11 φορές που η Pixar μας ρήμαξε την ψυχολογία
- 3 ΑΥΓ 2017
Μην ξεκινήσεις να διαβάζεις αυτό το post αν α) είσαι στεναχωρημένη, β) κλαις με το παραμικρό, γ) είσαι απολύτως καλά και δεν σου φταίει τίποτα, γιατί ακόμα και τότε η Pixar θα καταφέρει να σε τσακίσει ψυχολογικά.
Αφορμή για αυτό το- ας είμαστε ειλικρινείς- φοβέρα στεναχωρητικό post, ήταν ένα βίντεο που είδα χτες στο facebook feed μου. Το short story με τίτλο ”In a heartbeat” αφορά ένα μικρό αγόρι, που παλεύει με τα συναισθήματά του και με το φόβο να μην αποκαλυφθεί ότι είναι gay και η ιστορία του με έκανε να κλαίω με μαύρο δάκρυ μπροστά στην οθόνη μου.
Πάτησε play και θα καταλάβεις.
Όταν, λοιπόν, τελείωσε το βίντεο και αφού σκούπισα τα δάκρυά μου πήρα τη γενναία απόφαση να πέσω στα βαριά- δηλαδή στις συγκινητικές στιγμές που μας έχει χαρίσει η Pixar ή για να το θέσω πιο σωστά στις στιγμές που μας έχει γ*@#@^% την ψυχολογία. Πάρε ένα πακέτο χαρτομάντιλα και ξεκίνα το scroll down, ελπίζω να μην πλαντάξεις *πολύ*.
Up: Η εισαγωγή
Η λίστα ανοίγει με δάκρυα στα μάτια και την καλύτερη ιστορία αγάπης που έχουμε δει ποτέ στον κινηματογράφο. Κλασσική περίπτωση ”εμείς ένα μικυμάου καθίσαμε να δούμε, γιατί έχουμε πλαντάξει μπροστά στην τηλεόραση”; Μια ζωή ολόκληρη χώρεσε σε 2 λεπτά και ο Carl με την Ellie μας έδειξαν τι σημαίνει να βρίσκεις (και να χάνεις) το άλλο σου μισό.
Finding Nemo: Όταν πεθαίνει η μαμά του Nemo
Ο ”Nemo” είναι τεράστιο κομμάτι της ποπ κουλτούρας και της Pixar- όλοι αγαπήσαμε αμέσως αυτή την ταινία, η μεταγλώττιση του Θοδωρή Αθερίδη και της Δήμητρας Παπαδοπούλου μπήκε αυτόματα στη λίστα με τις καλύτερες που έχουν γίνει ποτέ και πιστεύω κανείς δεν θα μπορέσει να πάρει ξανά ενυδρείο χωρίς να έχει τύψεις για τα ψάρια, που έχει φυλακίσει. Από την πρώτη σκηνή, λοιπόν, που πεθαίνει η Κοραλένια και αντικρίζουμε το αυγό του Nemo μέχρι την εξομολόγηση της Dory, που ζητάει κλαίγοντας από τον Marilyn να μην την αφήσει μόνη, τα χαρτομάντιλα είναι απαραίτητα.
*ώφου Dory*
Toy Story 3: Η σκηνή στο κλίβανο
Όταν η Pixar αποφάσισε να κάνει το ”Toy Story”, στην ουσία ήθελε να μας κάνει όλους να νιώσουμε μ@$^@ες που παρατήσαμε τα παιχνίδια μας σε κούτες και επειδή δεν είχαμε νιώσει ΗΔΗ αρκετά άσχημα, είπε να τα βάλει και σε ένα κλίβανο, να καούν ζωντανά (ζωντανά, λέμε τώρα) μαζί με άλλα σκουπίδια. Περιττό να σας πω ότι έβλεπα την ταινία με τις ανιψιές μου, που ήταν 5 χρονών και εγώ έκλαιγα με μαύρο δάκρυ ενώ εκείνες κοιτούσαν με απορία μια εμένα, μια την οθόνη.
Το φινάλε προφανώς και δεν γινόταν να λείψει- όχι τίποτα άλλο, μας έβαλε σε διαδικασία να εντοπίσουμε την παλιά μας κούκλα και να την χαρίσουμε σε κάποιο άλλο παιδί, ώστε να μην μείνει μόνη της μες στο κουτί. (Μας κατέστρεψες μωρή Pixar).
Toy Story 2: Η ιστορία της Jessie
Και κάνουμε ένα σύντομο rewind, στο Toy Story 2, το οποίο αν και δεν μας άρεσε όσο το πρώτο μας τσάκισε την καρδιά με την ιστορία της Jessie, που ένιωθε πια τόσο μόνη μακριά από την παλιά της φίλη. ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΚΛΑ, ΑΛΛΑ ΝΙΩΘΕΙ ΜΟΝΗ, ΕΝΤΑΞΕΙ;
Inside out: Όταν πεθαίνει ο Bing Bong
Αφήστε με, δεν είμαι καθόλου καλά με το ”Inside Out” θα έπρεπε να γράψω αλλά όχι, i’m a strong woman θα κρατηθώ και δεν θα κλάψω μέχρι να τελειώσω την πρόταση. Ο Bing Bong ήταν ο φανταστικός φίλος της Riley, ο οποίος είχε μείνει ξεχασμένος κάπου στο βάθος του μυαλού της, ωστόσο εκείνος θυσιάστηκε για να βοηθήσει τη χαρά να επιστρέψει στη ζωή της αγαπημένης του φίλης και μάλιστα λίγο πριν χαθεί για πάντα από τη μνήμη της, ψιθύρισε ”Take her to the moon for me”. Κλαίει, ποιος κλαίει;
Inside out: Όταν η θλίψη βοηθάει την Riley
Είπα να μην βάλω σε ξεχωριστό post αυτή τη στιγμή της ταινίας, αλλά διάολε ακόμα βουρκώνω όταν βλέπω τη θλίψη να βοηθάει την Riley να αποδεχτεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, να βιώσει τον πόνο και να πάει παρακάτω στη ζωή της.
*πλαντάζει πάνω στο πληκτρολόγιο*
Wall- E: Ο θάνατος (και η ανάσταση) του Wall- E
Ναι, είναι ένα ρομπότ, που έχει συναισθήματα, του αρέσουν οι παλιές ταινίες, μαζεύει κασέτες, έχει κατοικίδιο κατσαρίδα (το παραβλέπουμε αυτό) και ερωτεύεται μια ρομποτίνα που την λένε Eva. ΝΕΤΙ; Ο Wall- E καταστράφηκε στην προσπάθειά του να σώσει το σκάφος και τους ανθρώπους που ήταν μέσα σε αυτό και όταν η Eva του έβαλε ανταλλακτικά για να τον επαναφέρει και εκείνος δεν αντιδρούσε εμείς κλαίγαμε σαν μικρά παιδιά και αναρωτιόμασταν ΤΙ ΤΗΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΩΡΕ ΤΗΣ Μ@$%%^ΣΜΕΝΗΣ ΤΗΣ PIXAR ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ;;;; Ε;
Big Hero 6: Όταν ο Hiro απενεργοποίησε τον Baymax
Δεν είχα ιδιαίτερες προσδοκίες από αυτή την ταινία. Την είχα δει ένα τυχαίο απόγευμα σε κάποιο σινεμά της Αθήνας, πίνοντας τον καφέ μου και ξαφνικά ΜΠΟΥΜ πεθαίνει (φυσικά) ο αδερφός του πρωταγωνιστή και ο Baymax, ένα φαινομενικά αδιάφορο, αφράτο μπαλονορομπότ γίνεται ο καλύτερός του φίλος. Τι μπορεί να πάει άσχημα, σωστά; Πάτησε το play και δες τον Hiro να απενεργοποιεί τον Baymax, ο οποίος μετά από όλα όσα πέρασαν μαζί το μόνο που ήθελε να ξέρει είναι αν είχε μείνει ικανοποιημένος με τη φροντίδα που του παρείχε. ”Hiro i will always be with you” είπε το μπαλονορομπότ και έκλαιγα σαν τρελή με τον καφέ στο χέρι.
Monsters Inc: Όταν ο Sally αποχαιρετάει την Boo
Και κλείνουμε με τον Μπαμπούλα, τον υπέροχο Sally, τον χνουδωτό αρκούδο της καρδιάς μας και την Boo που μας έκανε να χαμογελάμε σαν να έχουμε κρεμάστρα στο στόμα μας όποτε φώναζε ”Μάικ Βαζόφκσι”. Όταν ήρθε η στιγμή να την αποχαιρετήσει λύγισαν και τα ρομπότ και ακόμα και τώρα όταν τους βλέπουμε μαζί θέλουμε να τους αγκαλιάσουμε για 3 λεπτά μέχρι να μην νιώσουν ποτέ ξανά μόνοι.