4 εστιατόρια και 7½ από τα πιο νόστιμα πιάτα στην Αθήνα
- 5 ΜΑΡ 2025

«Τι θα φάμε;» Ένα ερώτημα που μένει αναλλοίωτο στον χρόνο, φέρνει κοντά ανθρώπους ή τους αποξενώνει, είναι ικανό να ξεκινήσει ομηρικούς καυγάδες ή χολιγουντιανούς έρωτες, να βοηθήσει τους γευστικούς σου κάλυκες να ωριμάσουν ή απλά να σου ανοίξει την όρεξη. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που αναζητάς το περιεχόμενο του επόμενου πιάτου που θα τοποθετηθεί μπροστά σου, εδώ θα βρεις μερικές πολύ καλές και νόστιμες γευστικές προτάσεις που μπορείς να φας στο κέντρο της πόλης.
Το φαγητό για κάποιους είναι αναγκαίο για την επιβίωσή τους. Δεν απευθύνομαι σε αυτούς. Για την ελίτ που αγαπά και εκτιμά το φαγητό ως μια άλλη μορφή τέχνης, βρώσιμη, όμως, είμαι εδώ για να μοιραστώ και να ανταλλάξω γεύσεις και εμπειρίες. Αυτή την εβδομάδα στο ΠόληPop, θα βρεις πιάτα από 4 διαφορετικά εστιατόρια και κουζίνες που ο ουρανίσκος μου αγάπησε και ξεχώρισε λίγο παραπάνω. Τα εστιατόρια στην Αθήνα φυτρώνουν με ταχύτητα φωτός και αυτές είναι μερικές επιλογές από τα μενού της πόλης που με χόρτασαν κάπως πιο μοναδικά.
To Il postino είναι μια παλιά, ιταλική τρατορία στο Κολωνάκι που θα σε ικανοποιήσει από την πρώτη στιγμή με τη ζεστή ατμόσφαιρα και το ευγενικό του service. Mην παραλείψεις να ξεκινήσεις το γεύμα σου με τη χειροποίητη φοκάτσια με χοντρό αλάτι (εξ ου και το μυστηριώδες ½ στον τίτλο), όσο κι αν σκέφτεσαι να μην το παρακάνεις με τον υδατάνθρακα. Ιταλικό γαρ! Στα ζυμαρικά τώρα, ανάλογα τις γεύσεις σου, θα ικανοποιηθείς με τα πάντα, αλλά αν επιμένεις παραδοσιακά ιταλικά, αξίζει να δοκιμάσεις την καρμπονάρα με κρόκο αυγού, καπνιστή πανσέτα και πιπέρι.
Bonus tip: Να δοκιμάσεις το δικό τους κόκκινο κρασί.
Il postino, Γριβαίων 3, Αθήνα
To Raw Bata στην Πανόρμου, είναι μια σχετικά καινούργια προσθήκη στη λίστα με τα αθηναϊκά fusion εστιατόρια. Ο Πολυχρόνης Δαμαλάς μπλέκει στο μενού του πολύ έξυπνα Ελλάδα και Ιαπωνία, φροντίζοντας να κρατήσει και από τις 2 κουζίνες, το στοιχείο για το οποίο φημίζονται: τη νοστιμιά. Στα must του καταλόγου η προβατίνα με τραχανά και ξινό γιαούρτι με βαθιά νοστιμιά και τη δροσιά του γιαουρτιού να απογειώνει έξυπνα τη γεύση του ζυμαρικού και της πρωτεΐνης. Εντυπωσιακό φινάλε κάναμε με το γλυκό με τα καραμελωμένα μήλα, το κραμπλ καρύδι και το παγωτό κανέλα. Δεν ήθελα να τελειώσει.
Raw Bata, Λακωνίας 33, Αθήνα
Συνεχίζω με το πολύ αγαπημένο μου, ιαπωνικό, ας-το-πούμε-street-food-spot, Tan Popo, που απευθύνεται κυρίως στους λάτρεις του ramen. Η σούπα με τα noodles που αγαπώ όσο καμία άλλη, έχει βρει εδώ τον μάστορά της, αφού ο Σωτήρης Κοντιζάς επιμένει στις απλές εκδοχές της και η γεύση σού μένει αλησμόνητη. Στο Shoyu Ramen που επέλεξα, ζήτησα να προσθέσω και λίγη chili sauce, έτσι γιατί μου αρέσουν οι spicy γεύσεις – και πράγματι, αυτή η σουπιέρα περιείχε μια από τις πιο ζεστές αγκαλιές που μπορεί να δεχτεί η ψυχή σου.
Bonus Tip: Μην προσπαθείς μάταια να φας με το κουτάλι όλο τον ζωμό. Η σωστή κίνηση είναι να πάρεις στις χούφτες σου το πιάτο και να αναποδογυρίσεις ό,τι έχει μείνει, απευθείας στο στόμα σου. Τώρα ξέρεις.
Tan Popo, Αριστείδου 1, Ευριπίδου 2, Αθήνα
Το talk of the town για τους ψαροφαγάδες, είναι το Ιώδιο της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη, που άνοιξε εδώ και λίγους μήνες στο Κολωνάκι. Μετά από ένα υποδειγματικό negroni, ανοίξαμε (κι άλλο) την όρεξή μας, με την ψαρόσουπα με αχνιστό ψάρι ημέρας. Συνεχίσαμε με στρείδια με μία σάλτσα πράσινης πιπεριάς που θα ήθελα να πάρω και για το σπίτι και στο συγκλονιστικό φινάλε, φάγαμε το εντυπωσιακό και πρωτότυπο signature παγωτό φιστίκι τους, που αποτελείται από το χειροποίητο παγωτό, ανθό αλατιού, καραμελωμένο φιστίκι Αιγίνης, γκανάζ λευκής σοκολάτα με φιστίκι, γλυκό βύσσινο και ξύσμα από lime. Γιάμι!
Ιώδιο, Λουκιανού 36, Αθήνα