WATCHLIST

Οι 24 καλύτερες ταινίες και σειρές που τσακίζουν την τοξική αρρενωπότητα

ALAMY/VISUALHELLAS.GR

Γυναίκες και θηλυκότητες σε όλο τον πλανήτη διεκδικούν μια ζωή χωρίς βία, φόβο και καταπίεση. Από το κίνημα MeToo, στους αγώνες για δικαίωμα στην άμβλωση και από τις γυναικοκτονίες στα θύματα της LGBTQ κοινότητας. Οι πληγές έμφυλης βίας στις κοινωνίες του κόσμου, είναι εκεί και είναι ακόμα ανοιχτές.

Έμφυλη βία, κοινωνικά στερεότυπα, σεξισμός, τοξική αρρενωπότητα, victim blaming και κουλτούρα του βιασμού. Κοινωνικές παθογένειες, που γίνονται αισθητές καθημερινά μέσα από την ευρύτερη κανονικοποίησή τους, με την ανοχή της κοινωνίας, των media και των θεσμών.

Η pop κουλτούρα μέσα από σειρές και κινηματογραφικές ταινίες, αντλεί συχνά έμπνευση από αυτές τις παθογένειες. Για να ρίξει φως, για να προβληματίσει, να σχολιάσει και ενίοτε να πάρει ξεκάθαρη θέση.

Παρακάτω, σου παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, στις οποίες δημιουργοί της μικρής και της μεγάλης οθόνης, έβγαλαν γλώσσα στην πατριαρχία, καταδικάζοντας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τρόπο, την έμφυλη βία.

Τηλεοπτικές σειρές για την έμφυλη βία

Big Little Lies

Βασισμένη στο best seller βιβλίο της Liane Moriarty, η σειρά Big Little Lies, με πρωταγωνίστριες της Reese Witherspoon, Nicole Kidman και Shailene Woodley, είναι μια σκοτεινή δραματική σειρά.

Σε αυτή, παρακολουθούμε την ιστορία μιας ετερόκλητης παρέας ευκατάστατων μαμάδων, των οποίων οι φαινομενικά τέλειες ζωές ξετυλίγονται γύρω από από μία δολοφονία. Μια δολοφονία που θα τις ενώσει για πάντα.

Ο κακοποιητικός γάμος της Kidman, ο βιασμός της Woodley και η «prom queen» Witherspoon που δεν σπούδασε για να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια, κάνουν τους θεατές να σκεφτούν γύρω από τα πολλά πρόσωπα που μπορεί να έχει η έμφυλη βία.

The Maid

Εμπνευσμένη από τα best seller απομνημονεύματα Maid: Hard Work, Low Pay, and a Mother’s Will to Survive της Stephanie Land.

To Maid, αφηγείται την ιστορία επιβίωσης μιας νεαρής μητέρας, η οποία προσπαθεί να ξεφύγει από την κακοποιητική σχέση που έχει με τον πατέρα της δίχρονης κόρης της.

Παρουσιάζοντας τη συναισθηματική αλλά και χιουμοριστική οπτική μιας απελπισμένης, αλλά αποφασισμένης γυναίκας, η σειρά με σαρκασμό παρουσιάζει καυστικά το δυσλειτουργικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας των ΗΠΑ, το οποίο πνίγεται σε έναν γραφειοκρατικό ωκεανό.

Μια ρεαλιστική και εμπνευσμένη εξερεύνηση του σθένους μιας στοργικής μητέρας.

Η έμφυλη βία στη μικρή οθόνη

I May Destroy You

H Michaela Coel δημιούργησε μια σειρά, η οποία άνετα θα μπορούσε να αποτελέσει μάθημα Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης.

To βραβευμένο με Emmy I May Destroy You, κατέκτησε την 6η θέση στη λίστα του BBC, με τις καλύτερες σειρές του 21ου αιώνα. Όχι άδικα.

Η σειρά εξετάζει το ζήτημα της σεξουαλικής συναίνεσης στη σύγχρονη ζωή και πώς, στο νέο τοπίο των γνωριμιών και των σχέσεων, κάνουμε τη διάκριση μεταξύ απελευθέρωσης και εκμετάλλευσης.

Oι θεατές ενημερώνονται -ίσως για πρώτη φορά- γύρω από το stealthing. Μια πρακτική σεξουαλικής κακοποίησης, η οποία πρόσφατα μάλιστα ποινικοποιήθηκε στην Καλιφόρνια.

You

Η σειρά βασίζεται στο ομώνυμο best seller μυθιστόρημα της Caroline Kepnes. Ο πρωταγωνιστής χρησιμοποιεί το Internet και τα social media για να συλλέξει άκρως προσωπικές πληροφορίες προκειμένου να προσεγγίσει τη γυναίκα των ονείρων του.

Ένας φαινομενικά γοητευτικός έρωτας θα γεννηθεί, γρήγορα όμως θα μετατραπεί σε εμμονή, καθώς εκείνος με ηρεμία και στρατηγική εξοβελίζει κάθε εμπόδιο και πρόσωπο που στέκεται μπροστά του, φτάνοντας στον φόνο.

Μέσα στις τρεις μέχρι τώρα σεζόν του, το You αναλύει με χειρουργική ακρίβεια διάφορα είδη κακοποιητικών και τοξικών σχέσεων, παρουσιάζοντας τους πρωταγωνιστές να χάνονται μέσα σε στον αέναο, φαύλο κύκλο της βίας.

Unbelievable

Η σειρά Unbelievable είναι μια ιστορία γύρω από την κουλτούρα του βιασμού.

Εμπνευσμένο από τα αληθινά γεγονότα που περιγράφει το βραβευμένο με Pulitzer άρθρο με τίτλο An Unbelievable Story of Rape των T. Christian Miller και Ken Armstrong, καθώς και από το επεισόδιο Anatomy of Doubt της ραδιοφωνικής εκπομπής This American Life.

Μια έφηβη καταγγέλλει στην αστυνομία ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από κάποιον που εισέβαλε στο σπίτι της.

Ωστόσο, οι γυναίκες αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση αλλά και ο περίγυρός της αμφισβητούν την ιστορία της.

Παράλληλα, πολλά χιλιόμετρα μακριά, άλλες δύο γυναίκες αστυνομικοί, γνωρίζονται ερευνώντας δύο τρομακτικά όμοιες υποθέσεις βιασμών από εισβολείς και προσπαθούν να συλλάβουν τον κατά συρροή βιαστή.

Η έμφυλη βία στη μικρή οθόνη

The Handmaid’s Tale

Το βραβευμένο με Emmy The Handmaid’s Tale είναι βασισμένο, στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Καναδής συγγραφέα, Margaret Atwood. Σε ένα ανδροκρατούμενο, θεοκρατικό καθεστώς δεν υπάρχουν ελεύθερες γυναίκες. Καμία δεν μπορεί να μιλήσει ή να ντυθεί όπως θέλει.

Οι πιο «προνομιούχες» είναι ιδιοκτησία των Συζύγων. Οι υπόλοιπες υπάρχουν απλά για να κάνουν και να φροντίζουν παιδιά. Κινούμενες μήτρες με κανένα άλλο δικαίωμα ή σκοπό στη ζωή. Οι παραβατικές γυναίκες τιμωρούνται, ακρωτηριάζονται, δολοφονούνται στο όνομα του Κυρίου.

Μια μεγαλοφυής, συγκλονιστική δυστοπία για το κακό που παραμονεύει στην ανθρώπινη φύση, η σειρά προβάλλει το σκοτεινό χρονικό μιας εναλλακτικής πραγματικότητας ή την σπαραχτική μαρτυρία για τη θέση της γυναίκας στον σύγχρονο κόσμο.

Έμφυλη βία και θρησκευτικός φονταμενταλισμός

Unorthodox

Βασισμένο στα ομότιτλα απομνημονεύματα της Deborah Feldman, το Unorthodox είναι μια ιστορία για ένα κορίτσι που απορρίπτει τη ριζοσπαστικοποιημένη ανατροφή της σε κοινότητα υπερ-ορθόδοξων Εβραίων στις ΗΠΑ. Η ιστορία της συγγραφέως, χαρακτηρίζεται από τους κριτικούς ως «λυπηρή και μερικές φορές οδυνηρή και η ματιά που προσφέρει σε μια τόσο αινιγματική κοινότητα είναι ασταμάτητα συναρπαστική».

Στα 17 της, η Feldman παντρεύτηκε με έναν ξένο άντρα. Στερήθηκε τη σεξουαλική της εκπαίδευση και παγιδεύτηκε σε έναν συναισθηματικά δυσλειτουργικό γάμο. Στη συνέχεια έμεινε έγκυος, αλλά συνειδητοποίησε ότι ήθελε κάτι περισσότερο για το παιδί της, σχεδιάζοντας τελικά την απόδρασή της από την πατριαρχική εβραϊκή κοινότητα.

The Fall

Το The Fall,  απομυθοποιεί αριστοτεχνικά την μιντιακά κατασκευασμένη εικόνα ενός κατά συρροή δολοφόνου, φωνάζοντας πως ο κίνδυνος μπορεί να έχει τη μορφή ενός «καλού παιδιού».

Ενός «σπουδαγμένου άντρα». Ενός ανθρώπου που «δεν έχει δώσει ποτέ κανένα δικαίωμα».

Gillian Anderson και Jamie Dornan, υπό τις οδηγίες του Allan Cubitt, παίζουν διαρκώς ένα παιχνίδι ποντικιού-γάτας, που καταφέρνει να πείσει τους θεατές πως πίσω από κλειστές πόρτες, μπορεί να κρύβονται αληθινά τέρατα.

The Undoing

Ο David E. Kelley, δημιουργός του Big Little Lies, συναντάει ξανά την Nicole Kidman, η οποία πρωταγωνιστεί μαζί με τον Hugh Grant. H σειρά που βασίζεται στο βιβλίο «You Should Have Known» της Jean Hanff Korelitz είναι ένα από τα καλύτερα ψυχολογικά θρίλερ, των τελευταίων ετών.

Το The Undoing βάζει σε πρώτο πλάνο την αλαζονεία και την υποκρισία που μπορεί να φέρει το κοινωνικό και οικονομικό μας στάτους και πώς αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως υλικά για να «ξεπλύνουν» ακόμα και εγκλήματα έμφυλης βίας.

Ταινίες για την έμφυλη βία

Gaslight (1944)

Tο gaslighting αναδείχθηκε λέξη της χρονιάς το 2018. Δυστυχώς όμως, η σημασία της χρονολογείται αρκετά πιο πίσω. Η ταινία Gaslight, σε σκηνοθεσία του George Cukor, ήταν εκείνη που γέννησε και τον σχετικό όρο.

Στην ταινία παρακολουθούμε την ιστορία της όμορφης κληρονόμου Paula (Ingrid Bergman) η οποία χειραγωγείται από τον δόλιο σύζυγό της (Charles Boyer) μέχρι να φτάσει στα πρόθυρα της τρέλας. Η Paula υπομένει άγνωστους θορύβους από τη σοφίτα. Παρακολουθεί αντικείμενα της να εξαφανίζονται μυστηριωδώς. Βλέπει τα φώτα γκαζιού στο σπίτι της να «παίζουν» και να «θολώνουν» τη σκέψη της. Η Bergman κέρδισε επάξια ένα Όσκαρ για την ερμηνεία της.

Η έμφυλη βία στον ελληνικό κινηματογράφο

Στέλλα (1953)

Η Στέλλα του Μιχάλη Κακογιάννη, με πρωταγωνίστρια την Μελίνα Μερκούρη, έγραψε ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο, κερδίζοντας διεθνείς διακρίσεις. Και αυτό γιατί εκτός των άλλων, θεωρείται ως η πρώτη πραγματικά φεμινιστική ταινία του ελληνικού κινηματογράφου. Ο Κακογιάννης αποτύπωσε την πραγματικότητα των γυναικών της εποχής, που επιθυμούσαν να ζουν ελεύθερες. Αψηφώντας τις προκαταλήψεις της εποχής, ο σκηνοθέτης έδωσε φωνή σε μία ανεξάρτητη γυναίκα, που ζούσε απελευθερωμένη από τις κοινωνικές συμβάσεις.

Η Στέλλα όχι μόνο δεν ήθελε να παντρευτεί, αλλά ήταν και σεξουαλικά απελευθερωμένη. Το τραγικό της τέλος, ωστόσο, δεκαετίες ολόκληρες από όταν γυρίστηκε η ταινία, μαρτυρά τα πόσα λίγα έχουν αλλάξει. Με μια πιο σύγχρονη ματιά στην ταινία, μπορούμε να πούμε ότι ο Κακογιάννης, μετέφερε στην μεγάλη οθόνη την πρώτη γυναικοκτονία στον ελληνικό κινηματογράφο. Η Στέλλα δολοφονήθηκε από τον τυφλωμένο από έρωτα και ζήλια εραστή της.

Sleeping with the Enemy (1991)

Όχι ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες της λίστας, αλλά το Sleeping With the Enemy, σε μεγάλο βαθμό, καταφέρνει να απεικονίσει τις οδυνηρές πραγματικότητες μιας καταχρηστικής σχέσης. Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας, η οποία θέλει απεγνωσμένα να απελευθερωθεί από τον άντρα της και ανυπομονεί να αλλάξει την ταυτότητα και την εμφάνισή της.

Η ένταση αυξάνεται ακόμη περισσότερο όταν ο σύζυγός της ανακαλύπτει ότι έχει εμπλακεί σε σχέση με μια δασκάλα. Αν και το σενάριο στερείται απόχρωσης και αυτοσυγκράτησης, η Julia Roberts κερδίζει τη συμπάθειά μας σε μια ερμηνεία που ξεχωρίζει.

Έμφυλη βία και κακοποιητικές σχέσεις

Room (2015)

Το Room του Lenny Abrahamson, βασίστηκε στο ομότιτλο μυθιστόρημά της Emma Donoghue. Στην ταινία παρακολουθούμε τον πεντάχρονο Τζακ να μεγαλώνει σε ένα δωμάτιο δέκα τετραγωνικών, στο οποίο ζει με τη μητέρα του. Το Δωμάτιο δεν έχει παράθυρα και η πόρτα είναι πάντα κλειδωμένη.

Ώσπου η μητέρα, αποφασίζει πως έφτασε η ώρα να ξεγελάσουν τον άντρα που τους κρατά φυλακισμένους και να βγουν στον έξω κόσμο. Μια δραματική ταινία που χάρισε στην Brie Larson την Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της και τέσσερις υποψηφιότητες στις βασικές κατηγορίες των βραβείων Oscar.

Η κακοποίηση γυναικών και η κακοποίηση ανηλίκων, μπαίνει στο μικροσκόπιο, σε μια ταινία γεμάτη ευαισθησία που τσακίζει κόκκαλα.

I Tonia (2017)

H απίστευτη κι όμως αληθινή ιστορία της πρωταθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ Tonya Maxene Ηarding, γυρισμένη ως ένα θρίλερ μαύρης κωμωδίας. Στην ταινία, παρακολουθούμε την ιστορία της γυναίκας που έμεινε γνωστή ως «η πιο μισητή αθλήτρια». Μόνο που αυτή τη φορά, βλέπουμε και τη δική της οπτική στα γεγονότα.

Πολύ πριν την μασήσει και την φτύσει ο χώρος της, η Tonya Harding υπήρξε επί σειρά ετών θύμα κακοποίησης. Θύμα κακοποίησης από τη μητέρας της, η οποία της έκλεψε την παιδική της ηλικία. Θύμα κακοποίησης από τον άντρα της, ο οποίος της στέρησε για πάντα την επαγγελματική της εξέλιξη. Η Margot Robbie στα καλύτερά της.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)

Σε μια φανταστική μικρή πόλη στις μεσοδυτικές ΗΠΑ, μια μητέρα θρηνεί για τον βιασμό και τη δολοφονία της έφηβης κόρης της. Η ίδια διοχετεύει το θυμό της για την έλλειψη προόδου στην έρευνα σε τρεις γιγάντιες διαφημιστικές πινακίδες που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα Αρχών.

Μια πολυβραβευμένη μαύρη κωμωδία-δράμα, με ένα ψηφιδωτό χαρακτήρων (ρατσιστές, μισογύνηδες, βίαιοι, οργισμένοι και εκδικητές). Η ταινία προβληματίζει γύρω από το ρόλο και το μερίδιο ευθύνης των Αρχών, απέναντι στην κακοποίηση και φαινόμενα βίας.

Έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία

Gerald’s Game (2017)

Bασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Stephen King, η ταινία Gerald’s Game μπορεί να φαίνεται περίεργη επιλογή για αυτή τη λίστα. Ωστόσο, αυτή η ταινία δεν έχει να κάνει με φανταστικά τέρατα.

Οι πραγματικοί κακοί σε αυτήν την ιστορία είναι πολύ ανθρώπινοι και πολύ κοντά στην πρωταγωνίστρια της ταινίας. Ένας από αυτούς, ο σύζυγός της, ο οποίος προσπάθησε να της επιβάλει μια φαντασίωση βιασμού.

Ο άλλος κακός αναδύεται βαθιά μέσα στις αναμνήσεις της πρωταγωνίστριας καθώς συνειδητοποιεί τις επιπτώσεις που είχε μια μέρα από την παιδική της ηλικία σε όλη της τη ζωή. Στη συντριπτική πλειονότητα της ταινίας, η πρωταγωνίστρια είναι παγιδευμένη, τόσο σωματικά όσο και στις σκέψεις της.

Η ταινία είναι μια ισχυρή μεταφορά των επιπτώσεων της ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό πριν συνέβη ή πόσο πολύ έχει καταπιεστεί.

Έμφυλη βία – Σεξουαλική παρενόχληση σε χώρο εργασίας

Bombshell (2019)

Το Bombshell είναι βασισμένο στις κατηγορίες εργαζόμενων γυναικών, εναντίον του Διευθύνοντα Συμβούλου και Γενικού Διευθυντή Roger Ailes του Fox News για σεξουαλική παρενόχληση. Charlize Theron, Nicole Kidman και Margot Robbie, πρωταγωνιστούν σε μια ταινία, βασισμένη σε μια από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο των media.

Μια ταινία που δεν αφορά μόνο γυναίκες-θύματα κατάχρησης εξουσίας, αλλά που καταφέρνει να θέσει σημαντικά ερωτήματα και σε όλους τους άντρες.

Promising Young Woman (2020)

Μια πρωτότυπη κινηματογραφική παραβολή, γραμμένη με πανέξυπνο τρόπο και κατάμαυρο, υποδόριο χιούμορ.H Margot Robbie, βάζει και σε αυτή τη ταινία το χεράκι της, αυτή τη φορά εκτελώντας χρέη παραγωγού.

Μια τριαντάρα (Carrey Mulligan) τραυματισμένη από τον ομαδικό βιασμό της καλύτερής της φίλης, ετοιμάζει ένα ιδιότυπο σχέδιο εκδίκησης με στόχο τους δράστες. Παράλληλα παριστάνει τη μεθυσμένη σε κλαμπ για να τιμωρήσει όποιο αρσενικό, επιχειρήσει να την εκμεταλλευτεί. Ένα ευρηματικό φεμινιστικό θρίλερ εκδίκησης, με πρωταγωνίστρια μια αυτόκλητη τιμωρό, αποφασισμένη για δικαιοσύνη.

Ταινίες για την έμφυλη βία κατά της LGBTQ κοινότητας

Οι γυναίκες και τα κορίτσια πλήττονται από την έμφυλη βία, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.  Ωστόσο, η έμφυλη βία στρέφεται και εναντίον ατόμων της LGBTQ κοινότητας (λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, τρανς, ιντερσέξ).

Χρησιμοποιείται ως τιμωρία απέναντι σε όσους και όσες «αψηφούν τις νόρμες του κοινωνικού φύλου». Κινηματογραφικοί σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και παραγωγοί, έχουν στρέψει την κάμερά και σε αυτή την πλευρά φαινομένων έμφυλης βίας.

Crusing (1980)

Η ταινία έγινε γνωστή στην Ελλάδα με τον γλαφυρό τίτλο Το ψωνιστήρι. Πίσω από το σενάριο της ταινίας βρίσκεται το μυθιστόρημα Cruising του δημοσιογράφου των Νew Υork Τimes Gerald Walker, γραμμένο το 1970

Νέα Υόρκη του 1980 και η ομοφυλοφιλική κοινότητα δέχεται ένα γερό πλήγμα. Ένας κατά συρροή δολοφόνος, έχει βάλει ως στόχο τους ομοφυλόφιλους άντρες της πόλης, τους οποίους δολοφονεί με μεθόδους που παραπέμπουν σε σαδομαζοχιστικά όργια.

Ο Al Pacino πρωταγωνιστεί στο αστυνομικό θρίλερ του 1980, σε σενάριο και σκηνοθεσία του William Friedkin. Αγέρωχος, ακομπλεξάριστος και με υποκριτικό ταλέντο, που ξεπερνά κάθε macho μαφιόζικο ρόλο του.

Hedwig and the Angry Inch (2001)

O John Cameron Mitchell, σκηνοθετεί μια δραματική ταινία σε μορφή υπερρεαλιστικού glam μιούζικαλ. Η παράδοξη ιστορία του Hedwig Robinson που μεγάλωσε στο ανατολικό Βερολίνο και ερωτεύτηκε έναν Αφροαμερικανό στρατιωτικό. Με τη συγκατάθεση της μητέρας του άλλαξε φύλο, τον παντρεύτηκε και μετακόμισε στις ΗΠΑ.

Όμως, η εγχείρηση απέτυχε, καθώς οι γιατροί άφησαν να εξέχει μια «θυμωμένη» ίντσα από το πέος του. Στην πορεία ο σύζυγός του βρήκε νέο αμόρε και ο ίδιος βρέθηκε στην αμερικανική επαρχία να τραγουδά σε κλαμπ με το περιθωριακό γκρουπ Angry Inch. Μια αλληγορική ιστορία που παρουσιάζεται σε ρεαλιστικό πλαίσιο. Η ταινία απέκτησε ένα μοναδικό fanbase, με ισχυρή επιρροή στην pop κουλτούρα.

Ταινίες για την έμφυλη βία κατά της LGBTQ κοινότητας

Breakfast on Pluto (2005)

O Neil Jordan σκηνοθετεί τον Cillian Murphy σε έναν από τους πρώτους ρόλους στους οποίους ο διάσημος ηθοποιός ξετυλίγει τις υποκριτικές του ικανότητες. Ο Patrick, ένα εγκαταλειμμένο παιδί από την Ιρλανδία, αφήνει πίσω τα επώδυνα παιδικά του χρόνια για το αστραφτερό και swinging Λονδίνο της απαστράπτουσας εποχής του ’70.

Καθώς κυνηγά εκεί μία καριέρα στο καλλιτεχνικό στερέωμα, θα ανακαλύψει την αληθινή του ταυτότητα ως περφόρμερ σε καμπαρέ, υποδυόμενος θηλυκούς ρόλους. Παράλληλα, βιώνει μια σπαρακτική αναζήτηση για την αληθινή του μητέρα, σε μια διαδρομή μέσα από ταραγμένη πολιτική κατάσταση της εποχής.

Laurence Anyways (2012)

Ο Laurence είναι ένας νεαρός φιλόλογος που ζει μια φυσιολογική ζωή και μια παθιασμένη ερωτική σχέση με την Fred. Μια μέρα όμως της ανακοινώνει ότι νιώθει γυναίκα και θέλει να ντύνεται ανάλογα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιθυμεί να διακόψουν τη σχέση τους. Ενάντια σε όλους τους κοινωνικούς κανόνες, οι δυο τους δοκιμάζουν να προχωρήσουν μαζί.

Ο Καναδός σκηνοθέτης, Xaviez Dolan, υπογράφει ένα οπτικό ποίημα για τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης, κόντρα σε κάθε κοινωνική νόρμα.

Danish Girl (2015)

Το Danish Girl είναι μια ταινία βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του David Ebershoff και εμπνευσμένη από τη πραγματική ζωή των ζωγράφων Lili Elbe και Gerda Wegener.

Η επιλογή του Eddie Redmayne για το ρόλο της Lili Elbe, ένα από τα πρώτα γνωστά τρανς άτομα που έκαναν χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου, προκάλεσε αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια για τη μη επιλογή μιας τρανς γυναίκας ηθοποιού για το ρόλο. Κάτι που και ο ίδιος ο Redmayne, πρόσφατα παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος.

Αν και παίζοντας σε αρκετά safe, οσκαρικά μονοπάτια και δεν θέλει να ενοχλήσει κανέναν, η ταινία πραγματεύεται το αρκετά δύσκολο θέμα, όχι της επιλογής στη σεξουαλικότητα, αλλά στο ίδιο το φύλο και μάλιστα με φόντο την Ευρώπη της δεκαετίας του ’30.

Θέτει ερωτήματα για το σήμερα, καθώς η ίδια Ευρώπη δείχνει να οπισθοχωρεί σε κάθε ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φαινομένων έμφυλης βίας, με τάσεις επιστροφής στον Μεσαίωνα.

Moonlight (2016)

Η ιστορία ενός μικρού μαύρου αγοριού που του αρέσουν τ’ αγόρια και που μεγαλώνει στο πιο σκληρό, βίαιο, επιθετικό περιβάλλον, προσπαθώντας να επιβιώσει, όχι αλλάζοντας την ταυτότητά του, αλλά παρατηρώντας τη να μεταβάλλεται.

Το Moonlight σάρωσε στα βραβεία Oscar, εξασφαλίζοντας 8 χρυσά αγαλματίδια, ανάμεσα στα οποία και αυτά της Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Μια κινηματογραφική ελεγεία για όλους τους κοινωνικά φορεμένους ρόλους και τη βία που τους συνοδεύει.

Exit mobile version