ΣΥΝΤΑΓΕΣ

4 (γνήσιες) κυπριακές συνταγές που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις

Δεν γίνεται να σας έχω μιλήσει για την ζωή μου, να σας έγραψα τόσες φορές για την χώρα μου και να μην σας έχω μιλήσει για τα ανεπανάληπτα φαγητά της. Η Κύπρος μου, έχει και αυτή μοναδικά παραδοσιακά φαγητά που δεν νομίζω να έχετε δοκιμάσει και θα έπρεπε.

Έτσι λοιπόν αποφάσισα να πω στην λατρεμένη μου μητέρα να μαγειρέψει τέσσερα φαγητά, να τα φωτογραφίσει και να μας γράψει πως παρασκευάζονται αναλυτικά. Μιας και εγώ δεν τα πάω καλά με την μαγειρική, έχουμε τσακωθεί εδώ και χρόνια, έστειλε και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Θέλω να πάρεις μολύβι και χαρτί για να σημειώσεις. Η μαμά μου, Ελένη Σιάτη μαγειρεύει.

Φρέσκα μαυρομάτικα φασόλια με κολοκύθι

 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό καθαρισμένα φρέσκα μαυρομάτικα φασόλια

1 φρέσκο πράσινο (όχι ώριμο κόκκινο) κολοκύθι

Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα και αφού κοχλάζει προσθέτουμε τα φασόλια και το κολοκύθι και τα ψήνουμε για περίπου μισή ώρα. Δοκιμάζουμε το κολοκύθι και αν είναι μαλακό σβήνουμε τη φωτιά.

Σερβίρονται με ελαιόλαδο και λεμόνι και αν επιθυμούμε με ντομάτα και κρεμμυδάκι.

Κολοκάσι με χοιρινό

ΥΛΙΚΑ

1500 γρ. κολοκάσι

500 γρ. χοιρινό κρέας κομμένο σε κυβάκια

Σέλινο με τα φύλλα του, όσο θέλετε

χυμός από ένα λεμόνι

4 ντομάτες χωρίς την φλούδα και  κομμένες σε μικρά κομμάτια

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κουταλιές σούπας ντοματοπελτέ

ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε πρώτα το το κολοκάσι από τη φλούδα δεν το πλένουμε αλλά το σκουπίζουμε καλά με μια χαρτοπετσέτα. Το κολοκάσι δεν το κόβουμε σε κομμάτια όπως τις πατάτες,  αλλά βυθίζουμε το μαχαίρι και με μια κίνηση σπάμε σε κομμάτια, όχι πολύ μεγάλα.

Στη συνέχεια βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα , περιχύνουμε λίγο ελαιόλαδο, καλύπτουμε με νερό και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για μιάμιση ώρα περίπου.

Αφέλια

 

ΥΛΙΚΑ

1 ποτήρι (γύρω200 ml) κόκκινο κρασί

1 kg άπαχο χοιρινό κρέας με το κόκκαλό του, κομμένο σε κύβους

1-2 κουταλιές της σούπας χοντραλεσμένο κόλιανδρο

αλάτι και  πιπέρι

1 ξυλάκι κανέλα

6 κουταλιές της σούπας λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μαρινάρουμε το κρέας με το κρασί και τα μπαχαρικά για τουλάχιστον 10 ώρες, κατά προτίμηση από το βράδυ.

Στραγγίζουμε  το κρέας και κρατούμε τη μαρινάδα για αργότερα.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα για να τσιγαρίσετε λίγο-λίγο τους κύβους του κρέατος μέχρι να ροδίσει .

Προσθέτουμε στο κρέας  τη μαρινάδα και τόσο κρύο νερό όσο χρειάζεται για να σκεπαστεί το κρέας.

Κλείνουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, για μισή ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Θα πρέπει να έχει πιει σχεδόν όλο του το ζουμί αφήνοντας μια πηχτή σάλτσα.

Λευκαρίτικος ταβάς

 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό κρέας αρνί κομμένο σε μικρά κομμάτια

1 φλ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο

2 κρεμμύδια

2 μέτριες πατάτες

2 μέτρια κολοκυθάκια (αν θέλετε)

2 ώριμες ντομάτες

2 κουταλιές σούπας πάστα ντομάτας 1

κουταλάκι τσαγιού κύμινο

Αλάτι

3 φλιτζάνια τσαγιού νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε και στραγγίζουμε το κρέας και ξεχωριστά το ρύζι.

Σε έναν πήλινο δοχείο «ταβά» βάζουμε πρώτα 5 – 6 κομμάτια κρέας με κόκαλο. Από πάνω βάζουμε το ένα τρίτο από το ρύζι και ψιλοκόβουμε το ένα κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ένα κολοκυθάκι και τη μία πατάτα κομμένα σε μέτριες φέτες και τη μια ντομάτα κομμένη σε μέτρια κομμάτια. Πασπαλίζουμε με λίγο κύμινο.

Καλύπτουμε με το υπόλοιπο κρέας και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο ρύζι, κρεμμύδι και κολοκυθάκι. Από πάνω βάζουμε τώρα την πατάτα κομμένη σε λεπτές φέτες και ακολούθως την ντομάτα επίσης σε λεπτές φέτες. Προσθέτουμε το υπόλοιπο κύμινο , το αλάτι και την πάστα ντομάτας διαλυμένη στο νερό.

Καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε μέτριο προς ζεστό φούρνο για 2 ώρες. Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεροψηθούν οι πατάτες.