WATCHLIST

10 τραγούδια του Γιάννη Σπανού για να πεις “αντίο” όπως πρέπει

Σήμερα, Σάββατο 2 Νοεμβρίου είχε προγραμματιστεί να αποχαιρετήσουν οι οικείοι του τον σπουδαίο συνθέτη Γιάννη Σπανό στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Κιάτο. Ο Γιάννης Σπανός έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, σε ηλικία 85 ετών μετά από βαρύ εγκεφαλικό. Μέσα στις ώρες και τις ημέρες που ακολούθησαν μάθαμε όλα όσα υπήρχαν να μάθουμε για τη ζωή του μουσικοσυνθέτη. Ο Γιάννης Σπανός είχε γεννηθεί στις 26 Ιουλίου του 1934 στο Κιάτο Κορινθίας. Στην αρχή της καριέρας του συνεργάστηκε με σπουδαίους Γάλλους τραγουδιστές όπως ο Σερζ Γκενσμπούργκ. Επέστρεψε στην Ελλάδα 15 χρόνια αργότερα και έκανε μια μεγάλη καριέρα με αρχή τα τραγούδια του για το Νέο Κύμα.

Διάβασε επίσης: Πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Σπανός

Όλοι όσοι μίλησαν για εκείνον (σου αφήνω ενδεικτικά του κλίματος το post της Άλκηστης Πρωτοψάλτη) στάθηκαν στη σεμνότητά του, την ταπεινότητα και τη γενναιοδωρία του. Όλοι όσοι μίλησαν για εκείνον στάθηκαν ακόμα περισσότερο στα τραγούδια του και στην προσφορά του στην ελληνική μουσική. Όσο οι ώρες περνούσαν τόσο περισσότερα τραγούδια του ανακαλύπταμε που μας άρεσαν, που τα τραγουδούσαμε, που τα σφυρίξαμε κάποια στιγμή στη ζωή τους. «Αν μια μελωδία δεν σφυρίζεται, δεν είναι καλή μελωδία», είχε πει κάποτε σε συνέντευξή του. Και τα παρακάτω τραγούδια του τα οποία σου θυμίζουμε για να τον αποχαιρετίσουμε μελωδικά σίγουρα μπορείς να τα σφυρίξεις μαζί μας.

 

Σαν με κοιτάς – 1971

Μπορεί στη δισκογραφία να εμφανίστηκε με το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι» αλλά εγώ θα σου ξεκινήσω το αφιέρωμα από εδώ. Από ένα τραγούδι ξεχωριστό και ερωτικό που τραγούδησαν κάποτε ο Γιάννης Φέρτης και η Αφροδίτη Μάνου για την ταινία «Εκείνο το καλοκαίρι». «Με πίεσαν να τραγουδήσω το “Σαν με κοιτάς” Στην ταινία το τραγουδούσαν Ιταλοί και του Σπανού δεν του άρεσαν. Και βρήκαν εμένα», αποκάλυψε πρόσφατα ο Γιάννης Φέρτης για τη συμμετοχή του στο τραγούδι. Καλά που τον πίεσαν, θα πούμε εμείς.

Διάβασε κι αυτό: 6 τραγούδια του Γιώργου Νταλάρα που μπορείς να ακούσεις σε κάθε φάση της ζωής σου και να χαμογελάσεις

Αν μ’ αγαπάς – 1982

 

Η Τάνια Τσανακλίδου τραγουδούσε αυτόν τον ύμνο για την αγάπη το 1982. Εκείνη την χρονιά είχε κυκλοφορήσει ο δίσκος – συνεργασία τους με τίτλο «Η Τάνια Τσανακλίδου τραγουδάει Γιάννη Σπανό».

Άνθρωποι Μονάχοι- 1977

 

Λίγα χρόνια νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει και ένας αντιστοιχος δίσκος συνεργασία μεταξύ της Βίκυς Μοσχολιού και του Γιάννη Σπανού. Το τραγούδι ύμνος στην μοναξιά, «Άνθρωποι μονάχοι» που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της δισκογραφίας της ερμηνεύτριας και το δικό μας Eleanor Rigby όπως πολύ όμορφα το έθεσε ο Κώστας Μανιάτης του Oneman, ήταν μια προσθήκη της τελευταίας στιγμής στον δίσκο, όπως είχε αποκαλύψει ο στιχουργός του τραγουδιού Γιάννης Καλαμίτσης σε συνέντευξή του.

Κάτω Απ’ την Μαρκίζα – 1977

 

Από τον ίδιο δίσκο είναι ένα ακόμα τραγούδι σε ερμηνεία Βίκυς Μοσχολιού, ένα τραγούδι που όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει κάποια στιγμή. Οι στίχοι του Μάνου Ελευθερίου αναφέρονται στη μαρκίζα του κτιρίου που στέγαζε κάποτε το Ξενοδοχείο Παλλάδιον και έπειτα το δισκοπωλείο Metropolis, Πανεπιστημίου 54 και Εμμανουήλ Μπενάκη.

Οδός Αριστοτέλους – 1974

 

Η φωνή της Χαρούλας Αλεξίου πάντα θα μας συγκινεί καθώς περιγράφει την Οδό Αριστοτέλους ένα απόβραδο Σαββάτου. Το άρωμα μανταρίνι πάντοτε θα έρχεται στα ρουθούνια μας όπως το ακούμε. Το τραγούδι λέγεται πως ο Γιάννης Σπανός ήθελε να το πει ο Γιάννης Πάριος αλλά ο Λευτέρης Παπαδόπουλος επέμενε να το πει η Χαρούλα Αλεξίου και μάλλον κάτι είχε διαισθανθεί για την επιτυχία του.

Κάθε φορά που θα ‘ρθεις βρέχει – 1985

 

Τάνια Τσανακλίδου και παλι και στίχοι του Τάκη Καρνάτσου που θυμίζουν όσο ποτέ φθινοπωρινό απόγευμα. «Μα σ’ αγαπώ βρέχει δε βρέχει» έλεγε το τραγούδι στην όμορφη μελωδία του Γιάννη Σπανού και περιμένουμε να το τραγουδήσεις με συναίσθημα στην επόμενη βροχή.

Μια φορά θυμάμαι – 1966

 

Η Αρλέτα με την κιθάρα της, η μελωδία του Γιάννη Σπανού και οι Στίχοι του Γιώργου Παπαστεφάνου μας δίνουν τον ορισμό του Νέου Κύματος. Ένα τραγούδι μελαγχολικό και εντελώς καινούργιο σε σχέση με τα υπόλοιπα της εποχής. Δεν είναι τυχαίο που ο Γιάννης Σπανός θεωρήθηκε «πατέρας» αυτού του είδους της ελληνικής μουσικής. Μόλις πατήσεις το play θα καταλάβεις γιατί.

Φταίμε κι οι δυο – 1978

Ο Γιάννης Πάριος είχε επίσης ερμηνεύσει τραγούδια του Γιάννη Σπανού ο οποίος δεν αυτοπεριορίστηκε ποτέ στη μουσική που έγραφε. Ένα λαϊκό κομμάτι, ερμηνευμένο από τον εθνικό μας τροβαδούρο του έρωτα που δεν μπορεί έχεις αφιερώσει κάποια στιγμή σε έναν έρωτα που πέρασε από την ζωή σου.

Ο τρελός- 1970

 

Στην ίδια λαϊκή μεριά του ελληνικού πενταγράμμου πατούσε και το επίσης σημαντικό τραγούδι «Ο τρελός» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου που ερμήνευσε ο Σταμάτης Κόκοτας.

Σπασμένο Καράβι – 1975

 

Το 1975 όσο ήταν εν ζωή ακόμα ο ποιητής Γιάννης Σκαρίμπας που ταυτίστηκε με τον υπερρεαλισμό στην Ελλάδα αλλά και με την Χαλκίδα όπου ζούσε, μελοποιήθηκε από τον Γιάννη Σπανό το ποίημά του «Σπασμένο Καράβι». Το τραγούδι ερμήνευσε για τον δίσκο «Τρίτη Ανθολογία» του συνθέτη ο Κώστας Καράλης. Φυσικά το τραγούδι το έμαθες καλύτερα 25 χρόνια αργότερα όταν το τραγούδησε και ο Δημήτρης Μπάσης.