10 ταινίες που πρέπει να δεις στο 2ο Solidarity Film Festival Killah P
- 31 ΟΚΤ 2023
Ανανεωμένο και με ένα ακόμα πιο πλούσιο πρόγραμμα, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά το αφιερωμένο στη μνήμη του Παύλου Φύσσα κινηματογραφικό φεστιβάλ Solidarity Film Festival Killah P. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 1 – 5 Νοεμβρίου, θα προβληθούν 60 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, με κοινωνικοπολιτική θεματική και έμφαση στην αλληλεγγύη, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, αλλά και την εναντίωση στον ρατσισμό, τον σεξισμό, την ομοφοβία, τον εθνικισμό, τα στερεότυπα, τη βία και τον φανερό ή αθέατο φασισμό.
Το Solidarity Film Festival Killah P, ξεκίνησε το 2021 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του Παύλου Φύσσα (Killah P), αντιμετωπίζοντας τον κινηματογράφο ως ένα εργαλείο προσωπικής καλλιέργειας και συλλογικής έκφρασης, που μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός κόσμου απαλλαγμένου από το δηλητήριο του φασισμού, του ρατσισμού, των κοινωνικών αποκλεισμών και του πολέμου. Ενός κόσμου όπου η διαφορετικότητα δεν θα χωρίζει, αλλά θα ενώνει τους ανθρώπους σε μια πολύχρωμη και πολυποίκιλη κοινότητα.
Όπως δήλωσε η Μάγδα Φύσσα στην παρουσίαση των ταινιών που θα προβληθούν στα πλαίσια της φετινής διοργάνωσης:
«Ο κινηματογράφος ως μορφή τέχνης και έκφρασης ανέκαθεν βοηθούσε στη διατήρηση της Ιστορίας και αποτύπωνε μνήμες ανέπαφες στο χρόνο. Η χρησιμότητα της τέχνης μέσα από τα οπτικοακουστικά μέσα βοηθάει στη διατήρηση όχι μόνο ιστορικών στοιχείων αλλά και των συναισθημάτων των ανθρώπων που βιώνουν τα προβλήματα της κάθε εποχής την οποία εκφράζουν μέσα από τον κινηματογράφο. Οι δημιουργοί αυτοί είναι αρωγοί στην αντιμετώπιση της αμάθειας και στην ελευθερία έκφρασης η οποία τώρα είναι πιο σημαντική από ποτέ καθώς βιώνουμε καθεστώτα που θα έπρεπε να είχαν περάσει στα κατάστιχα της Ιστορίας.
Κυρίως όμως και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο κομμάτι αυτού του φεστιβάλ, αφιερωμένο στη μνήμη του Παύλου, είναι η συμμετοχή νέων παιδιών από διάφορα σχολεία όλης της χώρας. Γιατί όπως πίστευε και ο ίδιος και όπως υποστηρίζουμε όλοι μας, το μέλλον κάθε χώρας βρίσκεται μέσα στις καρδιές αυτών των παιδιών που προσπαθούμε να διατηρήσουμε αθώες και αγνές από τα μορφώματα και τα μιάσματα του φασισμού. Αυτό που ελπίζουμε να επιτύχουμε με το φεστιβάλ αυτό είναι να ενημερώσουμε, να επιμορφώσουμε και ως ένα μεγάλο βαθμό να δημιουργήσουμε τα μέσα που θα βοηθήσουν τους σπόρους της ενσυναίσθησης να ανθίσουν».
Τι θα δούμε στο 2ο Solidarity Film Festival Killah P
Μέσα από ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους το Solidarity Film Festival Killah P, επιδιώκει να προβάλει την αλληλεγγύη και την ενσυναίσθηση, την πολυφωνία και την ανεκτικότητα, το σεβασμό στα δικαιώματα των μειονοτήτων, των γυναικών, των ατόμων με αναπηρία, των εργαζομένων και των ανέργων, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος και της διαφύλαξης του φυσικού πλούτου του πλανήτη. Από το πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ, επιλέγουμε 10 ταινίες και ντοκιμαντέρ.
Αντιγόνη (Antigone)
Την αυλαία του φετινού Solidarity Film Festival Killah P ανοίγει η ταινία Αντιγόνη της Sophie Deraspe, μια σύγχρονη νεανική αλληγορία της Αντιγόνης του Σοφοκλή, με έντονο κοινωνικό πρόσημο. Η Αντιγόνη, άριστη μαθήτρια και πρότυπο πολίτη, παραβαίνει τον νόμο, βοηθώντας τον αδερφό της να δραπετεύσει από τη φυλακή. Ο κλοιός στενεύει διαρκώς γύρω της, ενώ αυτή ορθώνει το ανάστημά της απέναντι στις αρχές, την αστυνομία, τη δικαιοσύνη, το σωφρονιστικό σύστημα, αλλά και στον πατέρα του φίλου της, του Αίμονα.
Οι Γάμοι της Τήλου (Tilos Weddings)
Ένα ντοκιμαντέρ με την υπογραφή του Παναγιώτη Ευαγγελίδη. Το 2008 ο δήμαρχος του νησιού της Τήλου συμφώνησε να τελέσει τους πρώτους γκέι και λεσβιακούς γάμους στην Ελλάδα. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την ιστορία αυτών των δύο πολιτικών γάμων.
Πένθος, Αυτοί Που Μένουν (Grief, Those Who Remain)
Το ντοκιμαντέρ των Μυρτώ Πατσαλίδου και Μαρία Λούκα, είναι μια κάθοδος στον κόσμο του πένθους και της απώλειας μέσα από 3 ιστορίες ανθρωποκτονιών, που συγκλόνισαν την ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία: Οι στυγνές δολοφονίες των Σαχζάτ Λουκμάν, Παύλου Φύσσα και Ζακ Κωστόπουλου.
5 ½ Χρόνια (5 ½ Years)
Τον Οκτώβριο του 2020 ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη δίκη στη σύγχρονη Ελλάδα. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι σαφής: Το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του Κοινοβουλίου είναι εγκληματική οργάνωση. Το ντοκιμαντέρ των Μυρτώ Συμεωνίδου και Ιωάννα Παπαϊωάννου, είναι μια συζήτηση με τους ανθρώπους που ήταν εκεί.
Το κορίτσι πίσω από τον καθρέπτη (The girl behind the mirror)
Σε αυτή την ταινία από την Βραζιλία, ένα τρανς κορίτσι κλειδώνει τον εαυτό της στο δωμάτιό της από φόβο των τεράτων που την απειλούν έξω, μέχρι που μια νέα πραγματικότητα εμφανίζεται πίσω από τον καθρέφτη. Εκεί τα τέρατα δεν υπάρχουν και είναι ελεύθερη να είναι αυτό που είναι ή αυτό που επιθυμεί να είναι.
Η Βιολέτα της Αλγερίας (Algeria Violet)
Μια ταινία για τα δεινά ενός νεαρού κοριτσιού σε ένα μικρό χωριό στην ανατολική Τουρκία που εξαναγκάζεται να γίνει παιδί-σύζυγος για έναν ήδη παντρεμένο μεγαλύτερο άνδρα.
Το Χαμόγελο Της Μάσκας (Smile Of The Mask)
Αυτή η ταινία αφορά μια γυναίκα που υπήρξε θύμα επίθεσης με οξύ και το πρόσωπό της παραμορφώθηκε. Για αυτόν τον λόγο, είναι δύσκολο για αυτήν να παραμείνει στην κοινότητα της. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας του COVID, φοράει μάσκα και εισέρχεται ξανά στην κοινότητα. Αλλά τώρα, είναι η μάσκα που χαμογελά, όχι εκείνη.
Το Μαύρο Ρόδο (The Black Pomegrenate)
Πρόκειται για την ιστορία ενός νεαρού κοριτσιού, το οποίο σκοτώθηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια του κινήματος Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία στο Ιράν, έπειτα από ευθεία βολή πρακτόρων του καθεστώτος. Εκείνη ηχογράφησε τη στιγμή του θανάτου της και έγινε η αφηγήτρια του.
Χιλή 1976 (Chile 1976)
Η Manuela Martelli μάς μεταφέρει στη Χιλή του Πινοσέτ και μάς συστήνει την Κάρμεν, η οποία μετακομίζει στο εξοχικό της προκειμένου να επιβλέψει την ανακαίνισή του. Όταν ο οικογενειακός ιερέας την πείθει να υποθάλψει, κρυφά από τους δικούς της, έναν τραυματισμένο νεαρό επαναστάτη, η ευκατάστατη αλλά παραμελημένη γυναίκα αποκτά ένα πρωτόγνωρο για εκείνη κίνητρο για ζωή, ενώ παράλληλα βλέπει την ήσυχη και βολεμένη καθημερινότητά της να ανατρέπεται μέρα με τη μέρα.
Ηττημένες αλλά όχι Νικημένες (Las Vencidas y No Derrotadas)
Το Ηττημένες αλλά όχι νικημένες είναι ένα ντοκιμαντέρ που καταγγέλλει τη βία κατά των γυναικών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δικτατορία του Φράνκο.
Info: Βρες το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών του 2ου Solidarity Film Festival Killah P εδώ.
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν 200 μέτρα από το μνημείο του Παύλου Φύσσα: Στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη (Εμ.Μπενάκη 70, Κερατσίνι) και στο Πολιτιστικό Κέντρο Αντώνης Σαμαράκης (Μικράς Ασίας 24 & Παπαναστασίου, Κερατσίνι). Για τη διευκόλυνση των επισκεπτών του φεστιβάλ, θα υπάρχουν τακτικά δρομολόγια λεωφορείων έξω από τον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά.