ΣΥΝΤΑΓΕΣ

3 συνταγές για comfort food που θα σε γεμίσει θαλπωρή

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΥΚΙΑΝΑΚΗΣ

Ακούς συχνά τον όρο comfort food ή όπως θα το μεταφράζαμε στα ελληνικά, το «φαγητό της παρηγοριάς». Ξέρεις όμως τι σημαίνει αλήθεια; Τον όρο με τη μοντέρνα του έννοια, αυτή που αφορά τα συναισθήματα νοσταλγίας και ασφάλειας που νιώθουμε καθώς καταναλώνουμε φαγητά που ετοιμάζονται εύκολα, γρήγορα και είναι γεμάτα γεύση, τον χρησιμοποίησε δημοσίως η Liza Minelli σε συνέντευξή της. «Το comfort food είναι οτιδήποτε σε κάνει να λες yum, yum, yum», είχε πει στην αρθρογράφο Johna Blinn στα ’70s κι έβαλε λέξεις στο συναίσθημα όλων μας μέχρι σήμερα.

Η λέξη κλειδί στην ατάκα της της Liza Minelli δεν ήταν τόσο το “yum” αλλά το «σε». Comfort food θεωρείται οτιδήποτε κάνει τη δική σου καρδούλα να γεμίζει θαλπωρή. Είναι τα πιάτα στα οποία στρέφεσαι για να νιώσεις κάπως καλύτερα και συνήθως αυτά τα πιάτα έχουν ζυμαρικά, έχουν κρεμώδη υφή, εκπέμπουν ζεσταστιά από μακριά. Οι ψυχολόγοι το ερεύνησαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences και είπαν ότι είναι το διατροφικό προφιλ αυτών των πιάτων που προσφέρει στο σώμα προσωρινή απαλλαγή από το στρες.

Οι ίδιοι έχουν ερευνήσει μία πιο περίπλοκη σχέση μεταξύ του φαγητού και της μνήμης, ισχυριζόμενοι ότι τα πιάτα που αγαπάμε μπορούν να ξυπνήσουν τα ίδια συναισθήματα ασφάλειας και χαράς που έφερναν στην επιφάνεια όταν ήμασταν μικροί.

Σε μεταβατικές περιόδους, όπως αυτή που αποτελεί το φθινόπωρο κυριολεκτικά και μεταφορικά (είναι εποχή νέων ξεκινημάτων για τους περισσότερους από εμάς), χρειαζόμαστε κάτι που να φωνάζει «οικειότητα» από μακριά κι αυτό, αν μη τι άλλο, είναι ο πυρήνας του comfort food.

Πόσο μάλλον όταν μέσα στις συνταγές για τα πιάτα, που αναλαμβάνουν να φέρουν θαλπωρή στο τραπέζι μας, βρίσκονται και οι κύβοι Knorr. Αν μιλάμε για οικειότητα, τότε η λέξη Knorr είναι συνώνυμη. Οι κύβοι της συνόδευαν τα φαγητά που γευόμασταν από παιδιά κι είναι αυτό το γευστικό έξτρα συστατικό που χρειαζόμαστε για να γυρίσουμε νοερά στην περίοδο της ανεμελιάς, πίσω στην αγκαλιά (και την κουζίνα) της μαμάς και του μπαμπά μας από την πρώτη μπουκιά.

Τα πρώτα κρύα χρειάζονται ζεστασιά, λοιπόν, και οι συνταγές που ακολουθούν είναι εδώ για να μας την προσφέρουν. Και ξέρεις τι είναι αυτό που ενισχύει ακόμα περισσότερο το αίσθημα της θαλπωρής; Το να απολαμβάνεις τα δικά σου comfort foods μαζί με τα αγαπημένα σου πρόσωπα προσφέροντας το ίδιο comfort και στους γύρω σου. Η Knorr φέρνει τη γεύση κι εσύ φέρε τη διάθεση. Μαζί θα μοιραστείτε στιγμές που θα σε κάνουν να πεις κι εσύ “yum, yum, yum” ως σύγχρονη Liza Minelli.

Ζυμαρικά + κοτόπουλο = Love Forever

Αν ψάχνεις το φαγητό που θα φέρει μικρούς και μεγάλους στο τραπέζι με ανυπομονησία, αυτό είναι σίγουρα ένα πιάτο που συνδυάζει τα ζυμαρικά με μία κρεμώδη σάλτσα και το πολυαγαπημένο όλων κοτόπουλο. Βάλε και τη χρωματική πανδαισία που προσφέρουν σε ένα πιάτο οι πολύχρωμες πιπεριές κι έχεις μπροστά σου ένα δείπνο ευδαιμονίας.

Ξεχωριστή νότα στη συνταγή σου θα είναι o κύβος Knorr Κότας, που έρχεται χωρίς τεχνητές χρωστικές, περιέχοντας πλούσιο ζωμό κότας, μπαχαρικά και μυρωδικά να γεμίσει γεύση τη σάλτσα σου και να ενισχύσει το κοτόπουλο στο έργο του να σας κάνει όλους γύρω από το τραπέζι να αναφωνήσετε το πρώτο “yum”.

Πέννες με κοτόπουλο, ντοματίνια και πολύχρωμες πιπεριες

Υλικά

  • 500 γρ. πένες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε κυβάκια
  • 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο κομμένο σε μπουκίτσες
  • 1 κιλό ντομάτες χοντροκομμένες
  • 4 πολύχρωμες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες
  • ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κύβος Knorr Κότας
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη

Για το σερβίρισμα

  • 200 γρ. τριμμένη γραβιέρα

Εκτέλεση

  • Σε μια κατσαρόλα με νερό ρίχνουμε αλάτι και βράζουμε τα φιλέτα κοτόπουλο.
  • Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο.
  • Προσθέτουμε τις πιπεριές.
  • Λιανίζουμε με το χέρι το κοτόπουλο.
  • Ρίχνουμε τις ντομάτες στο τηγάνι, αλάτι, πιπέρι και τον κύβο Knorr Κότας και σιγοβράζουμε.
  • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το κοτόπουλο και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε ελαιόλαδο και αφήνουμε να βράσει.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Μόλις δέσει η σάλσα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
  • Σερβίρουμε με τριμμένη γραβιέρα.

Τυρί, εσύ σούπερ σταρ

Η λέξη θαλπωρή για μένα έχει χρώμα βαθύ κίτρινο, είναι πυκνή και όταν τη νιώσεις δεν μπορείς να απαλλαγείς από την ανάγκη σου να τη βιώσεις ξανά και ξανά. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα μπορούσα να σου περιγράψω τη σχέση μου με το τυρί. Είναι η μεγάλη μου αγάπη, το παραδέχομαι. Τσενταρ, γραβιέρα, παρμεζάνα, είναι τα αγαπημένα μου κι έτσι μία συνταγή που συνδυάζει αυτά τα τρία τυριά με ζυμαρικά, δεν θα μπορούσε να μην φέρει comfort στην καρδιά μου.

Το comfort μετατρέπεται δε σε ενθουσιασμό όταν στη λίστα των υλικών προστίθεται ο Knorr Κύβος για Zυμαρικά. Χωρίς συντηρητικά, τεχνητούς χρωματισμούς, πρόσθετα ενισχυτικά γεύσης και με πολλά λαχανικά αειφόρου γεωργικής καλλιέργειας, αυτός ο κύβος Knorr που μπορεί να νοστιμήσει κι όλα τα vegetarian φαγητά, είναι εγγύηση για κάθε πιάτο με ζυμαρικά ή ρύζι που θα σε κάνει να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Το Mac n cheese με μπέικον που ακολουθεί, θα έχει σίγουρα αυτό το αποτέλεσμα. Το δεύτερο “yum” επετεύχθη.

Mac n cheese με μπέικον

Υλικά

  • 250 γρ. κοφτό μακαρονάκι
  • αλάτι
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 600 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. τσένταρ, τριμμένο
  • 150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 150 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1 Knorr Κύβος για Zυμαρικά

Για την τραγανή επικάλυψη

  • 3 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο)
  • 50 γρ. τσένταρ, τριμμένο
  • 50 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1/2 κ.τ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 120 γρ. μπέικον
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Σε ένα βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε το μπέικον μέχρι να πάρει χρώμα και το βάζουμε στην άκρη.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι στο βούτυρο, καβουρδίζουμε λίγο και σιγά σιγά ρίχνουμε το γάλα. Θέλει καλό ανακάτεμα με σύρμα κάθε φορά που ρίχνουμε γάλα στο μείγμα ώστε να μην σβολιάσει το μείγμα μας.
  • Συνεχίζουμε μέχρι να ρίξουμε όλο το γάλα και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
  • Προσθέτουμε τη μουστάρδα, το μπούκοβο, το θυμάρι.
  • Ρίχνουμε την παρμεζάνα, το τσένταρ,τη γραβιέρα και έπειτα το μπέικον. Ανακατεύουμε καθ’όλη τη διάρκεια.
  • Βράζουμε σε άφθονα αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά για 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία.
  • Προσθέτουμε τον Knorr Κύβο για Ζυμαρικά.
  • Ψήνουμε το ψωμί στην τοστιέρα ή στο φούρνο.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και το χτυπάμε σε ένα μπλέντερ να γίνει ψίχουλα.
  • Ρίχνουμε τη γλυκιά πάπρικα, προσθέτουμε τα τυριά και χτυπάμε.
  • Στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά, προσθέτουμε το μισό μείγμα της μπεσαμέλ τυριών και ανακατεύουμε.
  • Σε ένα βουτυρωμένο ταψί βάζουμε τα ζυμαρικά και περιχύνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ τυριών.
  • Απλώνουμε το τρίμμα ψωμιού και το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 λεπτά.

Επιστροφή στην παράδοση

Η έννοια της παρηγοριάς που προσφέρει το comfort food παίρνει άλλη διάσταση όταν το πιάτο σου αντλεί από την παράδοση και σε γυρνά έτσι όχι μόνο πίσω στα παιδικά σου χρόνια αλλά και στο σπίτι των παππούδων που αγάπησες και που σε φρόντισαν. «Βασιλιάς» της παράδοσης, ο τραχανάς, έρχεται στο πιάτο σου για να σε γεμίσει αναμνήσεις. Επειδή δεν ζεις πια στα ’80s θα τον προσεγγίσεις με φρέσκια ματιά για να τον συστήσεις στους δικούς σου αγαπημένους και όλοι μαζί να απολαύσετε ένα πιάτο που «φωνάζει» παράδοση with a twist.

Ο Knorr Κλασικός Κύβος Λαχανικών έρχεται να αναλάβει τα ηνία και να κάνει τον τραχανά σου ένα απολαυστικό τραχανότο με έμφαση στη γεύση των λαχανικών της ελληνικής γης. Χωρίς συντηρητικά, τεχνητές χρωστικές και πρόσθετα ενισχυτικά γεύσης έρχεται φτιαγμένος από λαχανικά αειφόρου γεωργικής καλλιέργειας όπως τομάτα, κρεμμύδι, πράσο και καρότο, μπαχαρικά και μυρωδικά που χαρίζουν πλούσια γεύση, να υπογραμμίσει γευστικά το τραχανότο με ντοματίνια και φέτα που θα ετοιμάσεις και να «κλέψει» την παράσταση.

Τραχανότο με ντοματίνια και φέτα

Υλικά

  • 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε κυβάκια
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 κ.τ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 100 γρ. ντοματίνια
  • 1 Knorr Κλασικό Κύβο Λαχανικών
  • 1 φλ. Τραχανά
  • 5 φλ. νερό
  • 200 γρ. φέτα
  • αλάτι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σε ένα φαρδύ τηγάνι.
  • Σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να ροδίσουν.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να βγάλει τα αρώματα του.
  • Προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε σταδιακά το νερό ανακατεύοντας παράλληλα.
  • Προσθέτουμε τον Knorr Κλασικό κύβο Λαχανικών.
  • Προσθέτουμε τα ντοματίνια, τη μισή φέτα και ανακατεύουμε.
  • Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Σερβίρουμε απευθείας με την υπόλοιπη φέτα τριμμένη από πάνω.

Και με το τρίτο “yum” της λίστας, εγώ, εσύ και η Knorr, μόλις ολοκληρώσαμε τον κατά Liza Minelli ορισμό του comfort food.

Καλή μας όρεξη!

Exit mobile version