, Δημητράκης Γιάννης, Δουλγέρης Χριστόφορος, Ζάμπουρα Μαριλένα, Ζαχαροπούλου Κατερίνα, Ζιάκα Μαρία, Hrbacek Mary, Hwang Ran, Θεοφυλακτόπουλος Μάκης, Ronald Jones, Καλλιγά Λίζη, Καλούτσης Βαλέριος, Καμπάνη Λίλα, Κανακάκις Λευτέρης, Καρβελά Αναστασία, Λαμπροβασίλης Αλέξανδρος, Λεμού Καλλιόπη, Λοϊζίδου Μαρία, Maelee Lee, Λύρα Ελένη, Magnanti Renee, Μανώλης Γιώργος, Μιχαήλου Ελένη, Moore Ciara, Μορές Θεοχάρης, Μπάμπουλης Δημήτρης, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Μπότσογλου Χρόνης, Νικολαϊδη Τόνια, Ξένος Γιώργος, Οικονόμου Γιάννης, Pandolfini Pino, Παλιεράκη Άννα, Παπασπύρου Ρένα, Παπαδημητρίου Άγγελος, Παπαηλιάκης Ηλίας, Σιατερλή Δήμητρα, Σκοπελίτης Στέλιος, Τσιάρας Φίλιππος, Τσουκάτου Πόπη, Χατζηανδρέου Μαρία, Χουλάκη Μαρία.
ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΧΙΟΣ – Μουσείο Μαστίχας Χίου
Την έκθεση ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21 παρουσιάζουν το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ), στο Μουσείο Μαστίχας Χίου. Η έκθεση, επίκαιρη όσο ποτέ, με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, παρουσιάζει την πορεία προς την έναρξη της Επανάστασης, αλλά και την εξέλιξή της μέχρι τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους. Η συνεισφορά του ναυτικού σε αυτήν και η τοπική ιστορία της Χίου διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στην έκθεση. Ξεχωριστή θέση κατέχει η καταστροφή της Χίου, αλλά και η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη, γεγονότα δραματικά που ωστόσο έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του κινήματος του Φιλελληνισμού. Η έκθεση ολοκληρώνεται με αναφορές στην ενσωμάτωση της Χίου στο ελληνικό κράτος, μόλις το 1912.
Έως 10/9/2021, Μουσείο Μαστίχας Χίου
Pow, Blop, Wizz- Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της Ύδρας
Με Ύδρα ανοίξαμε με Ύδρα θα κλείσουμε. Η έκθεση «Pow, Blop, Wizz» του Hydra School Projects, σε επιμέλεια Δημήτρη Αντωνίτση παρουσιάζεται στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας. Η έκθεση όπως προδίδει και ο τίτλος της μας φέρνει σε επαφή με τον κόσμο των comics. Την επιμέλεια έχει ο Δημήτρης Αντωνίτσης και στα εκθέματα περιλαμβάνονται έργα των Daniel Pallilo, Mark Bradford, Mike Kelley, Ευριπίδη Λασκαρίδη, Θωμά Διώτη, Δημήτρη Παπαϊωάννου κ.ά.
Έως 19/9/2021, ΑΕΝ Ύδρας