ΣΥΝΤΑΓΕΣ

3 συνταγές για τα κυριακάτικα τραπέζια του Νοεμβρίου (με κάθε παρέα)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΥΚΙΑΝΑΚΗΣ

To Halloween πέρασε και τα Χριστούγεννα αργούν ακόμα. Και για σένα που αγαπάς τα dinner parties χρειάζεται μία καλή αφορμή για να συνεχίσεις να οργανώνεις τις αγαπημένες σου συγκεντρώσεις φίλων, συγγενών και αγαπημένων προσώπων, γύρω από το τραπέζι. Την αφορμή τον Νοέμβριο στη δίνουν οι γεύσεις και μόνο κι εσύ θα οργανώσεις βραδιές με την οικογένεια σου, με φίλους ή με το άλλο σου μισό. Παρόλο που η θερμοκρασία δεν σε βοηθάει να το καταλάβεις, αυτός είναι ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου και η εποχή αυτή είναι γεμάτη γεύσεις που πρέπει να τιμήσεις πριν την αποχαιρετήσεις για να υποδεχτείς την περίοδο των γιορτών. Οι 3 συνταγές που θα βρεις σε αυτό το κείμενο είναι ιδανικές για να το κάνεις και να μαζέψεις τους αγαπημένους σου γύρω από το τραπέζι.

Συνταγές για τα κυριακάτικα τραπέζια του Νοεμβρίου (αλλά και για κάθε μέρα που θες να γιορτάσεις μία ιδιαίτερη περίσταση) που θα ταΐσουν όλες σου τις αισθήσεις θα ανακαλύψεις παρακάτω. Δεν ξέρω αν το ήξερες, αλλά οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι η πρώτη αίσθηση με την οποία απολαμβάνουμε το φαγητό μας είναι η όραση. Αν κάτι μοιάζει ωραίο, ο εγκέφαλός μας πείθεται ότι είναι. Και το φθινόπωρο είναι γεμάτο λαχανικά που φέρνουν τις αποχρώσεις τους στο πιάτο μας και μας κάνουν να το γευόμαστε πριν ακόμα το ακουμπήσουμε στους γευστικούς μας κάλυκες. Αν και με τις συγκεκριμένες συνταγές, δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη πειθώ, ωραία είναι να χορταίνει και το μάτι μας εκτός από το στομάχι μας.

Πριν αποχαιρετήσουμε, λοιπόν, το φθινόπωρο θα κάνουμε τη χάρη στον εαυτό μας να μαγειρέψουμε πιάτα που σηματοδοτούν φροντίδα, φρεσκάδα και ζεστασιά, που θα φέρουν όλη την οικογένεια και τους φίλους μας στο τραπέζι. Γιατί αυτό είναι πάνω απ’ όλα αυτό που θέλουμε να κάνουμε σε κάθε dinner party, όποια κι αν είναι η αφορμή: να μοιραστούμε στιγμές μαζί με τους αγαπημένους μας.

Σύμμαχός μας σε αυτό το μοίρασμα είναι οι κύβοι Knorr. Αυτοί είναι που αναλαμβάνουν να απογειώσουν γευστικά κάθε πιάτο μας με την υπογραφή τους, που είναι η εγγύηση ότι όλα τα υλικά μας θα αναδειχθούν όχι μόνο οπτικά, αλλά και γευστικά σε απόλυτοι πρωταγωνιστές των γευμάτων μας. Αυτοί είναι που θα έρθουν και θα βάλουν την αγάπη για τους δικούς μας στο πιάτο, μέσα από τις 3 παρακάτω συνταγές.

Το κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι

Αν υπάρχει ένα κρέας που έχουμε όλοι συνδέσει με τα αγαπημένα μας οικογενειακά τραπέζια, αυτό που κάνει μικρούς και μεγάλους να χαμογελούν πλατιά μπροστά από τα πιάτα τους, αυτό είναι ο μοσχαρίσιος κιμάς. Κι αυτή τη φορά θα συνδυάσεις τον κιμά με μία άλλη μεγάλη αδυναμία μικρών και μεγάλων, το φύλλο, σε μία κιμαδόπιτα που θα τους κάνει να ζητούν το ένα κομμάτι μετά το άλλο. H κιμαδόπιτα είναι ένα πιάτο που συντροφεύει την ανθρωπότητα εδώ και αιώνες με τη μία ή την άλλη μορφή. Βλέπεις ο κιμάς θεωρήθηκε ένας καλός τρόπος διατήρησης του κρέατος, χωρίς να χρειάζεται να γίνει παστό ή καπνιστό ή ακόμα και αποξηραμένο. Κάπως έτσι, κιμαδόπιτες σερβίρονταν ήδη από τον Μεσαίωνα με τον βασιλιά Ερρίκο τον 5ο να εμπιστεύται τις συνταγές της εποχής για κιμαδόπιτα ακόμα και στη δεξίωση για τη στέψη του. Το ότι οι κιμαδόπιτες σερβίρονται μέχρι σήμερα στα οικογενειακά τραπέζια μας ένα πράγμα μόνο μπορεί να σημαίνει: Είναι συγκλονιστικά νόστιμες.

Το extra boost γεύσης που θα χρειαστείς θα στον προσφέρει ο Knorr Κλασικός Κύβος για Βοδινό, που ταιριάζει ιδανικά με τα αγαπημένα σου μαγειρευτά πιάτα, χάρη στα λαχανικά και μυρωδικά, όπως κρεμμύδι και μαϊντανό που περιέχει. Ο Knorr Κλασικός Κύβος για Βοδινό φτιάχνεται με βιώσιμα συστατικά, χωρίς πρόσθετα ενισχυτικά γεύσης, χωρίς τεχνητούς χρωματισμούς και χωρίς συντηρητικά, πράγμα που τον κάνουν ιδανικό για τις συνταγές σου που προορίζονται για μικρούς και μεγάλους.

Κιμαδόπιτα με γραβιέρα και ντομάτα

Υλικά

Για τον κιμά

  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε μικρά καρέ
  • 1 πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
  • 50 ml κόκκινο κρασί
  • 30 γρ. σταφίδα, κορινθιακή
  • 80 γρ. κουκουνάρι
  • 400 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 1 Knorr Κλασικός Κύβος για Βοδινό
  • 1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το στήσιμο

  • 1 συσκευασία φύλλο κρούστας
  • 4 ντομάτες
  • 750 ml γάλα
  • 5 αυγά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

.

Εκτέλεση

Για τον κιμά

  • Σοτάρουμε ελαφρώς το κουκουνάρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα φαρδύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και βάζουμε τον κιμά.
  • Τον σπάμε με μια κουτάλα να καλύψει όλο το ταψί και τον μαγειρεύουμε από όλες τις πλευρές.
  • Σβήνουμε με κόκκινο κρασί.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας και τον τρίβουμε καλά στη βάση του τηγανιού.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, τη σταφίδα, το κουκουνάρι, τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από το μάτι.

Για την πίτα

  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε καλά.
  • Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί.
  • Βάζουμε στη φάση 6 φύλλα κρούστας σταυρωτά, λαδώνοντας ελαφρώς εναλλάξ.
  • Προσθέτουμε τη γέμιση του κιμά.
  • Από πάνω απλώνουμε το υπόλοιπο τυρί και τις φέτες τομάτας.
  • Περιχύνουμε με το μίγμα των αυγών.
  • Προσθέτουμε τα άλλα 6 φύλλα κρούστας λαδώνοντας ελαφρώς εναλλάξ.
  • Κόβουμε τα κομμάτια ζύμης που περισσεύουν και γυρίζουμε το φύλλο εσωτερικά.
  • Χαράζουμε τα κομμάτια.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180°C για 45 – 55 λεπτά.

Συνταγές για την παρέα γύρω από το τραπέζι

Η παρέα μαζεύεται σπίτι σου, το κρασί ρέει άφθονο, γελάτε, μοιράζεστε, κάνετε σχέδια για ταξίδια και διακοπές που σας πέρνουν μακριά από την καθημερινότητα. Οι φίλοι είναι ξεκάθαρα η περιουσία σου και κάθε φορά που συγκεντρώνονται γύρω από το δικό σου τραπέζι, διασκεδάζεις με την καρδιά σου. Πώς θα τους ευχαριστήσεις; Με τον τέλειο φθινοπωρινό μεζέ, που δεν είναι άλλος από μία τηγανιά κοτόπουλο με λαχταριστή γεύση. Που θα τον συνοδεύσεις με το άλλο αγαπημένο όλων σας, τις τηγανητές πατάτες και φρέσκο ψωμί χωριάτικο.

Όλοι μαζί θα μεταφερθείτε από το τραπέζι σου στον τόπο των διακοπών σας, στα τριήμερα σε ορεινά χωριά, στους φθινοπωρινούς προορισμούς του μυαλού σας, δια της γεύσης. Και θα είστε όλοι μαζί. Τι καλύτερο;

Φυσικά το κοτόπουλο στο πιάτο σου είναι ο πρωταγωνιστής και τα φρέσκα λαχανικά βοηθούν τη γεύση του να αναδειχθεί. Ανάμεσά τους φυσικά, όπως σε κάθε τηγανιά που σέβεται τον εαυτό της, το πράσο, ένα λαχανικό της επόχης που αρχίζεις να βρίσκεις το φθινόπωρο και συνεχίζει να μπαίνει στα πιάτα σου και τον χειμώνα.

Το ίδιο κάνει και ο Knorr Κλασικός Κύβος Κότας, που ταιριάζει σε όλα τα πιάτα με κοτόπουλο, ψητά, μαγειρευτά, σούπες ή τηγανιτά. Με πλούσιο ζωμό κότας, μπαχαρικά και πολλά μυρωδικά, αλλά χωρίς πρόσθετα ενισχυτικά γεύσης, χωρίς τεχνητούς χρωματισμούς και χωρίς συντηρητικά, έρχεται για να κάνει την τηγανιά κοτόπουλο που θα τους προσφέρεις, καλύτερη από αυτή που θα τρώγατε σε οποιαδήποτε ταβέρνα.

Τηγανιά κοτόπουλο

Υλικά

  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 φιλέτο στήθος κοτόπουλου
  • 1 λουκάνικο με πράσο
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 πιπερια πράσινη
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 Knorr Κλασικός Κύβος Κότας
  • Χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • Ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 50 γρ. κρασί λευκό
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. μαϊντανό

Για το σερβίρισμα

  • 1 φρατζόλα ψωμί χωριάτικο
  • Πατάτες τηγανητές

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε κύβους.
  • Προσθέτουμε το λάδι, το πιπέρι και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τα κομμάτια κοτόπουλο και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και τα αφαιρούμε.
  • Σε ένα άλλο τηγάνι προσθέτουμε λάδι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι, και το σκόρδο.
  • Σβήνουμε με το κρασί και χαμηλώνουμε την ένταση να καραμελώσουν.
  • Προσθέτουμε το λουκάνικο και το κοτόπουλο στο τηγάνι με τα λαχανικά.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού.
  • Προσθέτουμε τη μουστάρδα και το μέλι και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε τις πιπεριές, το νερό και τον Knorr Κλασικό Κύβο Κότας και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε να πάρουν μία ελαφριά βράση.

Ραντεβού με τη γεύση

Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που θα μπορέσεις να περάσεις λίγο ποιοτικό χρόνο με εκείνο το πρόσωπο που αποτελεί το έτερό σου ήμισυ, πριν ξεκινήσουν οι πολλαπλές οικογενειακές υποχρεώσεις του Δεκεμβρίου. Τι καλύτερο από ένα date night για δύο στον πιο privé χώρο που μπορείς να σκεφτείς, δηλαδή το σπίτι σας; Και καθώς ο έρωτας σίγουρα περνά και από το στομάχι, ήρθε ο καιρός να προσφέρεις στο αγαπημένο σου αυτό πρόσωπο και αγαπημένες γεύσεις και υφές που θυμίζουν ζεστασιά και γήινες απολαύσεις. Θα το κάνεις ψάχνοντας για συνταγές με ένα υλικό που κατά καιρούς αναδεικνύεται σε έρευνες για τις αφροδισιακές του ιδιότητες. Αυτό δεν είναι άλλο από το μανιτάρι, που ήρθε η στιγμή να μαγειρέψεις στο πιο γευστικό κριθαρότο.

Έρευνα στην Κίνα για συγκεκριμένους τύπους μανιταριών είχε βρει μέχρι και 86% αύξηση στη γυναικεία libido με την κατανάλωσή τους. Επιπλέον, άλλη έρευνα έχει αναδείξει ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων μανιταριών μπορεί να αυξήσει την τεστοστερόνη, ενώ αναθεώρηση ερευνών συμπέρανε ότι τα μανιτάρια μπορούν να ενισχύσουν τη libido και την απόδοσή μας σε αυτόν τον τομέα γενικά. Γι’ αυτό σου λέω date nights και μανιτάρια πάνε μαζί. Χώρια που είναι τόσο νόστιμα, ειδικά στην εκδοχή του κριθαρότου.

Για να ενισχύσεις τη γεύση του κριθαρότου μανιταριών που θα ετοιμάσεις για τη ρομαντική βραδιά, θα εμπιστευτείς τον Knorr Κλασικό Κύβο Λαχανικών. Χωρίς συντηρητικά, τεχνητές χρωστικές και πρόσθετα ενισχυτικά γεύσης έρχεται φτιαγμένος από λαχανικά αειφόρου γεωργικής καλλιέργειας όπως τομάτα, κρεμμύδι, πράσο και καρότο, μπαχαρικά και μυρωδικά που χαρίζουν πλούσια γεύση, ο Knorr Κλασικός Κύβος Λαχανικών θα εμπλουτίσει το κριθαρότο σου με γεύσεις και αρώματα που θα έρθουν να συμπληρώσουν μοναδικά τα μανιτάρια.

Κριθαρότο μανιταριών

Υλικά

  • 50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 λευκό κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
  • 1 καρότο κομμένο σε κύβους
  • 500 γρ. μανιτάρια σαμπινιόν, σε φέτες
  • 300 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 50 ml κρασί λευκό
  • ½ λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
  • 1 Knorr Κλασικός Κύβος Λαχανικών
  • 700 ml νερό
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ. παρμεζάνα
  • Πιπέρι
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα.
  • Προσθέτουμε τo καρότο.
  • Ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε και τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
  • Ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει το κριθαράκι.
  • Προσθέτουμε τη φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.
  • Σκεπάζουμε με μια καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά.

Με τις γεύσεις αυτές είμαι βέβαιη, ότι θα ζήσουμε τον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου όπως πρέπει. Με όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα γύρω μας, με χορτάτα μάτια και κοιλιά, να τσουγκρίζουν στην υγειά μας για ένα ακόμα μοίρασμα. Οι κύβοι Knorr έκαναν πάλι τα «μαγικά» τους στην κουζίνα. Μας συντρόφευσαν καθώς ετοιμάζαμε αγαπημένες συνταγές και τους δικούς μας ανθρώπους και τελικά τις απογείωσαν.

Καλή μας όρεξη!

Exit mobile version