ΦΑΓΗΤΟ

11 παραδοσιακές, νησιώτικες συνταγές που πρέπει να δοκιμάσεις φέτος το καλοκαίρι

ISTOCK

Παραδοσιακές νησιώτικες συνταγές; Αυτό και τίποτα άλλο. Γιατί πριν πας στο νησί το μόνο που πρέπει να έχεις σε λίστα είναι παραλίες και φαγητά. Να ξέρεις πού να κολυμπήσεις, αλλά και πού θα φας και τι.

Για να γνωρίσεις καλά έναν τόπο, για να γίνει κομμάτι σου, πρέπει να γευτείς τις παραδοσιακές συνταγές του. Τις συνταγές με τα απλά υλικά που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και παρά τα «πειράγματα» κλείνουν μέσα τους την παράδοση και την ιστορία ενός ολόκληρου νησιού.

Αιγαίο, Ιόνιο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σποράδες, Επτάνησα. Κάθε νησί και η γεύση του. Κάθε νησί και η παραδοσιακή συνταγή του που πρέπει να δοκιμάσεις φέτος το καλοκαίρι.

Λαχανικά, χειροποίητα μακαρόνια, συγοβρασμένο κρέας και λαχταριστά όσπρια. Από όλα έχει το μενού κι εσύ μπορείς να παραγγείλεις και να επιλέξεις την πιο αγαπημένη σου γεύση. Και να ξέρεις, οι παραδοσιακές νησιώτικες συνταγές είναι κατά κύριο λόγο εύκολες ως προς την παρασκευή τους, οπότε μπορείς να τις φτιάξεις και μόνη σου. Να φέρεις έναν αέρα νησιώτικο και στην καρδιά του χειμώνα.

11 παραδοσιακές νησιώτικες συνταγές που πρέπει να δοκιμάσεις φέτος το καλοκαίρι

Στην Κίμωλο για λαδένια

Να μυρίσει νησί, παρακαλώ. Η λαδένια είναι μια παραδοσιακή συνταγή από το νησί της Κιμώλου. Δεν γίνεται να μην δοκιμάσεις, δεν γίνεται να μην θελήσεις να τη φτιάξεις και μόνη σου όταν πια επιστρέψεις στη βάση σου. Τι είναι η λαδένια; Στην ουσία αποτελείται από ένα ψωμάκι (θυμίζει την ιταλική φοκάτσια) με μπόλικο ελαιόλαδο, ντομάτα, ρίγανη και κρεμμύδι. Απλή και πεντανόστιμη.

Στην Ικαρία για σουφικό

Παραδοσιακό ικαριώτικο φαγητό με λαχανικά εποχής, που γίνεται εύκολα και γρήγορα σε μια κατσαρόλα. Οι νοικοκυρές μάζευαν από τον κήπο τους τα τελευταία λαχανικά του καλοκαιριού κι έφτιαχαν ένα πεντανόστιμο λαδερό. Κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές, φασολάκια, κρεμμύδια, ντομάτες κι ό,τι καλό υπάρχει. Με ψωμάκι για βούτα και φέτα για την αλμύρα. Το καλοκαίρι το ίδιο.

Στην Άνδρο για φουρτάλια

Πρόκειται για το χαρακτηριστικότερο ίσως πιάτο της ανδριώτικης γαστρονομίας. Η φουρτάλια ή φρουτάλια είναι μια συνταγή που επιδέχεται παραλλαγών ανάλογα με τα γούστα. Η βάση της όμως είναι ίδια. Η παραδοσιακή αφράτη ομελέτα της Άνδρου έχει πατάτες και λουκάνικα.

Στη Χίο για χερίσια μακαρόνια

Τα χερίσια μακαρόνια είναι ζυμαρικά που φτιάχνουν στη Χίο με τα χέρια τους για αυτό και το όνομα. Έφτιαχναν τη ζύμη και τα τύλιγαν γύρω από ένα κλαδάκι σπάρτου γα να τους δώσουν σχήμα. Τα άπλωναν σε τριχιές η κόσκινα για να στεγνώσουν και την άλλη μέρα ήταν έτοιμα. Η πιο παραδοσιακή συνταγή που θα δοκιμάσεις είναι με σάλτσα ντομάτας και τριμμένη ξινομυζήθρα.

Στη Σίφνο για ρεβυθάδα

Το σήμα κατατεθέν του νησιού, η σιφναίικη ρεβυθάδα, μαγειρεύεται ακόμα κάθε Κυριακή. Ένα από τα πιο διάσημα πιάτα της Σίφνου το οποίο δεν είναι δυνατό να μην το δοκιμάσεις. Είναι πιάτο πεντανόστιμο αλλά κι ένα πιάτο της υπομονής. Από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβύθια μουλιάζονται και την επομένη μπαίνουν σε πήλινο σκεύος με κρεμμύδι, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και νερό. Το σκεύος σφραγίζεται και τα ρεβύθια σιγοβράζουν στον ξυλόφουρνο για πάρα πολλές ώρες. Ό,τι πιο απλό και νόστιμο έχεις δοκιμάσει ποτέ.

Στη Φολέγανδρο για ματσάτα

Όπως και τα χερίσια μακαρόνια της Χίου, έτσι και τα ματσάτα της Φολεγάνδρου είναι χειροποίητα παραδοσιακά ζυμαρικά του νησιού. Μοιάζουν με χυλοπίτες αλλά η γεύση τους είναι πολύ πιο γεμάτη και πλούσια. Σερβίρονται με μπόλικο τριμμένο τυρί και πάμε: κόκκινη σάλτσα ή κουνέλι ή κοκκινιστό κρέας ή κόκορα. Διαλέγεις και παίρνεις. Στην Άνω Μεριά θα δοκιμάσεις τα καλύτερα του νησιού.

Στην Ίο για τσιμέτια

Οι παραδοσιακές συνταγές των νησιών μας έχουν βάση τους τις πρώτες ύλες της αυλής. Τα πιο «φτωχικά» υλικά που δημιουργούν απίστευτους γευστικούς συνδυασμούς και είναι συνδεδεμένα με τη γεύση του τόπου μας. Κλείνεις τα μάτια, μυρίζεις την κατσαρόλα και πριν ακόμα δοκιμάσεις, ξέρεις ότι είσαι στην Ελλάδα. Κάπως έτσι και με τα τσιμέτια της Ίου. Πρόκειται για μια συνταγή που δεν ζητά πολλά, αλλά προσφέρει αξεπέραστη νοστιμιά. Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι, ντομάτα, κρεμμύδι και μυρωδικά. Κάποιοι για έξτρα γεύση προσθέτουν και λίγο νιώτικο κεφαλοτύρι.

Στην Κέρκυρα για παστιτσάδα 

Η παστιτσάδα είναι το εμβληματικό φαγητό της Κέρκυρας. Τις παλιές μαγείρισσες θα ακούσεις να την αποκαλούν παστιτσάδο. Κοκκινιστό με μπαχαρικά και συνοδεία από μακαρόνια. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Ένας συνδυασμός γλυκοπικάντικης γεύσης που θα σου μείνει αξέχαστος. Η παραδοσιακή παστιτσάδα γίνεται με μοσχάρι, αλλά οι παραλλαγές είναι πολλές.

Στη Σκόπελο για στριφτή τυρόπιτα

Στριφτή τυρόπιτα ή σκοπελίτικα στριφτάρια. Όπως και να τα πεις, η γεύση είναι μια και μοναδική. Αν είσαι λάτρης της ζύμης σε κάθε μορφή της, τότε αυτή την τυρόπιτα πρέπει να τη δοκιμάσεις. Κρατσανιστή, πλούσια και αχνιστή. Λιώνει στο στόμα και φυσικά τρώγεται για πρωινό, για σνακ, για μεσημεριανό και για βραδινό.

Στη Νάξο για γιαχνάδα

Η γιαχνάδα της Νάξου είναι ένα άκρως καλοκαιρινό και ελαφρύ πιάτο. Γιαχνάδα, σαν να λέμε μπριαμ. Κολοκύθια, μελιτζάνες, πατάτες, ντομάτες, κρεμμύδια. Βράζουν στην κατσαρόλα και μόλις είναι έτοιμα προστίθεται φρέσκος μαϊντανός και βασιλικός. Οι πιο μερακλήδες της γεύσης προσθέτουν και κάποιο λικέρ, όπως κίτρο.

Στη Σαντορίνη για ντοματοκεφτέδες

Η πιο αντιπροσωπευτική συνταγή της Σαντορίνης – μαζί με την φάβα – είναι οι ντοματοκεφτέδες. Σε όποια ταβέρνα κι αν καθίσεις, σε όποιο εστιατόριο, στο κατάλογο θα δεις ντοματοκεφτέδες. Είναι η γεύση του καλοκαιριού. Ροδοκοκκινισμένοι και με έντονη τη γεύση του άνηθου και του βασιλικού. Η γλύκα της ντομάτας έρχεται και «παντρεύεται» με την αλμύρα του τυριού και ξαφνικά ένα «μπουμ» στον ουρανίσκο σου.