ΣΥΝΤΑΓΕΣ

4 υγιεινές συνταγές με καρπούζι για δροσιά όποτε τη χρειάζεσαι

Pexels

Ένα φρούτο που είναι συνυφασμένο με το καλοκαίρι και ανυπομονούμε κάθε χρόνο αυτή την εποχή για να το γευτούμε ξανά, είναι το καρπούζι. Το νόστιμο, ζουμερό, γλυκό αυτό φρούτο πέρα από το γεγονός ότι σε χορταίνει, σε κρατά και ενυδατωμένη, καθώς αποτελείται από 90% νερό.

Τι οφέλη προσφέρει στην υγεία σου το καρπούζι;

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Kentucky αναφέρει ότι η κατανάλωση καρπουζιού βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ (χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια) και μειώνει τη συσσώρευση λίπους, χάρη στην υψηλή συγκέντρωση του φρούτου σε ανθοκυανίνη, μια ένωση που μειώνει τη δράση των γονιδίων αποθήκευσης λίπους και δίνει στο καρπούζι την χαρακτηριστική κόκκινη του απόχρωση. Το καρπούζι μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του επιπέδου του μυϊκού πόνου μετά από μια σκληρή προπόνηση.

4 υγιεινές και δημιουργικές συνταγές με καρπούζι

Γρανίτα καρπούζι με ακτινίδιο

Υλικά

  • ½ μικρό καρπούζι
  • 3 ακτινίδια
  • ξυλάκια παγωτού

Εκτέλεση

  • Καθαρίζεις το καρπούζι, κρατώντας περίπου 400γρ.
  • Αφαιρείς τα κουκούτσια και λιώνεις το φρούτο σε μπλέντερ.
  • Γεμίζεις τα 3/4 στις φόρμες για παγωτό ξυλάκι.
  • Βυθίζεις κάθε ξυλάκι στον πουρέ και τα βάζεις στην κατάψυξη για τουλάχιστον 3 ώρες.
  • Καθαρίζεις τα ακτινίδια και κόβεις με τρόπο που να διαχωρίζεται η πράσινη από τη λευκή σάρκα.
  • Λιώνεις χωριστά.
  • Γεμίζεις πάνω από το παγωμένο καρπούζι με μια στρώση λευκό πουρέ και αφήνεις ξανά στην κατάψυξη για μία ώρα.
  • Ολοκληρώνεις τη γρανίτα με τον πράσινο πουρέ.

4 υγιεινές και δημιουργικές συνταγές με καρπούζι

Καρπούζι με φέτα και βασιλικό

Υλικά

  • 300 γρ. καρπούζι κομμένο σε κύβους
  • 70 γρ. φέτα
  • 30 γρ. ρόκα ή γλυστρίδα
  • 5 γρ. βασιλικός και δύοσμος
  • 10 γρ. αμύγδαλα ψημένα
  • 50 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Πλένεις καλά το φρούτο, καθαρίζεις με ένα μαχαίρι την φλούδα και κόβεις σε κύβους.
  • Το τοποθετείς σε ένα πιάτο και προσθέτεις την φέτα, σπασμένη πρώτα με ένα πιρούνι.
  • Συνεχίζεις προσθέτοντας τα πράσινα φύλλα, τα μυρωδικά, τα αμύγδαλα και το ελαιόλαδο.

Smoothie με καρπούζι, chia και φράουλες

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια κομμένο καρπούζι
  • 1 φλιτζάνι φράουλες
  • 1 1/2 φλιτζάνι vegan γιαούρτι
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου
  • 2 κουταλιές της σούπας σπόρους chia

Εκτέλεση

  • Ξεκινάς με χαμηλή ταχύτητα να χτυπάς τα υλικά στο μπλέντερ και ανεβάζεις σε υψηλή ταχύτητα για 30 – 45 δευτερόλεπτα.
  •  Όταν πια η υφή είναι κρεμώδης το smoothie θα είναι έτοιμο.
  • Διαιρείς σε 2 ψηλά ποτήρια και προσθέτεις για γαρνιτούρα επιπλέον σπόρους chia.

Κυκλαδίτικη καρπουζόπιτα

Υλικά

  • 4 φλιτζάνια καρπούζι, καθαρισμένο από φλούδες και κουκούτσια
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι μέλι
  • 1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/3 φλιτζανιού σουσάμι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλλα
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Καβουρδίζεις για λίγο το αλεύρι σε αντικολλητικό τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά.
  • Πολτοποιείεις το καρπούζι με πιρούνι και το βάζεις σε βαθύ μπολ με το χυμό του.
  • Το ανακατεύεις με τη ζάχαρη, το αλεύρι, το μέλι και το αλάτι.
  • Αλείφεις τη φόρμα με μπόλικο λάδι και πασπαλίζεις τον πάτο με το μισό σουσάμι. Ρίχνεις από πάνω το μίγμα του καρπουζιού και το απλώνεις ομοιόμορφα. Πρέπει να έχει πάχος 2 εκ.
  • Πασπαλίζεις την επιφάνεια με το υπόλοιπο σουσάμι και ψήνεις την καρπουζόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.
  • Βγάζεις την πίτα από το φούρνο, την αφήνεις να κρυώσει και την πασπαλίζεις με κανέλα.
Exit mobile version