4 More Shots Please: Το ινδικό Sex and the City που δεν χρειάζεται να πάρεις πολύ στα σοβαρά (αλλά πρέπει να δεις)
- 3 ΔΕΚ 2022
Έκανα αρκετό ψάξιμο πριν σου μιλήσω γι’ αυτή τη σειρά που εγώ αποκαλώ «ινδικό Sex and the City». Οι κριτικές που διάβασα ήταν ως επί το πλείστον κακές και προέρχονταν από τηλεκριτικούς και τηλεθεατές που έκριναν την ινδική αυτή παραγωγή ως μη ρεαλιστική, ρηχή και κλισέ. Κάπου εκεί άρχισα να νιώθω τύψεις που την απολαμβάνω, αλλά τίποτα δεν με σταμάτησε από το να την προτείνω στις φίλες μου.
Το 4 more shots please ακολουθεί τέσσερις Ινδές στις ζωές τους στην Βομβάη. Οι Damini, Anjana, Umang και Siddhi είναι γύρω στα 30 και εντάξει, πράγματι βλέπουν τον κόσμο από μια αρκετά προνομιούχα οπτική. Μια δημοσιογράφος με trust issues, μια single μαμά δικηγόρος, μια queer γυμνάστρια που δεν έχει ιδιαίτερες επαφές με τους γονείς της λόγω του σεξουαλικού της προσανατολισμού και μια υπέρβαρη, πλούσια που δεν έχει κάνει σεξ και καταπιέζεται από τη μητέρα της να χάσει βάρος και να παντρευτεί, συναντιούνται στο Truck Bar, όπου και δένονται με τον bra-code (σ.σ. κώδικας σουτιέν, λογοπαίγνιο για το bro code που έχουν οι άντρες: οι άγραφοι νόμοι της γυναικείας φιλίας) και ζητούν «4 ακόμα σφηνάκια παρακαλώ» από τον barman.
Ήδη από την πρώτη σκηνή του πρώτου επεισοδίου, βλέπουμε την Damini να φαντασιώνεται ότι κάνει σεξ με τον γυναικολόγο της, μπροστά στο διοικητικό συμβούλιο της ενημερωτικής ιστοσελίδας που έχει ιδρύσει η ίδια. Από πολύ νωρίς το 4 more shots please, είχε ήδη ξεπεράσει τις προσδοκίες μου. Αυτό που οι επικριτές του αποκαλούν «σουρεάλ», είναι ακριβώς το χαρακτηριστικό που εγώ βρίσκω γοητευτικό στη μυθοπλασία.
Η αλήθεια είναι πως δεν έχω καθόλου ανάγκη να δω την καθόλα ζοφερή πραγματικότητά μας, να αναπαράγεται στην τηλεόραση από επαγγελματίες ηθοποιούς. Είναι ήδη αρκετό το να τη ζεις. Οι γυναίκες στην Ινδία να προσπαθούν να διεκδικήσουν την ισότητα και επί της ουσίας και όχι μόνο στα χαρτιά, αφού τα περιστατικά έμφυλης βίας είναι ιδιαίτερα συχνά εκεί. Το 2018, έρευνα του Thomson Reuters Foundation ανέδειξε την Ινδία ως την πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για τις γυναίκες. Κι ενώ η Εθνική Επιτροπή για τις Γυναίκες και το ινδικό Κέντρο για τη Μελέτη των Αναπτυσσόμενων Κοινωνιών απέρριψαν την έρευνα λόγω της μεθοδολογίας της και της έλλειψης διαφάνειας, οι βιασμοί και οι επιθέσεις με οξύ είναι καθημερινό φαινόμενο για τις γυναίκες εκεί.
Πίσω στο 4 more shots please, δεν θέλω να πιστέψεις ότι αυτό το rom-com στερείται των κλισέ. Κάθε άλλο: η μητέρα της παρέας είναι αυτή που δεν έχει εξερευνήσει τον εαυτό της και τον αυνανισμό, η bisexual είναι η πιο μυώδης, φοράει λιγότερο «θηλυκά ρούχα» και έχει περισσότερο ανάγκη το σεξ, εκείνη με τα περισσότερα κιλά είναι η παρθένα και εκείνη που δείχνει να διαπρέπει στα επαγγελματικά της αποφεύγει τις σχέσεις και προτιμά τη μοναξιά της. Εκ προοιμίου ξέρεις ότι ακόμα και για μια σειρά που γράφτηκε έχοντας σαν παρονομαστή τον φεμινισμό και την μάχη για την ισότητα των φύλων, δεν θα σκιστεί κανένα απολύτως σουτιέν, ούτε θα γίνει κάποιο στερεότυπο χίλια κομμάτια.
Παρ’ όλ’ αυτά, όσο τυχερές και προνομιούχες κι αν είναι, αυτές οι γυναίκες έχουν πληγές, κάνουν λάθη και χάνουν το δρόμο τους πολλές φορές κατά τη διάρκεια των 30 συνολικά επεισοδίων. Ακόμα και το ιερό δισκοπότηρο της ίδιας τους της φιλίας δείχνει να ραγίζει μετά από έναν μεγάλο καυγά. Ερωτική απογοήτευση, αμφισβήτηση, επαγγελματική αβεβαιότητα, ζήλεια, αγνοούμενη σεξουαλική ορμή, οικογενειακές και προσωπικές σχέσεις που μεταβάλλονται, εξελίσσονται και είτε ωριμάζουν, είτε διαλύονται ολοκληρωτικά. Στον ωραιοποιημένο και εξιδανικευμένο κόσμο του 4 more shots please υπάρχουν πολλά ψεγάδια και ρωγμές, όμως η κόλλα της γυναικείας φιλίας δείχνει να κρατάει γερά #διπλής.
To 4 more shots please στριμάρει στο Amazon Prime.