3 γευστικές και γρήγορες συνταγές με αυγά
- 16 ΙΟΥΝ 2015
Και που λέτε ένα απόγευμα μετά τη δουλειά, πεταχτήκαμε με τη Δέσποινα τη Δημά στο Μπελ Ρέυ στο Κουκάκι και αφού καθίσαμε και τα ήπιαμε σκέφτηκα να φάω και κάτι έτσι για τη λιγούρα. Πήρα ένα ωραιότατο σάντουιτς με μπεσαμέλ και από πάνω ένα ωραιότατο αυγό. Δεν μπορείς να πεις...ωραιότατη συνταγή με αυγό.
Το έβγαλα και μία φωτογραφία για να το θυμάμαι, την ανέβασα και στο Instagram και τα likes έπεσαν βροχή.
“Κοίτα εκεί που τρελάθηκαν με το αυγό. Δημά θυμήσου να κάνουμε ένα θέμα με αυγά”. Και κάπως έτσι μιας και είναι και μεσημέρι και με έπιασε μία λιγούρα είπα να βρω 3 εύκολες και πεντανόστιμες συνταγές με αυγό.
Το sandwich του hangover
Θα χρειαστείς:
Για τα φρέσκα κρεμμυδάκια τουρσί:
4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές φέτες
1/4 φλιτζανιού μηλόξυδο
2 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Για το μπέικον και την πικάντικη μαγιονέζα:
12 χοντρές φέτες μπέικον
2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
1/4 φλιτζανιού μαγιονέζα
1 κ.σ. σάλτσα τσίλι
Για τα αυγά και τα υπόλοιπα:
8 φέτες ψωμί του τοστ
1/4 φλιτζανιού μαγιονέζα
2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
4 μεγάλα αυγά
Αλάτι, πιπέρι
1 φλιτζάνι φύλλα ρόκας
Προετοιμασία:
Για τα φρέσκα κρεμμυδάκια τουρσί:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά.
Για το μπέικον και την πικάντικη μαγιονέζα:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο. Τοποθετούμε το μπέικον σε ένα ταψί και ρίχνουμε από πάνω το σιρόπι. Ψήνουμε το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό, χωρίς όμως να ξεραθεί (περίπου 20 λεπτά max). Σε ένα μπωλ βάζουμε τη μαγιονέζα και τη σάλτσα τσίλι και την αφήνουμε στην άκρη.
Για τα αυγά και τα υπόλοιπα:
Αλείφουμε μία φέτα ψωμί με μπόλικη μαγιονέζα. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε πάνω το ψωμί μέχρι να ροδίσει (περίπου 3 λεπτά).
Λιώνουμε το βούτυρο στο ίδιο τηγάνι (το έχουμε σκουπίσει πρώτα) και σπάμε μέσα τα αυγά για να κάνουμε τα μάτια μας.
Την πλευρά του τοστ που δεν έχουμε τηγανίσει της αλείφουμε πικάντικη μαγιονέζα. Φτιάχνουμε τα σάντουιτς με ψωμί, μπέικον, αυγά, φρέσκα κρεμμυδάκια και τη ρόκα.
Scrambled eggs με καπνιστό σολομό και κρέμα λεμονιού
Θα χρειαστείς:
2 κ.σ. sour cream
3/4 κ.γ. φρέσκο χυμό λεμόνι
1/4 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
1/4 κ.γ. ψιλοκομμένο θυμάρι
4 μεγάλα αυγά
1 κ.σ. βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
60 γρ. λεπτά κομμένος καπνιστός σολομός
Προετοιμασία:
Ανακατεύουμε τη sour cream, το φρέσκο χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και το θυμάρι σε ένα μικρό μπολ. Βάζουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
Χτυπάμε με αβγοδάρτη τα αυγά σε ένα μπολ, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεσαίο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμυδάκι και σοτάρουμε για ένα λεπτό. Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε συχνά, περίπου για 1 λεπτό. Σερβίρουμε με τις λεπτές φέτες του σολομού και περιχύνουμε από πάνω την κρέμα λεμονιού.
Πίτα με αυγό, πατάτες και προσούτο
Θα χρειαστείς:
1 πακέτο έτοιμο φύλλο σφολιάτας
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
150 γρ. λεπτές φέτες προσούτο
1 μεγάλη πατάτα βρασμένη
12 μεγάλα αυγά
Προετοιμασία:
Βάζουμε ένα ταψί στο κέντρο του φούρνου και τον προθερμαίνουμε στους 180ο. Αν το φύλλο είναι ένα κομμάτι το κόβουμε στη μέση. Το ανοίγουμε.
Ανακατεύουμε τα κρεμμύδια με το λάδι και το αλατοπίπερο και τα βάζουμε πάνω στην ζύμη σαν μία ομοιόμορφη στρώση. Πάνω βάζουμε το προσούτο. Κόβουμε την πατάτα σε λεπτές φέτες και τη βάζουμε πάνω από το προσούτο. Σπάμε προσεκτικά τα αυγά πάνω από την πατάτα και προσέχουμε οι κρόκοι να μην είναι κοντά ο ένας με τον άλλον. Ρίχνουμε στα αυγά 1/4 κ.γ. αλάτι και πιπέρι
Το φύλλο ζύμης που περισσεύει το χαράζουμε κάνοντας αρκετές σχισμές και το βάζουμε πάνω από όλα.
Ψήνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει χρυσή για 50 με 60 λεπτά.