ΤΑΞΙΔΙ

10 ιδέες για εκδρομή στα καλύτερα καρναβάλια της Ελλάδας

iStock

Η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς (και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας) δίνει μια ακόμα καλή αφορμή για εκδρομή. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις πού μπορείς να διασκεδάσεις, να χορέψεις σε καρναβαλιστικούς ρυθμούς γεμάτους με χρώμα και παραδόσεις.

Εκδρομή στο πατρινό καρναβάλι (για πάντα)

Οι λιλιπούτιοι (και όχι μόνο) καρναβαλιστές, ξεχύνονται στους δρόμους της Πάτρας, σε ένα από τα πιο φημισμένα καρναβάλια της Ελλάδας. Το Πατρινό καρναβάλι αποτελεί τόσο τη μεγαλύτερη όσο και την παλιότερη, αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στο κόσμο, όσον αφορά τη συμμετοχή των καρναβαλιστών και την ιστορία του. Το καρναβάλι της Πάτρας δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά ένα σύνολο εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν χορούς, παρελάσεις, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, καρναβάλι των μικρών κ.ά. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από τα μέσα Ιανουαρίου και διαρκούν μέχρι την Καθαρά Δευτέρα. Κορυφώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς με την νυχτερινή, ποδαράτη παρέλαση των πληρωμάτων του Σαββάτου, τη φαντασμαγορική, μεγάλη παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων της Κυριακής και τέλος, το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στον μώλο της Αγίου Νικολάου στο βόρειο λιμάνι της Πάτρας.

Το παραδοσιακό καρναβάλι στην Ξάνθη

Ξεκίνησε το 1966 και έχοντας διαγράψει μια πορεία 57 ετών, έφθασε έως τις μέρες μας περνώντας ποικίλες φάσεις εξέλιξης και μετάλλαξης. Φέτος, για 57η χρονιά το μεγαλύτερο καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδος, επιστρέφει με θέμα «Όνειρα χρώματα, μυρωδιές αρώματα» προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους καρναβαλιστές να συμμετέχουν σε ένα ξέφρενο πάρτι με μουσική, χορό και τραγούδι μέχρι πρωίας. Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχει να επιδείξει μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από τη μουσική, το χορό και το θέατρο, εκθέσεις με εικαστικό ή άλλο περιεχόμενο, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ταινιών καθώς και πολλές επιλογές για ψυχαγωγία, ξεφάντωμα και γλέντι. Στη διάρκεια των τριών αυτών εβδομάδων των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην πόλη της Ξάνθης συρρέουν σπουδαίοι καλλιτέχνες για συναυλίες. Ο θεσμός κλείνει με την Τελετή Λήξης και το έθιμο της καύσης του ομοιώματος του Τζάρου στον ποταμό Κόσυνθο. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, ο Τζάρος καιγόταν στο κέντρο μιας αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους.

Εκδρομή στο καρναβάλι της Κοζάνης

Από τις 14 – 27 Φεβρουαρίου, το Κοζανίτικο καρναβάλι, επιφυλάσσει φέτος στους επισκέπτες του, πλήθος αποκριάτικων εκδηλώσεων. Η Κοζανίτικη Αποκριά είναι ένα πλέγμα εθίμων που δεν έχει ακόμα εξαντλήσει τη δυναμική της, καθώς διαθέτει ελαστικότητα και δυνατότητες προσαρμογής στις συνθήκες κάθε νέας εποχής. Πυρήνας και εστιακό σημείο της είναι o Φανός, εορταστική πυρά που ανάβει στα σταυροδρόμια της πόλης εδώ και αιώνες, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα του εθίμου και τις βαθιές του ρίζες στις καρδιές των Κοζανιτών, που δεν μπορούν να διανοηθούν τις Αποκριές χωρίς αυτόν.

Εκδρομή στο καρναβάλι της Νάουσας

.

Το περίφημο καρναβάλι της Νάουσας, κάθε χρόνο προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, που συρρέει στην πανέμορφη πόλη, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά τη μοναδική αναβίωση των εθίμων της Αποκριάς. Η αποκριά στη Νάουσα έχει ως επίκεντρο το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες», ένα παραδοσιακό δρώμενο με ιδιαίτερο χαρακτήρα, που δημιουργεί μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στην πόλη, διαφορετική από τα συνηθισμένα «καρναβάλια» με τα οποία έχει συνδεθεί γενικότερα η περίοδος της Αποκριάς.

Νεαροί άνδρες μεταμφιέζονται σε Γενίτσαρους φορώντας φουστανέλα, ασημένια κοσμήματα και καλύπτουν το πρόσωπό τους με ένα κέρινο προσωπείο. Χορεύουν στους δρόμους και μαζεύουν από τα σπίτια τους τις Μπούλες, δηλαδή τις νύφες που και αυτοί είναι νεαροί ντυμένοι με γυναικεία, φαρδιά ρούχα και βέβαια φορώντας και αυτοί τις κέρινες μάσκες. Οι μάσκες δεν πέφτουν και όλοι μαζί μπουλούκια χορεύουν στους δρόμους με τα νταούλια και τους ζουρνάδες, έως ότου έρθει το απόγευμα και…πέσουν οι μάσκες. Το γλέντι κορυφώνεται την Καθαρά Δευτέρα.

Εκδρομή στο καρναβάλι στον Τύρναβο

Το τυρναβίτικο καρναβάλι, γνωστό και ως μπουρανί, διοργανώνεται ετησίως στην πόλη του Τυρνάβου, στην Θεσσαλία. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η λατρεία του φαλλού κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων ως συμβόλου γονιμότητας και ευημερίας, καθώς και το παραδοσιακό έθιμο της μπαρμπαριάς, με το άναμμα της μεγάλης φωτιάς. Αναφέρεται από τις τοπικές αρχές πως οι καταβολές του είναι από την αρχαιότητα. Επανεμφανίστηκε το 1980 και έκτοτε η φήμη του αυξήθηκε. Πρωταγωνιστής εδώ φυσικά είναι το τυρναβίτικο τσίπουρο, ενώ οι συμμετέχοντες στο καρναβάλι χορεύουν και να πειράζουν ο ένας τον άλλο, χρησιμοποιώντας επιτηδευμένα χυδαία γλώσσα κατά το έθιμο. Διάφοροι άλλοι συμμετέχοντες έχουν μαζί τους μεγάλους ξύλινους ή πήλινους φαλλούς ως σκήπτρα ή υπερμεγέθεις φαλλούς που κρατούν με τα δύο χέρια.

Θήβα

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Θήβα, είναι επίσης πλούσιες σε παραδόσεις. Τόσο την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, όσο και την Καθαρά Δευτέρα υπάρχουν εκδηλώσεις, όπου οι επισκέπτες δεν είναι απλοί θεατές σε ένα καρναβάλι, αλλά μπορεί να συµµετέχει ενεργά σε ένα παραδοσιακό έθιμο γλεντιού και ξεφαντώματος µε ελληνικό χαρακτήρα. Το πιο γνωστό από αυτά, είναι φυσικά ο Βλάχικος Γάμος, που αποτελεί σατυρική παραλλαγή τέλεσης ποιµενικού γάµου και εµφανίζεται σαν αποκριάτικο έθιμο περί τα µέσα του 19ου αιώνα στην πόλη. Το σύνολο των δρώμενων του εθίμου του Βλάχικου γάμου κορυφώνεται με την πομπή και την τελετή του «γάμου» την Καθαρά Δευτέρα.

Καρναβάλι σε νησί

«Ο Φλεβάρης κι αν Φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει». Ή κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, ένα ταξίδι στο νησί είναι πάντα καλή ιδέα και οι Αποκριές, είναι μια ακόμα καλή αφορμή. Στην Σκύρο, τη Σύρο, στο Ρέθυμνο της Κρήτης, στην Κέρκυρα δεν θα βρεις απλά άλλο ένα καρναβάλι αποκριών που προσφέρει διασκέδαση και ξεφάντωμα. Η διαφορετικότητα του τοπίου, η ελευθερία της έκφρασης, ο αυθορμητισμός και ο αριστοκρατικός χαρακτήρας των νησιών, θα σε μεταφέρει στο πνεύμα μιας άλλης εποχής.

Exit mobile version