12 θεατρικές παραστάσεις που περιμένουμε το καλοκαίρι του 2022
- 22 ΜΑΙ 2022
Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και μαζί του έρχονται πάντα και οι θεατρικές παραστάσεις που απολαμβάνουμε σε ανοιχτά θέατρα, κάτω από τον έναστρο ουρανό. Θεατρικές παραστάσεις αρχαίου δράματος, αριστουργήματα της πάγκοσμιας δραματουργίας, νέα ελληνικά έργα, διεθνείς παραγωγές, αγαπημένοι πρωταγωνιστές. Το φετινό, θεατρικό καλοκαίρι περιλαμβάνει τα πάντα.
Το καλοκαίρι του 2022 προβλέπεται πλούσιο σε θεάματα. Ανάμεσα στις πολλές, θεατρικές παραστάσεις που προσφέρονται στο κοινό το φετινό καλοκαίρι, εμείς ξεχωρίσαμε τις 12 που περιμένουμε περισσότερο να δούμε. Ακολουθούν οι 12 θεατρικές παραστάσεις του καλοκαιριού 2022.
Η άλλη πλευρά της καταιγίδας
Στον χώρο Δ της Πειραιώς 260 παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η πρωτότυπη σύνθεση του Γιάννη Χουβαρδά που φέρνει τη σαιξπηρική Καταιγίδα να συναντηθεί με την Χρυσή Εποχή του Hollywood και τον ιδιοφυή δημιουργό Orson Welles.
Το κείμενο μεταφέρει την ποίηση του πρωτότυπου σε ένα μυθικό αλλά κοντινό σ’ εμάς περιβάλλον, αντλώντας από δύο κύκνεια άσματα, το τελευταίο θεατρικό έργο του Άγγλου δραματουργού και την τελευταία, ανολοκλήρωτη ταινία του Orson Welles Η άλλη πλευρά του ανέμου. Ο κόσμος του Πρόσπερο, το «μαγικό νησί» του, θα είναι ένα παλιό, μεγάλο στούντιο του Χόλιγουντ, και όλα τα πρόσωπα του έργου θα είναι αναγνωρίσιμες, θρυλικές μορφές, χολιγουντιανών ταινιών. Και η όλη παράσταση, μια φαντασμαγορική μίξη θεάτρου και κινηματογράφου.
Παίζουν: Γιάννης Βογιατζής, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Έκτορας Λυγίζος, Άρης Μπαλής, Ελένη Μπούκλη, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αντώνης Μυριαγκός, Δημήτρης Παπανικολάου, Δημήτρης Πασσάς, Δημήτρης Πιατάς, Άλκηστις Πουλοπούλου, Χάρης Φραγκούλης, Αχιλλέας Χαρίτος.
Πότε: 01- 07 Ιουνίου 2022 στις 21.00. Εισιτήρια εδώ.
Μήδεια του Μποστ
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Επίδαυρο, το έργο – σταθμό της νεοελληνικής δραματουργίας, τη Μήδεια του Μέντη Μποσταντζόγλου ή Μπόστ. Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Γιάννης Καλαβριανός, ενώ τους ρόλους του έργου ενσαρκώνουν οι: Γιώργος Γλάστρας, Θανάσης Δήμου, Άνδρη Θεοδότου, Στέλιος Ιακωβίδης, Θανάσης Ισιδώρου, Σύρμω Κεκέ, Μαρία Κοσκινά, Φάνη Παναγιωτίδου, Γιώργος Σαββίδης, Σταύρος Σβήγκος και Γαλήνη Χατζηπασχάλη (Μήδεια).
Πρόκειται για μία εκρηκτική κωμωδία που μιλά στην καρδιά της σύγχρονης πραγματικότητας αυτής της χώρας. Οι ήρωες του έργου ανησυχούν για τον πληθωρισμό και την ανεργία, τη λιτότητα και τη δημόσια διαφθορά, τα δάνεια και τα επιδόματα, καθυστερούν στα ραντεβού τους γιατί πέφτουν πάνω σε πορείες, και λατρεύουν τα αρχαία ελληνικά –αρκεί, βέβαια, να μη χρειαστεί να τα διαβάσουν.
Στον κόσμο του Μποστ συνυπάρχουν αναπάντεχα και αρμονικά, η Μήδεια, η Αντιγόνη, ένας Ψαράς, ο Ιάσονας, μια Καλόγρια, ο Οιδίποδας, ο Ευριπίδης και ένας αλλόκοτος Χορός, κατορθώνοντας να διαλύσουν κάθε μας βεβαιότητα, «να επικρίνουν τους επικριτάς, να προβληματίσουν τους κριτάς και να ελευθερώσουν τους θεατάς».
Πότε: 08/07 και 09/07 στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Εισιτήρια εδώ.
Ηλέκτρα του Ευριπίδη
Η Μαρία Κίτσου και ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος που το τηλεοπτικό κοινό έχει λατρέψει ως Ελένη και Λάμπρο της σειράς Άγριες Μέλισσες, ετοιμάζονται να συνεργαστούν και θεατρικά αυτό το καλοκαίρι ενσαρκώνοντας τους ρόλους της Ηλέκτρας και του Ορέστη, στην Ηλέκτρα του Ευρυπίδη.
Η Ηλέκτρα του Ευριπίδη είναι ένα πρωτοποριακό και αμφιλεγόμενο έργο, γέννημα μιας εποχής όπου όλες οι βεβαιότητες έχουν γίνει αβεβαιότητες. Ο ποιητής δεν διστάζει να παρουσιάσει επί σκηνής τη δική του εκδοχή του μύθου, με τους ήρωές του σε έναν κόσμο ρεαλιστικής καθημερινότητας να θέτουν επιτακτικά ζητήματα πάνω στις έννοιες της εκδίκησης, της δικαιοσύνης, της ηθικής σύγκρουσης, του πάθους. Μια noir εκδοχή του μύθου, μια τραγωδία εκδίκησης αλλά ταυτόχρονα ένα έργο βαθιά, συγκλονιστικά ανθρώπινο.
Η παράσταση παρουσιάζεται από τις Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη, σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα σε μία περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Στον ρόλο του παιδαγωγού, ο Γιώργος Κωνσταντίνου.
Πότε: Πρεμιέρα στις 25 Ιουνίου στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας. Εισιτήρια και πληροφορίες για τους επόμενους σταθμούς της περιοδείας εδώ.
Μήδεια του Ευριπίδη
Ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας συνεχίζουν τη συνεργασία τους ως σκηνοθετικό δίδυμο, βάζοντας αυτή τη φορά την υπογραφή τους σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά έργα του παγκόσμιου θεάτρου.
Η Μήδεια του Ευριπίδη, όπως την διασκεύασαν και την φαντάστηκαν οι δύο σκηνοθέτες, ακολουθεί το πρότυπο της αρχαίας τραγωδίας που θέλει τρεις υποκριτές να υποδύονται όλα τα πρόσωπα του δράματος. Η Αθηνά Μαξίμου, ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Αναστάσης Ροϊλός αναλαμβάνουν τους ρόλους του έργου (Μήδεια, Ιάσων, Κρέων, Παιδαγωγός, Αιγέας, Τροφός, Άγγελος), ενώ στο Χορό συναντάμε δύο κορυφαίες: τη Γιώτα Νέγκα και τη Μυρτώ Αλικάκη.
Το έργο παρουσίαζεται σε καινούργια μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και πρωτότυπη ζωντανή μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού.
Στη Μήδεια ο έρωτας ανατρέπει τη λογική, μεταμορφώνει τους ανθρώπους, πολιορκεί ακόμη και τις πιο ιερές σχέσεις όπως αυτή ανάμεσα στη μητέρα και τα παιδιά της. Η ερωτική προδοσία μετατρέπεται σε αβυσσαλέο μίσος και κατευθύνει τη μοίρα όλων.
Η Μήδεια – που για χάρη του Ιάσονα πρόδωσε την οικογένειά της, έκλεψε το Χρυσόμαλλο Δέρας και εγκατέλειψε την πατρίδα της – βρίσκεται απομονωμένη στην Κόρινθο ανάμεσα σε ανθρώπους που τη θεωρούν ξένη, βάρβαρη. Όταν ο Ιάσονας της ανακοινώνει ότι θα παντρευτεί την Γλαύκη, την κόρη του βασιλιά της Κορίνθου, Κρέοντα, η πληγωμένη και περιφρονημένη Μήδεια μεταμορφώνεται σε σκοτεινό και εκδικητικό αγρίμι.
Πότε: Πρεμιέρα στις 29 Ιουνίου στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη. Εισιτήρια και πληροφορίες για τους επόμενους σταθμούς της περιοδείας εδώ.
Αίας του Σοφοκλή
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την τραγουδία του Σοφοκλή, Αίας, σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη, ο οποίος βρίσκεται για πρώτη φορά ως σκηνοθέτης στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.
Ο Σοφοκλής τοποθετεί στο κέντρο της τραγωδίας του έναν ήρωα που αδυνατεί να συμβαδίσει με το περιβάλλον και την εποχή του. Ενώ ο κόσμος αλλάζει ραγδαία, ενώ όρκοι καταπατούνται και το ατομικό συμφέρον διαμορφώνει τις σχέσεις, ενώ μια νέα πιο «δημοκρατική» κοινωνία των πολιτών αναδύεται, ο Αίας στέκει αμετακίνητος. Όταν με δόλο του στερούν τα όπλα του Αχιλλέα, την πιο μεγάλη αναγνώριση της πολεμικής του αρετής, τον κυριεύει η επιθυμία να εκδικηθεί όσους τον αδίκησαν. Η θεά Αθηνά του θολώνει το μυαλό και στρέφει τη μανία του στα κοπάδια και τους επιστάτες τους. Όταν συνέρχεται και συνειδητοποιεί την πλάνη του, το να συνεχίσει να ζει με αυτή την ντροπή μοιάζει αδύνατο, η ταυτότητά του έχει χαθεί. Ο χρόνος του έχει τελειώσει.
Παίζουν (αλφαβητικά): Δημήτρης Ήμελλος (Οδυσσέας), Δέσποινα Κούρτη (Αθηνά), Τάσος Μικέλης (Ευρυσάκης), Γιάννης Νταλιάνης (Μενέλαος), Εύη Σαουλίδου (Τέκμησσα), Στάθης Σταμουλακάτος (Αίας), Χρίστος Στυλιανού (Τεύκρος), Νίκος Χατζόπουλος (Αγαμέμνων).
Πότε: 20 και 30 Ιουλίου 2022 στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 21.00. Εισιτήρια εδώ.
Αντιγόνη του Σοφοκλή
Ένας από τους αγαπημένους σκηνοθέτες του ελληνικού θεατρικού κοινού, ο Cezaris Graužinis, σκηνοθετεί την Αντιγόνη του Σοφοκλή, που θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 5 και 6 Αυγούστου. Πρόκειται για μία σύγχρονη κι επίκαιρη μεταφορά της αντιπολεμικής τραγωδίας του Σοφοκλή, ενώ τους μυθικούς ήρωές της ενσαρκώνουν οι Έλλη Τρίγγου (Αντιγόνη) και Βασίλης Μπισμπίκης (Κρέοντας). Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης είναι ο κορυφαίος του χορού.
Τη διανομή συμπληρώνουν οι: Γιώργος Παπαγεωργίου (Άγγελος), Δανάη Μιχαλάκη (Ισμήνη), Χρίστος Σαπουντζής (Τειρεσίας), Κώστας Κορωναίος (Φύλακας), Στρατής Χατζησταματίου (Αίμων), Μαρίνα Αργυρίδου (Ευρυδίκη) και οι Τάσος Σωτηράκης, Γιάννης Μαστρογιάννης και Περικλής Σιούντας (χορός).
Η παράσταση παρουσιάζεται σε παραγωγή του πολιτιστικού οργανισμού «Λυκόφως» και αναμένεται να πραγματοποιήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, ξεκινώντας στις 9 Ιουλίου από τον φορτισμένο συμβολικά χώρο της Θήβας, τη γενέτειρα της Αντιγόνης. Η Αντιγόνη, το σύμβολο της αντίστασης στην τυραννία και ο Κρέοντας, το σύμβολο της εξουσίας, θα αναμετρηθούν στον τόπο που γέννησε τους μύθους των Λαβδακιδών.
Πότε: 05 και 06 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 21.00. Πληροφορίες για τους υπόλοιπους σταθμούς της περιοδείας και εισιτήρια εδώ.
Πέρσες του Αισχύλου
Ο Δημήτρης Καραντζάς καθοδηγεί σκηνοθετικά μία πλειάδα καταξιωμένων ηθοποιών (Χρήστος Λούλης, Γιώργος Γάλλος, Μιχάλης Οικονόμου, Αλεξία Καλτσίκη, Θεοδώρα Τζήμου, Γιάννης Κλίνης, Αινείας Τσαμάτης, Ηλίας Μουλάς, Μάνος Πετράκης, Τάσος Καραχάλιος, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Πούλιος με προεξάρχουσα τη Ρένη Πιττακή που επιστρέφει μετά από 20 χρόνια στην Επίδαυρο) για να βαδίσει στα μονοπάτια της αρχαιότερης σωζόμενης τραγωδίας.
Οι Πέρσες του Αισχύλου θα κάνουν πρεμιέρα στις 15 και 16 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και για μία ακόμα φορά θα θέσουν ερωτήματα για το σημαίνει «κοινωνία», εξουσιά και πίστη μέσα σε έναν κόσμο που μοιάζει διαλυμένος.
«Ο άξονας μέσα από τον οποίο διαβάζω το έργο», σημειώνει ο Καραντζάς, «είναι η πορεία ενός λαού που από την απόλυτη πίστη, περνάει στην αμφισβήτηση και έπειτα στη σύγκρουση, μέχρι που φτάνει σε μια μανιακή, σπασμωδική αντίδραση. Ούτε η τυφλή πίστη λειτουργεί, ούτε και η τυφλή αντίδραση. Σαν να βλέπεις το ανέφικτο του κοινωνικού συμβολαίου».
Το κοίλον και η ορχήστρα ενώνονται για να «συμμετάσχουν» σε μια κοινή συζήτηση για την ήττα, τη δυσκολία της παραδοχής της και την αμηχανία της συνέχειας, με τη συμμετοχή εθελοντών που εισέρχονται σταδιακά στον χώρο, συνθέτοντας μια «κοινωνία» που αναζητά το νήμα της ύπαρξης μετά την καταστροφή, σαν αντικατοπτρισμός της παρούσας ιστορικής συγκυρίας.
«Οι Πέρσες είναι μια οποιαδήποτε κοινωνία: Είναι σαν να κάνεις μια ακτινογραφία της πλευράς του ηττημένου και μιας κοινωνίας που δεν ξέρει πώς μπορεί να συνεχίσει μετά από μια πανωλεθρία. Η δε Επίδαυρος λειτουργεί σαν ένα δημόσιο βήμα. Όπως σε μια πλατεία που βρίσκεται πιθανώς πολύ κοντά μας ή και σε κάποια άλλη χώρα, οι άνθρωποι συζητάνε για το πώς θα αντισταθούν και πώς θα κρατηθούν όταν έχουν χάσει πια όλα τα σημεία αναφοράς τους. Στους Πέρσες χάνεται η πίστη στον βασιλιά, έπειτα στην έννοια της μοναρχίας, μετά στον θεό και τελικά στην ίδια τους τη δυνατότητα να αντιδράσουν», σημείωνει ο σκηνοθέτης.
Πότε: 15 και 16 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 21.00. Εισιτήρια εδώ.
«Τι ζούμε ρε;»: Η Δήμητρα Παπαδοπούλου επιστρέφει με επιθεώρηση
Από τις 10 Ιουνίου στο Θέατρο Άλσος θα παρουσιάζεται η νέα επιθεώρηση της Δήμητρας Παπαδοπούλου που τελικά θα ονομάζεται Τι ζούμε ρε;. Ο Θοδωρής Αθερίδης υπογράφει την σκηνοθεσία της παράστασης στην οποία εκτός από τους δυο τους πρωταγωνιστούν οι: Θανάσης Αλευράς, Κώστας Αποστολάκης, Ηλιάνα Γαϊτάνη, Λευτέρης Ελευθερίου, Κρατερός Κατσούλης, Ελένη Κοκκίδου, Κώστας Κόκλας, Αντώνης Κρόμπας, Ροζαμάλια Κυρίου, Νίκη Λάμη, Αντώνης Λουδάρος, Στράτος Λύκος, Πάνος Μουζουράκης, Παρθένα Χοροζίδου.
Πρόκειται για μία τρελή, κωμική ανασκόπηση της καθημερινότητας όπου το σημερινό γίνεται διαχρονικό και το παράλογο, λογικό. Ένας καθρέφτης που σαρκάζει και αυτοσαρκάζεται, που παραμορφώνει και μεγεθύνει.
Μια επιθεώρηση όπου πάνω στην σκηνή θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει η Δεξιά με την Αριστερά, ο Πούτιν με τον Μπάιντεν, η νοικοκυρά με την νεολαία.
Πότε: Από τις 10 Ιουνίου στο Θέατρο Άλσος.
Ματωμένος Γάμος του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα
Σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου, σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με πρωτότυπη μουσική σύνθεση και ενορχήστρωση του Αλκίνοου Ιωαννίδη, παρουσιάζεται το καλοκαίρι του 2022 το έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Ματωμένος Γάμος.
Ο Ματωμένος γάμος, η τραγωδία του μεγάλου Ισπανού ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, αποτελεί ένα θεατρικό και λογοτεχνικό φαινόμενο. Σήμερα, περίπου έναν αιώνα μετά τη συγγραφή του, και παρά τη δυσκολία προσέγγισης της θεματολογίας του από τη σύγχρονη οπτική, ολοένα διευρύνεται πλανητικά η φήμη του με νέες παρουσιάσεις στο θέατρο σε πλήθος χώρες, με καινούργιες μελέτες γι’ αυτόν και σταθερό το ενδιαφέρον του θεατρικού κοινού.
Τον ρόλο της Μάνας ενσαρκώνει η Μαρία Τζομπανάκη, της νύφης η Μαρία Χάνου, του Λεονάρδο ο Νίκος Πουρσανίδης, ενώ Γαμπρός είναι ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης.
Πότε: Σε περιοδεία το καλοκαίρι του 2022.
Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη
Σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου και πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Φοίβου Δεληβοριά, θα παρουσιαστούν σε περιοδεία το φετινό καλοκαίρι οι Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη. Ο Γιάννης Μπέζος υποδύεται τον Μνησίλοχο και συναντιέται με τον Ευριπίδη του Βλαδίμηρου Κυριακίδη και τον πάντα επίκαιρο, αριστοφανικό λόγο.
«Θεσμοφοριάζουσες 2022: Σε καιρούς που δοκιμάζεται η δημοκρατία και κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή, ανθίζει η δημιουργικότητα των μεγάλων ποιητών. Η Αθήνα του τέλους του 5ου αιώνα π.Χ. βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Μέσα από την “θέση” και τις “θέσεις” των γυναικών, με αφορμή μία γιορτή – τα Θεσμοφόρια – και καυτηριάζοντας την προκλητική στάση ανδρών, διανοουμένων και πολιτικολογούντων, με όχημα τις δραματουργικές παραξενιές του μεγάλου Ευριπίδη, ο εξίσου μεγάλος Αριστοφάνης μάς αποκαλύπτει τα προτερήματα και τις αδυναμίες των προγόνων μας, που δεν διαφέρουν και πολύ από τις σημερινές», γράφει ο σκηνοθέτης Γιάννης Μπέζος.
«Όλα αυτά βέβαια, μέσα από την κωμική του καρδιά και διάθεση. Άλλωστε, το γέλιο είναι η μεγάλη παρηγοριά του λαού και οι μεγάλοι κωμικοί ποιητές είναι γνήσια λαϊκοί. Δηλαδή, μας κάνουν να θυμόμαστε και να ονειρευόμαστε ταυτόχρονα. Οι ψευτολαϊκοί απλώς κολακεύουν τις ευτελείς μας συνήθειες», προσθέτει.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Μπέζος, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Λαέρτης Μαλκότσης, Νίκη Σερέτη, Γιάννα Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Κατσώλης, Αρετή Πασχάλη, Λήδα Καπνά, Αλέξης Βιδαλάκης, Σταύρος Μαρκάλας, Ντένια Στασινοπούλου, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Αγγελική Γρηγοροπούλου, Eλένη Ζαχοπούλου, Μανταλένα Καραβάτου.
Πότε: Πρεμιέρα στο Κηποθέατρο Παπάγου στις 30 Ιουνίου 2022.
Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευρυπίδη
Ο Θέμης Μουμουλίδης σκηνοθετεί την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευρυπίδη που θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 19 και 20 Αυγούστου 2022 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα.
Στο ρόλο της Ιφιγένειας η Χριστίνα Χειλά – Φαμέλη, μια από τις αγαπημένες εκπροσώπους της νέας γενιάς ηθοποιών. Παίζουν επίσης: Λάζαρος Γεωργακόπουλος (Αγαμέμνων), Παντελής Δεντάκης (Πρεσβύτης – Αγγελιαφόρος), Ιωάννα Παππά (Κλυταιμνήστρα), Άκης Σακελλαρίου (Μενέλαος), Γιώργος Χρυσοστόμου (Αχιλλέας), Ιουλία Γεωργίου, Άλκηστις Ζιρώ, Σοφία Κουλέρα, Ειρήνη Λαφαζάνη, Ιωάννα Λέκκα, Λένα Μποζάκη, Αγγελική Νοέα, Σάντυ Χατζηιωάννου.
Η Ιφιγένεια θυσιάζεται για έναν μάταιο και καταστροφικό επεκτατικό πόλεμο. Όμως η μεγαλύτερη θυσία είναι η βίαιη ωρίμανση της ηρωίδας, που αδυνατεί να κατανοήσει τους λόγους που οδήγησαν τον πατέρα της να την προσφέρει στο μαχαίρι του μάντη.
Έπειτα από είκοσι χρόνια Πελοποννησιακού Πολέμου, ο Ευριπίδης μοιάζει να αναρωτιέται: «είναι δυνατή μια αλλαγή παραδείγματος»;
Δυόμιση χιλιάδες χρόνια αργότερα, και ενώ βιώνουμε τα πρώτα συμπτώματα ενός δυστοπικού μέλλοντος, που εμείς απεργαστήκαμε, αναρωτιόμαστε ακόμη: «είναι άραγε δυνατή μια αλλαγή παραδείγματος»;
Πότε: 19 και 20 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 21.00. Εισιτήρια και πληροφορίες για την περιοδεία της παράστασης εδώ.
Ταρτούφος ή ο υποκριτής του Μολιέρου
Η Comédie-Française και ο Ivo van Hove έρχονται ξανά στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, αυτή τη φορά στον χώρο Δ της Πειραιώς 260, με αφορμή την επέτειο 400 χρόνων από τη γέννηση του Μολιέρου. Βασισμένη στο ανέκδοτο κείμενο της απαγορευμένης, πρώτης εκδοχής του Ταρτούφου (Le Tartuffe ou l’Hypocrite / Ταρτούφος ή ο Υποκριτής), η νέα, ξεσηκωτική παράσταση του Ivo van Hove, που θα δούμε αμέσως μετά το ανέβασμά της στο Παρίσι, φέρνει την απολαυστική κωμωδία στο σήμερα, φωτίζοντάς την καυστικά ως κοινωνικό δράμα.
Ενώνοντας για ακόμα μία φορά τις δυνάμεις του με τον λαμπερό σύγχρονο θίασο του Μολιέρου με τον οποίο τον συνδέει δυνατή «χημεία» ήδη από την πρώτη τους συνεργασία στους Καταραμένους του Βισκόντι (2016), ο κορυφαίος σκηνοθέτης στήνει μια ολομέτωπη επίθεση στους παντός είδους υποκριτές. Σύμμαχός του, ο διπλά βραβευμένος με Όσκαρ για τη μουσική του στις ταινίες του Guillermo del Toro και Wes Anderson, Alexandre Desplat, που συνθέτει την πρωτότυπη μουσική της παράστασης.
Κατάλληλο για θεατές άνω των 14 ετών.
Πότε: Από 16 μέχρι και 18 Ιουνίου 2022 στις 21.00. Εισιτήρια εδώ.