POP CULTURE

10 ταινίες βασισμένες σε βιβλία που αξίζει να (ξανα)δεις

Collection Christophel, Photo 12 via AFP, Pexels | 24 Media Creative team

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, επιλέγουμε 10 ταινίες βασισμένες σε βιβλία που αξίζει να παρακολουθήσεις για πρώτη ή μια ακόμα φορά.  

Τα βιβλία που γίνονται ταινίες είναι πάντα ένα επίμαχο θέμα. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ένα βιβλίο δεν μπορεί ποτέ να μεταφερθεί άρτια στην μεγάλη οθόνη. Άλλοι πάλι στηρίζουν τους σκηνοθέτες και τους σεναριογράφους που βασισμένοι σε αγαπημένα βιβλία, δημιούργησαν κινηματογραφικά αριστουργήματα.

Και ενώ δεν είναι λίγες οι κακές κινηματογραφικές μεταφορές καλών βιβλίων, ευτυχώς υπάρχουν και πολλά παραδείγματα καλών βιβλία που έγιναν εξίσου καλές ταινίες. Βάλε ποπ κορν, κάθισε άνετα στον καναπέ σου και συνέχισε να διαβάζεις για τα αγαπημένα μας βιβλία που έγιναν και αγαπημένες μας ταινίες. Ας αρχίσουμε!

Gone With The Wind (1939)

Οι ταινίες που βασίζονται σε βιβλία δεν μεγαλώνουν πάντα με χάρη.

Το Gone With The Wind – τόσο το μυθιστόρημα της Margaret Mitchell όσο και η ομώνυμη ταινία – ήταν εξαιρετικά δημοφιλή όταν πρωτοκυκλοφόρησαν.

Ωστόσο, με την πρόοδο των πολιτιστικών ευαισθησιών, έχουν πέσει κάπως σε δυσμένεια. Το επικό ιστορικό ειδύλλιο στην καρδιά της ιστορίας δεν είναι πραγματικά το πρόβλημα (αν και είναι γεμάτο με προβληματικά στοιχεία). Είναι η διαιώνιση των μύθων του Εμφυλίου Πολέμου και των ρατσιστικών στερεοτύπων, που ενοχλούν ένα σύγχρονο κοινό.

Τούτου λεχθέντος, αξίζει ακόμα να παρακολουθήσεις την συγκεκριμένη ταινία, με κριτική ματιά. Είναι μια εκπληκτική οπτικά ταινία, με εμβληματικές ατάκες όπως το “Frankly, my dear I don’t give a damn” του Clark Gable και το “Tomorrow is another day” της Vivien Leigh. Ο ορισμός ενός αμερικανικού κινηματογραφικού all time classic και μια επικών διαστάσεων, old Hollywood ταινία.

One Flew Over The Cuckoo’s Nest (1975)

Το φιλοσοφικό ψυχολογικό μυθιστόρημα του Ken Kesey, One Flew Over The Cuckoo’s Nest είναι σίγουρα ένα από τα πιο ασυνήθιστα βιβλία, που μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο.

Το αριστούργημα το Kesey ενέπνευσε την ομότιτλη ταινία των 5 Όσκαρ και συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού Time με τα 100 κορυφαία μυθιστορήματα της αγγλικής γλώσσας που γράφτηκαν τον 20ο αιώνα. Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα του Όρεγκον, που εξετάζει τις επιπτώσεις της ιδρυματοποίησης και των απαρχαιωμένων ψυχιατρικών πρακτικών.

Ενώ την ιστορία αφηγείται ο «Chief» Bromden, ένας φαινομενικά κωφάλαλος ιθαγενής Αμερικανός τρόφιμος, η ταινία εστιάζει περισσότερο στον χαρακτήρα του Randle McMurphy (που υποδύεται ο Jack Nicholson) και σε έναν από τους καλύτερους-χειρότερους κινηματογραφικούς «κακούς», την τρομακτική νοσοκόμα Ratched (Louise Fletcher). Μια συγκλονιστική παραβολή της διαχρονικής μάχης ανάμεσα στο καλό και το κακό.

The Shining (1980)

 

Το The Shining (Η Λάμψη) είναι από εκείνες τις ταινίες που βασίζονται σε βιβλία, όπου είναι αδύνατο να πει κανείς ποιο είναι πιο δημοφιλές, το βιβλίο ή η ταινία.

Το βιβλίο έκανε τον Stephen King τον βασιλιά του τρόμου, μια ανατριχιαστική ιστορία για έναν τρελό αλκοολικό συγγραφέα που εργάζεται ως επιστάτης σε ένα απόκοσμο άδειο ξενοδοχείο. Ο Stanley Kubrick, ο ίδιος ένας τιτάνας της τέχνης του, είδε μεγάλες δυνατότητες στην ιστορία και έκανε μερικές προσαρμογές για να τη μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη, δημιουργώντας ένα κινηματογραφικό έπος. Ο Jack Nicholson παίζει τον ρόλο του Jack Torrance, του πρωταγωνιστή και κακού της ταινίας, σε απόλυτη τελειότητα. «Here’s Johnny!»

Misery (1990)

Το Misery είναι ένα από τα βιβλία που ξεχωρίζουν για την κινηματογραφική τους μεταφορά, για διάφορους λόγους.

Πρώτον, ο Stephen King – συγγραφέας του ομώνυμου μυθιστορήματος τρόμου – έχει δηλώσει ότι είναι η αγαπημένη του κινηματογραφική μεταφορά και δεδομένου του πόσο μεγάλο μέρος του έργου του έχει διασκευαστεί για την οθόνη, αυτό κάτι λέει. Δεύτερον, έδωσε στην Kathy Bates έναν καθοριστικό για την καριέρα της ρόλο, καθώς υποδυόμενη τη διαταραγμένη νοσοκόμα Annie Wilkes, κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Λεπτομέρεια που επίσης κάνει το Misery τη μοναδική ταινία βασισμένη σε μυθιστόρημα του Stephen King που κέρδισε Όσκαρ. Και, τέλος, είναι απλώς μια πολύ καλή ταινία τρόμου, που αν είσαι fan του είδους, επιβάλλεται να δεις.

Fight Club (1999)

Το Fight Club συγκαταλέγεται συχνά στις λίστες με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, ενώ στο IMDB εμφανίζεται με μια στιβαρή βαθμολογία 8,8/10.

Ωστόσο, αυτό που μπορεί να μην γνώριζες, είναι ότι πρόκειται επίσης για μια από τις εμβληματικές και επεισοδιακές μεταφορές βιβλίου στον κινηματογράφο.Ο σκηνοθέτης David Fincher χρησιμοποίησε κάθε διαθέσιμο μέσο για να φέρει στην οθόνη το μυθιστόρημα του Chuck Palahniuk:

Πρώτα από όλα χρησιμοποίησε ένα all star καστ (Brad Pitt, Edward Norton και Helena Bonham Carter). Ο σκηνοθέτης αντέγραψε επίσης τον ομοφυλοφιλικό τόνο από τη νουβέλα του Palahniuk για να κρατήσει το ενδιαφέρον του κοινού και να τους αποτρέψει από το να προβλέψουν το τέλος. Τρίτον, προσέλαβε μια ομάδα ιδιοφυών τεχνικών στα ειδικά εφέ, για να πετύχει τη «μεγάλη ανατροπή» με τον πιο πιστευτό δυνατό τρόπο. Και, το πιο σημαντικό, φρόντισε να διχάσει το κοινό, τους κριτικούς και να μην ικανοποιήσει τα στελέχη του στούντιο παραγωγής του.

Ο Fincher ήθελε η βία του Fight Club‍ να χρησιμεύσει σαν αλληγορία για τη σύγκρουση ανάμεσα σε μια γενιά νέων ανθρώπων και ένα σύστημα αξιών από διαφημίσεις. Όλα αυτά μαζί αποτέλεσαν την ιδανική συνταγή επιτυχίας μιας must watch ταινίας.

High Fidelity (2000)

Το High Fidelity είναι μια αμερικανική ρομαντική dramedie του 2000 σε σκηνοθεσία Stephen Frears, με πρωταγωνιστές τους John Cusack, Iben Hjejle, Jack Black, Todd Louiso και Lisa Bonet. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βρετανικό μυθιστόρημα του Nick Hornby του 1995, με το σκηνικό να μεταφέρεται από το Λονδίνο στο Σικάγο και το όνομα του πρωταγωνιστή να αλλάζει. Ο Hornby εξέφρασε την έκπληξή του για το πόσο πιστή ήταν η προσαρμογή, λέγοντας «κατά καιρούς φαίνεται να είναι μια ταινία στην οποία ο John Cusack διαβάζει το βιβλίο μου».

Μετά από ένα χωρισμό με την πιο πρόσφατη κοπέλα του, ο Rob Gordon αφηγείται τους πιο οδυνηρούς χωρισμούς του, ψάχνοντας να βρει τον λόγο για τα αποτυχημένα ειδύλλιά του. Και κάπως έτσι, μεγάλες αλήθειες για τη ζωή και τις σχέσεις, μεταφέρθηκαν από το χαρτί στην οθόνη, με τον πιο επιτυχημένο τρόπο.

Mean Girls (2004)

 

Όταν η αγαπημένη της κωμωδίας Tina Fey εξασφάλισε τα δικαιώματα να διασκευάσει το βιβλίο Queen Bees And Wannabes (2002), δεν είχε ιδέα πώς θα μετατρέψει τις συμβουλές και τις ιδέες της Rosalind Wiseman σε ταινία.

Το σενάριο βασίζεται εν μέρει στο βιβλίο της Wiseman, το οποίο περιγράφει τις κοινωνικές κλίκες των γυναικών στο γυμνάσιο, τον σχολικό εκφοβισμό και τις καταστροφικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στους εφήβους. Η Fey άντλησε επίσης έμπνευση από την προσωπική της εμπειρία στο Upper Darby High School και σύμφωνα με την ίδια ο χαρακτήρας της Cady Heron, μοιάζει πολύ στην ίδια.

Η πλοκή επικεντρώνεται σε μια αφελή έφηβη που περιηγείται στην κοινωνική ιεραρχία ενός σύγχρονου αμερικανικού γυμνασίου, καθώς βρίσκεται σ΄ αυτό μετά από χρόνια κατ΄οίκον εκπαίδευσης, ενώ οι γονείς της εξερευνούσαν την Αφρική. Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Lindsay Lohan ενώ το υπόλοιπο καστ ηθοποιών περιλαμβάνει τις Rachel McAdams, Lacey Chabert, Amanda Seyfried (στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο) και Lizzy Caplan.

Atonement (2007)

Από όλα τα βιβλία του Ian McEwan που μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο, η ταινία Atonement είναι (μέχρι στιγμής) η καλύτερη.

Είναι ένα ρομαντικό πολεμικό δράμα βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημά του McEwan, που εξιστορεί ένα συγκλονιστικό λάθος και τις συνέπειές του καθώς επηρεάζει τις ζωές πολλών ανθρώπων. Συνεπώς, συνεχίζει τη ζωή της ψάχνοντας εξιλέωση. Ο σκηνοθέτης Joe Wright, ένωσε ξανά τις δυνάμεις του με την ίδια ομάδα, με την οποία συνεργάστηκε στη διασκευή του Pride And Prejudice (2005), συμπεριλαμβανομένης της Keira Knightley.

Και κάπως έτσι κατάφεραν να δημιουργήσουν λίγη ακόμα κινηματογραφική μαγεία. Με εμβληματικές σκηνές και δυνατές ερμηνείες, αυτή είναι μια ταινία που σίγουρα θα θυμάσαι για πάντα.

Room (2015)

Το Room είναι μια από τις πιο συναρπαστικές ταινίες βασισμένες σε βιβλία που θα δεις ποτέ.

Βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 2010 της Emma Donoghue, το οποίο με τη σειρά του εμπνεύστηκε από τα πραγματικά εγκλήματα του Αυστριακού Josef Fritzl.

Ο Fritzl κράτησε την κόρη του Elisabeth αιχμάλωτη, υποβάλλοντας την σε φρικτές κακοποιήσεις για πάνω από δύο δεκαετίες. Μέσα σε αυτήν την περίοδο η Elisabeth γέννησε 7 παιδιά του πατέρα της, τρία από τα οποία παρέμειναν σε αιχμαλωσία μαζί της.Η ταινία αφηγείται μια εκδοχή αυτής της ιστορίας, όπου μια νεαρή γυναίκα μεγαλώνει τον γιο της, που γεννήθηκε από τον ανώνυμο απαγωγέα της, σε ένα μικροσκοπικό δωμάτιο. Όταν τελικά δραπετεύουν, παλεύουν να προσαρμοστούν σε μια ζωή έξω από τα όρια του δωματίου.

Η Brie Larson, ως μητέρα, και ο Jacob Tremblay, ως ο 5χρονος γιο της, έκαναν τους χαρακτήρες της Donoghue, να ξεπηδήσουν από το χαρτί και να αποκτήσουν σάρκα και οστά, με τον πιο σπαρακτικό και τρυφερό τρόπο.

Little Women (2019)

Το Little Women της Louisa May Alcott είναι ένα από αυτά τα βιβλία που μετατράπηκαν σε ταινίες πολλές φορές και η καθεμία ήταν καλύτερη από την προηγούμενη.

Η πιο πρόσφατη έκδοση σκηνοθετήθηκε από την Greta Gerwig και γνώρισε τεράστια αναγνώριση, τόσο από τους κριτικούς κινηματογράφου, όσο και από το κοινό. Πρόκειται για την έβδομη κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του 1868 και ίσως την πιο σημαντική απόκλιση από την πλοκή και τους διαλόγους..

Παρά τις αλλαγές, ωστόσο, η ιστορία παραμένει η ίδια: Τέσσερις νεαρές γυναίκες, ενηλικιώνονται σε έναν κόσμο που αλλάζει ριζικά, προς το τέλος του 19ου αιώνα. Η ταινία έχει επίσης ένα εντυπωσιακό cast ηθοποιών, με γνωστά ονόματα όπως αυτά των Meryl Streep, Laura Dern, Florence Pugh, Emma Watson και Timothée Chalamet.

Μεταξύ των πολυάριθμων διακρίσεών της, η ταινία απέσπασε 6 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου, Β’ Γυναικείου Ρόλου, Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου και Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής, ενώ κέρδισε το βραβείο Ενδυματολογίας. Κέρδισε επίσης 5 υποψηφιότητες στα BAFTA, σημειώνοντας μια νίκη στην κατηγορία Ενδυματολογία και δύο υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες.

Exit mobile version