POP CULTURE

16 ταινίες που καταχειροκροτήθηκαν στις Κάννες. Η απόλυτη αποθέωση

Space Rocket Nation/Vendian Ente/Archives du 7eme Art/Photo12/AFP

Τα χειροκροτήματα μακράς διαρκείας στις Κάννες, έχουν γίνει μια άτυπη παράδοση. Μια παράδοση που ενίοτε ενθουσιάζει, άλλοτε εξοργίζει τους σινεφίλ ανά τον κόσμο. Πώς μπορεί πραγματικά ένα κοινό να χειροκροτεί για περισσότερα από λίγα λεπτά μία ταινία;

Το συνεχές χειροκρότημα σημαίνει ότι μια ταινία είναι όντως καλή; Η αλήθεια είναι ότι οι επιδοκιμασίες των φεστιβάλ μπορεί να είναι εξίσου αυθεντικές, αλλά και εξ ολοκλήρου κατασκευασμένες. Σε κάθε παγκόσμια πρεμιέρα στις Κάννες, μετά το τέλος της προβολής, πλάνα από τους πρωταγωνιστές και τους δημιουργούς της ταινίας, εμφανίζονται στην τεράστια οθόνη του Palais σε πραγματικό χρόνο. Όσο περισσότερο διαρκούν αυτά τα πλάνα, τόσο περισσότερο μπορεί να συνεχιστεί το χειροκρότημα. Αν μάλιστα δακρύσει ή φωνάξει στο πλήθος, οι επευφημίες κορυφώνονται. Ένα μεγαλύτερο καστ επίσης σε μια ταινία, συνήθως δημιουργεί ένα μεγαλύτερο σε διάρκεια χειροκρότημα, καθώς η κάμερα κάνει focus σε κάθε άτομο ξεχωριστά.

Έχοντας ξεκαθαρίσει λοιπόν τις τεχνικές λεπτομέρειες, αξίζει να σημειωθεί ότι μια ταινία σπάνια κερδίζει θερμά χειροκροτήματα, χωρίς την γνήσια εκτίμηση του κοινού. Παρακάτω λοιπόν, σου παρουσιάζουμε τις ταινίες εκείνες που καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό στις Κάννες.

Pan’s Labyrinth (22 λεπτά)

Στην κορυφή αυτής της λίστας βρίσκεται η ταινία του Guillermo del Toro, Pan’s Labyrinth. Μιλάμε ίσως το μεγαλύτερο σε διάρκεια χειροκρότημα στην ιστορία των Καννών: Συγκεκριμένα 22 λεπτά! Τα 3 Όσκαρ που ακολούθησαν, ήταν μια ακόμα δίκαιη επιβράβευση της τελειομανίας του διάσημου σκηνοθέτη.

Fahrenheit 9/11 (20 λεπτά)

Αφού απέσπασε ένα 13λεπτο χειροκρότημα το 2002 για το Bowling for Columbine, ο Michael Moore επέστρεψε στις Κάννες το 2004, με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία χάρη στο Fahrenheit 9/11. Το ντοκιμαντέρ κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα, αποτελώντας τη δεύτερη non-fictional ταινία μεγάλου μήκους που κέρδισε το κορυφαίο βραβείο του φεστιβάλ. Λίγο μετά την πρεμιέρα, επί 20 λεπτά το κοινό χειροκρότησε όρθιο.

Mud (18 λεπτά)

Το Mud του Jeff Nichols δεν κέρδισε κανένα βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών το 2012, αλλά κέρδισε ένα τεράστιο χειροκρότημα 18 λεπτών. Ο Tye Sheridan και ο Jacob Lofland υποδύονται δύο έφηβους από το Αρκάνσας που ανακαλύπτουν έναν δραπέτη (Matthew McConaughey), ο οποίος ζει σε ένα νησί κατά μήκος του ποταμού Μισισιπή.

The Neon Demon (17 λεπτά)

Μπορεί να έχει δεχθεί αποδοκιμασίες, αλλά η fashionwise ταινία τρόμου του Nicolas Winding Refn, The Neon Demon απέσπασε επίσης ένα τεράστιο χειροκρότημα 17 λεπτών στο Φεστιβάλ των Καννών του 2016. Η Elle Fanning υποδύεται ένα επίδοξο μοντέλο στο Λος Άντζελες, του οποίου η νεανική ομορφιά αλλοιώνεται όταν πέφτει στη σκοτεινή κουνελότρυπα της βιομηχανίας.

The Paperboy (15 λεπτά)

Ίσως η πιο διχαστική ταινία στο Φεστιβάλ των Καννών του 2012 ήταν το The Paperboy του Lee Daniels, καθώς από τη μία γιουχαρίστηκε και από την άλλη απέσπασε ένα θερμότατο χειροκρότημα 15 λεπτών. Το εντυπωσιακό καστ της ταινίας, συμπεριλαμβανομένων των Matthew McConaughey, Zac Efron και Nicole Kidman, μπορεί να «τσίμπησε» τη διάρκεια του χειροκροτήματος.

Capernaum (15 λεπτά)

Η Nadine Labaki κέρδισε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών 2018 με την ταινία Capernaum, η οποία αφηγείται την ιστορία ενός φυλακισμένου 12χρονου από τη Βηρυτό που μηνύει τους γονείς του για αμέλεια.

Belle (14 λεπτά)

Ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Mamoru Hosoda εξέπληξε το Φεστιβάλ των Καννών το 2021, όταν το Belle του εμπνευσμένο από το Beauty and the Beast, κέρδισε ένα ενθουσιώδες χειροκρότημα 14 λεπτών. Ήταν μακράν το μεγαλύτερο χειροκρότημα του φεστιβάλ του 2021.

Bowling for Columbine (13 λεπτά)

Το ντοκιμαντέρ του Michael Moore ερευνά τη μακρά, ασταθή, ερωτική σχέση μεταξύ των Αμερικανών και των όπλων τους, αποκαλύπτοντας την κουλτούρα που κρατά τη χώρα στον φόβο. Το Bowling for Columbine κέρδισε ένα θερμό χειροκρότημα διάρκειας 13 λεπτών στο Φεστιβάλ Καννών του 2002 και τιμήθηκε με το επετειακό βραβείο από την κριτική επιτροπή εκείνης της χρονιάς. Η ταινία κέρδισε επίσης το Όσκαρ ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και το βραβείο César καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

The Artist (12 λεπτά)

Ο Michel Hazanavicius κυριάρχησε στο Φεστιβάλ των Καννών το 2011 με ένα 12λεπτο χειροκρότημα για την ερωτική του επιστολή του βωβού κινηματογράφου The Artist, ξεκινώντας ένα σερί βραβεύσεων, το οποίο κορυφώθηκε με 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ και νίκες για την Καλύτερη Ταινία και Καλύτερου Ά Ανδρικού ρόλου, για τον Jean Dujardin. Ο ίδιος τιμήθηκε επίσης με το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στις Κάννες.

Elvis (12 λεπτά)

Το κοινό στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών 2022 αποθέωσε τον Austin Butler για την ερμηνεία του στην καλειδοσκοπική, ταινία του Baz Luhrmann Elvis, για τον «Βασιλιά του rock n roll». Στην παγκόσμια πρεμιέρα της στις Κάννες, το κοινό ξέσπασε σε ένα αυθόρμητο χειροκρότημα, που διήρκεσε 12 λεπτά. Το μεγαλύτερο χειροκρότημα του φεστιβάλ εκείνης της χρονιάς.

Inglourious Basterds (11 λεπτά)

Το θορυβώδες και ρεβιζιονιστικό έπος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Inglourious Basterds του Quentin Tarantino, προκάλεσε «σεισμό» στο Φεστιβάλ Καννών του 2009 με ένα αποθεωτικό χειροκρότημα 11 λεπτών και ένα βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού για την ερμηνεία του Christoph Waltz. Ο ίδιος αργότερα, κέρδισε και το  Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, για την απολαυστική του ερμηνεία ως Ναζί αξιωματικός, Hans Landa.

Carol (10 λεπτά)

Ο Todd Haynes επέστρεψε φέτος στις Κάννες με την ταινία May December, με τις Natalie Portman και Julianne Moore στο πρωταγωνιστικό καστ, αποσπώντας ένα 6λεπτο χειροκρότημα. Το δράμα εποχής με τις Cate Blanchett και Rooney Mara, Carol όμως, έκανε πρεμιέρα στις Κάννες, καθηλώνοντας το κοινό σε ένα χειροκρότημα διάρκειας 10 λεπτών, ενώ χάρισε στην Mara και το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού του φεστιβάλ.

BlackKkKlansman (10 λεπτά)

Το BlacKkKlansman του Spike Lee κέρδισε ένα τεράστιο χειροκρότημα 10 λεπτών στο Φεστιβάλ Καννών 2018 και κέρδισε το Grand Prix, το δεύτερο πιο διάσημο βραβείο στο φεστιβάλ μετά τον Χρυσό Φοίνικα. Ο Lee θα κέρδιζε αργότερα το Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου ανάμεσα σε έξι συνολικά υποψηφιότητες για Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένων της Καλύτερης Ταινίας και της Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Captain Fantastic (10 λεπτά)

Ο Viggo Mortensen κέρδισε τελικά μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, χάρη για την ερμηνεία του στην ταινία Captain Fantastic του Matt Ross, η οποία έκανε πρεμιέρα Φεστιβάλ των Καννών το 2016. Ο Mortensen, υποδύεται έναν αφοσιωμένο πατέρα 6 παιδιών που τα μεγαλώνει με αντισυμβατικό τρόπο και αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον απομονωμένο μέσα στην άγρια φύση παράδεισό του, επιστρέφοντας στην «πολιτισμένη» κοινωνία. Η ταινία, εισέπραξε ένα θερμό χειροκρότημα, διάρκειας 10 λεπτών.

Killers of the Flower Moon (9 λεπτά)

Ο Martin Scorsese έκανε την πολυαναμενόμενη επιστροφή του στις Κάννες φέτος με την ταινία Killers of the Flower Moon και δεν απογοήτευσε κανέναν. Η ταινία κέρδισε ένα εκκωφαντικό standing ovation για 9 λεπτά, καθώς οι Κάννες υποκλίθηκαν στον Scorsese και στους πρωταγωνιστές Leonardo DiCaprio, Robert De Niro και Lily Gladstone. Η τελευταία μάλιστα κυριεύτηκε από συγκίνηση και ξέσπασε σε κλάματα, κατά τη διάρκεια των επευφημιών.

Triangle of Sadness (8 λεπτά)

Το Τρίγωνο της Θλίψης του Ruben Östlund κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών 2022, χαρίζοντας τη δεύτερη νίκη του σκηνοθέτη στις Κάννες μετά το The Square. Η προβολή της ταινίας δίχασε το κοινό, προκαλώντας τόσο αποχωρήσεις από την αίθουσα, όσο και ένα 8λεπτο χειροκρότημα.

Exit mobile version