ΣΠΙΤΙ

10 τρόφιμα που δεν μπαίνουν στην κατάψυξη

Pexels

Ο καταψύκτης που βρίσκεται στο πάνω ή στο κάτω μέρος του ψυγείου είναι μια σημαντική (και πρακτικότατη) εφεύρεση που διευκολύνει με πολλούς τρόπους την καθημερινότητά μας, με τη (σωστή) διαχείριση του φαγητού να είναι η κυριότερη.

Ο καταψύκτης παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τροφίμων με ασφαλή τρόπο, καθώς αποτρέπεται η ανάπτυξη βακτηρίων και μικροοργανισμών. Επίσης «σώζει» χρόνο από την καθημερινότητα δίνοντας ευελιξία στον προγραμματισμό γευμάτων. Μπορείς, δηλαδή, να μαγειρέψεις γεύματα εκ των προτέρων και να τα καταψύξεις μέχρι να αποφασίσεις να τα καταναλώσεις εκείνη τη μέρα, που δεν πρόλαβες να μαγειρέψεις φρέσκο φαγητό. Όλα αυτά, βεβαίως, χωρίς να χάσουν τα θρεπτικά συστατικά και την ποιότητά τους.

Καλά όλα αυτά, αλλά ορισμένα τρόφιμα δεν είναι κατάλληλα για να μπουν στην κατάψυξη, καθώς η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση, την υφή ή τη θρεπτική τους αξία. Η λίστα, παρακάτω.

Η λίστα με τα 10 τρόφιμα που δεν πρέπει να βάλεις στην κατάψυξη

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό

  • Λαχανικά όπως αγγούρια, μαρούλι και σέλινο: Γίνονται «λαστιχωτά» και χάνουν την τραγανή υφή τους, καθώς η κατάψυξη καταστρέφει τις δομές των κυττάρων λόγω της κρυστάλλωσης του νερού.
  • Ωμά φρούτα, όπως πεπόνια και καρπούζι: Χάνουν την υφή τους και γίνονται πολύ υδαρή μετά την απόψυξή τους.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

  • Γάλα: Μπορεί να διαχωριστεί σε νερό και στερεά συστατικά όταν αποψυχθεί, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα αν χρειαστεί.
  • Γιαούρτι και κρέμες: Χάνουν τη λεία υφή τους.
  • Μαλακά τυριά, όπως το τυρί κρέμα ή η φέτα: Γίνονται κοκκώδη και αλλάζει η υφή τους.

Τηγανητά φαγητά

Τα τηγανητά φαγητά χάνουν την τραγανή υφή τους όταν καταψύχονται και αποψύχονται.

Μαγειρεμένα ζυμαρικά ή ρύζι (χωρίς σάλτσα)

Η κατάψυξη μαγειρεμένων ζυμαρικών ή ρυζιού χωρίς σάλτσα τα κάνει να γίνονται λαστιχωτά και να χάνουν τη σωστή υφή τους.

Πατάτες

Οι υφή που έχουν οι ωμές ή βρασμένες πατάτες αλλοιώνεται σε υφή, γεύση και σύσταση όταν καταψύχονται, καθώς το άμυλο αλλάζει μορφή. Ο πιο σωστός τρόπος να τις διατηρήσεις (τις ωμές) είναι να τις αποθηκεύσεις σε ένα σκοτεινό ντουλάπι, μακριά από πηγές που εκλύουν θερμότητα.

Κρέας που έχεις -ήδη- αποψύξει

Αν μετάνιωσες για το κρέας που ξεπάγωσες και σκέφτεσαι να το βάλεις ξανά στην κατάψυξη, κάνε πως δεν το σκέφτηκες. Ή μάλλον σκέψου μια συνταγή να το αξιοποιήσεις και κατανάλωσέ το τις επόμενες μέρες. Το κρέας που βγήκε και ξεπάγωσε, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα ή τουλάχιστον να παραμείνει στο ψυγείο (στη συντήρηση και οχι στην κατάψυξη) για safe χρονικά πλαίσια. Διαφορετικά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης.

Φρέσκα αυγά

Τα φρέσκα αυγά μπορεί να σπάσουν στην κατάψυξη, καθώς ο όγκος τους αυξάνεται καθώς παγώνουν.

Ανθρακούχα ποτά και μπύρα

Τα ανθρακούχα ποτά και η μπίρα δεν πρέπει να μπαίνουν στην κατάψυξη, καθώς το διοξείδιο του άνθρακα που περιέχει διαστέλλεται και μπορεί να προκαλέσει έκρηξη των δοχείων τους.

Κρέμα σαντιγί ή κρέμα γάλακτος (χτυπημένη)

Η χτυπημένη κρέμα χάνει τον όγκο της όταν καταψύχεται και δεν επανέρχεται στην αρχική της σύσταση.

Καφές (υγρός)

Ο καφές χάνει το άρωμά του και μπορεί να αποκτήσει πικρή γεύση όταν μπει στην κατάψυξη. Ορισμένοι καφέδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μαγείρεμα ή ως συστατικό σε σάλτσες μετά την απόψυξη. Σίγουρα, όμως, δεν θα έχουν την ίδια ποιότητα με αυτή που είχαν πριν από την κατάψυξη, αν καταναλωθούν ως ρόφημα.

Exit mobile version