ΘΕΑΤΡΟ

14 θεατρικές παραστάσεις για να δεις τον Νοέμβριο

Πάτροκλος Σκαφιδάς

Η θεατρική σεζόν συνεχίζεται τον Νοέμβριο με ακόμα περισσότερες θεατρικές πρεμιέρες που έρχονται να εμπλουτίσουν τις επιλογές μας, αλλά και με αγαπημένες θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται. Ανάμεσα στις θεατρικές παραστάσεις που σου προτείνουμε να δεις τον Νοέμβριο, θα βρεις κωμωδίες, μιούζικαλ, ιστορίες για τις σχέσεις, νέα ελληνικά έργα, αλλά και παραστάσεις θεάτρου/ντοκιμαντέρ.

Μπορείς να διαλέξεις τα θεάματα που μιλούν στη δική σου καρδιά ανάμεσα στις 14 θεατρικές παραστάσεις που σου προτείνουμε να δεις τον Νοέμβριο, ανάλογα με τις δικές σου προσδοκίες για το τι σημαίνει για σένα μία ωραία βραδιά θεατρικής κάθαρσης. Το σίγουρο είναι ότι στην Αθήνα και τη θεατρική σεζόν 2023 – 2024 θα βρεις μια πραγματικά μεγάλη ποικιλία παραστάσεων.

Closer

θεατρικές παραστάσεις Νοέμβριος

Ο Δημήτρης Αγιοπετρίτης – Μπογδάνος σκηνοθετεί το πολυβραβευμένο έργο του Πάτρικ Μπάρμπερ, Closer που παρουσιάζεται από το Σάββατο 4 Νοεμβρίου στο Θέατρο Χώρα, σε μία παραγωγή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

Η Άννα, ο Λάρι, ο Νταν και η Άλις δείχνουν ανοιχτοί να έρθουν κοντά, πλησιάζοντας ο ένας τον άλλον ασφυκτικά, αχόρταγα, χωρίς καμία αναστολή. Μοιραία, μέσω του πλησιάσματος της σάρκας, θα εκφραστεί και το αιώνιο παράδοξο του έρωτα: όσο πιο κοντά θα πλησιάζουν ο ένας τον άλλον, τόσο πιο έντονα θα βιώνουν τις παγίδες, τα ρίσκα, τα συναισθηματικά κενά, τα αδιέξοδα, τις ματαιώσεις και το βαθύ ανικανοποίητο του μαζί. Ο πόθος, η έλξη, η σεξουαλική ορμή, ο εθισμός, τα σκοτεινά πάθη, οι ανασφάλειες, η περηφάνεια, η ζήλια, η απόγνωση, η προδοσία, η προσποίηση, η εκδίκηση – τίποτα δεν θα μείνει ανέγγιχτο σε αυτό το ερωτικό τετράγωνο, που παραμένει διαρκώς και με τις τέσσερις πλευρές ανοιχτές.

Πώς γίνεται η ανίκητη επιθυμία για δέσμευση να αποκαλύπτει πως οι άνθρωποι, ακόμη και μόνοι, παραμένουν δεσμευμένοι με τις ματαιώσεις και τα εσωτερικά τους κενά; Γιατί οι εραστές, ανά τις δεκαετίες, ενώ θέλουν να βουτήξουν βαθιά ο ένας στον άλλον, δεν μπορούν παρά να πλησιαστούν επιφανειακά, μόλις με την άκρη των δαχτύλων τους, οδηγώντας μας σήμερα σε ένα ανελέητο swipe – left, right, left, right, left; Οι ήρωες θα μπορέσουν να συναντηθούν ή δεν μπορούν να έρθουν κοντά ούτε με τον εαυτό τους;

Τελικά Closer σημαίνει «πιο κοντά μεταξύ μας» ή «πιο κλεισμένα μέσα μας»;

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι: Μιχάλης Λεβεντογιάννης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Ναταλία Σουίφτ και Σπύρος Σταμούλης.

Ο σκηνικός χώρος είναι δημιουργία της Λίνας Πηγαδιώτη, τα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα και οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη.

Τόπος: Θέατρο Χώρα
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη στις 20:00 και Πέμπτη στις 21:00, Σάββατο και Κυριακή στις 18:00.
Εισιτήρια εδώ.

Underground

Η εμβληματική ταινία Underground του Εμίρ Κουστουρίτσα, βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα (1995) και βασισμένη στο πρωτότυπο θεατρικό έργο Άνοιξη τον Ιανουάριο και στo μυθιστόρημα Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια χώρα, του Ντουσάν Κοβάσεβιτς, ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου Ακροπόλ, από τις 18 Νοεμβρίου 2023, σε διασκευή και σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, με πρωταγωνιστές τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Γιάννη Τσορτέκη και Αλεξάνδρα Αϊδίνη.

Το Underground αφηγείται την επική ιστορία δύο φίλων, του Μπλάκι και του Μάρκο, με φόντο την πολιτική αναταραχή και τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Υπό την νέα διασκευή και τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Σέρβου σκηνοθέτη Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, αναδεικνύεται η ουσία του αριστουργήματος του Κοβάσεβιτς, εμπλουτίζοντάς το παράλληλα με νέες προοπτικές.

Με μια δυναμική θεατρική προσέγγιση, το Underground μεταφέρει το κοινό σε έναν κόσμο σουρεαλισμού, σκοτεινού χιούμορ και ειλικρινούς συγκίνησης. Δίπλα στον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τον Γιάννη Τσορτέκη και την Αλεξάνδρα Αϊδίνη συμπράττουν επί σκηνής ένας πολυμελής θίασος και μία ζωντανή ορχήστρα, υπό τους ήχους των γνώριμων, δυναμικών, βαλκανικών μουσικών στοιχείων σε σύνθεση του Goran Bregovic, καθώς και των πρωτότυπων μουσικών συνθέσεων του Άγγελου Τριανταφύλλου.

Ένα καλλιτεχνικό σχήμα που ενισχύει έτσι την βαθιά υποβλητική και συνάμα ξεσηκωτική ατμόσφαιρα του έργου, σε έναν μοναδικό εναγκαλισμό με το πνεύμα του παραλογισμού, της τραγωδίας και τελικά της ανθρώπινης ανθεκτικότητας, για να καταφέρει αυτή να αναδυθεί και πάλι στο εκτυφλωτικό φως της Ελπίδας.

Ο Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, γνώριμος στο ελληνικό κοινό από τις προηγούμενες δουλειές του, θα συνεργαστεί με μια εξαιρετική καλλιτεχνική ομάδα, συμπεριλαμβανομένου του σπουδαίου σκηνογράφου Μανόλη Παντελιδάκη που θα αναλάβει τα εντυπωσιακά σκηνικά της παράστασης, της Ηλένιας Δουλαδίρη που θα υπογράψει τα κοστούμια και της διάσημης χορογράφου Αμάλια Μπένετ. Όλοι μαζί θα συμπράξουν για τη δημιουργία μιας υπερπαραγωγής που αποτίνει φόρο τιμής στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γιάννης Τσορτέκης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Γιώργος Μπινιάρης, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Αλέξανδρος Βιδαλάκης, Εμμανουήλ Κοντός, Νίκος Παπαδομιχελάκης, Νίκος Τσιμάρας, Χριστίνα Κυπραίου κ.α.

Τόπος: Θέατρο Ακροπόλ
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από τις 18 Νοεμβρίου και κάθε Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη στις 20:00, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 17:45 & 21:00 και  Κυριακή στις19:00.
Εισιτήρια εδώ.

Felicità

Το πρώτο θεατρικό έργο της Σεμίνας Διγενή, Felicità ανεβαίνει από τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου στο Θέατρο Αλκυονίς, σε σκηνοθεσία Λητώς Τριανταφυλλίδου, με τη Μυρτώ Αλικάκη και τον Γιάννη Σοφολόγη.

Στο Felicità, με τα έντονα στοιχεία θρίλερ, η Σεμίνα Διγενή διηγείται ένα παράτολμο πείραμα, ένα παιχνίδι, όπου οι ήρωες, ένας άνδρας και μία γυναίκα, εναλλάσσονται στους ρόλους θύτη και θύματος. Μια φαινομενικά απλή συνάντηση ανάμεσα σε μια σκηνοθέτη και έναν νεαρό διανομέα, καταλήγει σε µια έκρηξη µε απρόβλεπτες συνέπειες.

Μια γυναίκα καλεί στο σπίτι της έναν νεαρό διανομέα και του προτείνει να «αγοράσει» 24 ώρες από την ζωή του. Έτσι, αρχίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι, ένα ασταμάτητο κυνηγητό θεατρικών ρόλων, πίσω από τους οποίους κρύβονται και φανερώνονται οι πραγματικές επιθυμίες, τα τραύματα και οι προθέσεις των ηρώων. Καθώς το βράδυ προχωρά, «σκοντάφτουν» ξανά και ξανά πάνω στην ιδέα της ευτυχίας και του χρόνου.

Ευτυχία είναι να ξεχνάς ή να θυμάσαι;

Μπορεί να κάνει διορθωτικές κινήσεις ο χρόνος;

Τόπος: Θέατρο Αλκυονίς
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.
Εισιτήρια εδώ.

Romaland

Οι σκηνοθέτες Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης επιστρέφουν στη Στέγη, επτά χρόνια μετά την Καθαρή Πόλη, με μια νέα θεατρική παράσταση που ισορροπεί ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία. Θέμα της, η ζωή των Ελλήνων Ρομά.

Ανέμελοι νομάδες; Μεγάλοι καλλιτέχνες; Θύματα κοινωνικών κατασκευών ή επικίνδυνοι και παραβατικοί; Τι τελικά είναι και τι δεν είναι οι Ρομά; Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η κοινότητα των Ελλήνων Ρομά χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Είναι μία από τις παλαιότερες της Ευρώπης. Γλωσσολογικές μελέτες αποδεικνύουν, με βάση το πλήθος ελληνικών λέξεων στη Ρομανί γλώσσα, την ιστορική σχέση με το Βυζάντιο και τον ελλαδικό χώρο. Κι όμως, μέχρι την πτώση της δικτατορίας στη χώρα, οι Έλληνες Ρομά ζούσαν σε καθεστώς ανιθαγένειας.

Παρά την πολιτογράφησή τους, το 1979, και τα βήματα που έχουν γίνει από τότε, πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να ζουν εκτεθειμένοι σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και πολλαπλής ευαλωτότητας, σε γκετοποιημένες περιοχές ή καταυλισμούς, κουβαλώντας το στίγμα του επικίνδυνου «Άλλου / Ξένου», καταδικασμένοι διαχρονικά σε μια ενδιάμεση κατάσταση, σε ένα διαρκές «είναι και δεν είναι», όπως λέει και η φράση με την οποία είθισται να ξεκινούν τα τσιγγάνικα παραμύθια.

Μετά από πολύμηνη έρευνα, από το Ζεφύρι και τον Ασπρόπυργο μέχρι τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τις Σέρρες, η παράσταση Romaland φιλοδοξεί να αφηγηθεί ένα ανεστραμμένο ταξίδι στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας μέσα από την οπτική γωνία των Ρομά. Ακολουθώντας την παράδοση του είδους του θεάτρου-ντοκιμαντέρ, η παράσταση διαμορφώνεται με τη συμμετοχή Ρομά πρωταγωνιστών, που αφηγούνται ζωντανά τις πραγματικές τους ιστορίες, στοχεύοντας να αναδείξει τους πολλαπλούς κοινωνικούς αποκλεισμούς που αντιμετωπίζουν και τις καθημερινές προσπάθειές τους να τους ξεπεράσουν.

Παίζουν: Γιώργος Βιλανάκης, Θεοδοσία Γεωργοπούλου, Αβραάμ Γκουτζελούδης, Αγγελική Ευαγγελοπούλου, Μέλπτω Σαΐνη.

Τόπος: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη ως Κυριακή στις 20:30.
Εισιτήρια εδώ.

Ο Άσχημος

Η νέα σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή ξεκινά την πορεία της στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου από την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου. Η σαρδόνια, σκοτεινή κωμωδία Ο Άσχημος του Marius Von Mayenburg, έρχεται με πρωταγωνιστές τους Ορφέα Αυγουστίδη, Γιάννη Κλίνη, Μαίρη Μηνά και Ηλία Μουλά να προκαλέσει αίσθηση στο θεατρόφιλο κοινό.

4 ηθοποιοί σε 8 ρόλους εναλλάσσοντας σκηνές και χαρακτήρες με καταιγιστικό ρυθμό, σ’ αυτή την καυστική σάτιρα για τη βιαιότητα της σύγχρονης ναρκισσιστικής κοινωνίας, όπου η εικόνα και το κοινωνικό status καθορίζει πλέον, περισσότερο από ποτέ, τον πυρήνα της ύπαρξής μας.

Ο Λέττε είναι άσχημος. Πολύ άσχημος. Αλλά δεν το ξέρει. Όταν, εξαιτίας προβλημάτων στη δουλειά του, όλοι γύρω του αναγκάζονται να του εξομολογηθούν την απερίγραπτη έκταση της ασχήμιας του, αποφασίζει να πάρει δραστικά μέτρα. Να αλλάξει πρόσωπο. Η εγχείρηση πηγαίνει υπερβολικά καλά και πλέον το ανείπωτα όμορφο πρόσωπό του, θα γίνει το διαβατήριό του για μια νέα ζωή – μια ζωή γεμάτη γυναίκες, δόξα, λεφτά. Όταν όμως το πρόσωπό του γίνεται προϊόν προς πώληση, τα πράγματα θα πάρουν μια πραγματικά άσχημη τροπή.

Πρόκειται για το διασημότερο έργο του ανατρεπτικού δημιουργού της Schaubühne, Marius Von Mayenburg, έχοντας ανέβει σε πάνω από 30 χώρες μετά την πρώτη του παρουσίασή το 2007, στη Γερμανία.

Τόπος: Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00.

Εισιτήρια εδώ.

Αριστερόχειρες

Για 3ο χρόνο παρουσιάζεται στο θέατρο Μπέλλος από την 1η Νοεμβρίου η παράσταση Αριστερόχειρες της ομάδας 4Frontal για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θανάσης Ζερίτης.

Ένας Κοινοτάρχης που κρατάει βίτσα και μιλάει με «νι» και «λι», μια απροσάρμοστη Τρόφιμος που της αρέσει να τρέχει, μια ανύπαντρη Ομαδάρχισσα που αμφιταλαντεύεται, μια κουρασμένη Μητέρα που ψάχνει ασταμάτητα με σεντόνια στα χέρια, ένας μαλλιαρός Άντρας που κάνει ισορροπία, μια Βασίλισσα με γούνα και υπαρξιακές αγωνίες, μια Ρωσίδα χορεύτρια που έπαιξε τον μαύρο κύκνο στα Μπαλσόι, ένας Δημοσιογράφος που προσπαθεί να βρει την αλήθεια; ένας Χωροφύλακας που σιχαίνεται το κρύο και σέρνει τα πόδια του, αυτός που μιλάει με ντοκουμέντα, μια Ελληνοαμερικάνα που ψάχνει από πού κρατάει η σκούφια της, ένας Αριστερόχειρας που στρώνει το κρεβάτι του φάκελο και δεν μπορεί να πει το «ρ», ένας κανονικός Φαντάρος με αρβύλες και όπλο και ο Ντιμίτρι ή Δημήτρης, ένας ερωτευμένος Πολυτεχνίτης που πήγε από την Κόνιτσα στην Τασκένδη, συνομιλούν και διεκδικούν τη θέση τους στην Ιστορία.

Το έργο αντλεί την έμπνευσή του από τις «Παιδοπόλεις», τα αμφιλεγόμενα ιδρύματα που ίδρυσε η Βασίλισσα Φρειδερίκη κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου πολέμου, καθώς και από ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου που διαμόρφωσαν την σύγχρονη ελληνική πολιτική πραγματικότητα.

Παίζουν: Ελένη Βλάχου, Τάσος Δημητρόπουλος, Χάρης Κρεμμύδας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Πάνος Τοψίδης.
Ακούγεται ο Σταύρος Γιαννουλάδης και η Ευαγγελία Καρακατσάνη.

Τόπος: Θέατρο Μπέλλος
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη στις 20.00, Σάββατο στις 18.00, Κυριακή στις 21.00.
Εισιτήρια εδώ.

Το αγόρι με τις δυο καρδιές

Στις 10 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη η πρεμιέρα της παράστασης Το αγόρι με τις δύο καρδιές που σκηνοθετεί ο Τάκης Τζαμαργιάς στο Θέατρο Άλμα. Το θεατρικό έργο των Χάμεντ και Χεσαάμ Αμίρι σε θεατρική προσαρμογή του Φιλ Πόρτερ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τη μουσική υπογράφει ο Μίλτος Πασχαλίδης.

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία μίας οικογένειας προσφύγων – αυτής των συγγραφέων – που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της χώρας τους από τους Ταλιμπάν. Μία ιστορία για την αγωνία της προσφυγιάς, τις αναπάντεχες στιγμές χαράς, τις στιγμές απελπισίας αλλά και το χιούμορ και τη φαντασία που είναι απαραίτητα συστατικά για την αντιμετώπιση ενός άγνωστου καινούργιου κόσμου που πρέπει να γίνει «η νέα πατρίδα». Το αγόρι με τις δυο καρδιές είναι μία ανθρώπινη ιστορία ελπίδας, θάρρους, εμπιστοσύνης και αγάπης.

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Χρήστος Διαμαντούδης, Βαγγέλης Ζάπας, Έλενα Μαρσίδου, Βασίλης Τριανταφύλλου, Γιώργος Ψυχογυιός.

Τόπος: Θέατρο Άλμα
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00.
Εισιτήρια εδώ.

Αράφ

Το νέο θεατρικό έργο του Γιάννη Τσίρου, με τον τίτλο Αράφ, παρουσιάζεται στο θέατρο Αποθήκη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.

Κανένας, Άνθρωπος ή Σκύλος, δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αύριο. Το μέλλον εκ προοιμίου είναι ρευστό και μη ορατό. Κάποιο απρόβλεπτο γεγονός μπορεί να ανατρέψει τις βεβαιότητες του παρόντος και η ζωή μας να βρεθεί σε συνθήκες που δεν ελέγχονται. Το κακό ξεκινά όταν αυτοί που έχουν τον έλεγχο αδιαφορούν. Το χειρότερο, όταν αυτή η αδιαφορία θέτει σε κίνδυνο τις ζωές μας και το χείριστο, όταν ο Άνθρωπος και ο Σκύλος βρεθούν σε μια κοινή και παράλληλη πορεία, στερημένη ακόμα και από την παλιά φιλία τους.

Σ΄ ένα νησί, ένας ξενοδόχος, ένας κηπουρός και μία κτηνίατρος, στέκονται απέναντι, ενώ είναι μαζί. Στην ίδια γη. Είναι αντιμέτωποι με μία κοινωνία που υποκρίνεται και απαιτεί διαρκώς, χωρίς καμία επίγνωση της ενοχής της.

Μία σύγχρονη ιστορία, με ηθικά διλήμματα, συγκρούσεις και ερωτήματα που πρέπει κάποτε να απαντηθούν. Με ανθρώπους ή σκύλους που ψάχνουν φάρους σε ακτές και μία θάλασσα ελεύθερη να τους ταξιδέψει.

Παίζουν: Ράνια Σχίζα, Ιωσήφ Πολυζωίδης, Φώτης Λαζάρου.

Τόπος: Θέατρο Αποθήκη
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη στις 20.00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 21.15 και Κυριακή στις 18.00.
Εισιτήρια εδώ.

ΟΚ Boomer

Tη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, ο Θοδωρής Αθερίδης φέρνει στο Μικρό Παλλάς, το 10ο θεατρικό του πόνημα με τον τίτλο ΟΚ BOOMER. Πρόκειται για μια προσπάθεια να συνυπάρξει σκηνικά αυτός και η Φαίδρα Δρούκα.

Οι δυο τους ανεβαίνουν στη σκηνή του Μικρού Παλλάς κι ό,τι γίνει… Δίπλα τους, μόνιμος και μουσικός ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος.

Με λίγα λόγια:

Ο Θοδωρής και η Φαίδρα αγαπιούνται!

Αυτό είναι αλήθεια, όχι μυθοπλασία.
Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούν κιόλας…
Δεν συμφωνούν… Σχεδόν σε τίποτα..
Απορίας άξιο που αγαπιούνται κιόλας.

Μιλούν για τον εαυτό τους. Τον πραγματικό εαυτό τους.
Αυτό είναι αλήθεια, όχι μυθοπλασία!
Ένα ξεκατινιάρικο ξεμπρόστιασμα που αν δεν γίνει, δεν κόβεις εισιτήρια.

Τους παρακολουθεί ο Αλκιβιάδης σαν την κουτσομπόλα και παίζει όλα τα μουσικά όργανα που έχουν ανακαλυφτεί, ζωντανά, μόνος του. Σαν συμφωνική ορχήστρα. Καλά θα πάει αυτό.

Τόπος: Θέατρο Μικρό Παλλάς
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.
Εισιτήρια εδώ.

Ο ελέφας

Στις 8 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη η πρεμιέρα της παράστασης Ο Ελέφας, του Κώστα Μποσταντζόγλου, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη. Στην παράσταση που παρουσιάζεται στη Σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Γιαννόπουλος, Μπέσυ Μάλφα, Βαγγέλης Δαούσης και Στεφανία Ζώρα.

Μια πικρή κωμωδία, ένα ανελέητα σαρκαστικό δράμα, ένα έργο αντιθέσεων είναι Ο Ελέφας που παρουσιάζεται στην Σκηνή Ωμέγα. Βλέπουμε ήρωες αστοιχείωτους αλλά κομπορρήμονες, ανήθικους αλλά ηθικολόγους, βίαιους αλλά και ευαίσθητους. Όλοι θλιβερές φιγούρες που αποτυπώνουν μια, όχι και τόσο μακρινή, ελληνική πραγματικότητα.

Η κακοποίηση του άλλου έχει γίνει συνήθεια μέσα στην καθημερινότητάς τους αλλά και τρόπος επιβίωσης.

Μια γυναίκα απεγνωσμένα προσπαθεί να διασωθεί ηθικά αλλά μέσα από μια απονενοημένη πράξη τελικά, που κανείς δεν θα περίμενε.

Μέσα από μια λοξή ματιά το τελευταίο έργο του Μποσταντζόγλου ακτινογραφεί ένα σκοτεινό αλλά υπαρκτό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Τόπος: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά – Σκηνή Ωμέγα
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη με Κυριακή στις 20:30.
Εισιτήρια εδώ.

Yes, we can’t

Από τις 8 Νοεμβρίου και μόνο για 7 παραστάσεις θα φιλοξενείται στη Σκηνή Κατίνα Παξινού του Θεάτρου Rex η παράσταση Yes, We Can’t σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Μαριλένας Κατρανίδου. Η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου, εμπνέεται από τις ιδέες του φιλοσόφου Byung-Chul Han για την «κοινωνία της κόπωσης» και καταθέτει ένα ρέκβιεμ για τον σύγχρονο κόσμο που κρύβει την κούρασή του κάτω από τη σκόνη της υπερδραστηριότητας και της παραγωγικότητας.

Tα πρόσωπα της παράστασης συναντιούνται σε έναν ιδιότυπο χώρο, ένα μουσείο του μέλλοντος στο οποίο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του μουσείου γίνονται προοδευτικά το κεντρικό έκθεμα. Η βαθιά επιθυμία του ανθρώπου να αναπαυθεί έστω και για μια στιγμή είναι μια σκέψη που δύσκολα αρθρώνεται δημόσια. Στον χώρο αυτό υπάρχει ένα οίκημα, ένα κοιμητήριο ζωντανών. Εκεί τους δίνεται η ευκαιρία να μελετήσουν την κατάσταση της κόπωσης, του burnout και της ψυχικής αποτελμάτωσης στην οποία έχουν περιέλθει.

Εφόσον η κούραση είναι συστατικό της ανθρώπινης ζωής από τα πρώτα βήματα του είδους μας, τι συνέβη στην πορεία και έγινε ανυπόφορη; Από πότε η ξεκούραση μοιάζει μάταιη; Τι κουβαλούν όλες αυτές οι τσάντες στους ώμους; Τα πρόσωπα αποπειρώνται να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα, προκειμένου να αποκτήσουν έστω και για λίγο μια ειλικρινή σχέση με τους εαυτούς τους.

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ιάσων Άλυ, Στυλιάνα Ιωάννου, Βασίλης Τρυφουλτσάνης, Αλέξης Τσιάμογλου.

Μουσικός επί σκηνής: Δήμος Βρύζας.

Τόπος: Θέατρο Rex- Σκήνη Κατίνα Παξινού
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00.
Εισιτήρια εδώ.

Απλή Μετάβαση

4 χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα, η Απλή Μετάβαση επέστρεψε στο Θέατρο Ακροπόλ.

Το σύγχρονο ελληνικό μιούζικαλ των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη ανέβηκε για πρώτη φορά το 2019 στο Εθνικό Θέατρο, σημειώνοντας απανωτά sold out και εξαιρετικές κριτικές.

Τον Οκτώβριο του 2023, οι 8 ήρωες ετοιμάζουν και πάλι τις βαλίτσες τους, για να συναντήσουν επί σκηνής τα όνειρά τους, τους φόβους και τις ανασφάλειές τους, τα πιο ανομολόγητα συναισθήματά και όλα αυτά που μας δημιουργούν τάσεις φυγής.

Η Απλή Μετάβαση είναι το μιούζικαλ μιας ολόκληρης γενιάς που μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα αλλάξει τον κόσμο, αλλά συναντάει παντού εμπόδια.

Το κείμενο της πρωτότυπης μουσικής παράστασης υπογράφει ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, ένας από τους πιο χαρισματικούς σύγχρονους δημιουργούς, και τη μουσική ο Θέμης Καραμουρατίδης, ο πιο πετυχημένος συνθέτης της γενιάς του.

Η πρώτη τους σύμπραξη για το θέατρο χάρισε για άλλη μια φορά τραγούδια που αγαπήθηκαν αμέσως (Κάποιος να με Σύρει, κ.α.) και δυνατές ερμηνείες από έναν ξεχωριστό θίασο ηθοποιών και ερμηνευτών.

Την σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει και πάλι ο πολυτάλαντος Μίνως Θεοχάρης, που με την υψηλή αισθητική του και την σύγχρονη θεατρική του ματιά έστησε μια πρωτότυπη σκηνική σύνθεση για τους ανθρώπους του σήμερα.

Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Γιάννης Καπελέρης, Χαρά Κεφαλά, Πέγκυ Μανωλά, Βασίλης Μηλιώνης, Μαρίζα Ρίζου, Αντιγόνη Ψυχράμη.

Τόπος: Θέατρο Ακρόπολ
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα 6/11 και Τρίτη 7/11 στις 21.00. Κάθε επόμενη Δευτέρα και Τρίτη στις 20.45.
Εισιτήρια εδώ.

1975

Μια από τις πιο ιδιαίτερες παραστάσεις της περσινής σεζόν επέστρεψε μόλις από τις 3 Νοεμβρίου για 2η χρονιά στο θέατρο Rabbithole. To 1975 είναι ένα ταξίδι στην μακρινή (;) Αθήνα της Μεταπολίτευσης, όπου η έξαψη της νέας τάξης πραγμάτων οδηγεί μία ετερόκλητη παρέα ανθρώπων σε μία νύχτα γεμάτη ιδέες, σχέδια, μυστικά, συγκρούσεις και ανατροπές.

Μπαίνοντας στο θέατρο, ο θεατής μεταφέρεται σε μία συνοικιακή ντισκοτέκ της Αθήνας,με το όνομα Τσικίτα, ένα βράδυ του Απριλίου του 1975. Με τον διάκοσμο και τις μουσικές επιτυχίες της εποχής να πρωταγωνιστούν, βυθιζόμαστε στη νυχτερινή ζωή της μεταπολιτευτικής Αθήνας, με οδηγούς τους θαμώνες του μαγαζιού. Ανάμεσά τους ηθοποιοί, παραγωγοί, φοιτητές, αστυνομικοί, αλλά και ο διάσημος ληστής της εποχής, ο «Ληστής με τις γλαδιόλες». Κύριο θέμα συζήτησης η απαγόρευση προβολής της θρυλικής αισθησιακής ταινίας Εμμανουέλα.

Με νωπά ακόμα τα σημάδια της λογοκρισίας και της καταστολής και επηρεασμένοι από την απαγόρευση, οι ήρωες παρασύρονται από την ιδέα να δημιουργήσουν τη δική τους, ελληνική Εμμανουέλα. Όσο περνά η νύχτα, το ενδιαφέρον τους φουντώνει και η δημιουργία της πορνοταινίας είναι η αφορμή να αναδυθούν τα κρυφά όνειρα και οι αγωνίες τους, σε μια ξέφρενη πορεία προς την κάθαρση. Θα τα καταφέρουν; Μπορούν να ξεφύγουν από το παρελθόν τους;

Το 1975 παρουσιάζεται με αναθεωρημένο κείμενο και δομή και αλλαγές στη διανομή, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κάνοντας ακόμα πιο έντονη την ατμόσφαιρα των ‘70ς, της παρέας και της νυχτερινής διασκέδασης της εποχής. Ο σκηνοθέτης Γιώργος Σίμωνας έγραψε το έργο συγκεντρώνοντας υλικό από συνεντεύξεις με πρόσωπα της εποχής, έρευνα σε οπτικό, έντυπο και αρχειακό υλικό, μελέτη πάνω στα μουσικά ρεύματα και μουσικά στέκια, αλλά και στα πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα της εποχής.

Παίζουν: Μιχάλης Ζαχαρίας, Δημήτρης Νγτάσκας, Χρύσα Κολοκούρη, Γιώργος Ιωσηφίδης, Χρήστος Χριστόπουλος, Σοφία Μανώλη, Νικόλας Πιπεράς, Στεφανία Γκουρνέλου, Συμεών Τσακίρης, Στέφανος Λώλος, Τώνια Ράλλη και Γιώργος Σίμωνας.

Τόπος: Θέατρο Rabbithole
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00.
Εισιτήρια εδώ.

Δε φαιναλ θολουθιον

Η παράσταση Δε φάιναλ θολούθιον, βασισμένη σε κείμενα των Κωστάκη Ανάν και Suyako, παρουσιάζεται στο θέατρο Πόρτα σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Ρουμελιώτη. Έχεις την ευκαιρία να το δεις μέχρι και τις 28 Νοεμβρίου.

7 άνθρωποι σταματούν πάνω στις γραμμές ενός τρένου. Αναμένοντας τον επικείμενο θάνατό τους, επιδίδονται σε μια επείγουσα ενδοσκόπηση, καθώς –όπως συνηθίζουμε να λέμε– όλη η ζωή τους περνάει μπροστά από τα μάτια τους.

Με βάση τη δραματουργική αυτή συνθήκη, ο νεαρός σκηνοθέτης Σωτήρης Ρουμελιώτης μαζί με μια δυνατή ομάδα νέων ηθοποιών, δημιουργούν μια σουρεαλιστική σκηνική σύνθεση, βασισμένη στα ιδιαίτερα κείμενα των Κωστάκη Ανάν και Suyako.

Με χιούμορ και αυτοσαρκασμό, οι ηθοποιοί αφηγούνται τραγελαφικές καταστάσεις, στις οποίες οι άνθρωποι βιώνουν τη ματαίωση, την απομυθοποίηση, τα ύψη και τα βάθη της ζωής τους.

Το Δε φάιναλ θολούθιον, που παίχτηκε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου τον περασμένο χειμώνα, επανήλθε για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Πόρτα, για να μας δείξει και πάλι πώς μέσα από τον σουρεαλισμό της ζωής βρίσκουμε την τρυφερότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Παίζουν: Αλέξανδρος Γιαγκούσης, Ερατώ Καραθανάση, Γκαλ Ρομπίσα, Γιάννης Σαμψαλάκης, Ανδρομάχη Μπάρδη, Βάσια Τσιαούση, Ιωάννης Καμπούρης.

Τόπος: Θέατρο Πόρτα
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.
Εισιτήρια εδώ.

Exit mobile version