ΘΕΑΤΡΟ

11 νέες παραστάσεις που μπορείς να δεις τον Οκτώβριο

Τάσος Βρεττός

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και σιγά σιγά μπαίνει σε τελική ευθεία και η θεατρική χρονιά μας που ετοιμάζεται να σηκώσει αυλαία στα κλειστά θέατρα της χώρας τον Οκτώβριο. Κι επειδή η σωστή θεατρική σεζόν θέλει και τον σωστό προγραμματισμό, έχει έρθει η ώρα να ξεκινήσουμε να μελετάμε τις θεατρικές παραστάσεις που ετοιμάζονται να ανέβουν στην πόλη και να διαλέξουμε τις πρώτες από αυτές που θα παρακολουθήσουμε φέτος.

Ξεκινάμε το θεατρικό μας ταξίδι στην πλούσια σε θεάματα και για τον χειμώνα 2024 – 2025, Αθήνα, με 11 νέες παραστάσεις που θα σηκώσουν αυλαία τον Οκτώβριο. Έργα ελληνικά, έργα που έχουν κάνει αίσθηση στο εξωτερικό, έργα που έχουν συστηθεί παλιότερα στο κοινό της Ελλάδας, αλλά έρχονται με φρέσκια ματιά σε νέα ανεβάσματα να ξανακερδίσουν το σύστημα μαζί του, αλλά και έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους, θα δεις στην παρακάτω λίστα. Το τρίτο κουδούνι ετοιμάζεται να χτυπήσει κι εμείς ήδη διαλέγουμε τις πρώτες θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε τον Οκτώβριο.

Festen

To Festen, του Thomas Vinterberg, η πρώτη ταινία του δόγματος 95 έρχεται στο Θέατρο ΑΛΜΑ, από τις 30 Οκτωβρίου, σε θεατρική διασκευή των Μπο Χάνσεν και Μόγκενς Ρούκοφ, και σε δραματουργική επεξεργασία – σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου.

Το Festen είναι η ιστορία μιας οικογενειακής γιορτής, παρουσία όλης της οικογένειας καθώς και πλήθους φίλων, για τα 60ά γενέθλια του πατέρα. Όλοι τον αγαπούν και τον σέβονται. Ή μήπως όχι;

Κατά την διάρκεια της γιορτής ο μεγαλύτερος γιος, ο Κρίστιαν, αποκαλύπτει το μυστικό που κρύβει από την παιδική του ηλικία και που πιθανότατα υπήρξε και ο λόγος αυτοκτονίας της δίδυμης αδελφής του.

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος βάζει ένα στοίχημα, να μεταφέρει το έργο στο θέατρο συμπεριλαμβάνοντας το κοινό στην οικογενειακή γιορτή. Σε αυτό το ανέβασμα του Festen, το έργο της μετατροπής των χώρων του θεάτρου σε ένα ζωντανό, ρεαλιστικό σκηνικό κόσμο, αναλαμβάνει μια αξιόλογη ομάδα συντελεστών, με την Ηλένια Δουλαδίρη στον σχεδιασμό των σκηνικών και των κοστουμιών, την Ζωή Μολυβδά Φαμέλη, στον σχεδιασμό των φωτισμών και τον Άκη Πολύζο στην δημιουργία των videos. Την μετάφραση του έργου στην ελληνική γλώσσα έχει κάνει ο Αντώνης Γαλέος.

Πρωταγωνιστούν: Ναταλία Τσαλίκη, Γιώργος Ζιόβας, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Αναστάσης Λαουλάκος, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Ιωάννα Τζίκα, Γιάννης Καπελέρης, Μιχάλης Αφολαγιάν και Μαριάννα Πουρέγκα.

Όλοι μαζί μάς προσκαλούν στους χώρους του Θεάτρου Άλμα, για να δώσουμε ζωή στην συνταρακτική ιστορία αυτής της «γιορτής», σε μια θεατρική απόδοση που θα προσπαθήσει να σπάσει τα όρια της σκηνής, αλλά και τα όρια μεταξύ θεατή και ηθοποιού, δημιουργώντας μία πραγματική «συνάντηση», στην οποία όλοι θα λάβουν μέρος.

Πότε και πού: Από 30 Οκτωβρίου κάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00, στο Θέατρο Άλμα.

Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

Κανόνια και τρομπέτες

παραστάσεις Οκτώβριος, θεατρικές παραστάσεις

Με το νέο έργο του Γιάννη Τσίρου Κανόνια και τρομπέτες σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου, κάνει πρεμιέρα στις 10 Οκτωβρίου το θέατρο Εμπορικόν.

Στη σκηνή, ένα all star cast: Έλλη Τρίγγου, Στάθης Σταμουλακάτος, Μάνος Καζαμίας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Μαριτίνα Κουτσοχιώνη.

Τα Κανόνια είναι μια μαύρη κωμωδία εξαπάτησης. Ο Γιάννης Τσίρος, έχοντας στο παρελθόν δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής γύρω από την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα (Άγριος σπόρος, Αξύριστα πηγούνια) ασχολείται στο νέο του έργο με το βρώμικο χρήμα, το τραπεζικό σύστημα και τον σύγχρονο εθισμό γύρω από την εξαπάτηση.

Αθήνα. Ελλάδα 2.0. Ένα ζευγάρι Ρομά, ένα ζευγάρι τραπεζιτών και 2 όργανα της τάξης. Ένα loft κάπου στο κέντρο. Μία σακούλα χαρτονομίσματα. Ένα σακουλάκι ναρκωτικά. Και ψάρια.

Ο Κωνσταντίνος είναι διευθυντικό στέλεχος σε τράπεζα. Στα «χέρια» του έχει κάποια ομόλογα που καταρρέουν. Το βράδυ λίγο πριν την οικονομική καταστροφή θα συναντηθεί με τον Χρόνη.

Ο Χρόνης -έμπορος ναρκωτικών μεταξύ άλλων- δουλεύει για τον Κωνσταντίνο. Έχει και μία αρραβωνιαστικιά, τη Ρουμπίνη που θέλει να εξασφαλίσει μία καλύτερη συνθήκη για το δάνειο της από τον Κωνσταντίνο ο οποίος, έχει μια «απαγορευμένη» σχέση με την Κλαίρη, επίσης από την τράπεζα.

Εκείνο το βράδυ τα 2 ζευγάρια – από μία σύμπτωση – συναντιούνται και γνωρίζονται. Ο Κωνσταντίνος θέλει κάτι από τον Χρόνη, ο Χρόνης θέλει κάτι από τον Κωνσταντίνο, η Ρουμπίνη θέλει κάτι από τον Χρόνη και η Κλαίρη θέλει κάτι από την Ρουμπίνη. Όλα θα συμβούν μέσα σε ένα βράδυ καταστροφής, παροξυσμού και παρεξήγησης.

Το βασικό όμως είναι ένα: Να ξεφορτωθούν τα ομόλογα πριν βαρέσουν τα «κανόνια»!

Και κάπου εκεί, 2 αστυνομικοί θα επιβάλουν τον νόμο και όλα θα πάνε καλά.

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου συναντιέται με ένα θίασο αξιώσεων στο νέο έργο του Γιάννη Τσίρου, με στόχο να αναδείξει την ψυχολογία του νεοέλληνα στην Ελλάδα του 2.0.

Πότε και πού: Από την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου και κάθε Τετάρτη στις 20:00, Κυριακή στις 18:00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00 και Σάββατο στις 18:00 και 21:00.

Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

True West

Η Έλενα Καρακούλη σκηνοθετεί το έργο True West του Σαμ Σέπαρντ, που παρουσιάζεται στο Θέατρο Χώρα από το Θέατρο του Νέου Κόσμου.

2 αδέρφια ζουν στο σπίτι της αυστηρής μητέρας τους, εκεί όπου τα έπιπλα αναδίδουν αλκοόλ και την ανάμνηση ενός πατέρα που κάποτε χάθηκε στην έρημο. Ο Λη, ο μεγάλος αδερφός, είναι ένας μοναχικός διαρρήκτης. Ο μικρός αδερφός Όστιν, οικογενειάρχης και επαγγελματίας συγγραφέας κινηματογραφικών σεναρίων, ενσαρκώνει το αμερικανικό όνειρο. Στο μικροαστικό σπίτι, το γεμάτο φυτά και μνήμες, τα δυο αδέρφια μονομαχούν, ακροβατώντας πάνω στα απομεινάρια του κοινού τους παρελθόντος.

Η σύγκρουσή τους κορυφώνεται όταν εισβάλλει στο ζωή τους ο Σολ, παραγωγός από το Hollywood, που θα τους οδηγήσει σε μια αναπάντεχη αντιστροφή ρόλων: ο Λη γίνεται σεναριογράφος, ενώ ο αδερφός του αποφασίζει να γίνει διαρρήκτης. Η Έλενα Καρακούλη μεταφέρει επί σκηνής το εμβληματικό έργο του Σαμ Σέπαρντ με τους Νίκο Ψαρρά και Μάρκο Παπαδοκωνσταντάκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Παίζουν: Νέστορας Κοψιδάς, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Νίκος Ψαρράς.

Πότε και πού: Από Τετάρτη 9 Οκτωβρίου και κάθε Τετάρτη – Κυριακή στο Θέατρο Χώρα.

Για τις αναλυτικές ώρες έναρξης των παραστάσεων καθώς και για προπώληση εισιτηρίων μπορείς να μπεις εδώ.

Ο Πουπουλένιος

Το Σύγχρονο Θέατρο ξεκινάει τη νέα θεατρική σεζόν 2024-2025 με ένα από τα πιο σημαντικά έργα της σύγχρονης παγκόσμιας δραματουργίας: O Πουπουλένιος (The Pillowman) του αγαπημένου συγγραφέα του ελληνικού κοινού Μάρτιν ΜακΝτόνα σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη. Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Αργύρης Αγγέλου, Νίκος Πουρσανίδης, Γεράσιμος Σκαφίδας, Αλέκος Συσσοβίτης. Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου.

Ο ΜακΝτόνα, συγγραφέας ιδιαίτερα αγαπητός στην Ελλάδα, στον Πουπουλένιο συνδυάζει στοιχεία αστυνομικού θρίλερ και μαύρης κωμωδίας, δημιουργώντας ένα έργο με αμείωτη ένταση που κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή ως το τέλος. Ένας συγγραφέας που ζει σε ένα κράτος με αυταρχικό καθεστώς, ανακρίνεται για το φρικιαστικό περιεχόμενο των διηγημάτων του και τις ομοιότητές τους με μια σειρά από ανεξιχνίαστες παιδοκτονίες που συμβαίνουν στην πόλη. Ο κόσμος της φαντασίας μπλέκεται με τον πραγματικό κόσμο, δημιουργώντας ένα σύμπαν όπου όλα είναι πιθανά και απίθανα.

Το έργο έλαβε το βραβείο Olivier 2004 για το καλύτερο νέο έργο, το 2004-2005 το βραβείο New York Drama Critics’ Circle Award για το καλύτερο νέο ξένο έργο και δύο βραβεία Tony για την παραγωγή. Προτάθηκε, επίσης, για το Βραβείο Evening Standard 2004 για το καλύτερο νέο έργο.

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για τους θεατές κάτω των 16 ετών.

Πότε και πού: Από 11 Οκτωβρίου κάθε Τετάρτη στις 18:15, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15, Κυριακή στις 21:00 στο Σύγχρονο Θέατρο.

Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

Ορέστεια του Στρίνμπεργκ

Σε σύλληψη και σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου και με τους Ευδοκία Ρουμελιώτη, Χρήστο Σαπουντζή, Χρήστο Μαλάκη και Μαρία Μοσχούρη να ενώνουν τις δυνάμεις τους επί σκηνής, θα παρουσιάζεται Η Ορέστεια του Στρίνμπεργκ στο Θέατρο Άνεσις από την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024.

«Μία ατελείωτη νύχτα μόνο με Στρίντμπεργκ, από το βράδυ μέχρι το ξημέρωμα και με ένα μόνο εισιτήριο, στο Θέατρο Άνεσις, πάνω στη Λεωφόρο Κηφισιάς, με δεκάδες επιλογές γύρω γύρω για αποσυμπίεση από την πολύωρη παράσταση η οποία θα σκάψει την ψυχή του Στρίντμπεργκ όσο καμία μέχρι σήμερα για να αναρωτηθεί αν τελικά ο έρωτας είναι αγάπη και αν η αγάπη έχει σχέση με την σχέση ως συμβίωση ή ως συγκατοίκηση ή ως γάμος.

4 ηθοποιοί με έναν μόνο μηνιάτικο μισθό θα ερμηνεύουν και θα κοπανιούνται όλη νύχτα μέσα σε 3 έργα εξίσου μεγάλα και τα 3, εξίσου κουραστικά και τα 3, εξίσου ανεπίκαιρα και τα 3, ενώ οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την λεωφόρο Κηφισιάς, αφού σίγουρα θα μπαινοβγαίνουν, γιατί ποιος αντέχει να βλέπει 3 έργα το ένα μετά το άλλο; Ποιος αντέχει να ξημερώνει, να χαράζει και να βλέπει θέατρο;

Προτείνω το ξενοδοχείο Πρέζιντεντ που απ’ ότι θυμάμαι έχει ένα πολύ ωραίο ρουφ Γκάρντεν πάνω πάνω.

Στο πρόγραμμα της παράστασης θα βρείτε και άλλες  πολλές προτάσεις για απόδραση από την παράσταση στην λεωφόρο Κηφισιάς και στα από πίσω στενάκια της!», αναφέρει το σκηνοθετικό σημείωμα της Λένας Κιτσοπούλου για την παράσταση που μας προϊδεάζει για ένα ακόμα μοναδικό θεατρικό βίωμα από μία καλλιτέχνη με ισχυρή προσωπική σφραγίδα.

Πότε και πού: Από 23 Οκτωβρίου κάθε Τετάρτη στις 21:00, Πέμπτη στις 20:00, Παρασκευή στις 19:00, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00, στο Θέατρο Άνεσις.

Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

Η Φάλαινα

Το έργο του Σάμιουελ Ντι Χάντερ Η Φάλαινα (The Whale) σκηνοθετεί φέτος ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, που κρατά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Τσάρλι στο θέατρο Νέος Ακάδημος.

Το έργο, που αρχικά γράφτηκε το 2012 για το θέατρο, παρουσιάστηκε με επιτυχία στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου. Το 2022 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές και πολλά βραβεία.

Ο Τσάρλι, ένας αυτοκαταστροφικός, παχύσαρκος μέχρι νοσηρότητας, καθηγητής αγγλικών, που έχει χάσει κάθε επαφή με τον έξω κόσμο, μαζί και κάθε επιθυμία να συνεχίζει να βρίσκεται εν ζωή, «βουλιάζει» μέσα στον χρόνο περιμένοντας την λύτρωση από την ίδια τη ζωή. Παλεύει να συμφιλιωθεί με την αποξενωμένη κόρη του και με το ίδιο το παρελθόν του.

Η Φάλαινα σε ωθεί να βρεις την ανθρωπιά σου σε χαρακτήρες που δεν είναι ούτε καλοί ούτε κακοί, που έχουν πλούσιο και περίπλοκο εσωτερικό κόσμο. Όλοι τους έχουν κάνει λάθη, αλλά μοιράζονται την επιθυμία να αγαπήσουν ακόμα και όταν οι άλλοι μοιάζουν ότι δεν μπορούν. Είναι μια ιστορία που θέτει το ουσιαστικό ερώτημα: μπορούμε να σώσουμε ο ένας τον άλλον; Αυτό είναι σημαντικό σήμερα, ειδικά όταν οι άνθρωποι φαίνεται να στρέφονται μακριά από τον διπλανό τους.

Πρωταγωνιστούν: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ευσταθία Τσαπαρέλη, Γιώργος Μπένος, Ασημένια Βουλιώτη- Έλι, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου- Μέρι.

Πότε και πού: Από 16 Οκτωβρίου κάθε Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 & 21:00 και Κυριακή: 18:00 στο Θέατρο Νέος Ακάδημος.

Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

Στο διπλανό δωμάτιο ή το έργο του δονητή

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη δραματική κωμωδία Στο διπλανό δωμάτιο ή το έργο του δονητή, στο θέατρο Βρετάνια, τη θεατρική σεζόν 2024-2025. Με υποψηφιότητες στα βραβεία Tony και στην τελική λίστα των φιναλίστ για το Βραβείο Pulitzer το 2010, το έργο έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από τον ξένο τύπο.

Με ένα σύνολο εξαιρετικών ηθοποιών επί σκηνής (Άκης Σακελλαρίου, Νάντια Κοντογεώργη, Δημήτρης Σαμόλης, Κωνσταντίνα Κλαψινού, Δημήτρης Δεγαΐτης, Ελευθερία Μπενοβία και Δανάη Ομορεγκιέ – Νεάνθη), σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, το Στο διπλανό δωμάτιο ή το έργο του δονητή παίρνει ιστορικά γεγονότα και τα πλέκει, με χιούμορ, ευφυΐα και τρυφερότητα, σε μια τολμηρή ιστορία αγάπης και κατανόησης.

Στα τέλη του 1880, μερικά χρόνια μετά την εφεύρεση του ηλεκτρισμού, στην Βικτωριανή Νέα Υόρκη, όπου βασιλεύει η συντήρηση και ο πουριτανισμός, ένας καταξιωμένος γιατρός, αφοσιωμένος επιστήμονας και οικογενειάρχης, ο Δρ. Γκίβινγκς, ανακαλύπτει, με αγνές προθέσεις, με στόχο την θεραπεία της «υστερίας» των γυναικών (και ενίοτε των αντρών) ασθενών του μια εκπληκτική, νέα και πρωτοπόρα συσκευή: τον ηλεκτρικό δονητή.

Ο Δρ. Γκίβινγκς θεραπεύει δυστυχισμένες γυναίκες – και σπανιότερα, άνδρες – με αυτή τη νέα ηλεκτρική συσκευή. Είναι ενθουσιασμένος με τα αποτελέσματα, όταν η μηχανή του διεγείρει τις ασθενείς του σ’ αυτό που τότε ονόμαζαν ευτυχισμένους παροξυσμούς (ή, όπως τους ξέρουμε σήμερα, οργασμούς). Ευαίσθητος στην επιστήμη του, είναι αναίσθητος στο ανθρώπινο δράμα που τον περιβάλλει. Ενώ ο γιατρός είναι σε θέση να διεγείρει τους ασθενείς του, αποτυγχάνει να το κάνει για τη γυναίκα του. Στο βικτωριανό σπίτι του, όπου στεγάζεται και το ιατρείο του, η νέα και πανέξυπνη σύζυγος του Κάθριν, απασχολημένη με θέματα που αφορούν τη νεογέννητη κόρη τους, προσπαθεί να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει στο «διπλανό δωμάτιο». Όταν μια νέα «υστερική» ασθενής κάνει την εμφάνιση της μαζί με τον σύζυγο της, φέρνοντας μαζί τους την προβληματική σχέση τους αλλά και μία τροφό, το ζεύγος Γκίβινγκς θα κληθεί να αναθεωρήσει και τη δική του σχέση, όπως και τι σημαίνει τελικά να αγαπάς κάποιον πραγματικά.

Πότε και πού: Από 9 Οκτωβρίου, κάθε Τετάρτη στις 19.00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 18.00 και 21.00 και Κυριακή στις 19.15 στο Θέατρο Βρετάνια.

Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

PRIMA FACIE

Με βραβείο Olivier το 2022 στο West End του Λονδίνου και βραβείο Tony το 2023 στο Broadway της Νέας Υόρκης, το θεατρικό έργο της σπουδαίας νομικού Suzie Miller που έχουν ήδη παρακολουθήσει μισό εκατομμύριο θεατές σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο την τελευταία 5ετία και που άλλαξε παγκοσμίως τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης αντιμετωπίζει τη σεξουαλική κακοποίηση, έρχεται φέτος στη χώρα μας, σε μια ολοκαίνουργια παραγωγή στο Θέατρο Πορεία, σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου, με τη Λένα Παπαληγούρα στον συγκλονιστικό ρόλο της δικηγόρου Tessa Ensler.

Η Tessa είναι μια νέα και λαμπρή δικηγόρος, εθισμένη στη νίκη.

Έχει σφυρηλατήσει όλη την καριέρα της με απόλυτη αποφασιστικότητα, φροντίζοντας να ξεπεράσει την καταγωγή της από την εργατική τάξη για να μπορέσει να φτάσει στην κορυφή του παιχνιδιού. Και τα καταφέρνει. Πάντα τα καταφέρνει. Ξέρει καλά πως σε ένα ανδροκρατούμενο και βαθιά συντηρητικό σύστημα το «ποιον ξέρεις» και το «από πού κατάγεσαι» είναι εξίσου σημαντικό με το «ποιος είσαι».

Δουλεύοντας σκληρά κάθε της υπόθεση έχει εξελιχθεί σε κορυφαία συνήγορο υπεράσπισης. Και καθοδηγούμενη από την πίστη της στο νομικό πλαίσιο και στο δικαίωμα για δίκαιες δίκες, δεν υπάρχει τίποτα που να αγαπά η Tessa περισσότερο από τη συγκίνηση που της χαρίζει το να αθωώνει πελάτες.

Ένα βράδυ, ένα ραντεβού με έναν συνάδελφό της πάει τρομερά στραβά. Και η απρόσμενη τροπή των γεγονότων μετατοπίζει την ηρωίδα στην άλλη πλευρά του μαρτυρίου.

Η ανερχόμενη δικηγόρος βρίσκεται ξαφνικά ανυπεράσπιστη μετά από σεξουαλική κακοποίηση. Και διαπιστώνει, για πρώτη φορά, ότι οι κανόνες του παιχνιδιού, που και η ίδια κατά καιρούς χρησιμοποίησε, τώρα μπορεί να μην την προστατεύσουν.

Η Tessa αμφισβητεί όλα όσα πίστευε, καθώς συνειδητοποιεί ότι οι νόμοι είναι φτιαγμένοι από άντρες. Και πως όλη η ηθική αντίληψη γύρω από τα όρια της σεξουαλικής κακοποίησης καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο, μέσα από τις απόψεις της πατριαρχικής εξουσίας για αυτό το ζήτημα.

Πότε και πού: Από 29 Οκτωβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 στο Θέατρο Πορεία.

Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

JOHN

O Μιχάλης Πανάδης με τη φρέσκια σκηνοθετική του ματιά σκηνοθετεί την Κόρα Καρβούνη και τον Χρήστο Κοντογεώργη στο John της βραβευμένης με Πούλιτζερ Annie Baker. Στην παράσταση πρωταγωνιστουν, επίσης, η Γιούλη Τσαγκαράκη και η Καλλιόπη Παναγιωτίδου.

Το σημαντικό αυτό έργο έκανε πρεμιέρα το 2015 στο Signature Theatre στη Νέα Υόρκη και δημιούργησε μεγάλη αίσθηση σε κοινό και κριτικούς. Τώρα, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 31 Οκτωβρίου και εγκαινιάζει την επαναλειτουργία του θεάτρου Δίπυλον.

Η Annie Baker, μια από τις πιο σημαντικές φωνές της σύγχρονης αμερικανικής δραματουργίας, εξερευνά στα έργα της και ιδιαίτερα στο John την ανθρώπινη ευαλωτότητα με ευαισθησία και διηθητικότητα.

Ένα μικρό πανδοχείο με «βούληση». Μια πρόσχαρη ξενοδόχος και η τυφλή φίλη της με το σκοτεινό παρελθόν. Ένα ζευγάρι που αντιμετωπίζει προβλήματα στη σχέση του και παλεύει να μείνει μαζί, ενώ κάνει tour σε μνημεία πολέμου.

Παιδικά τραύματα, λατινικά ξόρκια, λίστες πουλιών, πλάσματα του Lovecraft, το άγρυπνο σύμπαν που παρακολουθεί, φαντάσματα και υπερφυσική δραστηριότητα, νεοπλατωνισμός, μια θυμωμένη κούκλα, δυσπιστία και απιστία.

Ένα σκηνικό γεμάτο ένταση και μυστήριο, όπου κάθε λεπτομέρεια έχει σημασία. Χαρακτήρες πολύπλοκοι και βαθιά ανθρώπινοι, διάλογοι γεμάτοι υπονοούμενα και μία σιωπή εκκωφαντική.

Η παράσταση John είναι μια μοναδική θεατρική εμπειρία. Μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε τις λεπτές αποχρώσεις των σχέσεων και της ανθρώπινης φύσης, καθώς εξετάζει θέματα όπως είναι η μοναξιά, η απώλεια, και οι αδιόρατες δυνάμεις που επηρεάζουν την ανθρώπινη ύπαρξη.

Πότε και πού: Από Πέμπτη 31 Οκτωβρίου και κάθε Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:15 και 21:00 και Κυριακή στις 20:00.

Προπώληση εισιτήριων εδώ και στα ταμεία του Θεάτρου.

Demons

Το Demons, το συνταρακτικό δράμα του Λαρς Νόρεν, έρχεται στο Θέατρο Τζένη Καρέζη από τις 16 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη, με τον Ιωάννη Παπαζήση, την Ιωάννα Παππά, τον Γιάννη Κουκουράκη και την Μαρίζα Τσάρη.

Την παραμονή μιας κηδείας, 2 ζευγάρια συναντιούνται για «χαλαρό» ποτό, σε ένα υπέροχο αστικό loft της Στοκχόλμης. Καθώς η νύχτα εξελίσσεται και υπό την επήρεια του αλκοόλ, οι χαρακτήρες αρχίζουν να προβάλλουν τις απογοητεύσεις για τη ζωή τους, δοκιμάζοντας σταδιακά όλο και πιο σουρεαλιστικά και μοχθηρά κοινωνικά παιχνίδια, με αποτέλεσμα τις μεταξύ τους συγκρούσεις και τη ρήξη με τους προσωπικούς τους δαίμονες.

To Demons είναι ένα γκροτέσκο, συγκρουσιακό και προκλητικό έργο που σταδιακά κορυφώνεται και αγγίζοντας πιο σκοτεινά εδάφη, για να δοκιμάσει το χιούμορ και την ειλικρίνειά μας.

Το ελκυστικά νοσηρό αυτό αριστούργημα του Λαρς Νόρεν – «εγγονού του Στρίνμπεργκ» για τους Σκανδιναβούς – φέρει όλη την παράνοια της Στρινμπεργκικής δραματουργίας, παράλληλα όμως αποκαλύπτεται ως ένα μοναδικό δείγμα μαεστρικού ψυχογραφήματος, φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με τα ζητήματα της οικειότητας, της απώλειας, του μισογυνισμού, της ενδοοικογενειακής βίας, του εφησυχασμού, του τραύματος και του άγχους.

Πότε και πού: Από 16 Οκτωβρίου κάθε Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.

Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

The Second Woman

Από τις 5 Οκτωβρίου και για 24 ώρες (με 15λεπτα διαλείμματα κάθε 2 ώρες), έως την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 16:00, θα βρίσκεται στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση η Στεφανία Γουλιώτη, ερμηνεύοντας και δημιουργώντας τη μοναδική εμπειρία του The Second Woman, των Nat Randall & Anna Breckon.

Μια γυναίκα. 100 άντρες. 24 ώρες. Ένας πρωτόγνωρος θεατρικός μαραθώνιος, μανιφέστο για τις σχέσεις ή η πιο εθιστική παράσταση της ζωής σας; Η ελληνική εκδοχή της παράστασης που κράτησε άγρυπνες τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Άμστερνταμ και τη Βαρκελώνη έρχεται στη Στέγη.

Mία μονάχα επαγγελματίας ηθοποιός: η Στεφανία Γουλιώτη. Παίζει την ίδια σκηνή 100 φορές, επί 24 ώρες. Παρτενέρ της: 100 άνδρες ή μη δυαδικά και κουίρ άτομα, διαφορετικής ηλικίας, ιθαγένειας και επαγγέλματος. Δεν είναι απαραίτητα ηθοποιοί και δεν έχει προηγηθεί καμία πρόβα.

Ένας μαραθώνιος αντοχής, τόσο για την κύρια ερμηνεύτρια όσο και για το κοινό, ένα πρωτόγνωρο μανιφέστο για τον ρόλο των φύλων και την ευαίσθητη δυναμική των σχέσεων και μια εμπειρία ζωντανού κινηματογράφου, το The Second Woman είναι ένα διεθνώς καταξιωμένο θεατρικό, κοινωνιολογικό και ψυχολογικό πείραμα, σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Nat Randall και της Anna Breckon, 2 ανερχόμενων δημιουργών από την Αυστραλία, που δείχνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα δουλειά τους.

Οι μηχανισμοί της έμφυλης εξουσίας και των ανδρικών προνομίων παρελαύνουν μπροστά από τα μάτια μας, ενώ ένα επιτελείο κινηματογραφιστών, που τα μέλη του αυτοπροσδιορίζονται θηλυκότητες και μη δυαδικά άτομα, καταγράφει και προβάλλει στην οθόνη του σκηνικού τα κοντινά πλάνα κάθε συνάντησης.

Στο Second Woman μπορείς να μείνεις για 24 λεπτά ή για 24 ώρες να μπεις μία φορά ή να επιστρέψεις. Κάθε συνάντηση –τρυφερή ή βίαιη, αστεία ή συγκινητική– είναι μια εμπειρία.

Σημαντικές πληροφορίες

Η παράσταση θα βιντεοσκοπηθεί και καθ’ όλη τη διάρκειά της ενώ ενδέχεται να ληφθούν πλάνα και από τους χώρους της Στέγης.

Θα επεξεργαστούμε το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό για να αποτυπώσουμε τη συνολική εμπειρία των συντελεστών και των θεατών ώστε να είμαστε σε θέση να διαθέσουμε αυτό δημόσια κατά τη κρίση μας από μέσα επιλογής μας όπως από τον διαδικτυακό τόπο, το κανάλι και τις ψηφιακές πλατφόρμες του Ιδρύματος Ωνάση για όλο το διάστημα λειτουργίας τους.

Μετά το τέλος της παράστασης, το σχετικό υλικό θα παραμείνει στο αρχείο της Στέγης για τον ανωτέρω σκοπό όπως κάνουμε για όλες τις δράσεις μας.

Με την αγορά εισιτήριου οι κάτοχοι συναινούν στη βιντεοσκόπηση και φωτογράφισή τους για τον σκοπό που αναφέρουμε εδώ.

Πότε και πού: Από Σάββατο 5 Οκτωβρίου στις 16:00 μέχρι την Κυριακή 6 Οκτωβρίου και πάλι στις 16:00 στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Τα εισιτήρια διατίθενται εδώ, ωστόσο όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν ήδη εξαντλημένα.

Exit mobile version