15 παραστάσεις για να κάνεις έξοδο σε θέατρο αυτές τις γιορτές
- 22 ΔΕΚ 2024
Οι γιορτές ξεκινούν και επίσημα την εβδομάδα που ξεκινά. Κι αυτό σημαίνει ότι επιτέλους θα έχεις περισσότερο χρόνο για να κάνεις όλα όσα σε ευχαριστούν. Αν, λοιπόν, σε ευχαριστεί να περνάς χρόνο με τους αγαπημένους σου και να ζείτε μαζί εμπειρίες που θα σας διασκεδάσουν, θα σας προβληματίσουν, θα σας κάνουν να γελάσετε, να συγκινηθείτε και σίγουρα να έχετε νέα πράγματα να συζητήσετε, θα σου πρότεινα στο πρόγραμμα των εξόδων σου αυτές τις γιορτές να βάλεις και το θέατρο.
Ανάμεσα στις παρακάτω θεατρικές παραστάσεις, θα βρεις εκείνες που έκαναν πρεμιέρα τον Δεκέμβριο αλλά και άλλες που παίζονται ήδη εδώ και καιρό και συζητιούνται για την επιτυχία τους και τη δυνατή εμπειρία που προσφέρουν στους θεατές. Διάλεξε παρέα, κλείσε εισιτήρια και κάνε έξοδο στο θέατρο αυτές τις γιορτές. Δεν πρόκειται να το μετανιώσεις.
Βρέχει στη Βαρκελώνη
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος φέρνει επί σκηνής το πολυβραβευμένο έργο του Καταλανού θεατρικού συγγραφέα Πάου Μιρό, Βρέχει στη Βαρκελώνη, με την Δήμητρα Ματσούκα, τον Κώστα Καζανά και τον Ανδρέα Κοντόπουλο. Η παράσταση Βρέχει στη Βαρκελώνη, ανεβαίνει από το Θέατρο του Νέου Κόσμου, στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν, από την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου.
Η Λάλι είναι μια σεξεργάτρια που ζει σε ένα ημιυπόγειο στη συνοικία Ραβάλ, κοντά στο λιμάνι της Βαρκελώνης, μαζί με τον Κάρλος, τον άνεργο εραστή και προαγωγό της. Έχει έναν τακτικό πελάτη, τον Νταβίντ, ιδιοκτήτη βιβλιοπωλείου. Η Λάλι αρχίζει σιγά σιγά να αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση με τον Νταβίντ, που της δίνει βιβλία να διαβάζει και της ανοίγει έναν καινούριο κόσμο, με αποτέλεσμα να θέλει να εγκαταλείψει το πεζοδρόμιο.
Η αλλαγή αυτή δεν αρέσει καθόλου στον Κάρλος, που η προοπτική να χάσει τη Λάλι τον τρομάζει για πολλούς λόγους. Όταν η γυναίκα του Νταβίντ πεθαίνει, εκείνος προτείνει στη Λάλι να εργαστεί στο βιβλιοπωλείο του. Είναι η ώρα των αποφάσεων, και η Λάλι χαίρεται που οι 2 άντρες θα τα βρουν επιτέλους μεταξύ τους. Τι σημαίνει όμως αυτό για τη ζωή της Λάλι; Είναι αλήθεια ότι κρατάμε την τύχη μας στα χέρια μας; Ισχύει για όλους αυτό; Για όλες τις γυναίκες;
Στο έργο του Βρέχει στη Βαρκελώνη ο Πάου Μιρό μας ταξιδεύει, με όχημα ένα ιδιότυπο ερωτικό τρίγωνο, στην Βαρκελώνη των αντιφάσεων, συλλαμβάνοντας το σύγχρονο πνεύμα της ιστορικής γειτονιάς El Raval, όπου το περιθώριο συνεχίζει να συναντά την «επίσημη» κοινωνία και ο κοινωνικός αποκλεισμός την ελπίδα.
Παίζουν: Δήμητρα Ματσούκα, Κώστας Καζανάς, Ανδρέας Κοντόπουλος.
Πότε και πού: Κάθε Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00 στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν.
Εισιτήρια εδώ.
Το Πήδημα
Μία pop, σύγχρονη κωμωδία για τις σχέσεις έγραψε η Μάγκι Νέβιλ και σκηνοθετεί ο Δημήτρης Αγιοπετρίτης- Μπογδάνος στο Θέατρο Πόρτα (συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου). Οι 6 ήρωες της παράστασης Το πήδημα αναρωτιούνται: Τι στο καλό συμβαίνει με τον έρωτα; Γιατί δεν είναι όπως παλιά;
Μια αντι-κωμωδία χωρίς προφυλάξεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγιοπετρίτη- Μπογδάνου.
6 άνθρωποι σε ένα μπαρ. 50 λίρες χρέος. Μία τουαλέτα γυναικών. Ένας αιχμάλωτος που πρέπει να δικαιώσει τους υπόλοιπους. Και είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς.
Κάποιοι παρατάνε. Κάποιοι το παρατραβάνε. Κάποιοι απατούν. Κάποιοι την πατάνε. Κάποιοι χρωστούν. Και ένας μόνο θα την πληρώσει ακριβά.
6 ταλαντούχοι ηθοποιοί της νέας γενιάς οικειοποιούνται το ευθύ βρετανικό χιούμορ και φωτογραφίζουν την εποχή ακριβώς όπως είναι: γυμνή, ευάλωτη, απεγνωσμένη. Μαζί με τις εξωφρενικές μουσικές επί σκηνής από τις Σκιαδαρέσες, με τις χαρακτηριστικές μελωδίες και τους σουβλερά τρυφερούς στίχους, προσκαλούν τον θεατή σε μια ασύλληπτη διάδραση. Αφηγούνται την παράκρουση, συμφιλιώνονται με τη συγκίνηση και τελικά συνυπάρχουν σε μια φάρσα μυτερή μα εύθραυστη.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Τζωρτζίνα Λιώση, Νάνσυ Μπούκλη, Άγγελος-Προκόπιος Νεράντζης, Νίκη Σκιαδαρέση, Όλγα Σκιαδαρέση, Λυδία Τζανουδάκη.
Πότε και πού: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, στο θέατρο Πόρτα.
Εισιτήρια εδώ.
Demons
Το Demons, το συνταρακτικό δράμα του Λαρς Νόρεν, παρουσιάζεται στο Θέατρο Τζένη Καρέζη σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη, με τον Ιωάννη Παπαζήση, την Ιωάννα Παππά, τον Γιάννη Κουκουράκη και την Μαρίζα Τσάρη.
Την παραμονή μιας κηδείας, 2 ζευγάρια συναντιούνται για «χαλαρό» ποτό, σε ένα υπέροχο αστικό loft της Στοκχόλμης. Καθώς η νύχτα εξελίσσεται και υπό την επήρεια του αλκοόλ, οι χαρακτήρες αρχίζουν να προβάλλουν τις απογοητεύσεις για τη ζωή τους, δοκιμάζοντας σταδιακά όλο και πιο σουρεαλιστικά και μοχθηρά κοινωνικά παιχνίδια, με αποτέλεσμα τις μεταξύ τους συγκρούσεις και τη ρήξη με τους προσωπικούς τους δαίμονες.
To Demons είναι ένα γκροτέσκο, συγκρουσιακό και προκλητικό έργο που σταδιακά κορυφώνεται και αγγίζοντας πιο σκοτεινά εδάφη, για να δοκιμάσει το χιούμορ και την ειλικρίνειά μας.
Το ελκυστικά νοσηρό αυτό αριστούργημα του Λαρς Νόρεν – «εγγονού του Στρίνμπεργκ» για τους Σκανδιναβούς – φέρει όλη την παράνοια της Στρινμπεργκικής δραματουργίας, παράλληλα όμως αποκαλύπτεται ως ένα μοναδικό δείγμα μαεστρικού ψυχογραφήματος, φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με τα ζητήματα της οικειότητας, της απώλειας, του μισογυνισμού, της ενδοοικογενειακής βίας, του εφησυχασμού, του τραύματος και του άγχους.
Πότε και πού: Κάθε Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.
Εισιτήρια εδώ.
Festen
To Festen, του Thomas Vinterberg, η πρώτη ταινία του δόγματος 95 παρουσιάζεται στο Θέατρο Άλμα, σε θεατρική διασκευή των Μπο Χάνσεν και Μόγκενς Ρούκοφ, και σε δραματουργική επεξεργασία – σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου.
Το Festen είναι η ιστορία μιας οικογενειακής γιορτής, παρουσία όλης της οικογένειας καθώς και πλήθους φίλων, για τα 60ά γενέθλια του πατέρα. Όλοι τον αγαπούν και τον σέβονται. Ή μήπως όχι;
Κατά την διάρκεια της γιορτής ο μεγαλύτερος γιος, ο Κρίστιαν, αποκαλύπτει το μυστικό που κρύβει από την παιδική του ηλικία και που πιθανότατα υπήρξε και ο λόγος αυτοκτονίας της δίδυμης αδελφής του.
Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος βάζει ένα στοίχημα, να μεταφέρει το έργο στο θέατρο συμπεριλαμβάνοντας το κοινό στην οικογενειακή γιορτή. Σε αυτό το ανέβασμα του Festen, το έργο της μετατροπής των χώρων του θεάτρου σε ένα ζωντανό, ρεαλιστικό σκηνικό κόσμο, αναλαμβάνει μια αξιόλογη ομάδα συντελεστών, με την Ηλένια Δουλαδίρη στον σχεδιασμό των σκηνικών και των κοστουμιών, την Ζωή Μολυβδά Φαμέλη, στον σχεδιασμό των φωτισμών και τον Άκη Πολύζο στην δημιουργία των videos. Την μετάφραση του έργου στην ελληνική γλώσσα έχει κάνει ο Αντώνης Γαλέος.
Πρωταγωνιστούν: Ναταλία Τσαλίκη, Γιώργος Ζιόβας, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Αναστάσης Λαουλάκος, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Ιωάννα Τζίκα, Γιάννης Καπελέρης, Μιχάλης Αφολαγιάν και Μαριάννα Πουρέγκα.
Όλοι μαζί μάς προσκαλούν στους χώρους του Θεάτρου Άλμα, για να δώσουμε ζωή στην συνταρακτική ιστορία αυτής της «γιορτής», σε μια θεατρική απόδοση που θα προσπαθήσει να σπάσει τα όρια της σκηνής, αλλά και τα όρια μεταξύ θεατή και ηθοποιού, δημιουργώντας μία πραγματική «συνάντηση», στην οποία όλοι θα λάβουν μέρος.
Πότε και πού: Kάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00, στο Θέατρο Άλμα.
Εισιτήρια εδώ.
Το Ακρωτήρι
Το Ακρωτήρι ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη σκηνή του Θεάτρου Ιλίσια, κι αυτό με τη σκηνοθετική υπογραφή του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου. Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και η Μαρία Ναυπλιώτου συνεργάζονται ξανά μετά το Masterclass και τη Φιλουμένα Μαρτουράνο, στο επιτυχημένο έργο της Off Broadway σκηνής που έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις για τον συγγραφέα του, Sharr White.
Το Ακρωτήρι παρακολουθεί την πορεία της Τζουλιάνας, μιας χαρισματικής και παθιασμένης νευρολόγου, από την κορυφή στην πτώση και από εκεί στην ελπίδα, και μιλά με μοναδικό τρόπο για την ενδιάμεση γκρίζα ζώνη, στην οποία κάποιος έρχεται αντιμέτωπος με την απώλεια της συνείδησης. Η ίδια η Τζουλιάνα, πιστεύει πως για το ότι βλέπει και ακούει πράγματα ευθύνεται ο καρκίνος, όμως τα στοιχεία της ιατρικής της εξέτασης δεν συμφωνούν. Περιγράφει τον σύζυγό της, ως άπιστο και χειριστικό, αλλά αυτός στέκεται δίπλα της γεμάτος φροντίδα και αγάπη. Οι συχνές τηλεφωνικές συζητήσεις με την αποξενωμένη από χρόνια κόρη της, έχουν πολλές αντιφάσεις.
Κι όμως, Το Ακρωτήρι δεν είναι μόνο οικογενειακό δράμα. Το στοιχείο του μυστηρίου γίνεται διαρκώς εντονότερο, καθώς τα επεισόδια κατάρρευσης της Τζουλιάνα πληθαίνουν. Στο Ακρωτήρι, όπου διαρκώς αναφέρεται, βρίσκεται το παλιό οικογενειακό σπίτι, πουλημένο εδώ και χρόνια. Η αλήθεια για την κόρη της αποκαλύπτεται και είναι πολύ διαφορετική από αυτή που φαινόταν. Κι ενώ η ηρωίδα χάνει σταδιακά τη συνείδησή της, ετοιμάζεται ταυτόχρονα για τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής της: αυτήν απέναντι στην απώλεια.
Παίζουν: Μαρία Ναυπλιώτου, Δημήτρης Αλεξανδρής, Στεφανία Ζώρα, Αυγουστίνος Κούμουλος.
Πότε και πού: Κάθε Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη στις 20:00, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00 στο θεάτρο Ιλίσια.
Εισιτήρια εδώ.
Δον Ζουάν
Ο ηθοποιός Πάνος Βλάχος και η σκηνοθέτις Λητώ Τριανταφυλλίδου, συνθέτουν μια νέα αφήγηση γύρω από τον εμβληματικό αντιήρωα και επανεξετάζουν τη θέση του άντρα στον σύγχρονο κόσμο.
Μεγάλος καρδιοκατακτητής, βλάσφημος και αδιάφορος για τις συνέπειες των πράξεών του. Από τον Μολιέρο μέχρι τον Λόρδο Βύρωνα, ο Δον Ζουάν συμβολίζει την απόρριψη των παραδοσιακών αξιών και την αναζήτηση της προσωπικής ελευθερίας. Ωστόσο, σε μια κοινωνία έντονων αντιπαραθέσεων και ιδεολογικής σύγχυσης, ο Δον Ζουάν επιβιώνει αναπαράγοντας ιδεολογήματα που εξυπηρετούν τις δικές του φιλοδοξίες και επιθυμίες. Έτσι, σε αυτήν την αναθεωρημένη εκδοχή, ο Πάνος Βλάχος – ως Δον Ζουάν – μεταμορφώνεται σε έναν ναρκισσιστικό ηγέτη που προσφέρει απλοϊκές απαντήσεις απέναντι σε έναν ιδεολογικά πολύπλοκο κόσμο, που ζωντανεύουν με τις ερμηνείες τους οι Κώστας Φιλίππογλου, Παναγιώτης Κατσώλης, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη, Ειρήνη Μπούνταλη και Μελίνα Βαμπούλα.
Λίγα λόγια για το έργο:
Προσπαθώντας να ξεφύγει τις συνέπειες των πράξεων του, ένας αποτυχημένος καλλιτέχνης, ο Δον Ζουάν καταφεύγει στο μπαρ του πατέρα του. Εκεί, σε εκεί σε μια διαστρεβλωμένη απεικόνιση της κοινωνίας μας, ο Δον Ζουάν ανακαλύπτει ότι το πραγματικό του ταλέντο είναι να κερδίζει ακολούθους. Γοητεύει τους αποπροσανατολισμένους θαμώνες και σχηματίζει μια λατρεία γύρω από την προσωπικότητά του. Καθώς το μπαρ μετατρέπεται σε «Εκκλησία», χώρος έκφρασης μιας New Age Cult (αίρεση), και οι ακόλουθοι του γίνονται όλο και πιο αφοσιωμένοι, τα όρια μεταξύ πίστης και χειραγώγησης γίνονται θολά.
Σε αυτήν την ανανεωμένη εκδοχή του ήρωα, ο Δον Ζουάν γίνεται το απόλυτο σύμβολο της εποχής μας, κατέχοντας 2 κρίσιμα «ταλέντα»: την απουσία ιδεολογίας και την αμετροεπή φιλοδοξία. Αποδεσμευμένος από κάθε ηθικό φραγμό, ο Δον Ζουάν επιδίδεται σε ένα εμπόριο ελπίδας, προσφέροντας τον εύκολο δρόμο προς την ευτυχία σε κάθε ακόλουθό του. Έτσι, γίνεται ένας καθοδηγητής χωρίς ηθικό πυρήνα, ένας έμπορος ονείρων που υπόσχεται ελευθερία χωρίς όρια, αδυνατώντας όμως να προβλέψει τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η ρηχότητα των διδαχών του.
Πότε και πού: Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη – Σάββατο στις 21:00 στο θέατρο Βεάκη.
Πρόγραμμα εορτών:
Τετάρτη 25/12 στις 21:00
Πεμπτη 26/12 στις 21:00
Παρασκευη 27/12 στις 21:00
Σαββατο 28/12 στις 21:00
Κυριακη 29/12 στις 19:30
Τετάρτη 1/1 στις 21:00
Πεμπτη 2/1 στις 21:00
Παρασκευή 3/1 στις 21:00
Σάββατο 4/1 στις 21:00
Κυριακή 5/1 στις 21:00
Εισιτήρια εδώ.
Νάχτλαντ
Ο Νικορέστης Χανιωτάκης σκηνοθετεί το καινούργιο έργο του Μάριους φον Μάγενμπουργκ, Νάχτλαντ, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Θέατρο Αποθήκη.
Το Νάχτλαντ είναι μία καυστική σάτιρα για τις σύγχρονες σχέσεις (ερωτικές, συγγενικές), το χρήμα, την τέχνη, τον φασισμό, την άνοδο της νέας δεξιάς και τις αντιλήψεις που έχουμε καταχωνιασμένες βαθιά στο υποσυνείδητό μας.
Η ιστορία
Σήμερα, κάπου στην Γερμανία. Δύο αδέρφια, η Νίκολα κι ο Φιλίπ τσακώνονται καθώς καθαρίζουν το σπίτι του νεκρού πατέρα τους. Μόλις βρίσκουν έναν παλιό πίνακα στη σοφίτα με την υπογραφή του καλλιτέχνη «Α. Χίτλερ» (!) τα πράγματα ζορίζουν… Η Νίκολα θέλει να τον πουλήσει, ο Φιλίπ θέλει να τον κρατήσει κι η σύζυγός του, Τζούντιθ, θέλει να τον κάψει. Η κατάσταση δεν θα αργήσει να βγει εκτός ελέγχου…
Παίζουν: Πέγκυ Τρικαλιώτη, Κάτια Γκουλιώνη, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Γιάννης Στεφόπουλος, Σπύρος Σταμούλης.
Διάρκεια 100′
Πότε και πού: Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και 21:00 και Κυριακή στις 19:00.
Εισιτήρια εδώ.
Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της
Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της γράφτηκε στη Σκανδιναβία το 1938-1939. Βασίζεται στη Βιογραφία της αρχιαπατεώνισσας και τυχοδιώκτριας Κουράσσε (1669), μέρος του ογκώδους μυθιστορήματος Σιμπλίκιος Σιμπλικίσιμος του Χανς Γιάκοπ Κριστόφελ φον Γκρίμελσχάουζεν, που περιγράφει τον κόσμο της εξαπάτησης και της περιπλάνησης σε καιρούς πολέμου.
Το έργο ακολουθεί την τυχοδιώκτρια Άννα Φίρλινγκ –γνωστή στα πεδία των μαχών ως Μάνα Κουράγιο– στον αγώνα της για επιβίωση. Μια αδίστακτη γυρολόγος, που πουλά αγαθά στους στρατιώτες, ενώ μάταια προσπαθεί να προστατεύσει από την καταστροφική δίνη του πολέμου, τα 3 της παιδιά: τον μεγάλο της γιο Άιλιφ, τον μικρότερο Έμενταλ και τη μουγκή της κόρη Κατρίν. Για τη δαιμόνια αυτή γυναίκα, το κέρδος θα έρχεται πάντα πάνω και από την οικογενειακή της ευτυχία. Κι ας πληρώνει το υψηλότερο τίμημα: την τραγική απώλεια των ίδιων της των παιδιών, αλλά και τη θυσία κάθε αξίας, που τα πλάσματα αυτά αντιπροσωπεύουν. Το θάρρος, την τιμιότητα, την ειλικρίνεια. Σε καιρό πολέμου κάθε έννοια ηθικής και δικαίου καταστρατηγείται. Ή μήπως όχι μόνο τότε;
Ο Στάθης Λιβαθινός, στην πρώτη του σκηνοθεσία στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου καταπιάνεται –για πρώτη φορά επίσης– με τον Μπρεχτ. Τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης Μάνα Κουράγιο υπογράφει σε μια νέα τους εκδοχή –και όχι εκείνη του Πάουλ Ντεσάου– ο στενός του συνεργάτης, Θοδωρής Αμπαζής, ενώ τον θίασο απαρτίζουν –στην πλειοψηφία τους– νέοι χαρισματικοί ηθοποιοί.
Παίζουν: Νίκος Αλεξίου, Μπέτυ Αρβανίτη, Αντώνης Γιαννάκος, Γιάννης Δενδρινός, Παναγιώτης Καμμένος, Φώτης Κουτρουβίδης, Πάρης Λεόντιος, Άννα Μάγκου, Βασίλης Ντάρμας, Βασίλης Παπαδημητρίου, Άγγελος Παππάς, Αντώνης Παρχαρίδης, Θεοδοσία Σαββάκη, Εύα Σιμάτου, Ιωάννης Σύριος, Χρήστος Σωνάκης, Βασίλης Τσαλίκης και Σταμάτης Φακορέλλης.
Διάρκεια 165′ με διάλειμμα.
Πότε και πού: Κάθε Τετάρτη – Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη- Σάββατο στις 20:30 (την Τετάρτη 25/12 και την Τετάρτη 01/01 στις 20:30), στο Εθνικό Θέατρο- Κτήριο Τσίλλερ, Κεντρική Σκηνή.
Εισιτήρια εδώ.
Καλιφόρνια Ντρίμιν 20 χρόνια μετά
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει το Καλιφόρνια Ντριμιν, 20 χρόνια μετά, του Βασίλη Κατσικονούρη. Το πολυσυζητημένο sequel του εμβληματικού έργου Καλιφόρνια Ντριμιν. 20 χρόνια μετά, συναντάμε τους 4 αγαπημένους 20άρηδες -Ντίνο, Άρη, Βουβού και Κική- που πλέον έχουν 40ρίσει. Πόσο έχουν αλλάξει οι ίδιοι και πόσο τους έχει αλλάξει η ζωή;
Ονειρεύονται για ακόμα μια φορά , τη μαγική αυτή ευκαιρία να πιάσουν την καλή και να βρεθούν στη δική τους γη της Επαγγελίας. Θα τα καταφέρουν αυτή τη φορά να φτάσουν Καλιφόρνια και να ζήσουν το όνειρο;
To Καλιφόρνια Ντρίμιν, 20 χρόνια μετά είναι ένα σαρκαστικό σχόλιο για την κρίση που δεν τελειώνει ποτέ, μια τραγελαφική κωμωδία για μια γενιά που ακόμα κι αν θεωρείται «χαμένη», δεν σταματά να ονειρεύεται.
Στη Σκηνή Ωμέγα, του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά , ο Σταύρος Καραγιάννης σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί μαζί με τη Λένα Δροσάκη, τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη και τη Σίλια Μουστάκη, στο σπουδαίο αυτό έργο ενός εκ των σημαντικότερων Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων.
Διάρκεια 110′
Πότε και πού: Μέχρι και τις 5/1 κάθε Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη- Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 19:00.
Εισιτήρια εδώ.
Frankenstein & Eliza
Το Frankestein & Eliza είναι το έργο που εμπνεύστηκε η Έρι Κύργια από το μυθιστόρημα της Mary Shelley και την ιστορία της AI, που ανεβαίνει στο θέατρο Πορεία σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου.
Ο πασίγνωστος «ανήσυχος» ήρωας, φτάνει μέχρι τον ψηφιακό αιώνα μας με στόχο να δημιουργήσει ένα «πλάσμα» προς όφελος της ανθρωπότητας. Θα τα καταφέρει αυτή τη φορά ή θα μας προικίσει με άλλο ένα τέρας; Και πού θα αναμετρηθεί μαζί του, τώρα πια που οι πάγοι στον αρκτικό κύκλο λιώνουν;
Ο Φράνκενσταϊν και οι πειραματισμοί του αποτελούν μια πρώτης τάξεως αφορμή για να στοχαστούμε πάνω σε μια σειρά ερωτημάτων που απασχολούν τον σημερινό άνθρωπο: ποιος είναι ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης; Ποια είναι η σχέση μας με τις ψηφιακές οντότητες που ζουν ανάμεσά μας και μας γνωρίζουν καλύτερα απ’ ό,τι εμείς οι ίδιοι; Τι θα γίνει αν οι μηχανές αποκτήσουν αισθήματα και συνείδηση, όπως φοβούνται ορισμένοι; Τι σκέφτονται για τα δημιουργήματά τους οι εφευρέτες τους; Ποιος είναι ο ρόλος των επιστημόνων, των επιχειρηματιών, των κρατικών ρυθμιστικών αρχών, του καθενός από εμάς; Αυτά και άλλα ερωτήματα, στα οποία δεν υπάρχει καμία πειστική και καθησυχαστική απάντηση…
Το έργο εμπνέεται από την τρομακτική και ρομαντική νουβέλα των αρχών του 19 ου αιώνα, και από την ιστορία της Τεχνητής Νοημοσύνης, και ακολουθεί τον Βίκτορ Φράνκενσταϊν στην ιλιγγιώδη διανοητική και ψυχική πορεία του, τα ηθικά του διλήμματα, τις συγκρούσεις του με την ακαδημαϊκή κοινότητα, την κατάρρευση της προσωπικής ζωής του, την απώλεια της ταυτότητάς του, την καταστροφική αλληλεπίδραση με το άυλο δημιούργημά του.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Στάνκογλου, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Γιώργος Μπινιάρης, Μαρία Πανουργιά, Χριστίνα Στεφανίδη, Γιώργος Συμεωνίδης.
Διάρκεια: 135′ με διάλειμμα.
Πότε και πού: Κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 19:30, Πέμπτη & Παρασκευή στις 21:00 και Σάββατο στις 18:00 και 21:00, στο Θέατρο Πορεία.
Εισιτήρια εδώ.
Λεωφορείο ο Πόθος
Το θρυλικό έργο του Τενεσί Ούλιαμς, Λεωφορείο ο Πόθος, ξαναζωντανεύει στη σκηνή του Θεάτρου Προσκήνιο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, με την Αλεξία Καλτσίκη στο ρόλο της Μπλανς Ντιμπουά. Τον κόσμο της Μπλανς, συνθέτει μια σπουδαία ομάδα ηθοποιών με τους Άρη Μπαλή, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Βασίλη Μαγουλιώτη, Γιάννη Κόραβο και Ιωάννα Ραμπαούνη.
Το Λεωφορείο ο Πόθος είναι μια σκληρή πραγματεία για το πώς ο ρομαντισμός καταπνίγεται και σαρώνεται από την πραγματικότητα, από το σκληρό πόδι της ανάπτυξης που δεν αφήνει χώρο στην ποίηση. Το όνειρο της ανάπτυξης πνίγει στο πέρασμά του την παρέκκλιση, την ασθένεια, οτιδήποτε δεν χωράει σ’ αυτήν και εμποδίζει τον καλπασμό της.
Η Μπλανς σ’ αυτόν τον τερματικό σταθμό που την αφήνει το λεωφορείο με το παράδοξο όνομα Πόθος, θα έρθει αντιμέτωπη με το τραύμα της και όλες τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες.
Η αναμέτρηση της Μπλανς και του Στάνλεϋ είναι οριακή. Η μάχη για επικράτηση θα φτάσει στο πιο φρικιαστικό τέλος.
Πότε και πού: Κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη στις 20:00, Παρασκευή στις 21:00, Σάβατο στις 18:00 και 21:15, στο θέατρο Προσκήνιο.
Εισιτήρια εδώ.
H Ορέστεια του Στρίνμπεργκ
Σε σύλληψη και σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου και με τους Ευδοκία Ρουμελιώτη, Χρήστο Σαπουντζή, Χρήστο Μαλάκη και Μαρία Μοσχούρη να ενώνουν τις δυνάμεις τους επί σκηνής, παρουσιάζεται Η Ορέστεια του Στρίνμπεργκ στο Θέατρο Άνεσις.
«Μία ατελείωτη νύχτα μόνο με Στρίντμπεργκ, από το βράδυ μέχρι το ξημέρωμα και με ένα μόνο εισιτήριο, στο Θέατρο Άνεσις, πάνω στη Λεωφόρο Κηφισιάς, με δεκάδες επιλογές γύρω γύρω για αποσυμπίεση από την πολύωρη παράσταση η οποία θα σκάψει την ψυχή του Στρίντμπεργκ όσο καμία μέχρι σήμερα για να αναρωτηθεί αν τελικά ο έρωτας είναι αγάπη και αν η αγάπη έχει σχέση με την σχέση ως συμβίωση ή ως συγκατοίκηση ή ως γάμος.
4 ηθοποιοί με έναν μόνο μηνιάτικο μισθό θα ερμηνεύουν και θα κοπανιούνται όλη νύχτα μέσα σε 3 έργα εξίσου μεγάλα και τα 3, εξίσου κουραστικά και τα 3, εξίσου ανεπίκαιρα και τα 3, ενώ οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την λεωφόρο Κηφισιάς, αφού σίγουρα θα μπαινοβγαίνουν, γιατί ποιος αντέχει να βλέπει 3 έργα το ένα μετά το άλλο; Ποιος αντέχει να ξημερώνει, να χαράζει και να βλέπει θέατρο;
Προτείνω το ξενοδοχείο Πρέζιντεντ που απ’ ότι θυμάμαι έχει ένα πολύ ωραίο ρουφ Γκάρντεν πάνω πάνω.
Στο πρόγραμμα της παράστασης θα βρείτε και άλλες πολλές προτάσεις για απόδραση από την παράσταση στην λεωφόρο Κηφισιάς και στα από πίσω στενάκια της!», αναφέρει το σκηνοθετικό σημείωμα της Λένας Κιτσοπούλου για την παράσταση που μας προϊδεάζει για ένα ακόμα μοναδικό θεατρικό βίωμα από μία καλλιτέχνη με ισχυρή προσωπική σφραγίδα.
Πότε και πού: Κάθε Τετάρτη στις 21:00, Πέμπτη στις 20:00, Παρασκευή στις 19:00, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00, στο Θέατρο Άνεσις.
Εισιτήρια εδώ.
Ένας ήρωας με παντούφλες
Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τον Λάκη Λαζόπουλο στη θρυλική ελληνική κωμωδία των Αλέκου Σακελλάριου & Χρήστου Γιαννακόπουλου, Ένας ήρωας με παντούφλες.
Ο Λάκης Λαζόπουλος ανεβαίνει και φέτος στη σκηνή του Θεάτρου Βέμπο, για να ερμηνεύσει, για πρώτη φορά στο θέατρο, έναν ρόλο από κλασική κωμωδία του ελληνικού κινηματογράφου. Πρόκειται για τον θρυλικό Ήρωα με τις παντούφλες, που ενσάρκωσε μοναδικά στην μεγάλη οθόνη ο Βασίλης Λογοθετίδης, αφήνοντας ως παρακαταθήκη μια ιστορική ερμηνεία, που έθεσε τις βάσεις της ελληνικής κωμωδίας και αποτελεί ορόσημο για τις επόμενες γενιές κωμικών.
Υπό τη σκηνοθετική ματιά του Γιάννη Μπέζου, πρώτου διδάξαντα των κωμικών της γενιάς του, ο Λάκης Λαζόπουλος φορά τις παντούφλες του και εξορμεί ηρωικά στη σκηνή του θεάτρου Βέμπο, λίγο πριν τα φετινά Χριστούγεννα!
Μαζί του οι Παύλος Ορκόπουλος, Παρθένα Χοροζίδου, Τάσος Παλαντζίδης, Σταύρος Μαρκάλας, Κωνσταντίνος Τράφαλης, Θράσος Σταθόπουλος, Ιωάννα Ανεμογιάννη, Κωνσταντίνος Γιάννης, Φαίδρα Σκλήρη, Λαζάρια Σαζείδου.
Το Ένας ήρωας με παντούφλες γράφτηκε από τους Αλέκο Σακελλάριο και Χρήστο Γιαννακόπουλο το 1947, στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Αποτελεί μια γενναία απόπειρα των συγγραφέων να αναδείξουν την ευγενική πλευρά της πατρίδας, που κρύβεται μέσα στο σκοτάδι της εποχής.
Και… ας μην μας παγιδεύει η κινηματογραφικη εκδοχή. Η θεατρική μάς δείχνει ότι το έργο παραμένει πεισματικά παρόν.
Πότε και πού: Κάθε Πέμπτη στις 20:00, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και 21:00 και Κυριακή στις 19:00 στο Θέατρο Βέμπο.
Εορταστικό πρόγραμμα
Τετάρτη 25/12 στις 21:00
Πέμπτη 26/12 στις 18:00 & στις 21:00
Παρασκευή 27/12 στις 21:00
Σάββατο 28/12 στις 18:00 & στις 21:00
Κυριακή 29/12 στις 19:00
Τετάρτη 1/1/2025 στις 21:00
Πέμπτη 2/1/2025 στις 18:00 & στις 21:00
Παρασκευή 3/1/2025 στις 21:00
Σάββατο 4/1/2025 στις 18:00 & στις 21:00
Κυριακή 5/1/2025 στις 19:00
Δευτέρα 6/1/2025 στις 18:00
Εισιτήρια εδώ.
Ο Βαρόνος «Φ» (Φιάκας)
Ο Βαρόνος «Φ» παρουσιάζεται στο Πτι Παλαί. Ο Γιωργής Τσουρής και ο Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, διασκευάζουν και σκηνοθετούν με ανατρεπτική διάθεση, την σπαρταριστή κωμωδία του Δημοσθένη Μισιτζή Ο Φιάκας, σε μια παράσταση με πολλή μουσική, καταιγιστικό κωμικό παλμό αλλά και συγκίνηση. Επί σκηνής βρίσκονται οι Θάνος Τοκάκης, Ηρώ Μπέζου, Θανάσης Δόβρης, Ευαγγελία Καρακατσάνη και Γιωργής Τσουρής, που αναλαμβάνουν να ζωντανέψουν την ιστορία του μεγαλύτερου απατεώνα της Κωνσταντινούπολης, ερμηνεύοντας ζωντανά τα τραγούδια και τη μουσική της παράστασης μαζί με τον δεξιοτέχνη μπασίστα Γιοέλ Σότο.
Ο Βαρόνος «Φ» είναι μία ξέφρενη κωμωδία, γεμάτη παρεξηγήσεις, γλωσσικά παιχνίδια, συγκρούσεις και ανατροπές. Ωστόσο, μέσα από το σχήμα της κωμωδίας, σχολιάζει την υποκρισία της κοινωνίας και όσων αποζητούν με κάθε τρόπο μία ζωή που δεν μπορούν να υποστηρίξουν. Το έργο θίγει ακόμη την κρίση ταυτότητας στους ανθρώπους εν καιρώ οικονομικής και πολιτισμικής ένδειας, και την ψευδαίσθηση μεγαλείου που ταλανίζει μια μεγάλη μερίδα του νέου ελληνισμού, από τότε ως και σήμερα.
Στη σκηνή του Πτι Παλαί θα δούμε την ιστορία του Χαράλαμπου Πεταλούδη, γνωστού και ως Φιάκα, που ζει στην Κωνσταντινούπολη με τον υπηρέτη του Γιάννη, κατάχρεος και κυνηγημένος από τους πιστωτές του. Στην ανάγκη του να ξεφύγει από τη φτώχεια καταστρώνει ένα σχέδιο: να παντρευτεί την όμορφη και πλούσια Ευανθία, για να εκμεταλλευτεί την περιουσία της προς όφελός του, αποκρύπτοντας τα χρέη του και την πραγματική του ταυτότητα. Της παρουσιάζεται λοιπόν ως πάμπλουτος Βαρόνος εκ Βερολίνου, που ζει στην Πόλη ινκόγκνιτο. Κι ενώ το σχέδιο προχωρά με επιτυχία, η αλήθεια κινδυνεύει από στιγμή σε στιγμή να αποκαλυφθεί. Πώς θα καταφέρει να ξεφύγει ο Βαρόνος από όσους τον κυνηγούν;
Παίζουν: Θάνος Τοκάκης, Ηρώ Μπέζου, Γιωργής Τσουρής, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Θανάσης Δόβρης, Yoel Soto.
Διάρκεια: 95′
Πότε και πού: Σάββατο 28/12 στις 18:00, Κυριακές 22/12, 29/12 στις 21:00, Δευτέρες 23/12 και 30/12 στις 18:00 στο Πτι Παλαί.
Εισιτήρια εδώ.
Μια ζωή – Ο μονόλογος της μοδίστρας
O Πέτρος Ζούλιας και η Νένα Μεντή συναντιούνται ξανά στη σκηνή του Ιλίσια Βολανάκης, όπου για πρώτη φορά παρουσιάστηκε ο συγκλονιστικός μονόλογος Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Στο νέο θεατρικό έργο Μια ζωή, με τη συγγραφική και σκηνοθετική υπογραφή του Πέτρου Ζούλια, η Νένα Μεντή ερμηνεύει ένα μοναδικό ρόλο, ταξιδεύοντας μας από το χθες έως το σήμερα, με μια ιστορία – φόρο τιμής στις απλές προσωπικές ιστορίες του καθενός από εμάς, αλλά και στις μεγάλες συγκινήσεις της ζωής.
Μια ηλικιωμένη μοδίστρα έρχεται αντιμέτωπη με κομμάτια της ζωής της καθώς μαζεύει ρούχα από το ατελιέ της για να μετακομίσει. Η προσωπική της ιστορία συναντά κομμάτια από την ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας. Μόνιμη συντροφιά στο ταξίδι των αναμνήσεων της, τα τραγούδια που σημάδεψαν γεγονότα και στιγμές της πορείας της.
Ένας ύμνος στον καθημερινό άνθρωπο που αναπολεί πώς έζησε και αγωνιά πώς θα συνεχίσει να ζει σε ένα κόσμο που γρήγορα και άγρια αλλάζει.
Πότε και πού: Κάθε Πέμπτη στις 19:00, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00 στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης.
Εισιτήρια εδώ.